Ziua Logo
  Nr. 4145 de miercuri, 30 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Protest al organizatiilor de media
"Raspandirea de stiri false", un instrument de cenzura de inspiratie totalitara
 30 ianuarie, 13:21 
Ziaristii semnaleaza un nou atentat la libertatea de exprimare (ZIUA-foto)
Mai multe organizatii de media si APADOR-CH au protestat fata de decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor de a introduce in Codul Penal un amendament ce ar pedepsi cu inchisoarea de la unu la cinci ani "comunicarea sau raspandirea prin orice mijloace de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei". Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR - CH, Centrul pentru Jurnalism Independent,
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Conventia Organizatiilor de Media cer Parlamentului sa respinga amendamentul si sa abroge in intregime art. 168/1 din Codul penal, care consfinteste acest delict "de inspiratie totalitara".
Comisia juridica a Camerei inferioare a Parlamentului a adoptat pe 28 ianuarie 2008 un amendament in acest sens, la initiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea, amendamentul urmind a fi supus votului in plen.
Semnatarii considera ca siguranta nationala a Romaniei se bucura de suficienta protectie atit prin legi speciale, cit si prin alte articole din Codul penal. In plus, "relatiile internationale ale Romaniei" sunt un concept pur politic si ca atare schimbator, al carui loc nu este in Codul penal. Astfel, el nu poate fi protejat prin intermediul prevederilor penale, ci numai printr-o buna politica externa.
Semnatarii considera, de asemenea, ca adoptarea unui astfel de amendament constituie o " dedicatie " la adresa vocilor critice din viata politica si sau din cadrul societatii civile. Articolul, in forma propusa de Comisia Juridica, poate sanctiona cu inchisoarea orice parere divergenta la adresa guvernarii, restaurand climatul de cenzura specific regimurilor comuniste. O astfel de prevedere ii vizeaza pe reprezentantii opozitiei, ai societatii civile, pe ziaristi - pe toti aceia care sunt chemati sa ofere rapoarte independente care pot contrazice pozitiile oficiale.
"Prevederea este cu atit mai daunatoare cu cat nu face minima mentiune la sintagma " cu stiinta", care presupune reaua intentie a celui acuzat de afectarea sigurantei nationale sau a relatiilor internationale ale Romaniei", arata autorii protestului.
Amendamente "emasculate"
In forma sa actuala, dupa amendarea lui in 2006, Codul penal sanctioneaza doar raspindirea de informatii false care pun in pericol siguranta nationala - o prevedere mai precis formulata decit cea recent adoptata de Comisia juridica. Recentul amendament nu face decat sa aduca textul Codului penal la forma sa din 1996, reinstaurand un articol introdus, la vremea aceea, de PUNR. Acea forma a articolului 168/1 a permis arestarea unei persoane, demonstrand "virulenta" unor atfel de reglementari. Astfel, in 2002, Ovidiu Iane a fost arestat pentru 24 de ore, dupa ce a transmis prin e-mail un text continand acuzatii la adresa primului ministru de atunci, Adrian Nastase (asa numitul raport Armaghedon 2). El a fost acuzat ca "disemineaza informatii false de natura a aduce atingere sigurantei nationale".
"Decizia Comisiei Juridice este cu atat mai ingrijoratoare cu cat ea se adauga unui sir semnificativ de actiuni care restring libertatea de expresie, survenite dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si care justifica ingrijorarea semnatarilor fata de o posibila " restauratie " a practicilor cenzurii politice :
- reinstaurarea insultei si calomniei ca delicte penale, prin decizie a Curtii Constitutionale (ianuarie 2007) ;
- numirea, pentru prima oara in istoria post-decembrista, a unui om politic cu inalta functie executiva in partid in functia de presedinte - director general al televiziunii publice (iulie 2007)
- dezmembrarea, prin masuri administrative a departamentului de Stiri al TVR (octombrie 2007) ; monitorizari date publicitatii recent demonstreaza o dublare a prezentei PNL in stirile TVR dupa aceaste masuri.
