Ziua Logo
  Nr. 4136 de sambata, 19 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PD-L ii solicita presedintelui suspendarea ministrului Melescanu
PNL raspunde: Politizarea actului de justitie este regretabila
-- Adrian Iorgulescu: Am avut o proba ca presedintele Basescu si liderul PD-L, Emil Boc, nu inteleg ca justitia nu se face cu vorbe, cu declaratii politice
 20 ianuarie, 19:14 
Adrian Iorgulescu, ZIUA Foto
"PNL considera ca politizarea actului de justitie este regretabila. Astazi am avut o proba ca presedintele Basescu si liderul PD-L, Emil Boc, nu inteleg ca justitia nu se face cu vorbe, cu declaratii politice. Ea se face pe baza unor probe, respectand legile si procedurile acestei tari". Asa a sunat replica PNL la acuzatiile pe care PD-L si presedintele tarii s-au grabit sa le faca la adresa ministrului interimar al Justitiei, pe care seful statului l-a avertizat public ca se apropie de situatia de a fi un ministru care face abuz in serviciu pe motiv ca ar fi tergiversat inceperea urmaririi penale in cazul a opt fosti si actuali ministri. Mai mult, PNL, prin vocea ministrului Adrian Iorgulescu, membru al Biroului Politic Central al Partidului National Liberal, a facut un apel la presedintele Basescu si liderii PD-L sa puna capat acestor strategii menite sa creeze conflicte artificiale. In opinia lIberalilor, "justitia nu se face nici la televizor, nici in strada, cu acuzatii politicianiste, ci in salile de judecata, respectand legile si procedurile in vigoare". PNL ii solicita presedintelui Basescu sa trasmita toate documentele necesare pentru ca ministrul Justitiei sa poata pune la dispozitia Parchetului toate dosarele, in conditiile legii si in cel mai scurt timp. In caz contar, spune Iorgulescu, opinia publica va vedea clar ca insusi presedintele Romaniei va contribui la blocarea anchetelor. Cat despre asa-numita tergiversare a actului de justitie, Iorgulescu afirma ca actualul ministru al Justitiei asteapta sa primeasca, conform legii, dosarul cauzei si nu un set de copii xerox, doua referate lipsite de relevanta, mai ales ca aceste dosare au fost trimise la presedintie in formatul complet. In caz contrar, spun liberalii, exista posibilitatea ca dosarele sa se intoarca din nou la procurori din cauza unor vicii de procedura. "Teodor Melescanu a urmarit prin sesizarea lui sa evite acest deznodamant", a declarat Iorgulescu.
"Doamna Macovei a modificat, eronat, legea raspunderii ministeriale"
Adrian Iorgulescu a adresat, in numele PNL, cateva intrebari presedintelui Traian Basescu si liderului PD-L, Emil Boc. "Daca in justitie dosarele vor fi blocate pentru ca au fost incalcate proceduri legale, atunci isi vor asuma dansii responsabilitatea pentru aceasta eroare, pentru intarzierea unor solutii corecte si legale?". Legat de asa-numitele intelegeri intre PNL si PSD, Adrian Iorgulescu a precizat ca, daca ar fi sa judecam dupa aceeasi logica, PNL s-ar putea intreba "cine este vinovat pentru ca dosarele unor lideri ai PSD s-au intors la Parchet, daca nu chiar fostul ministrul al PD la acea data, doamna Macovei, care a modificat eronat legea raspunderii ministeriale". PNL spune ca nu va folosi arme politice si nu va acuza presedintia si nici pe liderul PD-L pentru ca au facut "scapati" de justitie unii lideri ai PSD. "Oare intamplator intre cele opt dosare in discutie, nici unul nu apartine vreunui membrui al PD-L?". Daca vrem cu adevarat sa se faca justitie, atunci este esential ca toate institutiile statului sa respecte legile si procedurile in vigoare. Teodor Melescanu, ministrul interimar al Justitiei, a sesizat presedintia pentru a trimite documentatia completa. Textul legii este clar, spune Iorgulescu, " ministrul Justitiei primeste dosarul cauzei de la presedintele Romaniei pentru a-l trimite mai departe. Dosarul cauzei si nu un set de copii xerox, doua referate lipsite de relevanta, potrivit legii, mai ales ca, aceste dosare au fost trimise la presedintie in formatul complet. In caz contrar, exista posibilitatea ca dosarele sa se intoarca din nou la procurori din cauza unor vicii de procedura. Teodor Melescanu a urmarit prin sesizarea lui sa evite acest deznodamant. Ministrul Justitiei si Guvernul Romaniei nu fac altceva decat sa respecte litera si spiritul legii".
