Ziua Logo
  Nr. 4115 de miercuri, 19 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin nu mai accepta jurnalisti din Romania
-- Ultima Ora: In timpul conferintei la care jurnalistii romani nu au avut acces presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat din nou Bucurestiul ca nu recunoaste statalitatea Republicii Moldova
 19 decembrie, 16:50 
Inteligenta se citeste in ochii kaghebistul Voronin, mereu atent la ce ii transmit in casca superiorii de la Kremlin (ZIUA foto)
Patru jurnalisti din Romania au fost impiedicati sa participe la conferinta de presa organizata miercuri dimineata de presedintele moldovean Vladimir Voronin, reprezentantii presedintiei invocand faptul ca acestia nu figureaza pe lista ziaristilor ce urmeaza a participa la intalnirea cu presa a sefului statului moldovean, informeaza Rompres.
Cei patru ziaristi de la Bucuresti neacceptati la conferinta de presa a liderului politic de la Chisinau reprezinta Agentia Nationala de Presa Rompres, postul Radio Romania-Actualitati si postul de televiziune Prima TV (reporterul si cameramanul).
O reprezentanta a serviciului de presa al presedintiei cu care au incercat sa vorbeasca cei patru jurnalisti la poarta sediului presedintiei a invocat in fuga motive din cele mai surprinzatoare: ba ca trebuia o acreditate speciala, ba ca nu mai este loc pe lista intocmita cu ziaristii ce urmeaza sa fie prezenti la conferinta de presa.
Nici un jurnalist roman la conferinta lui Voronin
De mentionat ca incercarea ziaristilor romani de a lua legatura pe parcursul zilei de marti, dar si miercuri dimineata, cu serviciul de presa al presedintiei pentru a-si anunta participarea la conferinta de presa amintita nu a dat roade. Astfel incat, la intalnirea cu ziaristii acceptati de catre presedintele Vladimir Voronin, care s-a anuntat a fi un fel de bilant al anului 2007 si la care se presupune ca au fost abordate probleme de interes pentru opinia publica interna, dar si internationala, nici un ziarist din tara vecina, Romania, nu a avut acces, in contextul in care autoritatile moldovene subliniaza in mod repetat deschiderea fata de valorile si principiile europene si dorinta de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana.
Acest gest intervine pe fondul atitudinii antiromanesti manifestate in ultima vreme tot mai accentuat de autoritatile de la Chisinau si al acuzatiilor lansate obsesiv de actuala putere moldoveana la adresa Romaniei, care au culminat recent cu expulzarea din Republica Moldova a doi diplomati romani. La 12 octombrie, trei delegatii oficiale din Romania invitate sa participe la sarbatorile orasului Chisinau au fost oprite in vama Leuseni si intoarse din drum, sub diverse pretexte. Ministrul moldovean de externe Andrei Stratan sustinea cu acel prilej ca incidentul nu a fost intentionat si isi exprima regretul pentru politizarea celor intamplate, dar fara sa ia nici un fel de masuri.
Noi acuzatii la adresa Romaniei
In timpul conferintei la care jurnalistii romani nu au avut acces presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat din nou Bucurestiul ca, din cauza nesemnarii celor doua tratate, respectiv tratatul de de baza si tratatul de frontiera, Romania nu recunoaste statalitatea Republicii Moldova informeaza Rompres.
"Problema pe care noi o discutam cu conducerea Romaniei tine de elaborarea si semnarea a doua acorduri, doua tratate, tratatul de baza si tratatul de frontiera. Nesemnarea acestor doua acorduri vorbeste despre aceea ca Romania pana astazi nu recunoaste Republica Moldova, ca tara suverana. De aceea perspectiva relatiilor noastre depinde de semnarea acestor doua acorduri", afirma presedintele Republicii Moldova.
Problema mitropoliilor incinge mintea odihnita a lui Voronin
In aceeasi conferinta de presa, liderul comunist de la Chisinau a acuzat Romania de agresiune in cazul Mitropoliei Basarabiei, amenintand din nou cu contestarea deciziei CEDO privind inregistrarea acestei Mitropolii, in cazul in care Patriarhia Romana nu revine asupra hotararii sale de a deschide trei eparhii in Republica Moldova. Este vorba de reactivarea a trei episcopii istorice - cea de Balti, fosta a Hotinului, cea a Basarabiei de Sud, fosta a Cetatii Albe si Ismailului, si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria, care au existat inainte de ocupatia sovietica.
