Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Moldova trebuie sa aleaga intre UE si integritatea teritoriala
 1 iulie, 11:38 
Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan impreuna cu Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer
Analisti rusi si britanici sunt de parere ca Republica Moldova va fi nevoita sa aleaga intre calea de integrarea in UE si reglementarea conflictului transnistrean.
Republica Moldova doreste recunoasterea statutului sau de stat neutru, dar Chisinaul trebuie sa specifice despre ce fel de neutralitate este vorba - neaderarea la NATO sau neaderarea la NATO si UE, a declarat, in cadrul unor dezbateri publice desfasurate la Chisinau, James Sherr, directorul programelor Rusia/Eurasia, de la Institutul Regal Pentru Relatii Internationale - Chatham House, Londra, citat de Rompres.
Rusia, dar si cei din partea stanga a Nistrului, vad neutralitatea Moldovei si prin faptul ca aceasta nu se va integra in UE, de aceea trebuie concretizat termenul de neutralitate, a adaugat oficialul citat.
Referindu-se la solutionarea conflictului transnistrean, expertul britanic a spus ca daca se va ajunge la conditia ca pentru aceasta Transnistria va obtine un statut de membru al federatiei, cu imputerniciri largi, inclusiv dreptul la veto, atunci Chisinaul va trebui sa aleaga dintre suveranitatea tarii si reglementarea conflictului.
Si Dmitri Danilov, directorul Departamentului privind securitatea europeana din cadrul Institutului Europa al Academiei de Stiinte a Rusiei a declarat ca Republica Moldova ar trebui sa aleaga dintre UE si CSI (Comunitatea Statelor Independente) daca doreste reglementarea problemei transnistrene.
Procesul de integrare in UE si activitatea in cadrul CSI nu sunt compatibile a spus expertul rus. Republica Moldova trebuie sa aleaga si se pare ca presedintele tarii, Vladimir Voronin, a anuntat deja dorinta de integrare in UE, a adaugat el.
Ambii experti au fost de acord in privinta importantei rolului Federatiei Ruse in zona, inclusiv in reglementarea conflictului transnistrean, precum si cu privire la implicarea superficiala a UE in aceasta problema. Ei au mentionat de asemenea rolul crescand al Rusiei pe arena internationala, in ultimii ani.
Proiect pentru Transnistria
Noul proiect de acord elaborat de Republica Moldova vizand reglementarea diferendului transnistrean, ce reprezinta de fapt un pachet de propuneri, prevede statut de republica pentru Transnistria, cu dreptul la propria Constitutie, care sa fie totusi in consonanta cu Legea Fundamentala a Chisinaului, relateaza marti mass-media electronica de peste Prut, citata de Rompres.
Anuntul a fost facut de ministrul reintegrarii din cabinetul de ministri de la Chisinau, Vasile Sova, in cadrul seminarului "Dialoguri transnistrene", ce s-a desfasurat luni, in statiunea Vadul lui Voda, nu departe de capitala moldoveana, sub egida Asociatiei de politica externa din Republica Moldova. Ministrul moldovean a subliniat ca pachetul de masuri a fost deja prezentat spre examinare tuturor participantilor la negocierile consacrate diferendului transnistrean, in formatul "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA).
Statut de republica si constitutie proprie pentru Tiraspol
"Aceste propuneri prevad un statut de republica pentru Transnistria si dreptul de a avea Constitutie proprie, dreptul la initiative legislative proprii in Sovietul Suprem de la Tiraspol si dreptul de a iesi din componenta Republicii Moldova in cazul in care ea isi va pierde statutul de subiect international" (in cazul unificarii cu Romania), a detaliat Sova.
"Este o pozitie care nu avantajeaza Chisinaul, dar suntem dispusi s-o concretizam pentru a demonstra disponibilitatea de a construi un stat solid", a mentionat ministrul moldovean, la dezbaterile la care a fost prezent si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Neutralitatea Moldovei
Dincolo de aceasta, proiectul de rezolvare a conflictului transnistrean mai prevede confirmarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, demilitarizarea, garantarea dreptului de proprietate pentru persoane juridice si fizice, a enumerat Vasile Sova propunerile autoritatilor de la Chisinau, indicand ca, in opinia sa, Rusiei ii vine greu sa se decida daca sa dea sau nu curs acestui plan. "Moscova vede ca documentele respective sunt extrem de tentante si o decizie privind acceptarea acestui pachet de initiative reprezinta pentru ea o dilema complicata", considera oficialul moldovean.
"Acest pachet de propuneri garanteaza luarea unor decizii care sa evite o eventuala destabilizare a statului, iar problemele din domeniul securitatii vor putea fi rezolvate astfel incat Chisinaul si Tiraspolul sa nu poata adopta ceva negativ unul impotriva altuia, sa asigure securitate deplina populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului", a mai spus ministrul moldovean pentru reintegrare.
El a specificat ca proiectul mentionat nu prevede drept de veto pentru Transnistria, ci un sistem de garantii care urmeaza sa fie supervizat de mediatorii conflictului transnistrean (Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA, in calitate de observatori).
Potrivit ministrului, alegatorii din Transnistria vor putea fi reprezentati de o cincime de deputati in parlamentul comun al Republicii Moldova si Transnistriei, cu sediul la Chisinau, a carui eficienta va depinde nemijlocit de cat de previzibil si profesionist va fi el.
