Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin merge la Moscova sa vanda viitorul Moldovei
 21 ianuarie, 12:04 
Voronin impreuna cu omologul sau rus, Vladimir Putin
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, incepe luni o vizita de doua zile la Moscova, in cadrul careia va fi primit de seful statului rus, Vladimir Putin, si de patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea.
In prima zi a vizitei, liderul politic de la Chisinau urmeaza sa primeasca din mana patriarhului Aleksii al II-lea premiul "pentru merite deosebite la intarirea coeziunii dintre popoarele pravoslavnice", decernat de catre Fondul International al Unitatii Popoarelor Ortodoxe, ceremonia urmand sa aiba loc la Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.
Potrivit presei de la Chisinau, la ceremonie ar urma sa asiste si patriarhul Chisinaului si al intregii Moldove, Vladimir, seful Mitropoliei Moldovei, dependenta canonic de Patriarhia Rusa. Ulterior, mitropolitul Vladimir si presedintele Voronin vor avea o intrevedere cu patriarhul rus, cu care se presupune ca va fi discutata problema Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patrirahiei Romane.
Compromisul transnistrean
Marti, dupa cum a precizat serviciul de presa al Kremlinului, Vladimir Voronin va avea convorbiri cu presedintele Vladimir Putin in special pe problema transnistreana, un subiect din ce in ce mai intens discutat in ultima perioada in contextul unei apropiate solutii in ceea ce priveste provincia Kosovo.
Anticipand vizita la Moscova a presedintelui moldovean, dupa cea efectuata la 14 ianuarie la Bruxelles si dupa vizitele intreprinse saptamana trecuta la Chisinau de presedintele in exercitiu al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), ministrul finlandez de Externe, Ilkka Kanerva, si de secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, presa rusa lansa zilele trecute ideea unei posibile "impacari" intre Republica Moldova si Rusia in problema transnistreana pe baza unui compromis. Moscova ar putea ceda regiunea din stanga Nistrului, daca va primi garantii reale din partea Chisinaului privind mentinerea in continuare in regiune a fortelor ruse si asigurari in ceea ce priveste orientarea prorusa a Moldovei. In acest caz, Transnistria ar putea conta doar pe o "autonomie largita", dar nicidecum pe o recunoastere a independentei sale.
Kommunist: "Occidentul este cu noi sau impotriva noastra?"
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, in vizita la Bruxelles
Calculul puterii comuniste de la Chisinau de a "sifona" un pic imaginea Romaniei in fata oficialilor Uniunii Europene, cu ocazia recentei vizite a presedintelui moldovean Vladimir Voronin la Bruxelles, a fost unul gresit, constata in editia din aceasta saptamana publicatia de limba rusa "Moldavskie Vedomosti" de peste Prut.
Potrivit saptamanalului citat, Bruxellesul nu-i tradeaza pe ai "sai", iar Romania este membra a UE, in timp ce Republica Moldova nu-i decat o "ruda saraca" de la granita europeana si asa va ramane inca o buna perioada.
In loc sa "potoleasca" Bucurestiul "expansionist", asa cum si-ar fi dorit puterea de la Chisinau, Bruxellesul i-a cerut lui Voronin reforme "adevarate", scrie "Moldavskie Vedomosti", apreciind ca pozitia UE in scandalul dintre Republica Moldova si Romania pe tema "expansiunii" tarii vecine nu a facut decat sa irite puterea moldoveana, care si-a varsat naduful in ultimul numar al ziarului comunistilor moldoveni - "Kommunist" (editia de vineri).
"Este de-a dreptul surprinzator ca pretentiile Romaniei la adresa tarii noastre (Republica Moldova) au sporit si sunt exprimate absolut pe fata si cu toata sinceritatea de primii oameni in stat de cand Romania a devenit membra a UE", isi exprima stupefactia, in editia de vineri, ziarul "Kommunist".
