Ziua Logo
  Nr. 4108 de marti, 11 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Arheologii greci sustin ca sapaturile lor demonteaza o legenda
Spartanii nu isi ucideau copiii aruncandu-i in prapastie
 11 decembrie, 13:42 
A mai cazut un mit, vechi de pe vremea anticilor greci. Dupa cinci ani de sapaturi, o echipa de arheologi din Atena sustine ca poate demonta inspaimantatoarea legenda potrivit careia spartanii isi aruncau nou-nascutii bolnavi sau prea slabi, intr-o prapastie din muntii Taiget. Ei sustin, in schimb, ca in locul indicat au fost descoperite oseminte umane, insa ca acestea ar apartine unor persoane adulte, cu varste intre 18 si 35 de ani. Ramasitele dateaza din secolele al VI-lea - al V-lea i.Hr. si confirma varianta istoricilor, potrivit carora spartanii aruncau in aceasta prapastie prizonierii de razboi, tradatorii si criminalii. Destinata a atesta caracterul militarist al Spartei antice, legenda privind uciderea copiilor a fost propagata in special in scrierile moralistului grec Plutarh. Pana astazi, istoricii sustineau ca, in Sparta, fiecare nou-nascut era examinat de sfatul batranilor. Daca arata sanatos si puternic, sfatul hotara ca va trai. Daca era infirm sau slab era aruncat in munti si lasat in voia soartei. Incapand cu varsta de sapte ani, baietii erau trimisi in tabere, unde erau pregatiti pentru viata si invatati sa se lupte in razboaie.
Terifianta legenda care a ingrozit cititorii textelor cu caracter istoric sau pe amatorii filmelor gen T300T, potrivit careia spartanii isi omorau pruncii slabi, bolnavi sau cu defecte fizice, aruncandu-i in prapastie, nu are o baza reala. Specialistii sustin ca sapaturile nu indica faptul ca in zona s-ar afla ramasite ale unor copii. Cu toate acestea, expertii au descoperit in prapastie oseminte umane, ale unor adolescenti si adulti, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, a precizat Theodoros Pitsios, antropolog la Facultatea de medicina din Atena, citat de AFP.
"In prapastie au mai ramas oseminte, dar acestea nu apartin unor nou nascuti, potrivit sapaturilor realizate pana pe fundul prapastiei, situata la baza muntelui Taiget, in apropiere de Sparta actuala (Peloponez). Este vorba, fara indoiala, de un mit, sursele antice despre aceasta pretinsa practica sunt, de altfel, rare si imprecise", a adaugat Pitsios. Potrivit cercetatorilor, osemintele analizate pana in prezent, datand din secolele al VI-lea - al V-lea si apartinand unui numar de 46 de barbati, confirma textele antice potrivit carora spartanii aruncau in aceasta prapastie prizonierii de razboi, tradatorii si criminalii. "Descoperirile noastre evoca un episod din cel de-al doilea razboi dintre Sparta si Messina si infrangerea eroului messinian Aristomenes si a celor 50 de razboinici ai sai, aruncati in prapastie", a mai afirmat cercetatorul.
Destinata a atesta caracterul militarist al Spartei antice, legenda privind uciderea copiilor a fost propagata in special de Plutarh, in primul secol al erei noastre. Pana astazi, inscrisurile istoricilor sustineau ca, in Sparta, fiecare nou-nascut era examinat de sfatul batranilor. Daca arata sanatos si puternic, sfatul hotara ca va trai. Daca era infirm sau slab era aruncat in munti si lasat in voia soartei. In plus, copilul nu apartinea parintilor, era proprietatea Spartei. Copilul era lasat in grija mamei pana la sapte ani, cand era luat definitiv de stat si trimis intr-o tabara, care il pregatea pana la 20 de ani in arta de a lupta prin metode aspre. Cel mai brutal copil devenea conducatorul taberei si poruncea tuturor celorlalti copilasi. Adultii ii indemnau adesea la cearta ca sa vada care este cel mai agresiv si puternic. Copiii dormeau pe asternuturi din papura, pe care o adunau singuri de la rau. Iarna, cand inghetau de frig, le era permis sa doarma si pe niste scaieti, existand ideea ca intepaturile respective le dadeau senzatia de cald. Erau tinuti in frig si flamanzi. Mai mult chiar, erau incurajati sa fure mancare, abilitate ce avea sa le fie de mare folos in razboaie. Bataia era considerata o metoda buna pentru calirea trupului si sufletului. Baietii tineri trebuiau sa-i serveasca pe cei mai in varsta. Daca tanarul facea ceva rau, era muscat de podul palmei. Dupa 30 de ani aveau voie sa se casatoresca insa nu puteau sa stea cu familia decat in anumite zile. Metodele aspre ale spartanilor erau folosite pentru a obtine razboinici priceputi, diciplinati si rezistenti, in timp ce atenienii puneau accent si pe educatia spirituala pentru a avea cetateni pregatiti care sa poata participa la dezvoltarea cetatii implicandu-se si in viata politica.
C.S.  
 Afisari: 2556  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
NEDUMERIRE   de saccsiv
"muscati in podul palmei!"   de RCT
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-11
 19:23 
PD si PLD se unesc prin absorbtie
 18:36 
Democratii, suparati ca PSD-ul a sustinut PNL-ul la buget
 18:31 
Pacuraru vrea sa stie daca e corupt
2 comentarii
 18:21 
Acum, Basescu lauda Justitia
 17:50 
Cioroianu, invitat la o sesiune de audiere privind Kosovo
 17:35 
Pinguinii din Antarctica, condamnati la moarte
 17:32 
Dansuri latino marca Daciana si Ponta
 17:24 
Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona
3 comentarii
 17:22 
Actrita Jodie Foster recunoaste ca e lesbiana
2 comentarii
 17:17 
Eros Ramazzotti, indragostit de top modelul Madalina Ghenea
 17:14 
Bordurile A.VID.
 16:00 
Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo
1 comentariu
 15:59 
Un lider politic de la Chisinau sustine ca are dovezi ca Voronin e cetatean rus
1 comentariu
 15:38 
Ofensiva NATO forteaza linia frontului in Afganistan
1 comentariu
 15:32 
Romania trebuie sa devina republica palamentara
6 comentarii
 15:08 
Timosenko, respinsa de Parlamentul Ucrainei
 15:07 
Cu ajutorul deputatilor, alde Geoana pot lasa mostenire copiilor vilele RAPPS
 14:41 
Scutul antiracheta, pe axa Washington - Budapesta - Moscova
 14:26 
Batranii stau la cozi interminabile pentru biletele de tratament
 14:22 
Medvedev il propune pe Putin ca viitor premier
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Organul in flagrant (5672 afisari)
 Dezinteresul national (3724 afisari)
 Gaura neagra a mafiilor din Balcani (2612 afisari)
 PD - L(ichele) (1965 afisari)
 Tariceanu nu o vrea pe Norica (1839 afisari)
 Eros Ramazzotti, indragostit de top modelul Madalina Ghenea (2781 afisari)
 Actrita Jodie Foster recunoaste ca e lesbiana (2560 afisari)
 Spartanii nu isi ucideau copiii aruncandu-i in prapastie (2556 afisari)
 Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona (1141 afisari)
 Un lider politic de la Chisinau sustine ca are dovezi ca Voronin e cetatean rus (1080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.