Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Albanezii din Kosovo isi declara independenta


Albanezii kosovari se pregatesc in paduri
-- Luptatorii albanezi se pregatesc de lupta
 6 decembrie, 19:52 
Independenta Kosovo este inevitabila, iar proclamarea ca stat de sine statator a provinciei separatiste care in prezent face parte din Serbia ramane "singura optiune realista", a declarat joi austriacul Albert Rohan, adjunctul trimisului special al Organizatiei Natiunilor Unite in Kosovo, Martti Ahtisaari. "Nimeni nu poate impiedica independenta Kosovo", a afirmat diplomatul austriac in cadrul unui interviu pentru cotidianul vienez Die Presse.
Albert Rohan a precizat ca "Planul Ahtisaari", ce prevede intr-o forma voalata independenta provinciei, dar sub supraveghere internationala, reprezinta cea mai buna varianta de compromis si a avertizat ca orice fel de alte intarzieri ale solutionarii conflictului ce opune Belgradul si Pristina ar putea "destabiliza periculos de mult" Balcanii. Planul a fost blocat insa la ONU de opozitia Rusiei, sustinatoare a pozitiei Belgradului, sub amenintarea veto-ului. Acesta a estimat ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, anuntata de conducatorii de la Pristina, nu va avea loc pana la sfarsitul acestui an si ca inainte de a proclama independenta provinciei, liderii kosovari ar trebui sa se asigure in prealabil ca aceasta va fi recunoscuta de marea majoritate a statelor membre ale UE.
Cu toate ca multe state comunitare au anuntat ca vor recunoaste independenta regiunii Kosovo-Metohia, printre tarile refractare la aceasta idee se numarandu-se Slovacia, Spania, Grecia, Cipru si Romania, celelalte considera ca declararea unei independente unilaterale ar constitui un precedent periculos pentru miscarile separatiste din intreaga lume. "Dar eu tot cred ca provincia Kosovo isi va proclama independenta in primul sfert al anului viitor. Oricine va cauza (intarzieri) va trebui sa-si asume responsabilitatea. Fiecare voce din interiorul Uniunii Europene care face declaratii pe marginea unor variante neverosimile sau care amana luarea unei decizii intareste rezistenta Serbiei si opozitia Federatiei Ruse", a opinat adjunctul finlandezului Marti Ahtisaari.
Raportul privind independenta dat publicitatii mai devreme
Potrivit Grupului, organizatie neguvernamentala non-profit cu sediul la Bruxelles, tarile occidentale trebuie, fara intarziere, sa inceapa sa puna in practica planul favorabil independentei Kosovo pe care mediatorul ONU Marti Ahtisaari l-a prezentat la inceputul acestui an.
"Planul Ahtisaari" a fost respins de Belgrad si Moscova, care au fost insa de acord sa participe la noi runde de negocieri, desfasurate sub egida celor trei mediatori internationali (european, american si rus) care fac parte din troika pentru Kosovo, stabilita de Grupul de Contact. Se pare ca raportul cu privire la independenta provinciei ce era prevazut sa fie facut public la data de 10 decembrie va vedea lumina zilei cu trei zile inaintea termenului stabilit, secretarul general ONU anuntand joi ca mediatorii internationali implicati in dosarul Kosovo i-ar putea inainta raportul privind viitorul statut al provinciei in cursul zilei de vineri, relateaza agentia RIA Novosti in pagina electronica. Ban Ki-moon a declarat ca devansarea predarii raportului nu este motivata politic, ci are la baza participarea sa la conferinta pe teme climatice din insula Bali.
"Din cate inteleg, ultima runda de negocieri nu s-a incheiat cu rezultate concrete. Este foarte probabil sa primesc un raport prin care sunt informat ca nu s-a ajuns la nici un acord. Din acest motiv va trebui sa coordonez si sa discut aceasta problema cu Consiliul de Securitate cu foarte multa atentie", a declarat Ban, citat de postul sarb de radio B92.
Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, se va intalni, joi, cu Ban Ki-moon, in cadrul vizitei pe care o efectueaza la New York inainte de predarea raportului de catre mediatorii internationali in dosarul Kosovo.
Reprezentantul UE Wolfgang Ischinger a declarat luni ca raportul va informa ONU ca Belgradul si Pristina nu au ajuns la un compromis in ceea ce priveste viitorul statut al provinciei sarbe locuite de o majoritate albaneza.
Cei trei mediatori, reprezentand UE, SUA si Rusia, au negat ca raportul contine propuneri concrete pentru solutionarea crizei din Kosovo.
Sprijinul Occidentului, speranta pentru independenta in Kosovo
Provincia separatista Kosovo isi va proclama independenta in mai 2008 daca Statele Unite ale Americii si principalele tari din cadrul Uniunii Europene isi vor asuma in mod ferm responsabilitatea pentru acest proces, a apreciat Grupul International de Criza (ICG), citat joi de Rompres. ICG subliniaza ca "Occidentul va trebui sa mentina presiunile si incurajarile in directia Serbiei pentru ca aceasta sa accepte realitatea. Acceptarea va avea nevoie de timp".
Incurajarile si presiunile europene asupra Belgradului sunt cu atat mai necesare cu cat pierderea regiunii Kosovo-Metohia ar putea sa intareasca sentimentele nationaliste in randul etnicilor sarbi, iar dorinta de aderare la UE a Serbiei ar mai scadea astfel in intensitate.
Dupa esecul rundelor de negocieri intre sarbi si etnicii albanezi din Kosovo, "Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii trebuie, in pofida opozitiei ruse, sa puna rapid in practica un plan pentru a orchestra tranzitia pasnica ce va culmina cu proclamarea independentei conditionate a Kosovo in mai 2008", se indica in cel mai recent raport ICG.
Panouri impotriva independentei Kosovo
Serbia a lansat miercuri o campanie, avand ca suport panouri publicitare exterioare, in care foloseste imagini si citate ale liderilor mondiali, pentru a-si exprima opozitia fata de independenta provinciei Kosovo, relateaza Reuters.
Afisele din Belgrad contin versiunea modificata a unor citate care au intrat in istorie, pentru a justifica opozitia Serbiei fata de revendicarile etnicilor albanezi din provincie privind formarea propriului stat in Kosovo, provincie pe care Serbia o considera un taram stravechi al sau.
"A venit vremea sa vedem daca suntem oameni liberi sau sclavi", scrie in limba sarba pe un panou, reprezentand un citat, in versiunea modificata, din George Washington, alaturi de o fotografie a primului presedinte american.
Statele Unite sprijina ferm intentia Kosovo de a-si proclama independenta in urmatoarele luni, la fel si Marea Britanie, al carei prim-ministru din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Winston Churchill, apare pe unul dintre afisele publicitare.
"Vom apara ceea ce este al nostru. Nu ne vom preda niciodata", scrie langa fotografia lui Churchill, acesta reprezentand unul dintre citatele faimoase ale fostului premier britanic, din discursul sustinut in 1940 la Camera Comunelor, ca protest fata de Germania nazista.
Alte personaje celebre reprezentate pe posterele publicitare sunt Abraham Lincoln, Charles de Gaulle, Willie Brandt si John F. Kennedy.
Ministerul sarb pentru Kosovo a spus ca citatele alese ilustreaza "nevoia de a proteja si apara interesele nationale ale societatilor democratice, in momente istorice cruciale". Atitudinea acestor oameni de stat a fost cruciala in formarea valorilor pe baza carora societatile moderne ale Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei si Germaniei, au fost construite". Ministerul nu a precizat daca aceasta campanie va fi lansata si in alte tari sau doar in Serbia.
"Kosovo este parte integrata si inseparabila a Serbiei"
Premierul sarb Vojislav Kostunica a declarat joi ca, daca SUA vor da ''lumina verde'' proclamarii independentei de catre Kosovo, va deveni ''absolut clar'' de ce a bombardat NATO Serbia in 1999 si de ce au fost instalate ulterior trupe aliate in provincia sarba.