Si deputatul PNL, Ioan Timis, membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor a declarat, in exclusivitate pentru ZIUA ONLINE ca " ministrul interimar al Justiei a procedat corect si profesionist returnand, de fiecare data, documentele preparate de presedintie si care nu sunt decat documente preparate si nu dosarul cauzei. Nu cred ca dorinta unor oameni politici de a-si vedea adversarii politici in inchisoare se rezolva prin forta, presiune, declaratii politice, ci numai prin respectarea tuturor legilor. El nu poate, ca ministru al Justitiei, sa nu respecte legea si normele in vigoare pentru ca nu cumva dosarul cauzei sa fie restituit de instante pentru ca a fost instrumentat gresit. Orice nerespectare a legii in aceste cauze inseamna a nu face justitie sau a impiedica justitia. Politicienii romani ar trebui sa inteleaga ca, dincolo de declaratiile lor politice, dincolo de dosarele preparate, pregatite sau nu, atunci cand vrei sa il tragi pe cel mai simplu om in judecata si cu atat mai mult un politician, care a fost sau este ministru, trebuie sa respecti normele procedurale prevazute de lege care sunt de stricta interpretare".
Basescu il acuza pe Melescanu ca minte si ca incalca legea
Traian Basescu, ZIUA Foto
PD-L i-a cerut, duminica, presedintelui Traian Basescu sa faca demersuri pentru inceperea urmaririi penale a ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, si sa-l suspende pe acesta din functie, acuzandu-l de abuz in serviciu si de retinere sau distrugere de inscrisuri oficiale. Solicitarea a fost formulata, in conferinta de presa a partidului, de catre secretarul executiv al formatiunii, Elena Udrea. Anterior, presedintele PD-L, Emil Boc, afirmase ca ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale in cazul unor ministri ai Cabinetului Tariceanu.
La intoarcerea din Georgia, unde a participat la investirea presedintelui Mihail Saakasvili, presedintele Traian Basescu a tinut sa-l avertizeze public pe ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, ca se face vinovat de abuz in serviciu. "Cred ca domnul ministrul Melescanu se apropie de situatia de a fi un ministru care face abuz in serviciu. Este un avertisment pe care i-l dau public. Toate documentele pe care le-a avut presedintia i le-a pus la dispozitie. Faptul ca domnia sa continua sa blocheze actiunea de incepere a urmaririi penale pentru opt ministri nu este nimic altceva decat abuz in serviciu. Ministrul Justitiei nu are dreptul sa opreasca, sa blocheze cererea presedintelui Romaniei de incepere a urmaririi penale. Abuzul in serviciu este o constatare pe care am facut-o si il avertiz public pe domnul Melescanu sa respecte legea", a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului s-a referit la dosarele celor opt fosti si actuali ministri, pentru care a dat aviz de incepere a urmarii penale. "Observ cu neplacere ca Guvernul, prin ministrul de Justitie, are ca obiectiv gasirea de motivatii pentru a bloca cererea sefului statului catre Parchet", a mai spus Basescu, precizand ca presedintele nu are dosarul cauzei si ca acesta se afla la procuror. "Daca pentru a-si servi clientela politica, domnul ministrul Melescanu doreste dosarul cauzei de la procuror, sa-l ceara procurorului si nu presedintiei. Presedintia nu are acest dosar si nu are dreptul sa-l consulte. Actiunea presedintiei vizeaza strict actele ministrului respectiv si nu dosarul cauzei de la procur", a declarat Basescu.
