Ziua Logo
  Nr. 4145 de miercuri, 30 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Reprezentantii ONU, ingrijorati de situatia dramatica a thailandezelor
Femei expuse intr-o "gradina zoologica umana"
-- Fetele cu gatul lung, tinute prizoniere de autoritatile din regiunea thailandeza Kayan, sunt o curiozitate pentru straini si aduc bani frumosi turismului local
 30 ianuarie, 14:14 
La granita nordica a Thailandei, principala atractie a turistilor o constituie femeile "cu gat lung". Tinute, asemenea unor sclave, intr-un sat-rezervatie, tinerele sunt obligate sa poarte in jurul gatului niste inele din alama, mari si incomode. Initial parte a traditiei locala, astazi doar o afacere condamnabila, chinul la care sunt supuse aceste femei a atras interventia dura a Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit BBC News, reprezentantii ONU au propus boicotarea turismului local, axact exclusiv pe imaginea femeilor cu "gatul lung". Drama refugiatelor thailandeze este cu atat mai mare cu cat, ajunse la maturitate, femeile nu isi mai pot indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului nu le-ar mai putea sustine capul. De dragul promovarii turismului local, autoritatile thailandeze le interzic femeilor cu gatul lung sa paraseasca regiunea. Oficialii ONU vorbesc chiar despre existenta unei adevarate "gradini zoologice umane" in provincia nord-thailandeza Kayan.
"Cu greu te poti abtine sa nu privesti. La capatul unui drum plin de noroi, in inima junglei thailandeze, cateva femei stau asezate la umbra. Isi plimba, din cand in cand, degetele de-a lungul inelelor de alama, serpuite strans de-a lungul gatlejurilor lor neobisnuit de lungi, ca de girafa. E incredibil...", isi incepe povestea un turist canadian, fascinat de capturile facute de aparatul sau de fotografiat. Imaginile arata femei cu gatul intepenit, prins intr-o structura metalica, la o distanta neobisnuit de mare de umeri, care cu miscari de robot, incearca sa vanda vizitatorilor ajunsi in acea parte de lume, diverse suveniruri. Par sa nu realizeze ca, de fapt, ele sunt, de ani de zile, atractia turistilor, veniti in numar tot mai mare in regiunea nord-thailandeza Kayan sa vada "femeile cu gat lung". Cum curiozitatea greu de stavilit a calatorilor aduce si profit, venitul extrem de mic al familiilor de refugiati din Bruma, majoritari in Kayan, a crescut considerabil.
ONU cere interventie dura pentru eliberarea prizonierelor
Natiunile Unite cer interventii dure pentru ca situatia dramatica a acestor femei sa se schimbe. ONU vorbeste chiar despre un boicot al turismului in zona pentru a se impiedica ceea ce a fost calificat drept "o gradina zoologica umana". Agentia pentru Refugiati din cadrul organizatiei sustine ca, in decursul ultimilor doi ani, autoritatile thailandeze au refuzat sa permita unui grup de 20 de femei din Kayan sa plece din aceasta tara, in ciuda unor oferte ferme de azil, venite din partea unor tari ca Finlanda sau Noua Zeelanda. Oficialii ONU au informatii ca femeile sunt tinute cu forta in Thailanda tocmai datorita rolului crucial pe care acestea il joaca in promovarea turismului local, transformat intr-o industrie. "Nu intelegem de ce nu le este permis sa inceapa o viata noua", afirma Kitty McKinsey, purtator de cuvant al Agentiei pentru Refugiati.
"Autoritatile thailandeze le tateaza pe aceste femei ca si cum acestea ar trai intr-o gradina zoologica pentru oameni", sustine McKinsey. "O solutie ar fi ca turistii sa nu mai mearga acolo, sa le vada", mai spune reprezentanta ONU.
Marul discordiei, o fata de 23 de ani
Tanara Zember
In centrul acestor dispute se afla o tanara de 23 de ani, pe nume Zember, care a purtat cu mandrie, in jurul gatului, inelele traditionale ale tribului sau, inca de la varsta de cinci ani. In urma cu 18 ani, Zember a fugit, impreuna cu familia sa, din licalitatea natala. S-au refugiat pe niste dealuri din estul regiunii Bruma. Mama sa, Mu Pao, isi aminteste cum trupele guvernamentale luau cu asalt satul lor, de unde luau cu forta barbatii, pe care ii transformau in hamali. De teama, mii de oameni au incercat sa fuga. La granita, insa, refugiatii cu "gatul lung" erau pusi intr-un grup diferit fata de celelelte persoane. Acesta a fost momentul care a declansat conflictele etnice in regiune. Femeile in varsta se multumeau cu sumele infime care le reveneau de pe urma zecilor de priviri straine care se abat asupra lor, in fiecare zi.
