Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Eficienta maxima: In urma unui banal periat, se distrug 96% din parazitii adulti
Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa
 20 decembrie, 13:37 
Gospodinele pot rasufla, in sfarsit, linistite. Efortul lor, de multe ori trecut cu vederea, nu se vede numai in interiorul locuintei, care straluceste dupa o tura de dat cu aspiratorul, ci si in sanatatea animalelor de companie. Nu e banc si nici reclama la un produs de curatare, ci rezultatul unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea din Ohio. Astfel, puricii adusi de caini si pisici in case sunt distrusi cel mai eficient folosind regulat aspiratorul, proces care rapune 96 la suta dintre puricii adulti. "Odata ce un purice este aspirat intr-un aspirator, el atinge punctul de unde nu mai poate sa se intoarca, si moare", sustine cercetatorul Glen Needham. Puricele este o insecta parazita dura, cu o speranta de viata de la 6 la 12 luni. In aceasta perioada, o pereche de purici poate produce milioane de pui. Exista zeci de specii de purici, fiecare fiind adaptata pentru o anumita gazda, insa cel mai raspandit este puricele de pisica.
Banalul aspirator este cea mai buna arma impotriva puricilor. Si in special in cazul parazitilor care ataca pisicile, Ctenocephalides felis. Acesti purici isi gasesc, cel mai adesea, adapost in locuri interioare. Periile aspiratorului smulg cuticula insectelor, un strat ceros care le acopera si le impiedica sa se deshidrateze. Fara aceasta protectie, ele se usuca si mor. Si astfel, aparatul, indispensabil in orice casa, rapune 96 la suta dintre puricii adulti. In cazul insectelor care inca nu au atins maturitatea, eficienta aspiratorului este maxima, reusind sa distruga puricii in proportie de 100 %, afirma cercetatori de la Universitatea din nordul Statelor Unite.
"Odata ce un purice este aspirat intr-un aspirator, el atinge punctul de unde nu mai poate sa se intoarca", explica Glen Needham, profesor de entomologie. "Aspiratorul este cel mai bun mijloc de a se debarasa de purici, intrucat el nu necesita produse chimice si rezolva fizic problema", sustine, la randul sau, profesorul Fred Hink.
Puricele este o insecta parazita dura, cu o speranta de viata de la 6 la 12 luni. In aceasta perioada, o pereche de purici poate produce milioane de pui. Exista zeci de specii de purici, fiecare fiind adaptata pentru o anumita gazda. Puricele pisicii - Ctenocephalides felis - este cel mai raspandit, atat in blanurile animalelor de companie, cat si in locuintele stapanilor acestora. Gazda preferata este pisica. Cu toate acestea, ei pot parazita si alte animale, cum ar fi cainii. O femela adult depune in medie 50 de oua pe zi, care de obicei cad de pe corpul gazdei si se transforma in larve. Acestea vor migra in spatii protejate si intunecoase, sub covoare, mobile. Dupa un stadiu de cocon, ele se transforma in insecta - purice matur. Pot ramane in stadiu de cocon timp de mai multe saptamani, asteptand aparitia unei potentiale gazde - sursa de hrana. Semnalele dupa care se ghideaza sunt caldura, miscarile si dioxidul de carbon eliminat prin respiratie. Unele specii pot efectua salturi cu o amplitudine de la 38 la 96 cm. Puricii pot cauza reactii negative asupra animalului, variind de la iritatii usoare ale pielii la reactii alergice severe. Datorita faptului ca puricii se hranesc cu sange, o infestare extrema cu aceste insecte poate fi cauzatoare de anemie sau poate provoca chiar si moartea animalului infestat. Totii cainii si pisicile, precum si alte mamifere, sunt susceptibili de a fi infestati cu purici, cu exceptia celor care traiesc in medii foarte sterile sau foarte uscate.
C.S.  
 Afisari: 1246  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-20
 19:46 
Traficantii de droguri au ramas fara "cadouri" inainte de Craciun
 19:04 
Parlamentul doreste o pozitie coerenta in cazul Kosovo
 18:54 
Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu
2 comentarii
 18:42 
Ignatul, intre traditie si respectarea normelor europene
2 comentarii
 18:37 
Alexandru Erbasu se insoara
1 comentariu
 18:14 
Ne-au colindat si ne-au bucurat
 18:05 
Au inceput audierile in "dosarul Orban"
1 comentariu
 17:44 
"Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul
16 comentarii
 17:29 
Cu ce fugim de acasa de Sarbatori
 17:29 
Demnitarii japonezi se apara de martieni
 15:12 
Bee Movie: povestea unei albine (Bee Movie)
 14:51 
Criza la ''Le Monde''
 14:30 
Avem buget pe 2008
2 comentarii
 14:18 
Statele Unite incetinesc ritmul "retragerii" din Europa
 14:12 
Un alt copil de capsunar s-a sinucis cu arma tatalui sau
 13:44 
Un seism de 5,7 grade s-a produs la Ankara
 12:53 
Linia fierbinte a Al-Qaeda
 11:52 
Rusia pompeaza in Transnistria sute de milioane de ruble
1 comentariu
 11:41 
"Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti
4 comentarii
 10:24 
Florida: Patru morti in urma unei explozii la o uzina chimica
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01399 sec.