Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Departartamentul de Stat american cred ca ofensiva Gazprom poate fi contracarata
''Prietenii romani'' trebuie sa ramana concentrati pe Nabucco
 31 ianuarie, 16:34 
Matt Bryza
Romania trebuie sa continue politica de diversificare a surselor de gaz, pentru a avea mai multa putere in fata ofensivei gigantului rusesc Gazprom, sustine adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si Eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, Matt Bryza, intr-un interviu acordat NewsIn. In plus, trebuie sa ne concentram in continuare asupra proiectului Nabucco, pentru ca are un mare potential de reusita. Pe de alta parte, Bryza spune ca, in ciuda tentatiei OMV de a renunta la proiectul Nabucco, nu exista motive de ingrijorare pentru viitorul gazoductului, Austria si, mai ales, Comisia Europeana avand datoria de a contracara tendintele monopoliste ale Gazprom.
Matt Bryza este adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA. Este responsabil cu politicile si relatiile SUA cu tarile din Caucaz si Europa de Sud, fiind si coordonatorul politicii energetice a SUA la Marea Neagra si Marea Caspica.
Reporter: Ce sanse de realizare mai are gazoductul Nabucco, daca parteneri precum Bulgaria semneaza cu Rusia pentru realizarea proiectului concurent South Stream?
Matt Bryza: Nu cred ca trebuie sa existe absolut niciun impact asupra Nabucco. Proiectul Nabucco este de sine statator, viabil din punct de vedere economic si va aduce rezervele masive de gaz din Azerbaidjan in inima Europei. Stim din ultimele luni de explorare in Azerbaidjan ca la Shah Deniz rezervele descoperite s-au dublat. Asa ca noi credem ca Azerbaidjanul singur are suficient gaz poate chiar pentru a umple intreg Nabucco. Ultima data cand am vorbit (interviu pentru Romania libera, 6 august 2007, - n.r.) speram ca Azerbaidjanul sa aiba indeajuns gaz pentru a lansa Nabucco, iar acum credem ca are destul pe a umple conducta. Dar nu ne oprim aici, colaboram desigur si cu Turkmenistanul pentru a aduce mai mult gaz din Turkmenistan si Azerbaidjan, precum si din Irak. Asa ca South Stream nu trebuie sa aiba absolut nici un impact asupra Nabucco. Insa intrebarea care se pune este daca Europa se plaseaza intr-o pozitie mai avantajoasa daca absoarbe inca 30 miliarde de metri cubi de la acelasi furnizor monopolist care ii livreaza deja un sfert din gazele naturale.
Reporter: Pe de alta parte, chiar Reinhard Mitschek, directorul consortiului care va construi Nabucco, a declarat ca gazul rusesc ar fi binevenit in conducta Nabucco si ca l-ar putea prelua din Blue Stream.
Matt Bryza: Intr-adevar, a spus acest lucru. Companiile au o raspundere fata de actionarii lor si incearca sa faca viabile investitiile, iar sarcina lor este sa obtina gazul cat mai repede posibil in conducta respectiva. Guvernele au o responsabilitate diferita si trebuie sa se gandeasca in ansamblu la securitatea energetica, nu doar a tarii lor, dar a intregii aliante de state UE. Asa ca telul OMV este diferit de telurile guvernelor care fac parte din consortiul Nabucco si nu este surprinzator ca OMV sa aiba o abordare publica diferita fata de unele state membre UE.
Reporter: Ar fi o solutie viabila ca Nabucco sa transporte gaz rusesc?
Matt Bryza: Nu comentez daca e o solutie viabila sau nu. Nu e un pas necesar, pentru ca Azerbaidjanul are destul gaz sa lanseze si poate chiar sa umple conducta.
Reporter: Spuneati ca guvernele au responsabilitatesa de a se gandi la securitatea energetica. Cum vedeti totusi semnarea acordului dintre Vladimir Putin si oficialii de la Sofia privind South Stream, cand Bulgaria este partener in Nabucco? Nu e un semnal ca guvernele incep sa-si piarda increderea in Nabucco?
