Ziua Logo
  Nr. 4101 de luni, 3 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Mircea Geoana: PSD ramane in opozitie
 3 decembrie, 18:18 
Mircea Geoana (Mircea Paun- ZIUA foto)
PSD a decis, luni, la Comitetul Executiv National, sa ramana in opozitie, toti membrii Comitetului Executiv (Cex) votand pentru aceasta propunere, a declarat, la finalul sedintei, presedintele partidului, Mircea Geoana. Geoana a afirmat ca PSD va ramane in opozitie atat fata de actualul guvern "ultraminoritar", cat si fata de presedintele Traian Basescu si PD. El a apreciat ca Basescu si PD se afla la putere, controland parghiile statului si administratiei locale.
Geoana a spus ca, pentru PSD, adevaratul adversar politic este puterea de dreapta, care include si PD, si PNL. "Nu este mai putin de dreapta PNL si mai mult de dreapta PD sau invers. Sau Traian Basescu se preface ca este in opozitie. Este la putere, este presedintele statului, are parghiile pe parchete, are putere in statul roman, controleaza serviciile de informatii. PD este bine merci la putere la nivel teritorial, iar PNL si UDMR sunt la borcanul cu miere si cu cascaval de la centru", a spus liderul PSD. Geoana a adaugat ca, ramanand in opozitie, PSD nu va vota decat acele proiecte ale Guvernului ce vor avea ca subiect integrarea si proiecte sociale, restul urmand sa fie respinse de parlamentarii social-democrati. Intrebat daca propunerea pe care a facut-o in CEx, ca PSD sa ramana in opozitie, a fost luata in urma unor discutii cu liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, Geoana a raspuns: "Nu. Am evitat - si au fost foarte multe speculatii, unii spuneau ca vorbim cu PNL, cu PD. Am evitat orice fel de discutii, pentru ca ele nu duc nicaieri, este pentru noi un lucru evident de oportunitate politica sa ramanem in continuare in opozitie".
Pe de alta parte, conducerea PSD a fost mandatata sa initieze, saptamana viitoare, discutii cu Partidul Alianta Socialista si cu Partidul Verde, in perspectiva Consiliului National din ianuarie 2008, cand PSD intentioneaza sa isi reactualizeze oferta politica. Geoana a declarat ca liderii partidului au primit mandat sa initieze discutii, pana la Consiliul National din ianuarie 2008, cu alte formatiuni de stanga sau de centru, cu centrale sindicale si federatii ale pensionarilor. El a precizat ca formatiunile cu care conducerea PSD intentioneaza sa discute chiar de saptamana viitoare sunt Partidul Alianta Socialista si Partidul Verde. Geoana a spus ca la Consiliul National din ianurie 2008 PSD va prezenta o oferta politica reactualizata, precum si o strategie electorala care sa aiba in vedere si recastigarea electoratului din mediul urban mare. El a mentionat, de asemenea, ca obiectivul asumat de PSD pentru alegerile locale din 2008 il reprezinta revenirea partidului in palierul de 30% si castigarea alegerilor.
Alegeri locale, suprapuse cu cele parlamentare
PSD ar putea propune, la Consiliul National din ianuarie 2008, suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare, a declarat, luni, presedintele partidului, Mircea Geoana. Geoana a vorbit, luni, despre "dezirabilitatea" suprapunerii alegerilor locale din 2008 cu cele parlamentare, afirmand ca o astfel de solutie s-ar impune pentru evitarea a inca unui an de "campanie electorala si de decizii legate de ciclul electoral".
El a mentionat ca PSD va lua o decizie cu privire la acest subiect in ianuarie, cand este programat si Consiliul National al partidului.
Dreapta, formata din "hoti, prosti si tampiti"
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat, luni, ca, in sedinta Comitetul Executiv National al partidului, s-a luat decizia schimbarii actualei guvernari de dreapta, pe care el o considera formata din "hoti, prosti si tampiti". "Am decis sa fim in opozitie, sa dam jos Guvernul asta incapabil, cu ministrii astia corupti. Sa schimbam presedintele Traian Basescu in 2009. Am decis sa ne organizam si sa schimbam toata conducerea asta de dreapta: hoti, prosti si tampiti", a spus Vanghelie, dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului. Vanghelie a spus ca PSD nu are cum sa sustina PNL, pe care l-a catalogat drept un partid format din "incapabili". "Nu sustinem PNL. Nu avem cum sa sustinem acesti oameni incapabili, incepand de la ministrul Justitiei, ministrul de Interne, ministrul Invatamantului. Toti sunt niste incapabili care nu au condus in viata lor nimic", a spus Vanghelie.
