Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Norica Nicolai respinge acuzatiile din dosarul de cadre
 16 ianuarie, 14:49 
(Mircea Paun- ZIUA foto)
Norica Nicolai a respins, miercuri, intr-o conferinta de presa, acuzatiile care i-au fost aduse cu privire la dosarul profesional, precizand ca, din punct de vedere prodesional nu are ce sa-si reproseze.
"Inteleg sa va pun la dispozitie acel dosar despre care se face referire intr-o nota a Parchetului General si care a generat la vremea respectiva sanctionarea mea cu avertisment, facandu-va urmatoarea precizare: in confirmitate cu Legea 60/1968 de organizare si functionare a procuraturii (articolele 52 si 54) acea sanctiune nu era prevazuta in lege", a precizat la inceput vicepresedintele PNL. "Din dosarul pe care il pun la dispozitie, a continuat Norica Nicolai, rezulta intreaga mea activitate ca procuror de supraveghere a urmarii penale, rezulta legalitatea actelor procedurale pe care eu le-am indeplinit in acea calitate". Norica Nicolai a pus la dispozitia presei si actele facute de instantele judecatoresti, respectiv Judecatoria Oltenita si Tribunalul Calarasi. "Nu am arestat nelegal nici o persoana, nu am incarcerat nelegal nici o persoana, pentru ca trebuie sa precizez ca si atunci si acum legea prevedea ca dupa sesizarea Parchetului inceta rolul meu ca titular al actiunii penale si urma rolul activ al instantei judecatoresti. Profesional nu am ce sa-mi reprosez. Am revazut cu atentie si multumesc doamnei Kovesi si domnului presedinte Basescu ca mi-au dat posibilitatea sa aflu ca am un dosar de cadre si ce continea acel dosar. Am verificat cu atentie actele din acest dosar din care rezulta ca singurul motiv pentru care am facut recurs a fost neretinerea starii de recidiva pentru una din persoanele trimise in judecata, recursul a fost admis de Tribunalul Calarasi care, la acea vreme, a constatat pedepsele aplicate, fie gratiate, fie amnistiate, pentru ca au intervenit doua decrete, unul de gratiere (225/1987) si unul de amnistie (decretul 11)", a declarat ea.
Acuzele lui Basescu
Vineri seara, Presedintia a furnizat un comunicat potrivit caruia "Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. In loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale", se arata in comunicatul Presedintiei.
Sursa citata adauga ca, dupa Revolutie, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe langa Procuratura Locala Oltenita - judetul Calarasi, Norica Nicolai, "incalcand legea", a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti.
"Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura", se arata in comunicat.
Conform dosarului profesional al Noricai Nicolai, in concluziile referatului Directiei a V-a din Procuratura Generala, referitor la contestatia impotriva ordinului de sanctionare pentru "nerespectarea unor dispozitii legale si lipsuri in activitate in dosarul penal 831/P/1987 al Procuraturii locale Oltenita", se precizeaza ca s-a "constatat ca procurorul Clinci Norica prin rechizitoriul din 30 septembrie 1987 a dispus trimiterea in judecata in lipsa si in stare de arest a inculpatului Ionita Valerica, fiul lui Ion si Maghioala, nascut la 16.04.1962 in comuna Vasilati, judetul Calarasi, fara antecedente penale, pentru furt calificat din avutul obstesc, impreuna cu alti 5 inculpati. Datele de stare civila au fost luate din dosarul de ceretare al militiei si din referatul de terminare a urmaririi penale. Dupa condamnarea tot in lipsa a inculpatului la instanta de fond, organele de militie au prins pe adevaratul faptuitor al infractiunii in persoana lui Ionita Valerica, fiul lui Vasile si Hristina, nascut la 3 martie 1960, recidivist si l-au prezentat procurorului Clinci Norica. Aceasta a ascultat pe inculpat, care a recunoscut fapta, dar nu i-a luat interogator sau declaratie conform art. 46 din Regulament. Fara a dispune inceperea urmaririi penale sau punerea in mijscare a actiunii penale si intocmire a dosarului penal procurorul Clinci Norica a modificat mandatul de arestare preventiva aflat in posesia organului de militie si a dispus introducerea inculpatului in arest, dupa care a declarat recurs impotriva sentintei de condamnare pentru starea de recidiva.
