Ziua Logo
  Nr. 4131 de luni, 14 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parchetul General a publicat mapa profesionala a Monicai Macovei
 14 ianuarie, 20:48 
(Lucian Curelariu, ZIUA-foto)
Parchetul General a facut publica mapa profesionala a fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei. Aceasta a declarat ca este de acord cu publicarea dosarului, intrucat nu are nimic de ascuns in ceea ce priveste trecutul sau profesinal. Mapa profesionala acopera perioada 1979-1997 si arata faptul ca Monica Macovei a parasit Ministerul Public in 1997 din cauza unei sanctiuni primite. Precizam ca mapa profesionala a Monicai Macovei a fost xerocopiata in numar total insuficient raportat la numarul reprezentantilor mass-media care au venit special la sediul Parchetului, problema rezolvandu-se pe parcurs.
Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror in Parchetul ICCJ pana in anul 1997 si fost ministru al Justitiei intre decembrie 2004-aprilie 2007 - cuprinde perioada studentiei, referiri la modul cum a parasit Ministerul Public, dar si evidenta deplasarilor externe.
Conform unei caracterizari, aflata la mapa profesionala, inaintata de Facultatea de Drept din Bucuresti se mentioneaza ca Monica Gehrghescu , devenita ulterior Macovei, a absolvit in anul 1982, cu media 10, mentionandu-se ca este membru de partid (PCR-n.r.) si ca a participat in fiecare an la toate actiunile cultural-educative din facultate.
In 7 iulie 1986, Monica Gherghescu a primit aprobare din partea conducerii Procuraturii Generale (actual Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) sa plece "intr-o excursie turistica in Franta, aratand ca valuta necesara i-a fost depusa de Boliban". Cererea a fost respinsa ulterior, pentru ca a mai existat o solicitare cu un an inainte, care ii fusese respinsa. In continuare, documentul retine ca in 1985, Balibanu Cornelia Vetura, prietena cu tatal Monicai Gherghescu, i-a trimis 25 de dolari si 1.500 de franci francezi pentru plecare. Totodata, se mentioneaza ca in 1975, Gherghescu Monica a facut vizite in Ungaria, Italia, Elvetia, Austria, iar in 1978 in URSS, iar in 1979 in RDG.
In ianuarie 1997, Parchetul general a declansat actiunea disciplinara fata de Monica Macovei, conmstatandu-se o serie de abateri la Legea 92/1992 privind organizarea judiciara. La 23 iulie1997, Macovei a fost eliberata din functie la cerere, incepand cu data de 1 iunie. Cererea de demisie a fost formulata in 26 mai 1997 cu urmatoarea motivare: "Demisionez datorita incompatibilitatii dintre modul in care eu si dumneavoastra (Nicolae Cochinescu-nr.) percepem justitia si rolul parchetului intr-o societate democratica. M-am referit in extenso la acesta incompatibilitate in notele pe care vi le-am inaintat in intervalul noiembrie 1996-martie 1997, precum si in cererile prin care v-am solicitat sa demisionati, care au fost adresate prin intermediul mass-media. Constat insa ca sunteti inca la conducerea institutiei si demisionez eu".
Recomandari pentru aprofundarea practicii judiciare
Fostul procuror sef din Parchetul General, Gheorghe Diaconescu - fost adjunct al procurorului general, dupa 1990 si actual avocat al deputatului Adrian Nastase - ii recomanda in 1984 Monicai Macovei sa aprofundeze studiul practicii judiciare si sa-si organizeze judicios timpul.
In 1984, procurorul-sef Gheorghe Diaconescu ii recomanda Monicai Macovei sa aprofundeze studiul practicii judiciare si a literaturii de specialitate si sa-si organizeze judicios timpul de munca, in vederea solutionarii cu operativitate a dosarelor ce-i sunt repartizate, conform mapei profesionale facuta publica, luni, de Ministerul Public.
O nota a Directiei a V-a a Procuraturii Generale din 18 aprilie 1984 arata ca la invatamantul politic si profesional Macovei "se prezinta intotdeauna cu materialele indicate, studiate si conspectate si participa activ la dezbaterile organizate in cadrul unitatii". In 13 aprilie 1984, stagiara Monica Gherghescu angajata la Procuratura locala Giurgiu a cerut sa fie detasata, pana la terminarea stagiului, la o unitate de procuratura din municipiul Bucuresti pentru motive de sanatate. Adeverintele medicale nu sunt publice, insa procurorul Radu N. din cadrul Directiei a V-a din Procuratura Generala a apreciat intemeiata cererea Monicai Gherghescu si a propus detasarea la Procuratura locala a sectorului 1 din municipiul Bucuresti.
