Ziua Logo
  Nr. 4131 de luni, 14 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Atentat ratat asupra directorului FSB, Nikolai Patrusev
 14 ianuarie, 14:49 
Masina ciuruita de gloante
Rebeli islamisti l-au confundat pe Anatoli Kiarov, un angajat al Ministerului de Interne din Kabardino-Balkaria (mica republica din Caucazul rus), cu Nikolai Patrusev, directorul FSB (Serviciul Federal de Securitate, succesorul KGB). La 12 ianuarie, Kiarov a fost ciuruit de gloante chiar in masina in care se afla, alaturi de sofer si doua garzi de corp, in orasul Nalcik, capitala republicii, importanta destinatie turistica din Caucazul rus. Mare a fost surprinderea atacatorilor cand au vazut cadavrul lui Kiarov la stirile canalelor rusesti de televiziune, dar, dupa cum transmite Interfax, si Kiarov era vanat de mult timp.
Sambata, la Nalcik, a fost cat pe ce sa fie ucis directorul FSB Nikolai Patrusev, transmite luni site-ul rebelilor din Caucazul de Nord rus "Kavkaz-tentr", dar ceea ce nu au stiut atacatorii este ca, din ratiuni de securitate, Patrusev, aflat intr-o inspectie in zona, si-a schimbat traseul anuntat de mass-media.
Scenariul atentatului
Rebelii au pus la cale o ambuscada si la ora locala 23:00 au deschis focul din arme automate asupra masinii in care presupuneau ca se afla Patrusev. Site-ul "Kavkaz-tentr" informeaza ca atacatorii sustin ca providenta l-a salvat pe directorul FSB, intrucat acesta ar fi trebuit sa se afle in aceeasi masina cu Kiarov.
FSB n-a comentat luni in niciun fel relatarile din presa, insa a specificat ca, intr-adevar, Nikolai Patrusev s-a aflat in primele zile ale lunii ianuarie in Kabardino-Balkaria, unde au avut loc "exercitii antiteroriste ale filialei locale a FSB". Informatiile despre vizita lui Patrusev in aceasta mica republica din Caucazul rus - unde se remarca o amplificare a extremismului islamist - au aparut insa la Moscova, dupa uciderea lui Kiarov, subliniaza Interfax.
"Anchetatorii au stabilit ca in vehiculul in care se afla angajatul Ministerului de Interne din Kabardino-Balkaria s-au tras ... 101 gloante din arme de calibru diferit", relateaza RIA Novosti, citand surse ale anchetei. Kiarov a supravietuit in doua tentative de asasinat, dar cel de-al treilea atentat i-a fost fatal, mai scriu agentiile ruse de presa.
Din inginer, sef la FSB
Directorul FSB, Nikolai Patrusev
Nikolai Platonovici Patrusev s-a nascut la 11 iulie 1951 la Leningrad (actualul Sankt-Peterburg) si este actualul director al FSB, succesorul organizatiei KGB. Acesta a absolvit Institutul Naval din Leningrad in 1974, unde a lucrat ca apoi ca inginer.
Patrusev si-a inceput cariera in cadrul serviciilor de securitate rusesti dupa ce a absolvit cursurile de inalta calificare din cadrul KGB. Aceasta si-a inceput activitatea ca ofiter in cadrul sectiei de contrainformatii a KGB-ului din regiunea Leningrad. Ulterior, Patrusev a fost transferat la Ministerul Securitatii Statului al Republicii Karelia in 1992.
Patrusev a detinut o pozitie administrativa in interiorul FSB-ului in perioada 1994-1998 , dupa care urma sa devina sef-adjunct al administratiei prezidentiale a Rusiei in 1998. Apoi a lucrat ca director-adjunct al departamentului de siguranta economica din cadrul FSB pana in octombrie 1998, iar din 1999 a fost numit director-adjunct al Serviciului de Securitate Federal, predecesorul sau in aceasta functie fiind chiar Vladimir Putin. Se pare ca Putin si-a numit succesorul odata cu instalarea in aceasta functie a lui Patrusev.