Consider ca in modul aratat mai sus procurorul a incalcat prevederile art. 146 si 150 din Codul de procedura penala, dispunand arestarea unei persoane fara a fi pusa in miscare actiunea penala si far a fi audiata.
In ceea ce priveste termenul de emitere a ordinului nr. 7/1988 al Procuraturii locale Calarasi, acesta a fost emis in termenul prevazut de lege. Procurorul sef al judetului a luat la cunostinta de situatia expusa prin referatul nr. 764/1988 intocmit de procurorul inspector la 11 martie 1988, iar ordinul nr. 7/1988 a fost emis la 4 aprilie 1988 si comunicat in scris persoanei sanctionate.
Apreciez ca sanctiunea aplicata este temeinica si legala si proportionala cu abatereea savarsita. S-a adus la cunostinta procurorului Clinci Norica rezultatul verificarii, contestatia fiind neintemeiata", se arata in referatul procurorului inspector Toma Dobre.
Norica Nicolai a tinut sa marturiseasca "fara rezerve" ca a fost membru al PCR. "Am fost membra de partid incepand cu ultimul an de facultate. Media de 9,75 a atras obligativitatea, sau cel putin asa era practica PCR de a selecta persoane care sunt profesional apreciate pozitiv la locul lor de munca"
Am functionat cred ca un an si jumatate ca secretar de partid al Parchetului local Oltenita.
Fara dosar de informator
Prezent la conferinta de presa a Noricai Nicolai, Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI, a precizat ca Norica Nicolai "nu este susceptibila de vectori care sa afecteze securitatea nationala, ea nefiind inclusa de SRI intr-un program de urmarire operativa. Radu Stroe a mai precizat ca Norica Nicolai nu are dosar de informator si ca, la solicitarea Comisiei SRI cu privire la videpresedintele PNL, Serviciul Roman de Informatii a raspuns ca ea a fost verificata "si in calitate de senator, de trei ori" rezultatul fiind inexistenta unui dosar de informator pe numele Noricai Nicolai. Totodata, presedintele Comisiei SRI a adaugat ca si CNSAS a comunicat faptul ca Norica Nicolai nu are dosar de informator
T.B.  
Alte articole
  Ionita Valerica a recunoscut de frica    (Eveniment, 2008-01-14)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-16
 18:18 
Romano Prodi asigura interimatul la justitie  2008-01-17
 21:14 
Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni
 20:14 
Basescu si Tariceanu, fermi pe pozitii in privinta Noricai Nicolai
1 comentariu
 19:17 
Ciuma bubonica ameninta din nou
 19:01 
ULTIMA ORA: Cristian Cioaca nu a primit mandat de arestare preventiva
1 comentariu
 18:43 
Noul laptop Apple are numai 4 milimetri grosime
 18:09 
Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor
3 comentarii
 18:09 
Scandal european pe tema fabricii Nokia de la Cluj
 18:04 
4 lei pe euro
2 comentarii
 17:53 
Torje, la Dinamo
 17:29 
Paul Pacuraru spune ca acuzatiile la adresa sa sunt simple facaturi
2 comentarii
 17:25 
ZIUA intreaba!
 17:20 
Geoana: Basescu se rafuieste cu partidele adverse si conducerea lor
 17:10 
Seria Harry Potter, condamnata de Vatican pentru ca promoveaza vrajitoria
2 comentarii
 16:58 
Patriarhia Moscovei acuza Romania ca vrea sa absoarba Republica Moldova
3 comentarii
 16:43 
Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri
1 comentariu
 16:06 
SUA considera Europa o "platforma terorista"
3 comentarii
 15:26 
Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE
 15:23 
Dupa Basescu, si Hrebenciuc s-a operat de tiroida
 15:12 
Sobolanul de o tona
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01111 sec.