Ziua Logo
  Nr. 4131 de luni, 14 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Reunine la nivel inalt
Politica internationala la Marea Neagra, discutata la Erevan
 14 ianuarie, 12:44 
Extinderea regiunii Marii Negre este una dintre temele conferintei stiintifice care are loc in capitala armeana Erevan intre 14 si 15 ianuarie si la care vor participa personalitati din mediul politic si social romanesc alaturi de reprezentanti ai statelor CSI, Bulgaria, Grecia, Turcia, Slovenia, Germania, Marea Britanie si Portugalia, scrie luni AZG Armenian Daily.
Pe agenda discutiilor se vor afla - pe langa expansiunea regiunii Marii Neagre si abordarea acestui aspect din punctul de vedere al Armeniei - si subiecte legate de actualitatea regionala si internationala, dar si probleme cun ar fi rolul institutional al regiunii in rezolvarea conflictelor.
Evenimentul - la care sunt asteptati vicepresedintele Uniunii diplomatilor din Rusia Vladimir Kazimirov si subsecretarul de stat adjunct din SUA Matthew Bryza - este organizat de Asociatia armeana a absolventilor din Suedia si de Grupul armean pentru studii internationale.
Importanta geostrategica a zonei Marii Negre
Situata in proximitatea Heartland-ului, al carui control face obiectul unui joc politic diplomatic economico-militar extrem de complex, Marea Neagra a devenit, in special dupa 11 septembrie 2001 dar mai ales odata cu extinderea NATO din 2002 un spatiu de complicata intrepatrundere a frontierelor geopolitice si geoeconomice68 si un cadru de afirmare a noii comunitati euro-atlantice.
De fapt, noua configuratie a Marii Negre se anunta inca din anii '90 cand s-au trasat primele proiecte ale pipe-line-urilor ce vor transporta resursele energetice ale Estului - semiperiferie catre zona euro-atlantica calificata, sau, cu termenul lui Wallerstein, centrul sistemului mondial modern.
Astazi, regiunea Marii Negre se afla in epicentrul eforturilor occidentale de a-si proiecta interesele spre Caucaz si Orientul Mijlociu. Pe masura ce NATO isi extinde atributiile si se pregateste pentru o implicare pe termen lung in Afganistan, luand in considerare si asumarea unor responsabilitati suplimentare in Irak, regiunea Marii Negre incepe sa fie privita intr-o alta lumina.
Punctul de plecare al abordarii occidentale de azi in Marea Neagra a fost 11 septembrie 2001 moment care a condus la o modificare a opticii statelor occidentale fata de intreaga regiune. Necesitatea crearii unei "springboard" pentru combaterea terorismului islamic este intarita de o serie de factori structurali prezenti in regiunea Marii Negre cum sunt: state neconsolidate, slaba capacitate administrativa, saracie si disparitati economice, coruptie si crima organizata. Totodata, largirea NATO (2002) si UE (2007) pana la granitele Marii Negre si mai ales aspiratiile globale ale acestor organizatii determina iesirea Marii Negre din "conul de umbra" al periferiei Europei si afirmarea unei noi realitati geopolitice, de interfata cu alte zone, Asia Centrala si Orientul Mijlociu.
Rolul Romaniei in schema geostrategiei la Marea Neagra
Judecand dupa documentele oficiale ale administratiei de la Bucuresti, viziunea romaneasca porneste de la faptul ca deoarece riscurile si oportunitatile din zona Marii Negre sunt similare cu cele din alte spatii, de exemplu Mediterana, se poate crea o viziune comuna care sa coaguleze Europa de Sud-Est, Marea Neagra, Caucazul si Mediterana; aceasta viziune comuna ar trebui sa aiba printre obiective, asigurarea securitatii si stabilitatii in regiune securizarea rutelor energetice.
Dincolo de retorica oficiala a Bucurestiului, valoarea strategica a Romaniei a fost remarcata si de presedintele SUA, George Bush care, in cursul istoricei sale vizite la Bucuresti, prefigurand oarecum rolul pe care Statele Unite il rezerva Romaniei, a mentionat in discursul rostit in Piata Universitatii din Bucuresti: "You can help our Alliance to extend a hand of cooperation across the Black Sea" (Puteti ajuta Alianta in cresterea cooperarii in regiunea Marii Negre). In acest context, este clar ca situarea regiunii in vecinatatea imediata a NATO (si a UE), dar si a Orientului Mijlociu largit, perspectiva amplasarii unor facilitati militare americane pe tarmul romanesc si bulgaresc al Marii Negre, acumularea in cadrul sau a problemelor nerezolvate ale Europei (conflictele inghetate, criminalitatea transfrontaliera, deficitele democratice), dar si prezenta unor importante resurse energetice de interes pentru SUA si statele europene sporesc valoarea strategica a Romaniei in regiunea Marii Negre pentru comunitatea euro-atlantica.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Miza geopolitica a Marii Negre, promovata de Romania la Paris    (2008-06-04 11:49)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-14
 20:48 
Parchetul General a publicat mapa profesionala a Monicai Macovei
3 comentarii
 19:53 
Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania
4 comentarii
 19:47 
Ghiciti cand moare Britney Spears si castigati un PlayStation3
 19:31 
"Amenintarea" asiatica ingrijoreaza militarii occidentali
1 comentariu
 18:55 
Monica Macovei, un procuror superficial
2 comentarii
 18:47 
Comisia Europeana: Romania trebuie sa liberalizeze piata gazelor
 18:08 
ZIUA intreaba!
2 comentarii
 18:07 
Tudor Chiuariu ar putea fi consilier personal al premierului pe probleme juridice
2 comentarii
 18:03 
Radu Mihaileanu revine in tara pentru filmarile la "Concertul"
 17:57 
Alba-neagra cu Dica, la Benfica
 17:46 
Vasile Dancu candideaza la conducerea PSD Cluj
 17:40 
Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie
2 comentarii
 17:32 
Rusii renunta la votca
 17:26 
Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului
 16:54 
Nokia de la Cluj a inceput angajarile
 16:54 
Karaoke cu Nicolas Sarkozy, in direct la TV
 15:55 
Liderii PD-L i-au urat lui Tariceanu zile putine pana la terminarea mandatului si intelepciune
1 comentariu
 15:47 
UE si Rusia se bat in solutii privind problema transnistreana
3 comentarii
 15:43 
Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo
14 comentarii
 15:42 
Citigroup concediaza 20.000 de angajati
 Top afisari / comentarii 
 Bomba terorista (3824 afisari)
 Ionita Valerica a recunoscut de frica (2922 afisari)
 Scamatorii (2271 afisari)
 Lectia unei doamne (1960 afisari)
 Probele lui Basescu (1956 afisari)
 Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania (2417 afisari)
 Regina Marii Britanii, la un pas de a fi ucisa de Al-Qaida (1494 afisari)
 Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului (1350 afisari)
 Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie (1318 afisari)
 Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo (1256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01630 sec.