Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Demnitari, artisti, fosti sportivi, membri ai regimului comunist ocupa peste 550 de imobile ale RA-APPS
Chiriasii Romaniei
 13 decembrie, 17:55 
(ZIUA-foto)
Fosti si actuali demnitari, fundatii, societati comerciale, partide, dar si alte persoane fizice, printre care sportivi, artisti si cumnata lui Nicolae Ceausescu, ocupa 559 de imobile ale RA-APPS, pentru care platesc chirii lunare cuprinse intre 62 si 1.000 lei, in functie de suprafata disponibila. Pe lista chiriasilor Regiei pentru Administrarea Protocolului de Stat (RA-APPS) se afla atat demnitari in functie, cat si persoane publice care au incheiat mandatul, in baza unor contracte sau conventii civile de inchiriere, conform datelor actualizate ale institutiei. Demnitarii ocupa apartamente in suprafata totala de pana la 448 metri patrati, la care se adauga alte cateva zeci de metri patrati de teren. Chiria pentru locuintele de serviciu si de protocol, amplasate in zone centrale ale Capitalei, este de un euro/metru patrat. Tariful de baza lunar al chiriei pentru aceste locuinte este raportat, conform unei hotarari de Guvern din martie 2007, la suprafata totala a spatiului, respectiv suprafata locuibila (0,84 lei/metru patrat), a antreului, bucatariei, debaralei, camerei de baie (0,34 lei/mp), a terasei, boxei, spalatoriei (0,19 lei/mp), a garajului (1,27 lei/mp) si a dotarilor speciale precum piscina, sauna, crama (1,27 lei/mp).
Plesita, Voican-Voiculescu, Magureanu, Stefan Andrei
Nicolae Plesita
Printre chiriasii RA-APPS figureaza inca fostul sef al Directiei de Informatii Externe a Securitatii din perioada 1980-1984, Nicolae Plesita (cu un apartament pe strada Edgar Quinet), ex-viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu de dupa Revolutie, Gelu Voican Voiculescu (strada Iscovescu Barbu), sotia fostului primar general al Capitalei, Victoria Halaicu (Soseaua Kiseleff), artistul Gabriel Cotabita (Bulevardul Magheru), fostul director al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu (strada Daniel Rosenthal), fostul secretar general si actual membru in Consiliul de Administratie la Federatia Romana de Handbal Valentin Samungi (strada Lev Tolstoi), fostul ministru de Externe din regimul comunist Stefan Andrei (Bulevardul Unirii), sotia fratelui lui Nicolae Ceausescu, Elena (care ocupa un apartament primit prin repartitie de la primarie, in 1973, pe strada Bruxelles, cu un contract valabil pana in 2009).
Raed Arafat, Melescanu, Geoana, Roman
Acestora li se adauga secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat (vecin pe strada Crangului cu senatorul PSD Serban Mihailescu), consilierul prezidential pe probleme de aparare, Mihai Stanisoara (strada Mihai Eminescu), presedintele PSD Mircea Geoana (strada Cucu Starostescu), diplomatul Mihnea Motoc (strada Mihai Eminescu), secretarul de stat in Secretariatul general al Guvernului Victor Giosan (strada Mihai Eminescu), secretarul de stat in Departamentul pentru relatia cu Parlamentul Cristina Pocora, consilierul premierului Mirel Talos, Fundatia "Dan Martian" (toate imobilele pe bulevardul Dacia), europarlamentarul PSD Adrian Severin (Soseaua Kiseleff), senatorul PRM Ilie Ilascu (strada Aurel Vlaicu), presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ioan Bumbu (Bulevardul Magheru). Printre chiriasii regiei, dintre care o parte au fost prezentati si in luna iunie, se mai afla ministrii Teodor Melescanu (cu o locuinta de protocol pe strada Mihai Eminescu in suprafata totala de 129,9 mp, din iulie 2005) si Cristian Adomnitei (tot strada Mihai Eminescu), fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu (locuinta de serviciu pe strada Mihai Eminescu de 155,5 mp, din mai 2005), Zsolt Nagy (locuinta de protocol pe strada Mihai Eminescu de 206,8 mp), Ovidiu Silaghi (locuinta de protocol pe strada Mihai Eminescu de 134,1 mp, din mai 2007), Mihai Voicu (locuinta de serviciu pe strada Mihai Eminescu de 140,6 mp, din februarie 2007) si Cristian David (locuinta pe strada Alecu Russo de 293,6 mp).
