Ziua Logo
  Nr. 4101 de luni, 3 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Inchisoare secreta a CIA la sediul serviciilor secrete de la Amman
 3 decembrie, 12:50 
In interiorul sediului serviciilor secrete de la Amman, capitala Iordaniei, a existat o inchisoare secreta gestionata de CIA, iar prin ea au trecut cel ''putin 12 suspecti de terorism'', care nu erau de nationalitate iordaniana. Unii au disparut ulterior, nemaiexistand informatii despre ei, scrie The Washington Post, ziarul care a scris prima data despre asa-numitele ''extraordinary renditions'' (transferuri extraordinare) si activitatile de spionaj ale SUA de dupa data de 11 septembrie 2001.
Faimoasele servicii secrete iordaniene, GID, in inima carora s-a aflat alt centru de detentie ''sub acoperire'', fac de ani de zile obiectul unor acuzatii pentru cazuri de tortura si disparitii de prizonieri, ajunse si in marturiile culese de Comisia Parlamentului European care a anchetat zborurile CIA in Europa si in raportul Consiliului Europei.
Potrivit cotidianului american, centrul CIA din Amman a servit pentru a tine ''la congelator'' suspecti de nationalitate neiordaniana pentru a-i ''stoarce de informatii'', inainte de transferarea lor ulterioara la Guantanamo sau in alte centre ale serviciilor de informatii ale SUA, posibil cele despre care se banuieste ca ar fi existat in Polonia si Romania.
Tortura, un mijloc obisnuit de interogare
Serviciile iordaniene sunt in lumea araba aliatul fidel pe care poate conta CIA, care furnizeaza de decenii intregi colegilor de la Amman fonduri, mijloace si antrenament. La 11 septembrie, CIA s-a gandit sa recurga la ajutorul aliatilor si pentru ca agentii GID se bucura de trista faima de a folosi metode foarte convingatoare, recurgand si la torturi nemiloase in cadrul interogatoriilor.
"Am fost rapit, nestiind nimic din ce avea sa se petreaca cu mine, traind intr-o permanenta tortura si interogatoriu doi ani de zile", a decrarat Al-Haj Abdu Ali Sharqawi, prizonier la Guantanamo, dupa experienta sa in temnitele GID din Iordania."Cand le-am spus adevarul, am fost torturat si batut". Sharqawi a fost capturat in Karachi, Pakistan, in februarie 2002, intr-o operatie comuna americano-pakistaneza. Desi tabara de prizonieri de la Guantanamo fusese deschisa, CIA-ul l-a transportat in schimb la Amman, unde a fost inchis 19 luni, conform spuselor sale si notelor de zbor. Aici a fost amentintat cu abuzuri sexuale, tratamente cu electrosocuri si ascuns de Comitetul International al Crucii Rosii cand reprezentantii acestuia efectuau o vizita in puscariile iordaniene. "Mi s-a spus ca daca vreau sa plec cu handicap fizic si psihic permanent, se poate aranja, ca au toate facilitatile in Iordania pentru a putea infaptui acest lucru", a mai declarat acesta prin avocatul sau, Clive Stafford Smith, dedicat in special in a-i apara pe prizonierii de la Guantanamo.
Fostii prizoniei ai GID au evidentiat doua practici de tortura foarte des folosite: Falaqa, lovirea suspectilor pe talpi cu bastonul si apoi de cele mai multe ori obligarea acestora de a merge pe o podea acoperita de sare; a doua metoda preferata de de tortura era Farruj sau "puiul pe gratar", in care detinutul era incatusat cu mainile in spatele picioarelor, agatat cu capul in jos de o franghie si batut.
CIA neaga
"Statele Unite nu transfera indivizi in tari in care se crede ca acestia vor fi torturati" a declarat Paul Gimigliano, unul din purtatorii de cuvant ai CIA. "Punand la o parte miturile, smulgerea informatiilor este unealta folosita de cativa ani la scara limitata si este facuta in asa fel incat sa duca la disparitia teroristilor de pe strazi". Cu toate acestea, de cativa ani, in documente oficiale ale Departamentului de Stat, apar rapoarte ale torturii prizonierilor in inchisorile din Iordania.
Potrivit Washington Post, transportarea suspectilor teroristi la Amman a devenit prin urmare o obisnuinta pentru CIA in lunile ce au urmat atacurilor din 11 septembrie, cand Guantanamo nici nu exista si se banuieste ca, avand in vedere ca exista 12 cazuri dovedite, este posibil ca si alte zeci de persoane sa fi fost transferate in Iordania fara ca nimeni sa fi denuntat disparitia lor sau sa fi gasit dovezile unor transferari in Iordania.
