Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Parlamentul doreste o pozitie coerenta in cazul Kosovo
 20 decembrie, 19:04 
Parlamentul a adoptat, joi, o declaratie potrivit careia este in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate in privinta Kosovo si recomanda luarea unei pozitii unitare si coerente fata de o eventuala declarare a independentei acestei provincii. Potrivit declaratiei - adoptata cu 239 voturi "pro" si 7 abtineri - Legislativul "recomanda autoritatilor romane sa adopte o pozitie coerenta si unitara fata de o eventuala declarare a independentei provinciei Kosovo, care sa reflecte interesele de stabilitate in regiune si interesul national al Romaniei si sa aiba in vedere precedentul la nivel regional si international, precum si responsabilitatea asumata de Romania, ca stat membru al UE si NATO".
De asemenea, Parlamentul propune organizarea unui summit al UE destinat armonizarii pozitiilor din cadrul comunitatii europene privind statutul provinciei Kosovo, integrarea euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest si sistemul regional de securitate in perspectiva summitului NATO de la Bucuresti. Parlamentul se declara in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate, formalizate printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.
In plus, punctul de vedere al Parlamentului Romaniei, potrivit textului, tine cont de finalizarea fara rezultate a negocierilor de 120 de zile ale reprezentantilor troicii UE-SUA-Rusia, pe baza raportului din 10 decembrie, al Consiliului de securitate privind posibilitatile realizarii unui compromis. Lucrarile Consiliului European din 13-14 decembrie nu au condus la formularea unei pozitii consensuale comunitare asupra viitorului Kosovo iar pozitiile statelor membre se pot astfel exprima, individual, pana la 1 aprilie. Moment in care Uniunea Europeana urmeaza sa formuleze un punct de vedere unitar.
Reactii in Parlament
Textul declaratiei prezentat de senatorul PSD Mircea Geoana, presedinte al Comisiei de politica externa, a suscitat dezbateri in Parlament. Vicepresedintele Comisiei de politica externa, senatorul PRM Anca Petrescu, a sustinut joi, ca proiectul declaratiei Parlamentului privind provincia Kosovo propus pentru adoptare Legislativului nu spune, de fapt, nimic. Ea a subliniat, in cadrul dezbaterilor, ca Slovacia, Grecia, Cipru si-au spus "transant" punctul de vedere in aceasta problema. Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca grupurile parlamentare ale PSD considera ca o eventuala participare a Romaniei la forta UE de interpunere in Kosovo va fi exclusiv in baza dreptului international si pe baza aprobarii Parlamentului.
Geoana a aratat ca o eventuala inplicare a Romaniei intr-o actiune in Kosovo trebuie sa tina cont de decizia Parlamentului Romaniei si de sensibilitatea cetatenilor la acest subiect.
La randul sau, senatorul PNL Adrian Cioroianu, ministru de Externe, a precizat ca pozitia Romaniei in privinta Kosovo este cunoscuta pe plan international si i-a indemnat pe parlamentari sa ia in calcul un discurs diplomatic, dar ferm.
Potrivit lui Cioroianu, pe baza datelor existente in acest moment, date care se pot schimba la un moment dat, pozitia Romaniei este ca nu recunoaste o eventuala declarare a independentei fie unilaterala, fie controlata, a provinciei Kosovo.
El a mai spus ca asupra Romaniei nu s-au facut presiuni si nu exista un blocaj la nivelul UE, ci este un subiect in dezbatere.
"Pozitia noastra intr-o misiune europeana va fi pe baze juridice foarte ferme, nu este vorba de o aventura, de implicarea tarii noastre intr-o expeditie", a adaugat Cioroianu.
Viitoarea presedentie a UE doreste o integrare cat mai rapida a Serbiei
Ministrul sloven al afacerilor externe, Dimitrij Rupel, a pledat, joi, la Bruxelles, in favoarea unei aderari rapide a Serbiei la Uniunea Europeana, subliniind totodata ca aceasta problema trebuie abordata independent de dosarul Kosovo, transmite France Presse.
"Dorim ca Serbia sa semneze cat mai repede posibil Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE si sa obtina statutul de candidat cat mai rapid", a afirmat el intr-o conferinta de presa in care a prezentat prioritatile presedintiei slovene a Uniunii, care isi va incepe mandatul la 1 ianuarie 2008.
Sarbii vor prelungirea tratativelor
Primul ministru sarb Vojislav Kostunica a afirmat miercuri ca discutiile in subiectul statutului viitor al Kosovo "trebuie sa continue", intr-un interviu la televiziunea de stat RTS. "Este dificil sa se explice de ce negocierile trebuie sa fie limitate in timp", a adaugat Kostunica, care s-a exprimat la New York dupa sedinta Consiliului de Securitate al ONU consacrata viitorului provinciei.
"Aceste negocieri trebuie sa continue deoarece noi suntem in fata unei dileme, de o extrema importanta istorica: a se sti daca dreptul international exista pentru a fi respectat sau pentru a fi violat", a declarat primul ministru.
Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit miercuri cu usile inchise la New York pentru o dezbatere asupra Kosovo.
Ei nu au putut sa constate decat profundele lor divizari asupra statutului provinciei sarbe cu majoritate albaneza si occidentalii au decis sa remita spinosul dosar Uniunii Europene si NATO, in pofida unor puternice proteste ruse si sarbe, aminteste AFP.
Serbia "va declara nula si ilegala orice tentativa de proclamare a independentei" Kosovo si va considera intotdeauna provincia "ca o parte inalienabila" a teritoriului sau, a reafirmat Kostunica.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Romania, in menghina SUA pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-26)
  Romania nu recunoaste pasapoartele emise in Kosovo    (2008-08-05 16:26)
  Bulgaria invita Kosovo la intalnirea ministrilor de externe din Europa de Sud-Est    (2008-02-25 17:12)
  Jandarmii romani au intervenit in Kosovo    (2008-02-19 17:34)
  Presedintele Kosovo spera ca Romania va recunoaste independenta    (2008-02-14 10:09)
  Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo    (2007-12-10 18:27)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-20
 19:46 
Traficantii de droguri au ramas fara "cadouri" inainte de Craciun
 18:54 
Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu
2 comentarii
 18:42 
Ignatul, intre traditie si respectarea normelor europene
2 comentarii
 18:37 
Alexandru Erbasu se insoara
1 comentariu
 18:14 
Ne-au colindat si ne-au bucurat
 18:05 
Au inceput audierile in "dosarul Orban"
1 comentariu
 17:44 
"Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul
16 comentarii
 17:29 
Cu ce fugim de acasa de Sarbatori
 17:29 
Demnitarii japonezi se apara de martieni
 15:12 
Bee Movie: povestea unei albine (Bee Movie)
 14:51 
Criza la ''Le Monde''
 14:30 
Avem buget pe 2008
2 comentarii
 14:18 
Statele Unite incetinesc ritmul "retragerii" din Europa
 14:12 
Un alt copil de capsunar s-a sinucis cu arma tatalui sau
 13:44 
Un seism de 5,7 grade s-a produs la Ankara
 13:37 
Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa
 12:53 
Linia fierbinte a Al-Qaeda
 11:52 
Rusia pompeaza in Transnistria sute de milioane de ruble
1 comentariu
 11:41 
"Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti
4 comentarii
 10:24 
Florida: Patru morti in urma unei explozii la o uzina chimica
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01283 sec.