Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tratative de pace "istorice" israeliano-palestiniene


Imagini prezentate de Reuters
-- La summit-ul de la Annapolis nu s-a nascut statul Palestina, asa cum a dorit-o presedintele american George W. Bush, si nici nu s-a pus capat discordiei dintre israelieni si palestinieni, asa cum o viseaza toata lumea.
 28 noiembrie, 15:56 
foto EPA
Ceva s-a pus insa in miscare: mecanismul tratativelor! Premierul israelian Ehud Olmert si presedintele palestinian Mahmud Abbas au spus lumii ca pacea e realizabila. Se pare ca de aceasta data se intampla ceva serios: pentru prima oara in fruntea celor doua entitati nationale care traiesc in Tara Sfanta, israelienii si palestinienii, se afla conducatori pragmatici, care in numele pacii sunt de acord cu compromisuri dureroase. Guvernul israelian a anuntat constituirea a 14 comisii care vor conlucra cu 14 comisii palestiniene, in vederea tratativelor de pace israelo-palestiniene programate sa inceapa luna viitoare, la 12 decembrie. Comisiile vor cerne problemele dificile ale viitorului Tratat de Pace: granitele, refugiatii palestinieni, statutul orasului Ierusalim, resursele de apa, coloniile evreiesti aflate pe teritoriile palestiniene, impartirea spatiului "electromagnetic" de transmitere radiofonica, televiziune si de informare, salubritate si mediul inconjurator, securitatea interna etc. Constituirea celor 14 comisii si decizia inceperii tratativelor de pace se datoreaza presiunii tot mai accentuate a lui George W. Bush asupra celor doua parti aflate in conflict. Presedintele american doreste sa-si incheie mandatul prezidential cu aceasta reusita istorica. Pana atunci, iata ca si Vladimir Putin isi incearca puterile: prin ministrul de Externe Serghei Lavrov presedintele Rusiei a anuntat ca viitorul "Summit pentru pacea Orientului Mijlociu" va avea loc, in curand, la Moscova. (Tesu SOLOMOVICI)
Israelul trebuie recunoscut drept "patria poporului evreu", a declarat presedintele american George W. Bush, in deschiderea Conferintei de Pace de la Annapolis, langa Washington, o conferinta internationala destinata sa relanseze procesul de pace intre israelieni si palestinieni pana la sfarsitul anului 2008. "Acest acord va stabili Palestina drept patria poporului palestinian, dar si Israelul drept patria evreilor", a afirmat presedintele american. Dupa cum precizeaza multi analisti politici, recunoasterea Israelului drept stat evreu constituie obiectul unui litigiu major intre israelieni si palestinieni. Aceasta problema reprezinta una dintre mizele primordiale ale discutiilor. Palestinieni se tem ca recunoasterea oficiala a Israelului drept "stat evreu" va impiedica revenirea refugiatilor palestinieni in teritoriile ocupate de Israel in razboiul din 1948. La randul lor, israelienii sunt preocupati de faptul ca o reintoarcere in masa a palestinienilor ar putea modifica identitatea statului Israel si i-ar putea pune pe evrei in minoritate. Au lipsit insa doar cateva minute pentru ca reuniunea privind Orientul Mijlociu de la Annapolis sa se deschida, fara ca presedintele George W. Bush sa fie in masura sa citeasca textul unui acord isreliano-palestinian, considerat stirea zilei, au indicat surse ale Casei Albe. Doar cu cateva momente inainte ca presedintele Bush sa ia cuvantul, dupa interventia sa in timpul negocierilor, israelienii si palestinienii au finalizat documentul, a explicat purtatorul de cuvant prezidential Dana Perino. La sosirea sa la Annapolis, George W. Bush a fost informat de catre secretarul de stat Condoleezza Rice ca israelienii si palestinienii sunt pe punctul de a semna un acord, dar ca mai raman cateva puncte de rezolvat, a relatat dna Perino adresandu-se ziaristilor. ''Presedintele a ajutat la finalizare, la reglementarea diferendelor lor'', a continuat purtatorul de cuvant al Casei Albe. Dna Rice s-a retras din nou cu negociatorii, pentru a participa la elaborarea unei declaratii, pe care i-a prezentat-o presedintelui Bush, la intalnirea acestuia cu premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele palestinian Mahmud Abbas. ''De ce n-as citi-o la inceputul discursului meu?'', a intrebat presedintele american, si toata lumea a fost de acord, a mai relatat Dana Perino. Initial, nu era prevazut ca George W. Bush sa dea citire declaratiei, deoarece americanii nu erau siguri ca israelienii si palestinienii vor cadea de acord asupra problemelor mentionate. Pe de alta parte, liderul de la Casa Alba a citit singurul exemplar al documentului, deoarece nu fusese timp suficient pentru fotocopierea textului. Dana Perino a evitat sa mentioneze care au fost punctele de dezacord rezolvate prin interventia presedintelui Bush, afirmand ca nu cunoaste aceste detalii.