Ministrul Justitiei a dispus restituirea catre presedintie a dosarelor celor opt ministri
Teodor Melescanu, ZIUA Foto
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a dispus, sambata, sa fie restituite Presedintiei documentele referitoare la cei opt fosti sau actuali ministri, primite cu o zi in urma, pe motiv ca nu reprezinta "dosarul cauzei". Intr-un comunicat al Ministerului Justitiei se arata ca ministrul "se afla, in continuare, in imposibilitatea legala si obiectiva de a-si exercita atributiile prevazute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala" si a cerut specialistilor din institutie sa analizeze demersurile legale ce ar urma sa fie intreprinse in continuare.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut Seres si Traian Decebal Remes.
Ministrul Justitiei a anuntat, vineri, ca nu poate da curs solicitarii presedintelui Traian Basescu privind pe cei opt actuali sau fosti ministri intrucat documentatia primita de la Presedintie nu contine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii, in acest sens adresand o scrisoare sefului statului.
Ulterior, Administratia prezidentiala a anuntat ca a primit doar copiile documentelor referitoare la cei opt demnitari, pe care le-a trimis vineri ministrului interimar al Justitiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intarziere a actului de justitie".
Dana CONERTH  
Alte articole
  Vizuina lui Basescu    (Eveniment, 2009-10-28)
  Basescu spune ca in PDL exista "o oarecare insatisfactie" pentru modul cum functioneaza coalitia    (2009-05-26 09:50)
  Catalin Avramescu spune ca nu va mai candida pentru PD-L daca Dumitru Dragomir ii va fi coleg    (2008-08-08 15:18)
  Norica Nicolai nu crede că mai este posibilă o colaborare cu PD-L- un partid "dependent" de Băsescu    (2008-07-15 13:22)
  Traian Băsescu i-a băgat in sedință pe democrat-liberali, după exit-poll    (2008-06-16 11:51)
  Organizatia de tineret a PD-L isi alege conducerea    (2008-02-23 12:25)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Legea este CLARA!   de Ion Caramache
Da ...   de pt
cam batator la ochi   de dinu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-19
 18:12 
DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc  2008-01-20
1 comentariu
 17:59 
Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena"  2008-01-20
 15:52 
Ajutor european pentru somerii de la Nokia  2008-01-20
 15:01 
Doua fetite au ars de vii la groapa de gunoi din Cluj- Napoca  2008-01-20
 14:46 
FBI, acuzat ca musamalizeaza furtul unor informatii nucleare clasificate  2008-01-20
1 comentariu
 14:03 
Bulgarii nu stiu ce contine acordul South Stream  2008-01-20
 13:47 
Se scumpeste metroul  2008-01-20
 12:39 
Mihail Saakasvili a fost investit in functia de presedinte al Georgiei  2008-01-20
 12:06 
Echipa anului 2007  2008-01-20
 11:11 
Alegeri cruciale in Serbia: un pro-occidental versus un nationalist  2008-01-20
1 comentariu
 10:40 
Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49  2008-01-20
 10:15 
Explozie la Complexul Sportiv "Lia Manoliu"  2008-01-20
 18:55 
Melescanu a respins dosarele celor opt
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri (5512 afisari)
 Fragmentarea Romaniei pe axa Moscova-Chisinau (3261 afisari)
 Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco (2762 afisari)
 Mapa lui Codrut (2372 afisari)
 Basescu il ia la misto pe Melescanu (2339 afisari)
 Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena" (1698 afisari)
 DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc (865 afisari)
 Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49 (712 afisari)
 Echipa anului 2007 (705 afisari)
 Melescanu a respins dosarele celor opt (681 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01316 sec.