''Obiectivul principal il constituie crearea unui stat-marioneta al NATO, in care, asa cum prevede planul Ahtisaari, autoritatea suprema o va reprezenta Alianta Atlantica'', a afirmat premierul sarb, intr-un interviu acordat agentiei Tanjug.
Vojislav Kostunica a subliniat ca ''este clar pentru toata lumea ca nu poate exista niciun fel de independenta supravegheata, din moment ce independenta si supravegherea se exclud reciproc''.
Pana acum, in istorie, termenul corect pentru tari supravegheate a fost state-marioneta, iar acum suntem martorii modului in care SUA si NATO incearca sa faca un asemenea stat. Singurul element-lipsa era ca Serbia sa accepte planul Ahtisaari, legalizand deci bombardamentele, instalarea trupelor NATO in Kosovo si crearea statului-marioneta al NATO'', a explicat premierul sarb. Potrivit lui Kostunica, Serbia a decis insa sa expuna aceasta situatie si sa respinga planul Ahtisaari, respingand totodata statul-marioneta al NATO. ''Pentru Serbia exista rezolutia 1244 (a Consiliului de Securitate), exista Carta Natiunilor Unite si Constitutia sarba, care garanteaza toate ca provincia Kosovo este parte integranta si inseparabila a Serbiei'', a insistat seful executivului de la Belgrad.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Kosovo independent de ziua Serbiei    (Externe, 2008-02-08)
  Kosovo asteapta sustinerea SUA si Europa    (Externe, 2008-01-25)
  Ultimul Craciun in Kosovo?    (Eveniment, 2008-01-08)
  Kosovo - cutia Pandorei    (Dosare Externe, 2007-12-13)
  Kosovo vrea independenta    (Externe, 2007-11-16)
  Kosovo si-ar putea declara independenta luna viitoare    (2008-01-08 11:40)
  Albanezii kosovari pregatesc declaratia de independenta    (2008-01-04 17:13)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
  Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo    (2007-12-10 18:27)
  Sarbii nu dau Kosovo pe integrarea in UE    (2007-12-10 17:48)
 Afisari: 1693  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
O sa fie comedie mare...   de Zenn
Jaf   de bogdanmate
CE SMECHERI SINTETI MAI AUSTRIECILOR!   de GICA CONTRA
Bine fac albanezii!   de Caius-Roland
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-06
 19:59 
Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana
8 comentarii
 19:02 
Sotul fostului ministru Hildegard Puwak, condamnat pentru deturnare de fonduri
 18:32 
Standard&Poors a reevaluat in crestere calificativul Rompetrol
 18:24 
Ziarist american, atacat cu cutitul de doi tigani
1 comentariu
 18:07 
Pamela Anderson, cel mai sexy star TV al tuturor timpurilor
 17:47 
Basescu i-a cerut lui Tariceanu remanierea lui Chiuariu si Pacuraru
3 comentarii
 17:36 
Miron Cozma vrea sa-si faca partid muncitoresc
3 comentarii
 17:23 
Franta, pe locul trei intr-un top controversat al exportatorilor de armament
1 comentariu
 17:08 
Deputatul PRM Ioan Rus este urmarit penal
1 comentariu
 16:41 
Videanu: Eu vreau sa devin presedinte universal, daca e nevoie
 16:41 
Gangster american (American Gangster)
 16:28 
Frigiderul care vorbeste
 16:21 
Din dragoste, s-a ascuns intr-un sac ca sa-si viziteze iubitul in puscarie
 16:20 
Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei
 16:04 
Explozie a unui colet-capcana in centrul Parisului
 15:59 
Madonna va incinge plajele romanesti
 15:20 
Ambasadorul Rusiei, interesat de problemele eparhiilor romanesti din Republica Moldova
 14:52 
Maria Sharapova, milionara la 20 de ani
 14:09 
Contra, condamnat la inchisoare
 14:04 
Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02098 sec.