- emascularea (sic) si, ulterior, respingerea amendamentelor la Legea Audiovizualului care ar fi deschis calea procesului de trecere la televiziunea digitala, proces care va duce la reasezarea pietei audiovizualului din Romania (octombrie 2007);
- tentativa de abrogare a Legii liberului acces la informatiile publice si a Legii transparentei institutionale, prin incorporarea lor in Codul de procedura administrativa (Noiembrie 2007 - ulterior, s-a renuntat la aceasta propunere) - tentativa de modificare a Codului penal, pentru a sanctiona cu inchisoare" punerea in circulatie a unor inregistrari video sau audio, fara aprobare.� Amendamentul, propus tot de deputatul Eugen Nicolicea, sanctiona mai aspru efectuarea faptei in cadrul atributiilor de serviciu, vizand direct jurnalistii".
Tinand cont de aceste evolutii ingrijoratoare, organizatiile semnatare cer Parlamentului, Guvernului, clasei politice romanesti sa "se abtina de la orice masura care ar viza restrangerea dreptului la libera exprimare si sa-si dovedeasca fara echivoc respectul fata de libertatile cetatenesti care constituie temelia oricarei democratii".
Tudor BORCEA  
 Afisari: 301  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-30
 22:00 
Expertiza romaneasca in integrarea de software este nominalizata la nivel international
 20:15 
S-a impuscat cu pistolul de asomat porcii
4 comentarii
 19:04 
Ludovic Orban a fost audiat miercuri seara la Parchetul General
 18:58 
Iliescu zice ca nu se lucreaza la debarcarea lui Geoana
3 comentarii
 18:47 
Steven Seagal s-a mutat in Romania
6 comentarii
 18:32 
Eugen Durbaca: "Nemernicul" Anghel si "huliganii" lui
 18:32 
Interpreta Larei din "Doctor Jivago", Julie Christie, se marita la 66 de ani
 18:24 
Insula Serpilor va obtine statut de zona populata
 18:12 
Geoana spune ca ministrii felicitati de premier pentru absorbtia fondurilor ar fi trebuit biciuiti
1 comentariu
 17:54 
AEACE: Adomnitei pacaleste elevii la media de admitere in liceu
4 comentarii
 17:43 
Din 2009, spatiile pentru fumat in locuri publice vor fi delimitate si ventilate
 17:19 
Scriitorul Vintila Corbul, "tatal" lui "Nea Marin miliardar", a murit
1 comentariu
 17:11 
Euro 2012 in pericol
 16:47 
Corneliu Vadim Tudor, presedintele UDMR!
6 comentarii
 16:01 
Taxa auto ramane un mister
1 comentariu
 16:00 
Preotul de la Tanacu a fost incarcerat
9 comentarii
 15:47 
Cutremur de 4,2 grade in Vrancea
2 comentarii
 15:34 
Ultranationalistul sarb Tomislav Nikolici viziteaza Rusia
 15:31 
Ingropati de vii pentru cresterea randamentului la serviciu
1 comentariu
 15:22 
CNN a cumparat cu 800 de euro o sclava romanca
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mobilul Crimei "Taximetristul" (2981 afisari)
 Fotomodel ucis de hoti (2359 afisari)
 Basescu premiat pentru salvarea flotei sarbe (2260 afisari)
 Ghimpele Nae Ionescu (2017 afisari)
 Nea Catusa (1663 afisari)
 Sfarsitul lumii vine in 2012 (28929 afisari)
 Culmea ghinionului: Castigatorul la Loto a pierdut biletul (3698 afisari)
 Steven Seagal s-a mutat in Romania (3505 afisari)
 CNN a cumparat cu 800 de euro o sclava romanca (3454 afisari)
 Femei expuse intr-o "gradina zoologica umana" (2768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01054 sec.