Chirii intre 200 si 400 lei
Alti chiriasi ai RA-APPS sunt fostul ministrul Vasile Dancu (Bulevardul Marasti), fostul ministru al Comunicatiilor si actual europarlamentar UDMR Iuliu Winkler (locuinta de protocol pe strada Mihai Eminescu de 140,2 mp, din februarie 2005), fostul presedinte al CNSAS Claudiu Secasiu (locuinta de serviciu pe strada Pitar Mos de 128,2 mp, din octombrie 2006). Pe lista imobilelor cu o situatie juridica neclara se afla fostul ministru Alexandru Farcas (locuinta de serviciu pe strada Nicolae Racota de 94,3 mp, din iulie 2001), pentru care s-a dispus evacuarea, fostul premier, ministru si presedinte al Senatului Petre Roman (locuinta pe strada Gogol de 366,5 mp si teren de 1.456 mp, din noiembrie 1990), care a depus contestatie fata de notificarea de evacuare, fostul consilier prezidential Dan Iosif, decedat intre timp (locuinta de serviciu pe strada Herastrau de 448,6 mp, din octombrie 2004), pentru care decizia de evacuare ramane valabila in cazul familiei acestuia, cabinetul senatorial Ion liescu (imobil pe strada Atena de 61,7 mp, din noiembrie 2006), aflat in litigiu, Fundatia Europeana Nicolae Titulescu (imobil pe bulevardul Kiseleff de 655 mp si teren de 1.402 mp, din septembrie 2002), firma Euroconstruct Trading '98 (pentru un complex din comuna Snagov, din noiembrie 2004), revendicat prin Legea 10/2001. Pe lista mai apar fostul demnitar comunist Paul Niculescu Mizil (locuinta de 144 mp, din decembrie 2004) si ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga (locuinta de serviciu de 89,6 mp, din martie 2003). Alte nume care figureaza pe lista sunt Adrian Gorun - b-dul Dacia, Lucian Leustean - str. Mihai Eminescu, Mircea Malita - Sos. Kiseleff, Grigore Zanc - str. Nicolae Racota, Andrei Paunescu - str. Turda, Rodica Mandache - Pitar Mos, Cezar Patriche - str. Mihai Eminescu, Mirela Miculescu - str. Mihai Eminescu, Anca Opris - str. Mihai Eminescu. Chiria lunara platita de acestia este cuprinsa intre minimum 62 lei, pentru un apartament pe Calea Grivitei ocupat de un consilier al ministrului Agriculturii, si 1.035 lei, pentru un apartament pe Bulevardul Prezan ocupat de secretarul general al Senatului, Constantin Dan Vasiliu, vecin cu Nicolae Vacaroiu. Cele mai multe chirii sunt cuprinse intre 200 si 400 lei. RA-APPS a transmis ordine de evacuare a imobilelor pentru 17 chiriasi, printre care fostul presedinte al TVR Cristian Hadji-Culea, ex-procurorul general Joita Tanase, procurorul Ciprian Nastasiu, ex-ministrii PSD Ciornei, Gingaras si Farcas, fostul secretar general al Senatului Constantin Sava, ca si pentru fostul expert de protocol in Cancelaria premierului, Liviu Mihail Negara. Fostul presedinte al Televiziunii Publice Cristian Valeriu Hadji-Culea a fost notificat prin executor judecatoresc sa evacueze apartamentul Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de pe strada Mihai Eminescu, pentru care detine un contract datat la 26 februarie 2007 si care a expirat la 15 aprilie 2007.