Disparuti fara urma
Emblematic este cazul lui Jamil Qasim Saeed Mohammed, student la microbiologie, originar din Yemen, capturat la Karachi (Pakistan) la cateva saptamani dupa atentatele din 2001 si transferat in octombrie acelasi an, la Amman. De atunci nimeni nu a mai stiut nimic de el. Amnesty International - care in repetate randuri, alaturi de alte organizatii pentru drepturile omului si ONU insasi, a denuntat violenta si recurgerea la tortura ca practica de rutina din partea GID - a cerut lamuriri Guvernului iordanian, fara a primi insa raspuns. Printre detinutii aflati in inchisorile scerete de la Amman, s-ar fi aflat si Ramzi Binalshibh, unul din ''regizorii'' atentatelor de la 11 septembrie, tinut prizonier intr-o localitate secreta de americani, de la capturarea sa la Karachi, in 2002, pana la transferarea sa la Guantanamo, in 2006.
''A fost cu siguranta detinut in inchisori iordaniene'', a explicat ziarului american avocatul iordanian Abdulkareem al Shureidah, pe baza marturiei unor clienti de-ai sai, care sustin ca l-au vazut pe Binalshibh in inchisoare in cursul detentiei lor.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Scandalul inchisorilor CIA revine    (Externe, 2007-10-06)
  Obama pregateste declasificarea metodelor de tortura aprobate de administratia Bush    (2009-03-23 12:36)
  Un fost detinut descrie tortura la care a fost suspus in inchisorile CIA    (2008-03-14 11:45)
  Bush permite CIA sa foloseasca in continuare tortura    (2008-03-08 11:29)
  Tortura, acceptata de Casa Alba    (2008-02-06 19:28)
  Congresul american "aboleste" tortura    (2007-12-07 15:03)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-03
 19:58 
PD plus PLD egal PDL
1 comentariu
 19:34 
Bomba in centrul "reabilitat" al Capitalei
 19:20 
Studenti japonezi batuti de cimpanzei
 18:18 
Mircea Geoana: PSD ramane in opozitie
2 comentarii
 18:15 
Copiii romani pot cere sprijin european la un telefon unic
1 comentariu
 18:08 
Cel mai inalt site din lume
 17:56 
MIRA ascunde intalnirile cu oficialii NATO
1 comentariu
 17:43 
Decanul Baroului Bucuresti, internat la terapie intensiva
 17:20 
Pensiile vor fi distribuite, in avans, in decembrie
 17:12 
Dumitru Dragomir, acuzat de luare de mita
 16:44 
Bali: Reuniune-cheie pentru salvarea lumii de apocalipsa climatica
 16:00 
PSD, de la ''sa-mi dai chilotii sa ti-i pozez'', la Ana Cosanzeana
2 comentarii
 15:56 
"Basescu - 10%" sau deturnarea banului public in buzunare private
6 comentarii
 15:38 
Noua fata a jocurilor pe calculator
 14:52 
Diana Ross, Martin Scorsese si Steve Martin, premiati pentru dezvoltarea culturii americane
 13:53 
Rusia: Partidul lui Putin se indreapta spre o victorie zdrobitoare
 13:50 
Nadia Comaneci este cel mai de incredere roman
1 comentariu
 12:40 
Proiectul Nabucco, in atentia UE
 12:22 
Romani implicati intr-un accident grav in Ungaria
 10:48 
Venezuelenii au respins prin referendum reformele lui Hugo Chavez
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Potlogaria Roman - Basescu (3840 afisari)
 Falimentul lui Ionescu (2656 afisari)
 Yeti se intoarce (2177 afisari)
 Berisha: "Am vandut meciul cu Romania!" (1983 afisari)
 Voronin continua sa atace Romania (1851 afisari)
 Bomba in centrul "reabilitat" al Capitalei (2771 afisari)
 Proiectul Nabucco, in atentia UE (1172 afisari)
 "Basescu - 10%" sau deturnarea banului public in buzunare private (1144 afisari)
 PSD, de la ''sa-mi dai chilotii sa ti-i pozez'', la Ana Cosanzeana (998 afisari)
 Venezuelenii au respins prin referendum reformele lui Hugo Chavez (805 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00857 sec.