Ziua Logo
  Nr. 4127 de miercuri, 9 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Urmatoarea escala a liderului de la Casa Alba: teritoriile palestiniene
George W. Bush incepe o vizita istorica in Israel
-- ULTIMA ORA: Pre�edintele american George W. Bush a fost primit in jurul pranzului la resedinta lui Shimon Peres. Bush a fost primit regeste pe aeroportul Ben Gurion, din Tel Aviv. L-au intampinat la sosire omologul lui israelian, Shimon Peres, si premierul Israelului, Ehud Olmert."Statele Unite si Israelul sunt aliati puternici. Izvorul acestei puteri este o credinta impartasita in puterea libertatii. Alianta dintre noi ajuta la garantarea securitatii Israelului ca stat evreu", a sustinut George Bush.
 9 ianuarie, 11:47 
Presedintele american, George W Bush, este asteptat, miercuri, in cel mai fierbinte punct al globului: Ierusalim. Vizita istorica, prima a unui lider SUA in exercitiu, dupa 1998, face parte dintr-un turneu al liderului american in Orientul Mijlociu, in incercarea de a-i ajuta pe israelieni si palestinieni sa ajunga la un acord de pace. Bush va ramane la Ierusalim o singura zi. Urmatoarea oprire este Cisiordania, unde se va intalni cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. Pentru ca riscul unui atentat este major, masurile de securitate sunt exceptionale: mii de politisti israelieni si palestineini il vor pazi la fiecare pas pe cel mai important om al planetei. Mai mult, inca de marti, in Orasul Sfant a fost decretat nivelul trei de alerta, cel care precede starea de urgenta.
Presedintele american, acuzat ca a abandonat problema israeliano-palestiniana, a pornit in vizita sa din Orientul Mijlociu pentru a-si anunta sprijinul fata de premierul israelian Ehud Olmert si presedintele palestinian Mahmud Abbas, in speranta ca ii va determina sa isi concretizeze acordurile verbale facute la conferinta de la Annapolis, din Statele Unite, in noiembrie anul trecut. La momentul respectiv, s-a covenit ca pana la finele lui 2008 sa se definitiveze termenii unui acord care sa duca la crearea unui stat palestinian capabil sa coexiste in pace cu statul evreu. Dupa ceremonia de primire de pe Ben Gurion, din Tel Aviv, unde este asteptat in jurul orei locale 12,00 (10 GMT), George W. Bush va avea intalniri cu liderii politici israelieni.
Masuri exceptionale de securitate
Pentru vizita de miercuri au fost luate masuri exceptionale de securitate. Circulatia masinilor si a pietonilor a fost interzisa, in canalizari au fost plasati roboti, iar acoperisurile cladirilor din jur vor fi impanzite de lunetisti. Mai mult, un balon echipat cu camere cu infrarosii va pluti deasupra hotelului "Regele David" din Ierusalim, unde va fi cazat Bush. Potrivit cotidianului israelian Jerusalim Post, care il citeaza pe responsabilul de sejurul delegatiilor oficiale, serviciile de securitate americane au "construit corturi speciale in jurul hotelului".
Bush va fi cazat in apartamentul regal, care are o vedere impresionanta asupra Ierusalimului vechi, unde se afla Zidul Plangerii, cel mai sacru loc al iudaismului, si moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfant al Islamului, dupa Mecca si Medina. Reprezentantii hotelului s-au ocupat de cel mai mic detaliu, pentru a-i face pe plac presedintelui american. Conducerea i-a pus la dispozitie oaspetelui din Statele Unite un halat brodat cu numele lui, iar room service-ul ii va aduce, asa cum a cerut, un bol cu cereale integrale si fructe la ora 05.30, potrivit cotidianului Maariv, care citeaza surse din conducerea hotelului.
De altfel, "Regele David" este resedinta preferata a presedintilor straini si a celebritatilor care ajung in Orientul Mijlociu. Hotelul a gazduit numeoase celebritati cum ar fi: defunctul presedinte egiptean Anuar al-Sadat, fostul presedinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau cancelarul german Angel Merkel.
Agenda turneului
Dupa ceremonia de primire pe aeroportul Ben Gourion si pana la plecarea sa, vineri, Bush se va intalni, separat, cu liderii israelieni si palestinieni, precum si cu reprezentantul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair. El va vizita, joi, Biserica Nasterii Domnului (Cisiordania). Vineri, presedintele american va depune o coroana de flori la monumentul Holocaustului din Ierusalim si va vizita biserica din Galileea, unde Isus a tinut predica de pe munte.