Dosare de evacuare pentru oamenii legii si demnitari
Joita Tanase, fost procuror general al Romaniei, face obiectul unui dosar de evacuare deschis la Judecatoria sector 1, aflat in pronuntare, pentru un apartament de pe Buleveradul Unirii, inchiriat de la RA-APPS in martie 2001 si al carui contract a expirat odata cu inlocuirea in functie. Procurorul Ciprian Nastasiu, cu o conventie de cazare incheiata in august 2005 pentru un apartament de pe strada Paris, care a expirat in august 2006, face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul instantei, din aprilie 2007. Liviu Mihail Negara, fost expert pe probleme de protocol in Cancelaria primului-ministru, a contestat decizia de notificare, urmand ca instanta sa se pronunte asupra contractului pentru locuinta de serviciu de pe strada Polona, pe care o ocupa din noiembrie 2004 si pe care trebuia sa o elibereze la incetarea functiei in cadrul Guvernului. Georgiu Gingaras, ministru pentru Tineret si Sport in Guvernul condus de Adrian Nastase, asteapta decizia instantei in dosarul de evacuare a locuintei de protocol de pe Bulevardul Unirii, inchiriat in iunie 2001, dar ocupat si dupa incetarea mandatului. Fostul ministrual Integrarii in Executivul PSD Alexandru Farcas se judeca in instanta pentru locuinta de serviciu a RA-APPS de pe strada Nicolae Racota, inchiriata in iulie 2001, fara sa mai fie eliberata. Fostul secretar general al Senatului Constantin Sava, schimbat in februarie 2005, asteapta pronuntarea Judecatoriei sector 3 pentru locuinta de serviciu de pe Bulevardul Unirii, primita in iulie 2001 si inca ocupata. Pe lista chiriasilor carora le-au expirat contractele cu RA-APPS si care au primit notificare de evacuare mai figureaza fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor Alexandros Galiatatos (pentru o locuinta de serviciu pe Bulevardul Dacia preluata in noiembrie 2005), consilierul parlamentar la cabinetul secretarului general adjunct al Camerei Deputatilor Mihaela Popescu Nistorescu (cu o conventie de cazare din ianuarie 2005 pentru un apartament pe strada Mihai Eminescu, expirata in ianuarie 2007), fostul consilier prezidential Dan Iosif (locuinta de serviciu pe strada Herastrau din octombrie 2004 pana la incetarea mandatului), fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare Marian Avram (locuinta de serviciu pe strada Polona din septembrie 2006), fostul sef al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca Silviu Bian (locuinta de serviciu pe strada Nicolae racota din octombrie 2002), fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Dumitru Paslaru (locuinta de serviciu pe strada Nicolae Racota din octombrie 2002), judecatorul Tudor Pantaru (locuinta de serviciu pe strada Turda din aprilie 2002), fostul vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Sport Constantin Liviu Cepoi (locuinta de serviciu pe Bulevardul Unirii din august 2005).
Ziua online  
 Afisari: 694  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-13
 17:09 
Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat  2008-07-03
11 comentarii
 14:06 
Peste jumatate de milion de euro pentru portabilitatea numerelor telefonice  2008-06-06
 18:23 
PD si -L au protocol pana fix in 2010 vara  2007-12-14
 20:17 
Alesii locali, somati sa-si actualizeze declaratiile de avere
 20:02 
Rezolutie privind naufragiile din stramtoarea Kerci
 19:58 
Biletul RATB, scumpit dupa Sarbatori
 19:52 
Romani retinuti de iranieni
 19:39 
Orgii sexuale cu fete de 13 ani
 18:23 
Factura de de 85.000 de dolari pentru mobil
1 comentariu
 18:00 
Diplomatii romani expulzati de la Chisinau au revenit in tara
 17:59 
Filmul lui Mungiu, nominalizat la Globul de Aur
 17:29 
Miliardarii din creion
 17:27 
Bogdan Lobont a lansat linia vestimentara "Lobby One"
 17:20 
Ministrului Paul Pacuraru i se pregateste ceva
 17:11 
Eurodeputatii PD au votat impotriva afilierii lui Tokes la grupul PPE
 17:10 
Kylie Minogue si Iron Maiden, la Bucuresti
 16:48 
Doua milioane de euro pentru colectia de obiecte personale ale Mariei Callas
 16:39 
Lukoil vrea sa vanda petrol in ruble
 16:25 
PSD ar fi vrut dezbatere nationala pe tema semnarii Tratatului
 16:24 
Europenii acuza: Autoritatile romane aplica o "tactica de amanare evidenta"
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03018 sec.