Nereguli grave in activitate
Intr-o fisa de apreciere a Procuraturii sectorului 1, din anul 1988, se arata ca: "Un rol important l-a avut (Macovei, n.r.) in actiunile privind persoanele a caror activitate nociva a fost pusa in discutie de organele de Militie. Cele 114 deplasari la sediul organelor de Militie si cele 18 verificari ale arestului".
Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror in Parchetul ICCJ pana in anul 1997 si fost ministru al Justitiei intre decembrie 2004-aprilie 2007 - releva o serie de nereguli in activitate, de la intarzierea in rezolvarea cazurilor, pana la comunicarea deficitara cu superiorii.
Dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat numirea Noricai Nicolai la Justitie, invocand nereguli in dosarul profesional al acesteia, jurnalistii au solicitat Ministerului Public date profesionale cu privire la fostul detinator al portofoliului Monica Macovei.
Mai mult, presa a facut referire si la cazul procurorului Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie (numit de Macovei, in vara lui 2005-n.r.), care a determinat condamnarea Romaniei la Curtea Europeana de la Strasbourg in cazul lui Liviu Ciupe, sef al Directiei de Drumuri si Poduri Bistrita, arestat nelegal.
Lucrari nesolutionate cu anii
Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, si-a dat demisia, in anul 1997, din functia de procuror, dupa ce procurorul general al Romaniei de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activitatii acesteia, sustin surse judiciare. Controlul a avut loc la sfarsitul anului 1996, cand Monica Macovei era procuror in cadrul Parchetului General (actualul Parchetul al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Seful direct al Monicai Macovei, procurorul Adrian Vlad, a constatat ca magistrata avea nesolutionate 5 lucrari din anul 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din anul 1996, spun sursele citate.
Activitatea acesteia a fost analizata de catre Sectia de inspectie a Parchetului General, inspectorul notand ca a fost dezamagit de atitudinea procurorului Macovei. "Domna procuror Macovei Monica Luiza intarzie in mod sistematic rezolvarea lucrarilor cu intervale foarte mari de timp, in mod nejustificat; dovedeste lipsa de oganizare in desfasurarea activitatii de procuror, in tinerea evidentelor lucrarilor; insubordonare in relatiile cu sefii ierarhici; intarzie la program in mod sistematic si lipseste nemotivat", nota inspectorul.
Controlul a relevat ca lucrarile nesolutionate de Macovei aveau o vechime intre 60 si 1.030 de zile. In raportul de control, inspectorul da de inteles ca activitatea procurorului Macovei a fost superficiala. "Doamna procuror obisnuieste sa inchida lucrari ocolind controlul sefilor si nedand solutia, pentru documentare a se vedea xerocopii de pe lucrari de acest gen. De mentionat ca sub acest aspect a fost atentionata si de catre seful de serviciu. De asemenea, s-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu", arata inspectorul Mihai Carstea.
In replica, Macovei afirma: "Raportul intocmit de procurorul inspector Carstea s-a inscris in practica abuziva a cercetarii disciplinare a procurorilor care nu erau iubiti de procurorii generali. Acel raport a fost intocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitata pentru o dezbatere, conflict in urma caruia mi-am dat demisia".
Recent, si mapa profesionala a Noricai Nicolai a fost prezentata presei. in 1987, Norica Clinci, viitoare Nicolai, procuror la Oltenita, a primit avertisment pentru ca retinut o alta persoana intr-un caz de furt si a gresit apoi in motivarea recursului. S-a intamplat pentru ca atat cel vinovat, cat si cel retinut pe nedrept, purtau acelasi nume: Valerica Ionita.
Primul Valerica Ionita are handicap neuro-motor si figureaza ca a fost arestat pentru 18 zile din cauza unei fapte pe care insa nu avea cum sa o comita, din moment ce nu poate merge. Adevaratul faptas era alt Valerica Ionita. Culmea este ca nici el nu-si recunoaste vina.
C. Buchet: CNSAS va face toate demersurile necesare pentru a raspunde solicitarilor lui Radu Stroe
Secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat astazi la Realitatea TV ca la ora actuala nu exista niciun dosar al Noricai Nicolai in custodia arhivei CNSAS si ca institutia pe care o reprezinta va face toate demersurile necesare pentru a raspunde solicitarilor presedintelui comisiei de control a SRI, Radu Stroe. Constantin Buchet a mai precizat ca pana acum s-au mai facut cel putin doua verificari la adresa Noricai Nicolai, una cu ocazia alegerilor din 2004 si alta la investirea ca parlamentar.
