Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Diplomatii romani expulzati de la Chisinau au revenit in tara
 13 decembrie, 18:00 
Vama Albita
Cei doi diplomati romani, declarati persona non grata in Republica Moldova, au intrat, joi, in Romania prin Vama Albita, fiind insotiti de mai multi reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Republica Moldova.
In autoturismele Corpului Diplomatic se mai aflau si sotiile diplomatilor, una dintre femei fiind insarcinata in luna a opta. Drept urmare, autoritatile romane au solicitat o ambulanta in Punctul de Trecere a Frontierei Albita pentru a preintampina orice eveniment care ar fi putut sa apara.
"Toti reprezentantii Ambasadei Romaniei in Republica Moldova au intrat in tara pe pista speciala pentru Corpul Diplomatic, prezentand pasapoarte de serviciu si diplomatice. Nu au existat probleme, fiind indeplinite toate formalitatile in astfel de situatii", a declarat Adrian Corogeanu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Vaslui.
Trecerea prin Vama Albita a delegatiei Ambasadei Romaniei in Republica Moldova a durat cateva minute, aceasta avand prioritate la intrarea in tara.
Ecouri in presa de peste Prut
Presa de la Chisinau vorbeste pe larg despre expulzarea diplomatilor Vasile Nanea si Laurentiu Pinte. ''Diplomati romani alungati din Chisinau'', titreaza saptamanalul de investigatii ''Ziarul de Garda'', citat de Rompres, preluand in continuare comunicatul Ministerului moldovean de Externe privind declararea celor doi diplomati romani persona non grata in Republica Moldova din motivul "incompatibilitatii activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut". Ziarul noteaza insa ca, in timp ce puterea comunista de la Chisinau lua astfel de masuri fata de Romania, ministrul de externe moldovean Andrei Stratan se intalnea cu ambasadorul rus in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, in cadrul intrevederii fiind examinate diverse "aspecte ale stadiului actual al relatiilor bilaterale moldo-ruse, precum si caile de dinamizare a colaborarii pe multiple planuri".
Ziarul ''Flux'', apropiat Partidului Popular Crestin Democrat, scrie tot pe prima pagina - "Chisinaul a declarat persona non grata doi diplomati ai Ambasadei Romaniei". In continuarea comunicatului emis de diplomatia moldoveana pe acest subiect, ziarul adauga ca mai multi analisti politici de la Chisinau considera ca aceasta situatie denota degradarea fara precedent a relatiilor diplomatice dintre Bucuresti si Chisinau. In opinia lor, punctul final al pasilor intreprinsi de Ministerul moldovean de Externe ar putea fi ruperea relatiilor diplomatice dintre Republica Moldova si Romania.
''Moldova Suverana'', cotidian proguvernamental, care de regula gazduieste in paginile sale o serie de materiale antiromanesti, publica, la rubrica "Stirile Zilei", doar comunicatele Ministerului de Externe de la Chisinau privind expulzarea celor doi diplomati romani si chemarea la Chisinau pentru consultari a ambasadorului Republicii Moldova in Romania, fara alte comentarii, deocamdata, pe acest subiect.
Explicatiile nu au venit inca
Mai multi lideri politici de opozitie de la Chisinau au luat atitudine joi, in cadrul sedintei Parlamentului, fata de masura luata miercuri de autoritatile moldovene de expulzare a doi diplomati ai Ambasadei Romaniei din Republica Moldova
Liderul Aliantei "Moldova Noastra" (AMN), deputatul Serafim Urecheanu, a calificat expulzarea celor doi diplomati romani drept sfidare deschisa la adresa Uniunii Europene de catre presedintele Vladimir Voronin. El si-a manifestat convingerea ca, desi aceste actiuni sunt foarte grave si contraproductive, ele vor fi anihilate cu intelepciune de autoritatile de la Bucuresti si Bruxelles, fara ca populatia Republicii Moldova sa fie afectata.