"Referitor la ceea ce se intampla in jurul Bisericii noastre ortodoxe moldovenesti e clar ca acesta e tot un pas si o agresiune din partea Romaniei impotriva Moldovei pentru ca ea se inscrie in contextul tuturor celorlalti pasi. Noi suntem cu toti intr-o credinta pravoslavnica cu Romania, dar noi avem si diferente foarte mari. La noi, conform Constitutiei, Biserica este separata de stat, in Romania este invers si acum pe noi ne intereseaza cum o sa procedeze preotii, cetateni ai Republicii Moldova, care sunt platiti de Romania. Dar, daca o sa mearga mai departe aceste procese, atunci, eu repet, noi o sa analizam posibilitatea de iesire din executarea deciziei CEDO referitor la inregistrarea Mitropoliei Basarabiei", a declarat presedintele moldovean.
Ambasadorul roman acuzat de declaratii impotriva Moldovei
Fiind intrebat de ce ambasadorul rus la Chisinau nu a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe dupa alegerile din regiunea separatista Transnistria desfasurate in cadrul scrutinului rus din 2 decembrie, in timp ce ambasadorul Romaniei in Republica Moldova a fost convocat de mai multe ori la sediul diplomatiei moldovene, presedintele Voronin a argumentat ca declaratiile sefului misiunii diplomatice romane sunt mult mai grave si de aceea el a fost invitat sa dea explicatii.
,,Ambasadorul rus a dat explicatii Ministerului moldovean de Externe, pe care eu le cunosc, ceea ce nu inseamna ca noi suntem de acord. Referitor la declaratiile ambasadorului Romaniei, acestea sunt mult mai serioase si ele raspund la multe intrebari care, cu parere de rau, exista in relatiile moldo-romane. Aceasta avertizare din partea Ministerului de Externe moldovean a fost foarte justa, insasi presa romana, categoric, nu sustine aceste declaratii ale ambasadorului Romaniei in Moldova'', a mai declarat presedintele Voronin in aceeasi conferinta de presa.
Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a declarat intr-o conferinta de presa organizata in preajma Zilei Nationale a Romaniei ca Bucurestiul este interesat sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar ca nu poate accepta solicitarea partii moldovene de a introduce unele referiri la Tratatul de la Paris din 1947, tratat pe care Romania il considera depasit din punct de vedere istoric si politic.
Pentru aceste declaratii, potrivit unor informatii de la Chisinau, ambasadorul roman ar fi fost vizat initial de autoritatile moldovene pentru expulzare
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Voronin: "limba moldoveneasca a aparut inaintea limbii romane"    (Externe, 2008-02-11)
  Jurnalisti romani interzisi de Voronin    (Externe, 2007-12-20)
  Voronin bate campii din nou și acuză și Serbia de implicare in revoltele de la Chișinău    (2009-04-13 11:01)
  Vladmir Voronin: Moldova nu are nevoie de avocați și nici de frați mai mari    (2009-01-27 15:24)
  Prea mult samagon dauneaza neuronilor: Voronin si clica lui ridica pretentii teritoriale fata de Romania    (2008-12-11 11:55)
  Smirnov vrea protectia jurnalistilor pentru a se intalni cu Voronin    (2008-11-11 11:15)
  Presedintele moldovean vrea relatii excelente cu Romania si Ucraina    (2008-08-28 12:48)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Da ce Voronin intelege ce scriu jurnalistii romani?   de Shadow
Asemanari   de Caius-Roland
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-19
 21:43 
ONU incearca o solutie finala in cazul Kosovo
1 comentariu
 20:17 
Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani
1 comentariu
 18:20 
Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti
 16:45 
Parintii fetei identificata ca victima in accidentul lui Orban, chemati la Parchet
 16:33 
Fotografiile anului 2007 de la Associated Press
 16:31 
Putin, avere de 40 de miliarde de dolari
7 comentarii
 15:27 
Mos Craciun vine cu jeep-ul
 14:35 
Caini terapeuti pentru soldatii americani din Irak
 14:22 
Regele si Patriarhul, membri de onoare ai Academiei Romane
7 comentarii
 14:04 
Noua Zeelanda: Doi romani, condamnati la inchisoare pentru furt si frauda
1 comentariu
 13:34 
Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii
 13:06 
Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD
1 comentariu
 12:39 
Comisia Europeana vrea sa interzica masinile poluante
1 comentariu
 12:21 
Protest fata de "limba moldoveneasca"
 11:58 
Senatul SUA acorda 70 de miliarde de dolari pentru operatiunile din Irak si Afganistan
2 comentarii
 11:28 
Parlamentul a aprobat bugetul pentru Transporturi
 11:26 
Barometru: Romanii sunt optimistii Europei
1 comentariu
 10:27 
Guvernul italian a renuntat la decretul expulzarilor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Majestate, vreti sau nu monarhie? (2740 afisari)
 Bordura de aur (2056 afisari)
 Euro-afaceristii (1886 afisari)
 Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est (1827 afisari)
 ZIUA a stricat jocurile din CSAT (1329 afisari)
 Putin, avere de 40 de miliarde de dolari (2594 afisari)
 Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti (2190 afisari)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii (1781 afisari)
 Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani (1304 afisari)
 Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD  (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.