"Un lucru nu este clar: Occidentul este cu noi sau impotriva noastra? El este pentru independenta noastra sau impotriva ei, pentru ca, in cele din urma, sa ne inghita Romania?", se intreaba publicatia comunistilor moldoveni, in opinia careia, "cel mai probabil, in Occident, multi dintre cei care iau decizii nu sunt bine informati si inca nu inteleg pe deplin problema aparuta intre Republica Moldova si Romania".
Potrivit organului de presa al Partidului Comunist din Republica Moldova, "intram intr-o perioada cand fortele unioniste reunificate vor incerca sa dea o ultima lupta. Occidentul are doua posibilitati: sa arate in fapta ca se pronunta fara rezerve pentru suveranitatea Republicii Moldova sau sa se situeze pe o pozitie neutra, deasupra acestei lupte, urmarindu-si interesele proprii, straine de suveranitatea Moldovei".
In incheierea editorialului consacrat esecului demersului antiromanesc al presedintelui Voronin in ultima sa vizita la Bruxelles, Kommunist se intreaba retoric: "Cu cine esti tu, tacutule Occident, in acest delicat moment?"
Istoricii de la Tiraspol vad perspective comune pentru Republica Moldova si Romania
In acelasi context, voci de la Chisinau si la Tiraspol au readus in atentia presei doua proiecte mai vechi privind solutionarea diferendului transnistrean si perspectivele Republicii Moldova. Ilia Galinski, directorul Institutului de Istorie al Universitatii de la Tiraspol, crede ca Moldova dintre Prut si Nistru ar avea o singura solutie pentru perspectivele ei si anume reunirea cu Romania, pe cand Victor Doras, fost consilier al presedintelui Voronin, propune ca solutie federalizarea Republicii Moldova. Cei doi, in opinia expertilor de la Chisinau, nu fac altceva decat sa relanseze doua planuri mai vechi in problema Republicii Moldova - planurile Belkovski si Kozak. Amandoua au fost periodic subiecte de presa si la Chisinau, si la Bucuresti, si la Moscova. Ramane de vazut ce se va discuta in aceste zile la Moscova si cum Voronin va "negocia" cu "tarul" Putin viitorul acestei mici republici atat de incercata in ultimul secol.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Voronin pleaca la Moscova pentru a urmari o cursa de cai - "Cupa presedintelui Federatiei Ruse"    (2009-07-15 11:21)
  Ministerul rus de Externe anunta vizita lui Cristian Diaconescu la Moscova    (2009-02-25 18:45)
  Voronin, premiat pentru antiromanism    (2008-01-21 18:05)
 Afisari: 866  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
vindere? ba nu - dat pe degeaba   de nvt
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-21
 22:26 
Solutie ERP romaneasca auditata la nivel european
 20:21 
Sange si pumni in Consiliul pentru aparare din Ucraina
1 comentariu
 19:45 
Nicolaescu sustine ca Melescanu a fost amenintat telefonic de presedintele Basescu
5 comentarii
 19:43 
Doar 800 de euro pentru fuga lui Hayssam
2 comentarii
 19:38 
Tariceanu asteapta expertiza unor constitutionalisti din afara PNL pentru a sesiza CCR
 19:13 
Nabucco ar putea transporta gaz rusesc
 19:00 
Tom Cruise vorbeste in stil nazist
3 comentarii
 18:05 
Voronin, premiat pentru antiromanism
1 comentariu
 18:04 
Mr Big, prima oara tata la 53 de ani
 17:30 
Militari romani din Irak, la un pas de moarte
 17:30 
UE taie pretul la SMS si vrea taxare la secunda
 17:06 
Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta"
2 comentarii
 17:02 
Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive
8 comentarii
 16:59 
PSD nu va vota restructurarea Guvernului pentru Norica Nicolai
 16:52 
Spaga pentru medici ar putea fi legalizata
1 comentariu
 16:41 
ZIUA intreaba!
 16:35 
Omar ben Laden catre tatal sau: "Gaseste o alta cale!"
1 comentariu
 15:59 
Garrincha, omul spectacol
 15:55 
O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu
1 comentariu
 15:51 
Criza financiara americana, subiect de dezbateri la Forumul de la Davos
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.