Matt Bryza: Nu am deloc aceasta senzatie, dimpotriva, partenerii sunt dedicati realizarii proiectului Nabucco. Iar in privinta Bulgariei, ea va fi doar tara de tranzit pentru conducta South Stream, asa ca sprijina puternic in continuare si are si nevoie de gazul din Nabucco pentru consumul intern si pentru diversificarea surselor de energie. Sunt increzator ca liderii bulgari au gandit foarte atent punctele slabe si cele pozitive ale proiectului semnat intre Bulgargaz si Gazprom si ca au negociat in consecinta. Sunt doua chestiuni care se pun in cazul oricarui proiect major de construire a unei conducte de gaz, pentru a castiga increderea investitorilor si partenerilor: care este oferta de gaz si poate fi investitia structurata in asa fel incat sa obtina un profit rezonabil care sa acopere costurile initiale intr-o perioada de timp rezonabila. Iar aceste chestiuni trebuie clarificate de cei care sprijina South Stream. Inca nu au descris in mod serios de unde va veni gazul si cand va fi disponibil. Nici cum va fi amortizata investitia de 14 miliarde de dolari sau chiar mai mult, pentru ca se anticipeaza ca, in ceea ce priveste costurile de constructie, acestea vor fi si mai mari. Este greu sa amortizezi asa o investitie cand ai cea mai scumpa conducta de gaz din lume si trebuie sa ai garantii comerciale si bancare pentru acest lucru.
Reporter: In Romania exista un curent de opinie ca am negociat prost, ca Nabucco este un proiect mai mult mort decat viu si ca daca South Stream se va construi prin Bulgaria si Serbia, Romania va ramane in afara rutelor energetice importante. Cum vedeti aceasta situatie?
Matt Bryza: I-as sfatui pe prietenii si aliatii nostri romani sa ramana concentrati pe strategia pe care au dezvoltat-o ei insisi si care are sens: diversificarea surselor de gaz natural. Sa aiba o relatie de lucru, pozitiva, cu Gazpromul, dar si sa va puneti in pozitia de a face aceasta relatie pe cat de avantajoasa posibil prin accesul la o sursa alternativa de gaz - Nabucco. Indiferent cat de departe merg celelalte proiecte de conducte, este cu atat mai important pentru Romania sa aiba surse diverse de alimentare cu gaz. Nabucco se va realiza. Nu are importanta daca exista South Stream, North Stream, East Stream si alte Stream-uri, Nabucco este viabil si se va realiza. Ramaneti concentrati pe acest tel primar - acesta ar fi sfatul nostru catre toti prietenii nostri care locuiesc in tari ce vor fi tranzitate de Nabucco. Retineti ca pe cat e de ampla diversificarea surselor, pe atat e de puternica si forta de negociere pe care o are o tara cand are de a face cu o companie ca Gazprom. Nu intrati in panica. Mult din ce se intampla acum este o ofensiva de relatii publice a Gazprom. Dar vestile sunt bune in privinta Nabucco. Ca sa-l citez pe Martin Luther King: "Stati cu ochii pe premiu!"
Reporter: Si nu va ingrijoreaza nici faptul ca OMV a vandut 50% din actiunile sale de la terminalul Baumgarten, unde ar urma sa ajunga conducta Nabucco?
Matt Bryza: Gazprom va detine jumatate, dar nu vad ce impact va avea asupra Nabucco. Este un acord comercial prin care Gazprom va participa intr-o afacere prin care va obtine profituri si va garanta securitatea energetica pentru consumatorii europeni. Iar cum Nabucco e mult mai viabil decat orice alt proiect propus pana acum, datorita costurilor mult mai mici si a rezervelor clare de gaz natural din Azerbaidjan, logica comerciala ii va determina pe cei de la Baumgarten sa cumpere gaz din Nabucco la fel cum ar face-o din orice alta sursa. Principiile economiei de piata vor functiona aici.
Reporter: Vor functiona chiar daca Gazprom este un monopol de stat prezent pe piata europeana?
Matt Bryza: Acesta este un alt aspect, intr-adevar. Este de datoria guvernului austriac si a UE sa asigure ca oficialii acelor companii au luat masurile necesare pentru ca monopolul sa nu manipuleze mecanismele de piata la Baumgarten. Este o responsabilitate uriasa pentru guvernul Austriei si Comisia Europeana. Dar cred ca ei stiu ce trebuie sa faca. Intrebarea dvs. are sens, pentru ca e vorba despre extinderea puterii monopoliste. Cred ca este un mesaj foarte puternic atunci cand, in loc sa se investeasca in dezvoltarea de noi campuri de exploatare pentru a asigura ca toate aceste proiecte grandioase vor avea suficient gaz, Gazprom isi cheltuie banii pentru a cumpara in Europa cat de multa infrastructura strategica posibil. E ciudat si spune ceva despre strategia acestui monopol, care nu este aceeasi cu cea a companiilor europene, de a amortiza investitiile si a face profit. Strategia Gazprom pare a fi expansiunea puterii sale monopoliste.