Buchet a precizat pentru NewsIn ca, daca aceea scrisoare de la presedintele comisiei de control a SRI, Radu Stroe, s-a primit, CNSAS ar putea decide marti sa ceara reverificarea candidatei pentru portofoliul Justitiei, Norica Nicolai. "Probabil, aceasta e solutia care va fi agreeata de toti colegii", a mai precizat el. Oficialul de la CNSAS a spus insa ca nu a vazut inca scrisoarea, lucru pe care l-a afirmat si Claudiu Secasiu, care nu a putut spune nici el daca s-a primit documentul de la Stroe. Constantin Buchet a mai precizat ca Nicolai a mai fost verificata de trei ori: in 2004 in calitate de candidat la Senat, in 2006, ca parlamentar in exercitiu si in 2007, dupa o decizie a CSAT care cerea verificarea tuturor demnitarilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale, Nicolai fiind membru in comisia de aparare. "in toate cazurile, Nicolai a primit decizie de necolaborare. Nu am gasit nimic pe numele ei, nici macar dosar de urmarit", a declarat Buchet.
Presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, liberalul Radu Stroe, a cerut, sambata, SRI si CNSAS sa precizeze daca exista elemente de natura sa afecteze numirea Noricai Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei.
Stroe a precizat, intr-o conferinta de presa, ca a trimis doua scrisori in ceea ce o priveste pe Norica Nicolai - una SRI si una CNSAS. Presedintele Comisiei SRI a adaugat ca a avut o convorbire pe aceasta tema vineri cu seful SRI, George Maior si ca i-a solicitat ca Serviciul, dar si CNSAS, sa precizeze "daca sunt elemente de natura sa afecteze ideea" ca Norica Nicolai sa devina ministru al Justitiei, inclusiv deca senatoarea PNL ar fi "ofiter descoperit, acoperit sau semidescoperit". Stroe a precizat ca a reactionat in urma speculatiilor facute pe aceasta tema de un cotidian central.
Alte articole
  Dosarul Monicai Macovei    (Anchete, 2008-01-25)
  Dosarul de cadre al Monicai Macovei    (Marile Dosare, 2008-01-16)
 Afisari: 821  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Diferenta   de Solitude
Caracterul Basescului   de sagetator
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-14
 19:53 
Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania
4 comentarii
 19:47 
Ghiciti cand moare Britney Spears si castigati un PlayStation3
 19:31 
"Amenintarea" asiatica ingrijoreaza militarii occidentali
1 comentariu
 18:55 
Monica Macovei, un procuror superficial
2 comentarii
 18:47 
Comisia Europeana: Romania trebuie sa liberalizeze piata gazelor
 18:08 
ZIUA intreaba!
2 comentarii
 18:07 
Tudor Chiuariu ar putea fi consilier personal al premierului pe probleme juridice
2 comentarii
 18:03 
Radu Mihaileanu revine in tara pentru filmarile la "Concertul"
 17:57 
Alba-neagra cu Dica, la Benfica
 17:46 
Vasile Dancu candideaza la conducerea PSD Cluj
 17:40 
Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie
2 comentarii
 17:32 
Rusii renunta la votca
 17:26 
Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului
 16:54 
Nokia de la Cluj a inceput angajarile
 16:54 
Karaoke cu Nicolas Sarkozy, in direct la TV
 15:55 
Liderii PD-L i-au urat lui Tariceanu zile putine pana la terminarea mandatului si intelepciune
1 comentariu
 15:47 
UE si Rusia se bat in solutii privind problema transnistreana
3 comentarii
 15:43 
Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo
14 comentarii
 15:42 
Citigroup concediaza 20.000 de angajati
 15:32 
Cod de buna conduita pentru musulmanii din UE
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bomba terorista (3824 afisari)
 Ionita Valerica a recunoscut de frica (2922 afisari)
 Scamatorii (2271 afisari)
 Lectia unei doamne (1960 afisari)
 Probele lui Basescu (1956 afisari)
 Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania (2417 afisari)
 Regina Marii Britanii, la un pas de a fi ucisa de Al-Qaida (1494 afisari)
 Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului (1350 afisari)
 Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie (1318 afisari)
 Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo (1256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01215 sec.