Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ticu Dumitrescu acuza: "90% din membrii Curtii Constitutionale sunt edecuri cu trecut solid PDRS-PSD"
Legea de functionare a CNSAS, declarata neconstitutionala
    (MP3, 1721 kB)    Descarca »     Asculta »    
-- Guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale, inainte de a formula un punct de vedere oficial.
 31 ianuarie, 16:39 
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat joi neconstitutionala Legea nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie in cazul fostului lider PC, Dan Voiculescu. CCR a declarat neconstitutionale si articolele II si V din ordonanta de urgenta a Guvernului, ale caror prevederi se refera la reglementarea functionarii CNSAS.
CCR a declarat ca fiind neconstitutionale articolul II din ordonanta de urgenta a Guvernului care se refera la obligatia autoritatilor la care se depuneau declaratiile, conform Legii 187/1999, de a trimite la CNSAS, lista persoanelor care intra sub incidenta legii CNSAS, insotite de plicurile inchise care contin declaratiile pe propria raspundere. Articolul se refera la metodologia practica, in sensul in care se specifica ca lista trebuie sa cuprinda numele si prenumele persoanei, numele si prenumele parintilor, locul de munca si functia pe care o ocupa, domiciliul din actul de identitate.
In articolul V al ordonantei de urgenta a Guvernului nr.16/2006 se stipuleaza ca, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a OUG, se modifica conform ordonantei hotararea Parlamentului pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca politie politica din 2000.
Cele doua articole se refera la metodologia dupa care se desfasoara activitatea CNSAS, ceea ce, coroborat cu declararea neconstitutionalitatii asupra intregii Legi 187/1999, practic are efect de desfiintarea a Consiliului.
Potrivit comunicatului de presa remis de CCR, in sedinta de miercuri Curtea a examinat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste si a constatat, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile legii, precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.16/2006 sunt neconstitutionale.
Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ticu Dumitrescu: "CNSAS va functiona ca si pana acum"
Constantin Ticu Dumitrescu a criticat sever decizia CC. "Eu privesc aceastra hotarare si anume ca una aberanta, ca imorala, ca nedreapta. Pentru ca daca intr-adevar aveau ceva in legatura cu constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea acestei institutii, au avut opt ani in fata, cand CNSAS a lucrat. Ca sa vii sa faci lucrul asta in procesul lui Voiculescu ! Opinia publica, cetatenii acestei tari, isi vor pune aceasta intrebare: de ce tocmai acum? Este foarte, foarte clar, si o sa explic pe parcurs. Inainte insa as vrea sa fac o precizare. Eu nu sustin ceea ce sustin pledand pro-domo, pentru ca eu am facut deja de cateva ori anuntul ca ma pregatesc sa ma retrag din Colegiu. Am cerut un singur lucru: persoana mea creaza antipatii sau probleme, eu voi pune in practica ceea ce am anuntat: demisia mea. Ii cer insa domnului Serban Nicolae un singur lucru: sa lase CNSAS sa-si vada de treaba", ne-a declarat Ticu Dumitrescu.
Intrebat ce efect are decizia Curtii Constitutionale asupra CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu a spus: Ce sa va intampla cu aceasta instutie care, totusi a emis nenumarate decizii? Sa vad ce fac ei acum, cu dreptul international, cu drepturile omului, cu serie intreaga de lucruri care nu stiu cum vor putea fi rezolvate...Adica, raman legale sentintele date pana acum? Firesc asa ar trebui sa fie pentru ca legea nu poate desfiinta retroactiv decizii. Si ramane ca, dupa ce, in Parlament, peste o luna-doua sa se hotarasca ce e de facut".
In opinia acestuia, CNSAS va functiona ca si pana acum. "Noi si astazi ne-am intalnit, ne vom continua activitatea exact in virtutea programului pe care-l are. Pana in ultima zi. Mai am insa speranta de care vorbeam si cu alti. Si anume ca s-ar putea ca in Parlamentul asta sa fie o majoritate care sa inteleaga ca un asemenea act va avea un impact care va descalifica intreaga clasa politica aflata azi la putere...Parlamentari care si asa se bucura de simpatiile de care se bucura...Si nu stiu daca vor exista, asa cum spuneam, deputati, senatori care sa nu fie de acord cu povestea asta. Trebuie sa luam totul in discutie".