Reporter: Putere monopolista care are si o componenta politica, asa cum am vazut in mai multe cazuri...
Matt Bryza: Este un comentariu cu care sunt de acord. Putem dezbate daca aceasta putere monpolista va fi utilizata in scopuri politice, dar stim sigur ca monopolurile sunt ineficiente din punct de vedere economic si submineaza libera circulatie a marfurilor pe o piata libera. Asa ca este in dezavantajul consumatorilor europeni. Imi este greu sa inteleg de ce nu exista peste tot in UE recunoasterea faptului ca siguranta furnizarii de gaz de la aceasta companie nu poate fi garantata decat daca exista competitie pe piata. Toata lumea pare sa uite de concurenta si sa incerce sa ajunga repede la un acord cu aceasta mare companie. Dar daca vrei sa ai o relatie puternica cu cea mai mare companie din vecinatate, ar fi bine sa fii acoperit si din partea altor furnizori, pentru a avea putere de negociere.
Gazoductul Nabucco, cu o lungime de 3.300 de kilometri, vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, pentru a asigura independenta Europei de resursele de gaze naturale din Rusia. Din 2012, conducta ar urma sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze anual.
Bulgaria si Rusia au semnat, in luna ianuarie, acordul privind participarea Sofiei, alaturi de Gazprom, la proiectul South Stream, in timpul vizitei presedintelui Vladimir Putin in capitala bulgara. Acordul a fost incheiat in urma negocierilor din ultima clipa si "gratie interventiei domnului Putin", potrivit premierului bulgar, socialistul Serghei Stanisev. South Stream va trece pe sub Marea Neagra in Bulgaria, de unde ar urma sa se scindeze fie spre Grecia sau spre Romania, Ungaria si Austria inainte de a ajunge la destinatia sa finala, Italia.
A.E.  
Alte articole
  Nabucco, numele ipocriziei europene    (Analize si comentarii, 2009-03-18)
  Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria au semnat acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco    (2009-07-13 12:45)
  BERD: Economia Romaniei va creste cu 1% in 2009    (2009-01-27 15:30)
  Comisia Europeana anunta convocarea unei reuniuni a statelor implicate in proiectul Nabucco    (2009-01-23 16:35)
  Moldova vrea in Nabucco, dar cu sprijinul Romaniei    (2009-01-16 13:55)
  Patriciu: Sansa Romaniei - depozitele de gaze naturale    (2008-01-24 15:38)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ce-am inteles   de cosor ion
"Sau toti sa traim,sau toti sa muriti!"   de Alexandru Nemoianu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-31
 20:04 
O noua lege pare solutia pentru depasirea impasului legislativ provocat de decizia Curtii Constitionale
3 comentarii
 19:02 
Pana de internet in sapte tari musulmane, plus India
 18:59 
Curtea Constitutionala conduce Romania
 18:49 
Donald Trump dat in judecata pentru patru miliarde de dolari
 18:48 
Fitch ne trece de la ''stabil'' la ''negativ''
1 comentariu
 18:39 
Salomon si Rossignol se muta in Romania
 18:33 
Ucraina pregateste inaugurarea Canalului Bastroe
3 comentarii
 18:29 
Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre
10 comentarii
 18:28 
Operatiunea "camuflarea securistilor"
5 comentarii
 17:54 
ULTIMA ORA: Nicolae Mailat nu a violat-o pe italianca Giovanna Reggiani
1 comentariu
 17:38 
Retea de spargatori de bancomate, anihilata
 17:12 
Rusia isi regrupeaza fortele armate la granita cu Polonia
2 comentarii
 17:03 
Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto
4 comentarii
 17:01 
Copii cercetati penal pentru ca au fumat intr-o casa parasita
 16:47 
Nokia, sursa disensiunilor dintre sindicalistii germani si cei finlandezi
 16:43 
Cronica de film: Razboiul lui Charlie Wilson (Charlie Wilson's War)
2 comentarii
 16:39 
Legea de functionare a CNSAS, declarata neconstitutionala
2 comentarii
 15:45 
Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota
 15:38 
Inventie britanica: Loc de joaca pentru... pensionari
 15:32 
Tokes a reclamat in Parlamentul European proiectul Voiculescu privind insusirea limbii romane
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01439 sec.