Ziua Logo
  Nr. 4107 de luni, 10 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Teodor Melescanu sau Gh. Mocuta ar putea prelua interimatul la Justitie
-- Tudor Chiuariu si-a trimis demisia la cabinetului premierului. Premierul Tariceanu asteapta consultarea cu Biroul Politic
 10 decembrie, 17:05 
Tudor Chiuariu (Ioana Carling, ZIUA-foto)
Demisia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost primita, luni dupa-amiaza, la cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu. Demisia a fost depusa prin intermediul aghiotantului ministrului, in jurul orei 15.30, au declarat surse ministeriale. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca va renunta la functie si a promis ca atunci cand "aceasta inscenare ridicola va lua sfarsit" se va intoarce pentru a continua reforma in justitie. Chiuariu a spus ca l-a anuntat inca de sambata pe premierul Calin Popescu Tariceanu despre decizia sa de a demisiona si ca, desi il sustine, seful Guvernului ii va accepta cererea. Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca lanseaza un apel public la intelepciune si la o remaniere a ministrului Justitiei, apreciind ca ar fi grav daca acesta ar ajunge in fata procurorilor din aceasta postura.
Tudor Chiuariu a preluat conducerea Ministerului Justitiei la inceputul lunii aprilie, odata cu reorganizarea Executivului prin scoaterea PD de la guvernare, mandatul sau, preluat de la Monica Macovei, fiind marcat de conflicte cu presedintele Traian Basescu. Acestea s-au accentuat dupa ce Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat, la 10 septembrie - urmare a solicitarii presei dupa ce liderul PIN Cosmin Gusa anuntase faptul ca ministrul Justitiei este cercertat de DNA - ca s-a sesizat in urma unei stiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor ei in diferite firme. In acest dosar, in cursul lunii aprilie 2007, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului conform HG 550/1996 si HG 1.034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al firmei private Imopost Developments. Cercetarile au vizat, intre altele, si circumstantele emiterii HG 377/2007 privind regimul juridic in cauza, transferat din administrarea Consiliului General al municipiului Bucuresti in cea a companiei Posta Romana, inclusiv notele de fundamentare emise de Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Justitiei, precum si documentatia si avizele necesare. La jumatatea lunii septembrie, seful DNA, Daniel Morar, a cerut acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Szolt Nagy si Tudor Chiuariu au fost astfel acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea unui avantaj patrimonial, infractiune conexa celor de coruptie. Ministerul Justitiei a precizat atunci ca Hotararea de Guvern prin care terenul a fost trecut in administrarea Postei Romane s-a bazat pe certificatul de atestare a dreptului de proprietate al companiei, iar decizia Executivului nu a scos terenul din proprietatea statului. Conflictul dintre presedintele Traian Basescu si ministrul Justitiei a continuat, Chiuariu fiind calificat de catre seful statului drept "un tanar mafiot obraznic" pe motiv ca ar intentiona sa desfiinteze DNA, ar schimba legi pentru a nu ajunge in fata procurorilor si ar servi o anumita clientela.
Melescanu ar putea asigura interimatul la Justitie
Ministrul Apararii Teodor Melescanu ar putea prelua interimatul la Justitie, in cazul in care in urmatoarele zile conducerea liberala nu ajunge la un acord privind persoana pe care o va nominaliza ca succesor al demisionarului Tudor Chiuariu, au declarat, luni, surse din PNL. Sursele citate au precizat ca liderii liberali ar urma sa aiba intalniri, luni si marti, pentru desemnarea succesorului lui Chiuariu si ca, daca nu se ajunge la un acord, interimatul va fi asigurat de ministrul Apararii. Numele vehiculate initial pentru postul de ministru al Justitiei au fost Norica Nicolai, Renate Weber si Victor Alistar.
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, inaintea sedintei Delegatiei Permanente, ca liberalii vor decide in aceasta saptamana asupra succesorului lui Tudor Chiuariu la ministerul Justitiei, apreciind ca senatorul Norica Nicolai are cele mai mari sanse. In opinia lui Orban, viitorul ministru al Justitiei trebuie sa fie "un om politic, un reprezentant al PNL".
Referindu-se la numele vehiculate pana in prezent pentru portofoliul Justitiei, Orban a apreciat ca cele mai mari sanse le are Norica Nicolai.