El a aratat ca, la nivelul PSD, nu a fost vorba despre convocarea unui Congres extraordinar. Potrivit lui Vanghelie, Ion Iliescu, care a vorbit despre acest lucru, si-a nuantat pozitia in cadrul CEx. "Nu a fost vorba de nici un Congres. Domnul presedinte Ion Iliescu a nuantat si a spus ca a fost intrebat si a zis ca e posibil si un congres. Dar nu e posibil, o sa facem un Consiliu National", a spus Vanghelie. Totodata, presedintele PSD Bucuresti a declarat, inaintea Comitetului Executiv, ca nu va vota pentru o alianta cu PNL, el considerand ca social-democratii trebuie sa ramana in opozitie. Vanghelie a afirmat ca o colaborare la nivel parlamentar, punctuala, in care PSD sa sprijine anumite proiecte ale PNL, se poate concretiza, insa el nu va vota pentru o alianta cu liberalii.
Cozmanca se intoarce
Dupa Ion Iliescu si Adrian Nasrtase, a venit randul fostului presedinte executiv al PSD Octav Cozmanca sa critice dur actuala conducere a partidului, intr-un interviu in "Jurnalul National". El afirma ca a decis sa revina in prim planul vietii politice, la rugamintile unor lideri judeteni care au contribuit in 2005 la schimbarea conducerii PSD.
"Decat sa fiu intr-un partid "reformat" condus de Geoana, Dragnea si de asa-zisul grup de la Cluj, care are perspectiva sa faca sub 20% la alegerile viitoare, mai bine raman intr-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30-40%. Au ajuns la conducerea PSD oameni fara valoare, care nu au demonstrat calitati politice si care, practic, au contributii neinsemnate pentru acesta. Unii erau la congresul din aprilie 2005 in partid numai de 1-2 ani, iar altii de cateva luni de zile. Iar rezultatele congresului din 2005 se vad astazi", afirma el. Cozmanca precizeaza ca rezultatul PSD la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie este "cel mai prost din istorie", de la divizarea fostului FSN, si da "o nota extrem de defavorabila" electoratului partidului, cel care a votat constant pentru FDSN, PDSR si respectiv PSD. "Nu trebuie sa ne luam doar dupa procente, asa cum vor unii din conducerea partidului, ci logic este sa comparam numarul de voturi obtinute. De la prima citire se vede ca rezultatul nu e nici pe departe bun, ci slab, foarte prost chiar. De la cei peste 4 milioane de votanti in 2004, am ajuns la 1,1 milioane. E vorba de aritmetica simpla. Orice explicatie voit savanta e mai mult decat penibila. Cand am plecat eu din conducerea PSD, inainte de congresul din 2005, aveam 600.000 de membri cu acte-n regula. Daca toti acestia si familiile lor mergeau la vot, tot strangeam 1,8-1,9 milioane de voturi. Dar cum sa mearga cu o campanie atat de slaba?", afirma Octav Cozmanca.
"PSD, ba cu Cotroceni, ba cu Victoria"
In opinia lui, prima dintre erori este referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu, "aflat in acel moment pe panta descendenta", care, in loc sa il afecteze pe seful statului, "i-a ridicat mingea la plasa", iar acesta "a profitat din plin". A doua eroare o reprezinta, spune Cozmanca, "insistentele inexplicabile si presiunile" facute de partea "reformatoare" din conducerea PSD pentru votarea motiunii de cenzura. "Atunci s-au devoalat adevaratele intentii ale unora care au ajuns infiltrati in conducerea partidului, venind direct de la PD sau detasati din alte parti. Cu exceptiile de rigoare, sunt niste cozi de topor care au tinut sa-si etaleze calitati si veleitati de lideri politici, desi, in realitate, sunt niste neica-nimeni", sustine Octav Cozmanca. In opinia sa, a treia eroare a fost sustinerea de catre Mircea Geoana a votului uninominalul pe care, intr-un final, l-a preluat in beneficiu propriu Traian Basescu. "Asta dupa meditatii nocturne adanci la Cotroceni si prin diverse restaurante. Electoratul a fost derutat, oamenii care ne-au fost alaturi 16-17 ani nu mai inteleg nimic. Partidul asta e-n opozitie adevarata? Mie, unul, mi se pare ca actualul PSD e cand cu Cotrocenii, cand cu Victoria. Un partid serios nu ne poate compromite in asemenea hal pentru satisfacerea intereselor meschine ale unor asa-zisi lideri politici care sunt in stare sa faca orice pentru a deveni ministri, pentru a urca pe scara parvenirii", mai declara fostul presedinte executiv al PSD.
