Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sanatate
Experimentele ar putea duce la descoperirea unor posibile leacuri pentru boli letale
Guvernul britanic a dat unda verde cercetarilor cu embrioni animalo-umani
-- Proiectul este aprig contestat de ONG-uri pe motiv ca este "impotriva naturii"
 17 ianuarie, 17:03 
Progresul in medicina depaseste, uneori la propriu, bariera omenescului. Ceea ce, cu ani in urma, nu putea fi considerat nici macar un gand nebunesc, astazi devine realitate. Potrivit BBC, Guvernul britanic a dat unda verde experimentelelor cu embrioni animalo-umani, ce vor fi folositi pentru a extrage celule stem, esentiali in gasirea leacurilor pentru maladii grave, cum ar fi Alzheimer. "Intentia noastra nu este sa cream un hibrid om-bovin bizar, vrem sa folosim aceste celule pentru a intelege mai bine cum sa facem celulele stem umane mai bune", sustin cercetatorii. Initial interzisa de Executivul londonez, tehnica a fost acceptata, cu conditia ca hibridul sa fie 99.9% uman si 0.1% animal. In ciuda acordului legislativului, exista numeroase voci care se opun proiectului, pe motiv ca un asemenea gest "oripilant" ar fi "impotriva naturii".
Experimentele cu embrioni animalo-umani, considerati posibile leacuri pentru boli letale, au primit avizul Guvernului de la Londra. Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA) a aprobat crearea de hibrizi animalo-umani si folosirea lor in cercetare, scrie BBC. Decizia a fost luata in urma consultarilor publice, din care a reiesit ca majoritatea britanicilor ar fi de acord cu aceasta idee, datorita potentialului ridicat in a dezvolta terapii pentru maladii precum Alzheimer.
Autoritatea britanica a acordat deja un permis de cercetare, valabil un an, pentru centrele de cercetare din cadrul Universitatilor din Londra si Newcastle. In functie de proiectele depuse si alte centre vor avea drum liber pentru experimente similare. Practica pentru care s-au luptat cercetatorii se rezuma la imbinarea de celule umane cu ovule animale prelevate de la vaci moarte in scopul extragerii de celule susa, ce au capacitatea de a fi transformate in orice tip de tesut. Embrionii vor fi in proportie de 99% umani, cu o componenta animala de circa 0,1 %, insa vor fi distrusi in timp de 14 zile si nu vor putea fi implantati intr-un uter, fiind folositi doar in cercetare, potrivit constringerilor guvernamentale.
Entuziasm la cercetatori, proteste la ONG-uri
Vestea a fost primita cu entuziasm in randul echipelor de specialisti. "Este o veste minunata si un rezultat pozitiv nu numai pentru munca noastra, ci si pentru progresul stiintei in general. Speram ca va conduce la noi tehnologii de pe urma carora sa beneficieze toata lumea", a afirmat Lyle Armstrong, cercetator la Universitatea din Newcastle. "Desi suna dezgustator la o prima vedere, trebuie sa intelegeti ca folosim foarte, foarte putine informatii genetice din ovulele vacilor. Nu ne-am propus sa cream nu stiu ce hibrid bizar intre om si vaca, vrem doar sa intelegem cum functioneaza mai bine celulele susa", explica el, acompaniat si de dr. Stephen Minger de la King's College.
"Oamenii nostri de stiinta de prima mana isi pot duce mai departe acum experimentele din cadrul acestei cercetari de importanta mondiala", s-a pronuntat si medicul liberal-democrat Evan Harris, membru al Comitetului pentru stiinta si tehnologie din Camera Comunelor, sustinator al ideii. La rindul sau, dr. Tony Calland, presedintele Comisiei de etica a Asociatiei Medicale Britanice, atribuie practicilor cu embrioni hibrizi "progrese majore in gasirea unor tratamente pentru Alzheimer sau Parkinson".
Pe de alta parte, oponentii proiectului au sustinut ca multi oameni ar fi ingroziti de o asemenea cercetare, considerata un gest impotriva naturii. O serie de ONG-uri au protestat indelung fata de aceasta decizie. "Nu e vorba doar despre dezgust, ci si despre obiectii morale si etice legate de aceasta cercetare si de modul in care este ea promovata", declara Anthony Ozimic, secretarul Societatii de Protectie a Copiilor Nenascuti. Josephine Quintavalle, reprezentanta unui grup militant pentru etica in reproducere, crede ca decizia trebuia sa apartina Parlamentului britanic. "Utilizarea embrionilor hibrizi nu a fost niciodata acceptata. Este o ofensa adusa oamenilor si animalelor". Quintavalle atrage atentia si asupra faptului ca publicul este destul de divizat in privinta aplicatiilor ulterioare, acesta dorind sa sprijine proiectul doar atit timp cit acesta este strict legiferat si utilizat doar in medicina.
Pareri impartite in alte state ale lumii
Spre deosebire de britanici, o serie de alte state sunt sceptice fata de producerea unui embrion animalo-uman. In Australia, de exemplu, folosirea embrionilor in cercetare este permisa, insa hibrizii sunt interzisi. Si in Canada, legislatia interzice practica tocmai acceptata in Regatul Unit. In Statele Unite, fondurile federale pot fi utilizate doar pentru cercetarea, ce include embrioni deja existenti sau rezultati in urma tratamentelor de fertilitate. In alte tari nu exista legislatie in ceea ce priveste embrionii hibrizi. Italia si Germania au aceeasi legislatie ca peste Ocean, in timp ce Austria, Norvegia si Tunisia interzic orice fel de cercetare pe embrioni.
C.S.  
 Afisari: 340  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Consecintele umanismului secular   de Silviu Damse
Nu ma mir !   de dumisor2002
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-17
 22:10 
Societatea ANTICOROSIV SA a finalizat cu succes implementarea proiectului PHARE ''STRATEGIA CALITATII''
 19:37 
Un reclamant a asteptat 10 ani un telefon de la Microsoft
1 comentariu
 19:29 
Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO
15 comentarii
 19:01 
Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA
2 comentarii
 18:51 
Rusia ameninta UE: "Kosovo nu va deveni membru al ONU"
2 comentarii
 18:48 
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj: Uneori, imi este rusine ca sunt doctor
4 comentarii
 18:30 
Cristian Cioaca: "Elodia este in viata"
2 comentarii
 18:11 
PD-L se lupta cu desenele animate in Parlamentul European
2 comentarii
 17:40 
Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria
 17:37 
Rusia "ocupa" Serbia si vizeaza Muntenegru
1 comentariu
 17:37 
Legenda vie (I Am Legend)
 17:12 
Angajatii ar putea primi bonuri de vacanta
 16:26 
Romania, pe primul loc in Europa la constructii
6 comentarii
 15:50 
Un palmier din Madagascar se vede din spatiu
4 comentarii
 15:37 
Sun Microsystems preia MySQL pentru 1 miliard de dolari
 15:21 
Risc ridicat de prabusire pe litoral
 15:21 
Fotbalul romanesc la DNA
1 comentariu
 15:04 
Un nationalist danez revendica o regiune din Suedia
2 comentarii
 14:44 
OSCE-ul face duplex Chisinau-Tiraspol pentru rezolvarea diferendului transnistrean
 14:39 
Mapele profesionale ale fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public.
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01762 sec.