In 2005, situatia tinerelor de varsta lui Zember s-a schimbat radical, odata cu oferta ONU de a acorda azil permanent departe de Thailanda miilor de localnici din zona Kayan. Oferta a fost acceptata rapid de locuitori. Insasi Zember a facut o astfel de cerere, impreuna cu familia ei. Au fost acceptati imediat. "M-am bucurat asa de tare cand mi-au spus ca o casa ma asteapta, deja, in Noua Zeelanda", le-a povestit tanara jurnalistilor BBC. Din pacate pentru ea, de doi ani incoace, Zember asteapata in zadar ca autoritatile thailandeze sa ii semneze documentatia necesara pentru a putea pleca in tara adoptiva, Noua Zeelanda. In situatia ei sunt alte 19 persoane."Potrivit legii, tanara trebuie sa aiba statut de refugiat si sa locuiasca intr-o astfel de tabara. In cazul de fata, nu sunt indeplinite criteriile legale", sustin autoritatile. Pozitia oficialilor thailandezi este contrazisa de oficialii ONU.
In semn de protest, tanara de 23 de ani si-a dat jos inelele traditonale de la gat. "Am avut o senzatie ciudata, la inceput, insa m-am obisnuit rapid. Inelele mi-au adus atata suferinta Nu le-am purtat niciodata pentru turisti, am vrut doar sa respect traditia. Acum, ma simt ca un prizonier...", si-a incheiat Zember povestea, atingandu-si cu degetele gatul, eliberat de povara metalului.
Drama este cu atat mai mare cu cat, ajunsa la maturitate, o femeie din aceasta regiune a Thailandei nu-si mai poate indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului sau nu i-ar mai putea sustine capul.
Cristina STEFAN  
 Afisari: 2768  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-30
 22:00 
Expertiza romaneasca in integrarea de software este nominalizata la nivel international
 20:15 
S-a impuscat cu pistolul de asomat porcii
4 comentarii
 19:04 
Ludovic Orban a fost audiat miercuri seara la Parchetul General
 18:58 
Iliescu zice ca nu se lucreaza la debarcarea lui Geoana
3 comentarii
 18:47 
Steven Seagal s-a mutat in Romania
6 comentarii
 18:32 
Eugen Durbaca: "Nemernicul" Anghel si "huliganii" lui
 18:32 
Interpreta Larei din "Doctor Jivago", Julie Christie, se marita la 66 de ani
 18:24 
Insula Serpilor va obtine statut de zona populata
 18:12 
Geoana spune ca ministrii felicitati de premier pentru absorbtia fondurilor ar fi trebuit biciuiti
1 comentariu
 17:54 
AEACE: Adomnitei pacaleste elevii la media de admitere in liceu
4 comentarii
 17:43 
Din 2009, spatiile pentru fumat in locuri publice vor fi delimitate si ventilate
 17:19 
Scriitorul Vintila Corbul, "tatal" lui "Nea Marin miliardar", a murit
1 comentariu
 17:11 
Euro 2012 in pericol
 16:47 
Corneliu Vadim Tudor, presedintele UDMR!
6 comentarii
 16:01 
Taxa auto ramane un mister
1 comentariu
 16:00 
Preotul de la Tanacu a fost incarcerat
9 comentarii
 15:47 
Cutremur de 4,2 grade in Vrancea
2 comentarii
 15:34 
Ultranationalistul sarb Tomislav Nikolici viziteaza Rusia
 15:31 
Ingropati de vii pentru cresterea randamentului la serviciu
1 comentariu
 15:22 
CNN a cumparat cu 800 de euro o sclava romanca
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mobilul Crimei "Taximetristul" (2981 afisari)
 Fotomodel ucis de hoti (2359 afisari)
 Basescu premiat pentru salvarea flotei sarbe (2260 afisari)
 Ghimpele Nae Ionescu (2017 afisari)
 Nea Catusa (1663 afisari)
 Sfarsitul lumii vine in 2012 (28929 afisari)
 Culmea ghinionului: Castigatorul la Loto a pierdut biletul (3698 afisari)
 Steven Seagal s-a mutat in Romania (3505 afisari)
 CNN a cumparat cu 800 de euro o sclava romanca (3454 afisari)
 Femei expuse intr-o "gradina zoologica umana" (2768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.