Iliescu:"Cozmanca e mai dramatic"
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, ca partidul nu va fi supus niciodata pericolului unei catastrofe, el apreciind ca, in conditiile in care conducerea PSD nu va performa, viata va fi cea care va impune solutiile de redresare ale PSD. Iliescu a facut aceasta declaratie comentand afirmatiile lui Octav Cozmanca, potrivit carora PSD s-ar indrepta spre un dezastru.
"Declaratia lui Octav Cozmanca reprezinta un punct de vedere. El este putin mai dramatic din acest punct de vedere. Eu cred ca niciodata nu exista pericolul unei catastrofe. Adica un partid ca PSD, indiferent de cum se prezinta, de cum raspunde unor comandamente, este o necesitate pentru societate", a spus Iliescu. In opinia sa, in conditiile in care, la un moment dat, structurile de conducere ale PSD nu reusesc sa obtina performanta necesara, "viata, pana la urma, va impune solutiile si formulele care sa ridice acest partid".
Tudor BORCEA  
Alte articole
  Geoana campionul promisiunilor    (Politica, 2008-04-21)
  Geoana impaiat    (Politica, 2008-02-26)
  Geoana si Iliescu, prinsi in hora    (Politica, 2007-12-21)
  Mircea Geoana: Daca va fi nevoie, eu voi forma Guvernul    (2008-02-23 17:15)
  Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana    (2008-02-22 20:35)
  Parlamentarii PSD nu vor vota legile educatiei    (2008-01-28 16:30)
  Geoana catre Nastase: Functiile se castiga la Congres    (2008-01-28 15:06)
  Vasile Dancu a fost ales presedintele PSD Cluj    (2008-01-22 16:54)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
In opozitie   de demetrius
CEVA CEVA MA FACE SA CRED CA......   de texanu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-03
 19:58 
PD plus PLD egal PDL
1 comentariu
 19:34 
Bomba in centrul "reabilitat" al Capitalei
 19:20 
Studenti japonezi batuti de cimpanzei
 18:15 
Copiii romani pot cere sprijin european la un telefon unic
1 comentariu
 18:08 
Cel mai inalt site din lume
 17:56 
MIRA ascunde intalnirile cu oficialii NATO
1 comentariu
 17:43 
Decanul Baroului Bucuresti, internat la terapie intensiva
 17:20 
Pensiile vor fi distribuite, in avans, in decembrie
 17:12 
Dumitru Dragomir, acuzat de luare de mita
 16:44 
Bali: Reuniune-cheie pentru salvarea lumii de apocalipsa climatica
 16:00 
PSD, de la ''sa-mi dai chilotii sa ti-i pozez'', la Ana Cosanzeana
2 comentarii
 15:56 
"Basescu - 10%" sau deturnarea banului public in buzunare private
6 comentarii
 15:38 
Noua fata a jocurilor pe calculator
 14:52 
Diana Ross, Martin Scorsese si Steve Martin, premiati pentru dezvoltarea culturii americane
 13:53 
Rusia: Partidul lui Putin se indreapta spre o victorie zdrobitoare
 13:50 
Nadia Comaneci este cel mai de incredere roman
1 comentariu
 12:50 
Inchisoare secreta a CIA la sediul serviciilor secrete de la Amman
 12:40 
Proiectul Nabucco, in atentia UE
 12:22 
Romani implicati intr-un accident grav in Ungaria
 10:48 
Venezuelenii au respins prin referendum reformele lui Hugo Chavez
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Potlogaria Roman - Basescu (3840 afisari)
 Falimentul lui Ionescu (2656 afisari)
 Yeti se intoarce (2177 afisari)
 Berisha: "Am vandut meciul cu Romania!" (1983 afisari)
 Voronin continua sa atace Romania (1851 afisari)
 Bomba in centrul "reabilitat" al Capitalei (2771 afisari)
 Proiectul Nabucco, in atentia UE (1172 afisari)
 "Basescu - 10%" sau deturnarea banului public in buzunare private (1144 afisari)
 PSD, de la ''sa-mi dai chilotii sa ti-i pozez'', la Ana Cosanzeana (998 afisari)
 Venezuelenii au respins prin referendum reformele lui Hugo Chavez (805 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01869 sec.