Presedintele fractiunii parlamentare crestin-democrate, Vlad Cubreacov, a atras atentia ca, in prezent, exista riscul unei rupturi grave in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. "Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Republicii Moldova, nu doar pe plan cultural sau comercial. Este a saptea tara ca pondere din Uniunea Europeana cu care Republica Moldova a instituit un plan individual de actiuni," a afirmat deputatul crestin-democrat. El si-a exprimat speranta ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova vor intra pe viitor intr-un fagas normal si pozitiv, subliniind ca "interesul national al Republicii Moldova reclama in acest moment intretinerea unor relatii bune cu vecinii sai, cu Romania si respectiv Ucraina".
Deputata Vitalia Pavlicenco, lider al Partidului National Liberal, a apreciat ca decizia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova reprezinta o continuare a politicii antiromanesti care, in opinia sa, "este facuta la indemnul Kremlinului, pentru a mentine Moldova in sfera de influenta ruseasca". "Daca va continua asa si in anul 2008, Republica Moldova va face un mare regres in calea spre Uniunea Europeana", a avertizat liderul PNL, adaugand ca este o rusine ceea ce se intampla in prezent in Republica Moldova.
Mai multi deputati de opozitie au propus in sedinta de joi a legislativului sa fie invitat in parlament seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, pentru a prezenta explicatii si informatii referitor la acest caz, dar fractiunea majoritara comunista a respins aceasta propunere.
Declaratii impotriva Romaniei
Deputatul comunist Victor Stepaniuc a declarat ca expulzarea diplomatilor romani s-a produs din cauza declaratiilor facute de ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, acum aproximativ doua saptamani, care, in opinia sa, ar fi insemnat ca Romania nu recunoaste Republica Moldova ca stat. Parlamentarul comunist a facut probabil trimitere la afirmatiile ambasadorului roman facute in preajma Zilei Nationale a Romaniei, cand seful misiunii diplomatice romane a declarat ca Bucurestiul este interesat sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar ca nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce unele referiri la Tratatul de la Paris din 1947, tratat pe care Romania il considera depasit din punct de vedere istoric si politic, intrucat acest document facea referire la granita dintre Romania si fosta URSS.
Un alt motiv pentru expulzarea diplomatilor romani ar fi, in viziunea lui Stepaniuc, faptul ca persoanele respective se ocupau cu activitati politice indreptate impotriva suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Stepaniuc a acuzat Romania ca sustine mai multe publicatii periodice din Republica Moldova, care, a spus el, "promoveaza anumite concepte politice, ceea ce este inadmisibil". Deputatul comunist a adaugat ca sunt si alte state care fac acelasi lucru, dar ca exemplul Romaniei este cel mai evident si ca relatiile incordate dintre Bucuresti si Chisinau au aparut din vina statului roman.
Oficialii romani au criticat decizia Chisinaului
Calin Popescu Tariceanu (ZIUA foto: Mircea PAUN)
Presedintele Traian Basescu considera ca decizia autoritatilor de la Chisinau referitoare la expulzarea a doi diplomati romani poate fi incadrata in "zona unor provocari", dar a subliniat ca masura Guvernului moldovean nu va schimba politica Bucurestiului de sprijinire a romanilor de peste Prut. "Sunt masuri ale guvernului de la Chisinau. Aceste masuri nu ne vor determina sa restrictionam accesul romanilor din Republica Moldova peste frontiera, dimpotriva, voi cere insistent Guvernului sa luam masuri sa facilitam tot mai mult accesul cetatenilor romani la vize, la piata fortei de munca in UE si la educatie in Romania, la piata fortei de munca din Romania", a declarat seful statului. "Consider ca suntem in zona unor provocari", a mai spus Traian Basescu. "Deci, nu ne schimba cu nimic politica in raport cu Republica Moldova pentru ca noi nu adresam nici presedintilor, nici guvernelor Republicii Moldova, nici institutiilor statului, politica noastra este una de a sprijini romanii din Republica Moldova. Pe toti cei care vorbesc limba romana", a repetat presedintele.