Bush se va deplasa in Israel si Cisiordania, evitand Fasia Gaza, celalalt teritoriu palestinian aflat sub controlul miscarii Hamas din luna iunie 2007. Israelul si Cisiordania nu reprezinta decat primele etape ale turneului in care presedintele american va vizita Kuwaitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Egiptul, pana la 16 ianuarie. In aceste tari, ca si in Israel, el va incerca sa-i asigure pe liderii statelor vizitate ca, in pofida unor pozitii care minimalizeaza pericolul nuclear iranian, Statele Unite continua sa considere Teheranul o "amenintare" si vor ramane angajate in securitatea regiunii Golfului, bogata in petrol.
Manifestari impotriva vizitei lui Bush in Israel
Vizita lui Bush a fost precedata de ample manifestantii ale dreptei nationaliste israeliene la Ierusalim si ale palestinienilor la Gaza. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, care il insoteste pe presedinte in Orientul Mijlociu, a avertizat ca nu sunt de asteptat rezultate deosebite de la actuala vizita.
Liderii israelian si palestinian, Olmert si Abbas, au convenit sa accelereze negocierile si sa le incredinteze reprezentantilor lor misiunea de a negocia direct problemele fundamentale ce s-ar putea afla in centrul unei solutii, cum sunt suveranitatea asupra Ierusalimului, intoarcerea refugiatilor palestinieni la caminele lor sau trasarea frontierelor viitorului stat palestinian. Scepticismul predomina insa, in conditiile continuarii de catre Israel a colonizarii teritoriilor palestiniene, a raidurilor israeliene si a tirurilor de rachete asupra Israelului.
C.S.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
E, da! Asta da dezinformare...   de Zenn
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-09
 20:23 
Proiect anti-GSM in Romania
 20:14 
Tariceanu, invitat de Basescu pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.
2 comentarii
 19:36 
Hayssam: Mi s-a cerut sa dau informatii despre cateva personalitati din PNL si PSD
7 comentarii
 19:05 
Traian Basescu, cautat de FBI
3 comentarii
 18:46 
ATENTIE! IMAGINI REVOLTATOARE: Orfani bulgari implicati in scene de sex si violenta
1 comentariu
 18:04 
ZIUA intreaba!
 17:46 
Directorul de banca sinucigas are sanse mari de supravietuire
4 comentarii
 17:42 
RAR nu mai inmatriculeaza masini non Euro4
 17:29 
BD in actiune, la Berlin
1 comentariu
 16:50 
Tariceanu o sustine in continuare pe Norica Nicolai
4 comentarii
 16:14 
Procurorul general-adjunct al Ucrainei, otravit
 15:44 
Basescu acuza Guvernul ca submineaza CSAT-ul
 15:42 
Mutu ar putea ramane lefter!
1 comentariu
 15:40 
Victoria Beckham si Amy Winehouse, in topul celor mai prost imbracate vedete
 15:19 
Trei ani de inchisoare pentru omul de afaceri Adrian Costea
2 comentarii
 14:54 
Leul la cea mai mica valoare in raport cu euro din ultimele 19 luni
1 comentariu
 14:15 
Ministrul Comunicatiilor anunta modificari la 112
 14:10 
Guvernul aproba reducerea taxei auto la masini second-hand
 14:09 
Cecilia Sarkozy se marita cu fostul amant
 13:28 
Hillary Clinton, victorioasa in New Hampshire
 Top afisari / comentarii 
 Alcoolul si sportul prelungesc viata (2704 afisari)
 Eleva violata pe terenul de sport (2194 afisari)
 ElBaradei scuza Iranul si acuza Romania (1684 afisari)
 Diversiunea atomica (1678 afisari)
 Sclave in Spania (1408 afisari)
 ATENTIE! IMAGINI REVOLTATOARE: Orfani bulgari implicati in scene de sex si violenta  (4176 afisari)
 Traian Basescu, cautat de FBI (2952 afisari)
 Hayssam: Mi s-a cerut sa dau informatii despre cateva personalitati din PNL si PSD (2675 afisari)
 Cecilia Sarkozy se marita cu fostul amant (2116 afisari)
 Guvernul aproba reducerea taxei auto la masini second-hand (1829 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01277 sec.