Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Demnitarii penali", in raportul pe Justitie al CE privind Romania
Comisia Europeana ne ameninta cu clauza de salvgardare
-- Cazurile celor opt fosti si actuali ministri pentru care presedintele Traian Basescu a dat aviz de urmarire penala au atras atentia Comisiei Europene, si sunt prezentate in raportul pe Justitie al CE privitor la tara noastra.
 29 ianuarie, 15:58 
Reforma justitiei a ramas o vorba goala (ZIUA-foto)
Este vorba despre un raport interimar, o ampla analiza a situatiei dosarelor de mare coruptie care au fost mai intai suspendate si ulterior trimise inapoi procurorilor pentru refacerea probatoriului, intocmit inaintea celui din iunie-iulie 2008, raport interimar care adopta un limbaj mult mai dur fata de Romania decat fata de Bulgaria, dupa cum arata Newsin, citand surse din cadrul Comisiei.
Potrivit variantei de raport, CE pune la indoiala asa-zisele erori de procedura ce au stat la baza returnarii dosarelor de coruptie la nivel inalt aratand ca "provoaca dezbateri si controverse considerabile".
Raportul preliminar face aluzie si la interimatul de la Ministerul Justitiei si arata ca daca tendintele de tergiversare a anchetelor si de intarziere a aplicarii legilor se pastreaza, Comisia ar putea cere aplicarea clauzei de salvgardare in raportul din iunie pentru Romania - fapt care s-ar traduce prin nerecunosterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar.
Deficiente la nivelul actului juridic
Comisia Europeana identifica doua mari deficiente in instantele romanesti: lipsa unor sentinte dure in cazurile de coruptie si suspendarea cazurilor de mare coruptie pentru a permite Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la sesizarile de neconsitutionalitate invocate de avocati.
Un alt mesaj este legat de amendamentele la Codul de procedura penala adoptate de Parlament in octombrie 2007 si criticate de ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei.
"Daca vor fi promulgate, aceste amendamente ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state membre in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere", se arata in raportul preliminar.
Raportul descrie pe larg toate amendamentele de la interzicerea interceptarilor inainte de inceperea urmaririi penale pana la anuntarea prealabila a perchezitiilor. Este criticata si ridicarea pagubei minime de la 200.000 RON la 9 milioane de euro pentru incadrarea la "consecinte deosebit de grave".
In raport sunt mentionate si intarzierile la functionarea Agentiei Nationale de Integritate al doilea dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) pe care Romania trebuie sa le indeplineasca dupa aderare -, dar "accentul cade pe coruptia la nivel inalt", au precizat sursele citate de Newsin.
Documentul privitor la Romania va evalua progresele din justitie in raport cu angajamentele luate de guvern privind indeplinirea celor patru obiective specifice (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana in raportul din iunie 2007.
Primul obiectiv din raportul din iunie 2007 se referea la asigurarea unei proceduri judiciare mai transparente si eficiente, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum si la raportarea si monitorizarea efectelor noilor coduri de procedura civila si de procedura penala. In noiembrie 2007, ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei au criticat amendamentele la Codul de Procedura Penala votate in unanimitate de Camera Deputatilor si respinse ulterior de presedintele Traian Basescu, pentru ca ar fi instituit conditii prea permisive pentru infractori. Legea se afla inca in lucru in Parlament.
Al doilea obiectiv specific s-a referit la instituirea Agentiei Nationale de Integritate, care sa verifice averile, incompatibilitatile si potentialele conflicte de interese, emitand hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive. Agentia a fost infiintata, dar nu are inca un sef si nici nu a emis inca vreo hotarare.
Cel de-al treilea obiectiv s-a referit la continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt, iar ultimul "benchmark" priveste adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.
In concluzie, mesajul raportului interimar al CE arata ca principala ingrijorare in legatura cu Romania este lupta impotriva coruptiei, Comisia recomandand Romaniei "sa accelereze eforturile in lupta impotriva coruptiei" si sa continue "realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt".
A.V.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
In drumul spre INLATURAREA GUVERNULUI TARICEANU - va trebui sa suferim si aceasta palma...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-29
 21:16 
Primul "terorist" 112 condamnat la inchisoare este bolnav psihic
2 comentarii
 19:09 
Francezii nu vor permite preluarea ostila a Societe General
1 comentariu
 19:07 
Succesul iPhone provoaca pierderi de jumatate de miliard de dolari la Apple
1 comentariu
 19:06 
Lungul drum al transformarii Uniunii Civice in Partidul Civic Maghiar
 19:04 
Maghiarii au de ales acum intre UDMR si Partidul Civic
4 comentarii
 18:44 
Bate vant de scindare in PC
2 comentarii
 18:26 
Devorat de lupi
 18:16 
Inmultirea cu cinci - formula Timosenko pentru tranzitul gazelor rusesti prin Ucraina
1 comentariu
 18:16 
Liberalii au primit o scrisoare de la Basescu privind votul uninominal pur, dar isi mentin pozitia
1 comentariu
 18:03 
Peste o suta de cadavre de caini, descoperite intr-o comuna din Tulcea
 17:43 
Inscrierea copiilor in clasa intai, pana la 1 mai 2008
 17:17 
A aparut telefonul cu baterie lichida
1 comentariu
 16:56 
CNSAS: Cezar Ivanescu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 16:40 
Romanii platesc impozite de top
2 comentarii
 16:26 
Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian
2 comentarii
 16:19 
Nokia da tonul mutatului la Cluj si subcontractorilor
 16:03 
Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana
1 comentariu
 16:03 
Basescu le-a transmis sarbilor ca drumul catre UE este singura solutie la problemele nationale
 15:45 
Cristian Cioaca va fi eliberat conditionat
 15:08 
Tariceanu: Cei care lucreaza cu banii europeni ar trebui sa fie bine remunerati
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00835 sec.