La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, ca cerut Ministerului de Externe sa faca o analiza a "masurilor care se impun" dupa o asemenea situatie. "Vreau sa spun ca regret ca, fata de atitudinea autoritatilor romane, care este una de cooperare si de sustinere a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, autoritatile moldovene iau astfel de decizii. Am cerut Ministerului de Externe sa faca o analiza, pentru a decide care sunt masurile care se impun intr-o asemenea situatie", a declarat Tariceanu citat de agentia DECA.
�Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile din Republica Moldova si cerea autoritatilor de la Chisinau sa respecte regulile si procedurile democratice si sa se abtina de la orice decizie care ar putea pune in pericol stabilitatea sociala si politica a tarii.
PSD cere o reactie diplomatica mai ferma
Cristian Diaconescu (ZIUA foto: Mircea PAUN)
Social-democratii cer oficialilor romani sa ia urgent pozitie fata de gestul autoritatilor de la Chisinau. Expulzarea celor doi diplomati romani reprezinta un act provocator, demn de Razboiul Rece, considera reprezentantii PSD.
Purtatorul de cuvant, Cristian Diaconescu, spune ca Republica Moldova va continua politica agresiva in relatia cu Romania, iar Bucurestiul trebuie sa dea un semnal adecvat. Social-democratii sustin ca nu exista o pozitie coerenta a Romaniei nici in legatura cu eventuala declarare a independentei provinciei Kosovo si ca nu se stie cu ce mesaj au plecat Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu la Lisabona.
PSD spune ca interesele Romaniei nu sunt reprezentate corespunzator si cere presedintelui si premierului sa elaboreze o strategie in legatura cu situatia din Moldova si cea din Kosovo, pe care sa o discute in Parlament. "Gestul Chisinaului e un act provocator, demn de Razboiul Rece care lezeaza nu doar relatia dintre Moldova si Romania, dar si traseul european al Republicii Moldova. Se impune ca interesele Romaniei sa fie protejate, iar din acest punct de vedere autoritatilor romane le revine o sarcina directa si imediat", a sustinut Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD, pentru Realitatea Tv.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Diplomati romani declarati persona non-grata la Chisinau    (2007-12-12 17:59)
 Afisari: 1071  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-13
 17:09 
Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat  2008-07-03
11 comentarii
 14:06 
Peste jumatate de milion de euro pentru portabilitatea numerelor telefonice  2008-06-06
 18:23 
PD si -L au protocol pana fix in 2010 vara  2007-12-14
 20:17 
Alesii locali, somati sa-si actualizeze declaratiile de avere
 20:02 
Rezolutie privind naufragiile din stramtoarea Kerci
 19:58 
Biletul RATB, scumpit dupa Sarbatori
 19:52 
Romani retinuti de iranieni
 19:39 
Orgii sexuale cu fete de 13 ani
 18:23 
Factura de de 85.000 de dolari pentru mobil
1 comentariu
 17:59 
Filmul lui Mungiu, nominalizat la Globul de Aur
 17:55 
Chiriasii Romaniei
 17:29 
Miliardarii din creion
 17:27 
Bogdan Lobont a lansat linia vestimentara "Lobby One"
 17:20 
Ministrului Paul Pacuraru i se pregateste ceva
 17:11 
Eurodeputatii PD au votat impotriva afilierii lui Tokes la grupul PPE
 17:10 
Kylie Minogue si Iron Maiden, la Bucuresti
 16:48 
Doua milioane de euro pentru colectia de obiecte personale ale Mariei Callas
 16:39 
Lukoil vrea sa vanda petrol in ruble
 16:25 
PSD ar fi vrut dezbatere nationala pe tema semnarii Tratatului
 16:24 
Europenii acuza: Autoritatile romane aplica o "tactica de amanare evidenta"
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02411 sec.