"Scolile NKVD-iste" ale lui Iliescu
Constantin Ticu Dumitrescu ne-a mai declarat ca, in opinia sa, decizia Curtii Constitutionale este una politica, in spatele careia se afla un singur personaj "politic avantajat": Ion Iliescu. " Este o decizie politica si infama chiar. Cine ar fi avantajat? La ora actuala, desi multa lume a trecut peste Ion Iliescu, el ramane acelasi Ion Iliescu. El, care a fost tot timpul abil, cu scoli de inalta clasa NKVD-iste, moscovite sau mai stiu eu cum, nu si-a ales alti discipoli necunoscuti si l-a pus tocmai pe fina-su sa faca un proiect de lege care se conjuga exact cu ceea ce s-a intamplat azi. Adica ele vin intr-o increngatura perfecta si dovedeste cine sunt de fapt membrii Curtii Constitutionale: in 90% din cazuri sunt edecuri cu trecut solid PDSR, PSD sau cum vreti sa numim. Si atunci, ce sa cautam in alta parte?"
Mircea Dinescu: Traim in continuare in epoca lui Ceausescu
Mircea Dinescu, membru in Colegiu, a apreciat ca declararea drept neconstitutionala a legii CNSAS este dovada faptului ca epoca Ceasescu nu a murit si ca Romania e condusa in continuare de servitorii sai si ai Securitatii. "E foarte misto. E foarte tare! Daca au reusit acest lucru un fost activist de la Scanteia si un fost informator in cardasie cu sobolanii de la Curte e un semn bun pentru Romania. De ce sa ne dam mari ca am intrat in Europa? Traim in continuare in epoca lui Ceausescu si a servitorilor sai", a declarat Dinescu.
Acesta a spus ca nu este intamplator ca legea CNSAS sa fie declarata neconstitutionala chiar in an electoral si cu doua milioane de dosare in custodie. "Daca acest lucru se dovedeste real, ca au declarat neconstitutionala legea noastra, eu imi dau demisia", a conchis Dinescu, spunand tot cu ironie ca daca institutia va fi desfiintata, nu mai e nevoie de demisie.
Tudor BORCEA/ Alina VINTILA  
 Afisari: 678  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Au venit si detaliile   de Virgil Ciuca
Cine poate da detalii   de Virgil Ciuca
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-31
 20:04 
O noua lege pare solutia pentru depasirea impasului legislativ provocat de decizia Curtii Constitionale
3 comentarii
 19:02 
Pana de internet in sapte tari musulmane, plus India
 18:59 
Curtea Constitutionala conduce Romania
 18:49 
Donald Trump dat in judecata pentru patru miliarde de dolari
 18:48 
Fitch ne trece de la ''stabil'' la ''negativ''
1 comentariu
 18:39 
Salomon si Rossignol se muta in Romania
 18:33 
Ucraina pregateste inaugurarea Canalului Bastroe
3 comentarii
 18:29 
Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre
10 comentarii
 18:28 
Operatiunea "camuflarea securistilor"
5 comentarii
 17:54 
ULTIMA ORA: Nicolae Mailat nu a violat-o pe italianca Giovanna Reggiani
1 comentariu
 17:38 
Retea de spargatori de bancomate, anihilata
 17:12 
Rusia isi regrupeaza fortele armate la granita cu Polonia
2 comentarii
 17:03 
Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto
4 comentarii
 17:01 
Copii cercetati penal pentru ca au fumat intr-o casa parasita
 16:47 
Nokia, sursa disensiunilor dintre sindicalistii germani si cei finlandezi
 16:43 
Cronica de film: Razboiul lui Charlie Wilson (Charlie Wilson's War)
2 comentarii
 16:34 
''Prietenii romani'' trebuie sa ramana concentrati pe Nabucco
3 comentarii
 15:45 
Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota
 15:38 
Inventie britanica: Loc de joaca pentru... pensionari
 15:32 
Tokes a reclamat in Parlamentul European proiectul Voiculescu privind insusirea limbii romane
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00881 sec.