Patrusev detine grad de general in Armata Rusa si este detinator a mai multor distinctii si titluri precum cel de "Erou al Federatiei Ruse" si alte sapte medalii.
Lupte interne
Atmosfera in cadrul serviciilor speciale ruse nu este cea mai fericita. Analistii pun intensificarea divergentelor intre diferitele structuri ale serviciilor speciale in contextul alegerilor prezidentiale, invocand in acest sens si conflictul dintre Nikolai Patrusev, directorul FSB, si Viktor Cerkesov, seful principalei agentii antidrog din Rusia. Ultimul a denuntat la inceputul lunii octombrie 2007 , in cotidianul Kommersant, riscurile "distrugerii confreriei" agentilor secreti dupa arestarea mai multor subordonati ai sai. Arestarea la 15 noiembrie a ministrului adjunct de finante din Rusia, Serghei Storciak, acuzat de "intentie" de deturnare a 43 milioane de dolari, se inscrie in aceeasi reglare de conturi intre clanurile puterii de la Moscova.
Patru din cinci lideri politici sau membri ai administratiei locale din Rusia au facut sau fac chiar si in prezent parte din serviciile secrete, se arata intr-un studiu, citat de bbc.com. Studiul mentioneaza, in premiera, expansiunea masiva a influentei serviciilor secrete ruse (KGB si FSB) in politica si afacerile ruse din ultimii ani. Multi dintre acesti oficiali au fost instalati in functii in timpul mandatului actualului presedinte, Vladimir Putin.
Aceasta stare de fapt a dat liber speculatiilor conform carora influenta acestor servicii secrete s-ar putea extinde necontrolat.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Rusia: Noua spioni georgieni implicati in organizarea unor atentate, retinuti de FSB    (2008-08-11 17:20)
 Afisari: 804  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
!!!!   de usla
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-14
 20:48 
Parchetul General a publicat mapa profesionala a Monicai Macovei
3 comentarii
 19:53 
Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania
4 comentarii
 19:47 
Ghiciti cand moare Britney Spears si castigati un PlayStation3
 19:31 
"Amenintarea" asiatica ingrijoreaza militarii occidentali
1 comentariu
 18:55 
Monica Macovei, un procuror superficial
2 comentarii
 18:47 
Comisia Europeana: Romania trebuie sa liberalizeze piata gazelor
 18:08 
ZIUA intreaba!
2 comentarii
 18:07 
Tudor Chiuariu ar putea fi consilier personal al premierului pe probleme juridice
2 comentarii
 18:03 
Radu Mihaileanu revine in tara pentru filmarile la "Concertul"
 17:57 
Alba-neagra cu Dica, la Benfica
 17:46 
Vasile Dancu candideaza la conducerea PSD Cluj
 17:40 
Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie
2 comentarii
 17:32 
Rusii renunta la votca
 17:26 
Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului
 16:54 
Nokia de la Cluj a inceput angajarile
 16:54 
Karaoke cu Nicolas Sarkozy, in direct la TV
 15:55 
Liderii PD-L i-au urat lui Tariceanu zile putine pana la terminarea mandatului si intelepciune
1 comentariu
 15:47 
UE si Rusia se bat in solutii privind problema transnistreana
3 comentarii
 15:43 
Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo
14 comentarii
 15:42 
Citigroup concediaza 20.000 de angajati
 Top afisari / comentarii 
 Bomba terorista (3824 afisari)
 Ionita Valerica a recunoscut de frica (2922 afisari)
 Scamatorii (2271 afisari)
 Lectia unei doamne (1960 afisari)
 Probele lui Basescu (1956 afisari)
 Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania (2417 afisari)
 Regina Marii Britanii, la un pas de a fi ucisa de Al-Qaida (1494 afisari)
 Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului (1350 afisari)
 Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie (1318 afisari)
 Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo (1256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00924 sec.