In ceea ce o priveste pe Renate Weber, vicepresedintele PNL a apreciat ca aceasta ar fi fost "un bun ministru al Justitiei, dar ales sa-si indeplineasca mandatul de europarlamenmtar". Intrebat in legatura cu nominalizarea la Justitie a lui Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, Orban a raspuns: "Cine e Victor Alistar?".
Alte propuneri pentru interimat
Gheorghe Mocuta, proaspat secretar de stat in Ministerul Justitiei, ar putea asigura interimatul dupa demisia lui Tudor Chiuariu, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate PNL. Gheorghe Mocuta este secretar de stat in Ministerul Justitiei doar din octombrie 2007, el coordonand Directia pentru Relatia cu Ministerul Public si de Prevenire a Criminalitatii si Coruptiei, Directia Resurse Umane si Relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii si a institutiilor aflate in subordinea MJ - Administratia Nationala a Penitenciarelor si Institutul National de Expertize Criminalistice. El a mai ocupat aceasta functie in perioada 1998-1999, pe vremea cand ministru era Valeriu Stoica. A fost si procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tariceanu: Nu am discutat despre inlocuitorul lui Chiuariu
Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca in Delegatia Permanenta nu s-a discutat despre inlocuitorul ministrului demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu, dar a precizat ca are "cateva propuneri, cateva criterii". Tariceanu a confirmat primirea demisiei lui Tudor Chiuariu. In ceea ce priveste inlocuitorul acestuia, premierul a spus: "Nu sunt in situatia sa iau o decizie astazi". El a adaugat ca "nu este o chestiune contra cronometru", dar a mentionat ca, avand in vedere importanta domeniului, nu va dura mult pana la numirea unui inlocuitor. De asemenea, Tariceanu a spus ca va asigura cineva interimatul la conducerea Ministerului Justitiei "numai daca va fi nevoie". Liderul liberal a precizat ca desemnarea succesorului lui Chiuariu o va face pe baza consultarii cu colegii din Biroul Politic Central al partidului, iar decizia se va lua pe baza unui vot in BPC.
ZIUA ONLINE  
Alte articole
  Chiuariu a plecat    (Eveniment, 2007-12-10)
  Ministrul Justitiei isi da demisia    (2007-12-08 15:28)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-10
 19:45 
Tribunalul Bucuresti: SRI asculta ilegal telefoanele
1 comentariu
 19:41 
Fabrica arme la 78 de ani
2 comentarii
 19:38 
Radu Beligan, la terapie intensiva
 18:32 
100 de miliarde de dolari pentru energie regenerabila
1 comentariu
 18:30 
Voluntari romani in Kosovo, pentru a lupta in armata sarba
5 comentarii
 18:27 
Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo
3 comentarii
 17:50 
Politicienii rusi ii bat pe cei romani la categoria promisiuni nastrusnice
 17:48 
Sarbii nu dau Kosovo pe integrarea in UE
1 comentariu
 16:59 
Goi pusca la cumparaturi
 16:32 
Irlanda interzice becurile incandescente
 16:11 
"Mickey Mouse" al desertului, filmat de cercetatorii britanici
 16:08 
Transporturile au numarat mai putine masini pe strazile din Bucuresti
 16:02 
Don Juan-ul Jack Nicholson: S-ar putea sa am 9.000 de copii
 15:47 
PD minus L are statut
 15:31 
Kirgistanul vrea sa fie recunoscut tara lui Mos Craciun
1 comentariu
 14:59 
Imagini misterioase in opera lui Leonardo da Vinci
2 comentarii
 14:46 
Asociatia Victimelor Mineriadelor cere demiterea procurorului Dan Voinea
1 comentariu
 14:34 
Dmitri Medvedev este candidatul Rusiei Unite la prezidentiale
 14:33 
Fiul lui Hildegard Puwak, trimis in judecata
 14:24 
Biserica Scientologica ar putea fi interzisa in Germania
 Top afisari / comentarii 
 Racheta intercontinentala care penetreaza scutul SUA (4112 afisari)
 Scartanul mortii (3176 afisari)
 Crucea lui Constantinescu (2364 afisari)
 Talharul de la EvZ (2152 afisari)
 Cat face PD + PLD? (2012 afisari)
 Imagini misterioase in opera lui Leonardo da Vinci (6176 afisari)
 Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo (3052 afisari)
 Fabrica arme la 78 de ani  (2264 afisari)
 Goi pusca la cumparaturi (1954 afisari)
 Radu Beligan, la terapie intensiva (1900 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.