Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Studiu: Riscurile unei recesiuni economice in Statele Unite ameninta perspectivele mondiale pentru 2008
Criza financiara americana, subiect de dezbateri la Forumul de la Davos
 21 ianuarie, 15:51 
Elita politica si economica mondiala va discuta, saptamana aceasta, pe tema consecintelor crizei financiare americane in cadrul unui Forum economic mondial care va avea loc la Davos, in Elvetia, relateaza AFP.
Circa 2.500 de responsabili mondiali de rang inalt sunt asteptati, incepand de miercuri, in statiunea montana pentru reuniunea anuala, in timp ce economia mondiala este amenintata de cea mai puternica recesiune dupa 2001. Schimbarea starii de spirit risca sa fie considerabila in raport cu reuniunea din 2007, cand liderii economici se intreceau in previziuni optimiste: 90 la suta dintre acestia estimau o crestere a cifrei lor de afaceri in cursul anului, cel mai bun rezultat in cinci ani.
Dar criza creditelor imobiliare si-a facut simtite efectele, iar riscurile unei recesiuni economice in Statele Unite ameninta perspectivele mondiale pentru 2008, potrivit unui studiu publicat la inceputul lunii de organizatorii Forumului.
In timp ce Rezerva Federala se asteapta la o depreciere a activelor cu 150 de miliarde de dolari din cauza crizei "subprime", alte pierderi din sectorul financiar "ar putea fi mult mai ridicate", potrivit acestui studiu, ce avertizeaza de asemenea cu privire la cresterea preturilor la energie si produse alimentare.
Forumul din 2007 nu mentiona ingrijorari referitoare la piata imobiliara din Statele Unite. Anul acesta, nu trebuie sa "cadem intr-un pesimism excesiv", declara fondatorul Forumului, Klaus Schwab. Cu o economie mondiala care a crescut cu 3,5 la suta in loc de 5 la suta in 2007, lumea nu este in recesiune, a precizat el. Subiectele reuniunii de la Davos reflecta speranta ca statele in curs de dezvoltare isi vor asuma rolul de locomotive mondiale.
La Forum sunt asteptati zeci de lideri ai "fondurilor suverane", entitati publice adesea originare din Asia sau Orientul Mijlociu, care in ultimele luni au sarit in ajutorul marilor banci ca Citigroup, UBS, Morgan Stanley si Merrill Lynch, dar sunt criticate pentru opacitatea lor. "Trebuie sa intelegem cum functioneaza aceste fonduri, iar Davos va fi o ocazie pentru acest lucru", a subliniat Schwab. "Este de bun augur ca lumea aflata in dezvoltare sa joace un rol major in concertul natiunilor", adauga presedintele Forumului, recunoscand ca fondurile suverane vor ridica o problematica noua. "Ne indreptam spre un nou tip de protectionism? Ne trebuie reglementari pentru a le impiedica sa investeasca la nivel mondial?"
Potrivit unui sondaj realizat pe 61.000 de locuitori din diferite state, doar 33 la suta dintre acestia se asteapta ca generatiile viitoare sa se bucure de o lume mai prospera, in timp ce anul trecut procentul acestora era de 40 la suta.
Acestea sunt subiectele pe tema carora vor discuta cei 27 de sefi de stat sau de guvern, circa 100 de ministri si 900 de oameni de afaceri care vor fi prezenti la Davos. Masurile de securitate pe care le vor lua autoritatile elvetiene vor fi cu atat mai drastice cu cat la eveniment va participa presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si premierii britanic, francez si japonez.
Mobilizarea opozantilor globalizarii pare sa scada, anul acesta Forumul social mondial renuntand sa organizeze reuniunea "Anti-Davos". Circa o suta de menifestanti de extrema stanga au fost arestati sambata in capitala elvetiana, Berna, in urma unei manifestatii neautorizate impotriva acestui forum.
De multe ori acuzata ca promoveaza o viziune exclusiv capitalista si liberala a lumii, reuniunea, organizata incepand din 1971 de Forumul economic mondial, se prezinta ca o intalnire a celor bogati si puternici. Cele mai mari companii din lume platesc o cotizatie anual� de 26.300 euro pentru a fi membre ale Forumului si fiecare membru individual cotizeaza 11.000 de euro pentru privilegiul de a veni la Davos. Totodata, circa 100 de multinationale dau anual 310.000 de euro in calitate de "parteneri strategici". Obiectivul Forumului este "ameliorarea starii lumii", iar reuniunea anuala este o ocazie pentru numeroase anunturi cu caracter filantropic. Desi mai mult de 200 de dezbateri jaloneaza cele cinci zile de reuniune, de la situatia din Pakistan la lupta impotriva cancerului, forumul este si o ocazie pentru marii patroni de a se intalni informal. La Davos, marea vedeta devine insa, de fiecare data, politica international�.
Davos a permis in unele cazuri progrese, precum semnarea unei declaratii eleno-turce in 1988, o intalnire intre Klerk si Mandela in 1992 sau un acord Peres-Arafat pe tema Gaza, in 1994. Reuniunea de la Davos nu este insa atat de sobra cum s-ar putea crede, ea fiind punctata de o Intreaga succesiune de cocktailuri si petreceri. Printre acestea, petrecerea Google se bucura de multi ani de cea mai mare cautare. Evenimentul de la Davos se incheie cu traditionala serata de final, care, in acest an, va fi organizata de Franta.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-21
 22:26 
Solutie ERP romaneasca auditata la nivel european
 20:21 
Sange si pumni in Consiliul pentru aparare din Ucraina
1 comentariu
 19:45 
Nicolaescu sustine ca Melescanu a fost amenintat telefonic de presedintele Basescu
5 comentarii
 19:43 
Doar 800 de euro pentru fuga lui Hayssam
2 comentarii
 19:38 
Tariceanu asteapta expertiza unor constitutionalisti din afara PNL pentru a sesiza CCR
 19:13 
Nabucco ar putea transporta gaz rusesc
 19:00 
Tom Cruise vorbeste in stil nazist
3 comentarii
 18:05 
Voronin, premiat pentru antiromanism
1 comentariu
 18:04 
Mr Big, prima oara tata la 53 de ani
 17:30 
Militari romani din Irak, la un pas de moarte
 17:30 
UE taie pretul la SMS si vrea taxare la secunda
 17:06 
Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta"
2 comentarii
 17:02 
Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive
8 comentarii
 16:59 
PSD nu va vota restructurarea Guvernului pentru Norica Nicolai
 16:52 
Spaga pentru medici ar putea fi legalizata
1 comentariu
 16:41 
ZIUA intreaba!
 16:35 
Omar ben Laden catre tatal sau: "Gaseste o alta cale!"
1 comentariu
 15:59 
Garrincha, omul spectacol
 15:55 
O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu
1 comentariu
 15:26 
ULTIMA ORA: Traian Basescu i-a trimis o scrisoare ministrului Melescanu
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.