Negocieri
Republica Moldova propune convocarea tuturor participantilor si mediatorilor la formatul de negocieri "cinci plus doi" pentru a discuta aceste propuneri si a le da publicitatii, in vederea unei dezbateri publice. "Daca proiectul mentionat nu va satisface majoritatea populatiei de pe unul din malurile Nistrului, atunci el va fi considerat mort sau cel putin provizoriu", a apreciat Sova, adaugand ca in cazul in care statutul de republica pentru Transnistria va fi votat atat de parlamentul de la Chisinau, cat si cel de la Tiraspol, in termen de 30 de zile va fi adoptata o lege care va garanta proprietatile tuturor persoanelor juridice si fizice din regiunea transnistreana. Un aspect extrem de important pentru oamenii de afaceri rusi care au intrat in posesia a circa 80% din intreprinderile industriale din Transnistria in cursul privatizarilor derulate in ultimii ani de Tiraspol, dar nerecunoscute pana acum de Chisinau.
Sova nu a mentionat insa ce se va intampla cu forta de mentinere a pacii ruseasca din Transnistria si daca prezenta militara a Moscovei va fi prelungita. De fapt, afirma expertii de la Chisinau, noul plan al conducerii comuniste moldovene de reglementare a conflictului transnistrean este preluat direct din Memorandumul Kozak.
Detalierea acestui nou proiect al Chisinaului survine in contextul declaratiilor de vineri ale presedintelui Voronin, potrivit caruia Rusia, Ucraina si Occidentul au convenit, dupa indelungi si multiple negocieri, sa rezolve cat mai rapid si la modul definitiv conflictul din stanga Nistrului.
In cadrul emisiunii "De vorba cu presedintele" de pe canalul privat de limba rusa NIT din Chisinau, seful statului moldovean a evidentiat ca " in prezent toate discutiile cu oficiali ai UE, SUA, Rusia si Ucraina se axeaza pe problematica transnistreana". "Aceste intalniri nu trebuie sa se finalizeze cu proiecte provizorii, este important sa se gaseasca o solutie definitiva", a subliniat Voronin, in aceeasi emisiune.
La 20 iunie, in cadrul vizitei efectuate la Moscova, premierul moldovean Zinaida Greceanii a transmis omologului sau rus noile initiative ale lui Voronin cu privire la reglementarea transnistreana. "Cunosc demult pozitia presedintelui Vladimir Voronin. Vom actiona in continuare pentru a gasi decizia care sa satisfaca atat partile aflate in conflict, cat si mediatorii", a afirmat Putin in conferinta de presa ce a urmat intalnirii cu sefa executivului de la Chisinau.
M.N.  
Alte articole
  Nezavisimaia Gazeta: Ieșind impotriva Kremlinului, Chișinăul riscă să piardă Transnistria    (2008-09-02 16:37)
  Republica Moldova: Inundatiile au scos la iveala peste 500 de mine germane    (2008-08-05 19:55)
  Din putul gandirii de peste Nistru: Romania mimeaza certuri cu Moldova pentru a putea ulterior alipi intreg teritoriul    (2008-07-14 19:22)
  Voronin si Smirnov se vor intalni pentru a discuta diferendul transnistrean    (2008-04-07 13:21)
  Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria    (2007-12-14 13:36)
 Afisari: 817  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Problema putea fi rezolvata cu mult anterior.   de Igor
!!   de PANZER
cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA).   de BeDeii vechi si NOI
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-13
 20:35 
Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor  2008-07-01
19 comentarii
 20:32 
Artistul Florian Liber expune la cel mai important festival de arte plastice in spatii deschise din Canada  2008-07-01
 20:10 
Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase  2008-07-01
8 comentarii
 19:59 
ISMB va sesiza Parchetul si DNA in legatura cu un posibil caz de coruptie la BAC'  2008-07-01
 19:47 
Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez"  2008-07-01
9 comentarii
 19:43 
  2008-07-01
2 comentarii
 19:33 
Furios ca un angajat al televiziunii franceze nu l-a salutat, Sarkozy a amenintat ca il da afara  2008-07-01
12 comentarii
 19:31 
Contrabandistii se folosesc de minori ca sa treaca tigari peste granita  2008-07-01
 19:22 
  2008-07-01
 19:02 
Masura fara precedent in Romania: intr-un bloc au fost montate plase anti-sinucidere  2008-07-01
26 comentarii
 18:47 
F1-Attack, bolidul creat manual ce lupta cu Ferrari sau Lamborghini  2008-07-01
 18:46 
Ministerul Educatiei propune eliminarea probelor oral de la BAC'. Sunteti de acord?  2008-07-01
12 comentarii
 18:39 
Declaratie scandaloasa: Timosenko acuza SUA de "plagiat" al Constitutiei  2008-07-01
25 comentarii
 18:28 
Sarkozy vrea TVA de 5,5% pentru produsele ecologice  2008-07-01
1 comentariu
 18:27 
Cozi imense la plata taxei de poluare  2008-07-01
2 comentarii
 18:23 
Tronsonul romanesc al Nabucco nu plateste taxe 25 de ani  2008-07-01
1 comentariu
 18:06 
''Miscarea'' romanilor pe internet, sub lupa BRAT  2008-07-01
 17:59 
Omul balon  2008-07-01
 17:54 
Viorel Gaita vine din Canada sa faca o emisiune de umor (VIDEO)  2008-07-01
4 comentarii
 17:38 
Ciocolata cu diamante, foita de aur, argint si pietre semi-pretioase  2008-07-01
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04199 sec.