Lupta pentru pace continua in Rusia
In cadrul intalnirii avute dupa semnarea declaratiei s-a stabilit ca urmatoarea conferinta de pace sa aiba loc in Rusia: "Toata lumea s-a bucurat de disponibilitatea noastra de a gazdui urmatoarea reuniune la Moscova. Data si ordinea de zi trebuie, evident, sa faca obiectul unui acord", a spus ministrul de Externe rus, Seghei Lavrov, adaugand ca toata lumea a inteles ca ar trebui sa continue intalnirile convenite intr-un stil asemanator cu cea de la Annapolis.
Premierul israelian vrea pace cu arabii
Primul ministru israelian, Ehud Olmert, a invitat tarile arabe, in deschiderea conferintei de pace de la Annapolis, sa-si normalizeze relatiile cu statul evreu, informeaza AFP citata de Rompes. El si-a exprimat satisfactia pentru numarul mare al tarilor arabe participante, majoritatea neavand relatii diplomatice cu Israelul, si li s-a adresat direct. "Este timpul si pentru voi sa faceti pace. Nu putem continua sa ramanem la infinit in retragere si sa vedem trecand - ca spectatori - trenul pacii. Este timpul sa punem capat boicotului, aversiunii si vointei de a ignora statul Israel. Asta nu va ajuta, iar pe noi ne prejudiciaza", a spus Olmert. Pentru o cooperare cu Israelul a militat si seful diplomatiei saudite, printul Saud Al-Faysal, dar a specificat ca acest lucru este conditionat de retragerea trupelor israeliene din teritoriile arabe.
Pareri impartite asupra negocierilor
In pofida angajamentelor asumate de premierul israelian Ehud Olmert si de presedintele palestinian Mahmoud Abbas ca "vor face totul" pentru a ajunge la un acord anul viitor, mai multi responsabili europeni si arabi si-au exprimat scepticismul asupra sanselor de succes ale negocierilor de pace israeliano-palestiniene inainte de sfarsitul anului 2008 ."Oamenii sunt foarte sceptici pentru ca au existat o gramada de tentative infructuoase", a remarcat cu regret ministrul francez al Afacerilor externe, Bernard Kouchner, satisfacut totusi de unele progrese inregistrate la Annapolis. El a subliniat importanta mecanismului de urmarire infiintat la conferinta ce cuprinde reuniuni regulate intre cele doua parti, doua noi conferinte internationale la Paris (in decembrie) si la Moscova (la inceputul anului 2008) si un mecanism tripartit americano-israeliano-palestinian pentru a realiza prima faza a Foii de parcurs, planul de pace international neaplicat din 2003 in care se mentioneaza: solutia existentei celor doua state, in contextul incetarii violentei si a terorismului, actiune mai eficienta din partea conducerii palestiniene in lupta impotriva terorismului si respectarea de catre aceasta a principiilor democratice, eforturi ale Israelului pentru crearea unui stat palestinian, sfarsitul conflictului israeliano-palestinian si a ocupatiei israeliene in teritoriile ocupate in 1967, recunoasterea de catre statele arabe a dreptului statului evreu la existenta, promovarea pacii in dosarele sirian si libanez. O opinie asemanatoare a fost exprimata de Inaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene, Javier Solana, care i-a invitat pe participantii la reuniunea de la Annapolis "sa invete din deceptiile trecute". "Le revine celor doua parti sarcina sa faca sa functioneze acest proces. Dar un sprijin si o implicare sustinute din partea comunitatii internationale vor fi esentiale pentru a crea elanul necesar pastrarii implinirilor de astazi pe linie si a evita ca crizele ocazionale sa le faca sa deraieze", a adaugat el. "SUA vor supraveghea indeaproape negocierile", a subliniat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Petrino. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, "va face grosul muncii in termeni de voiajuri in regiune pentru a-i ajuta, asa cum deja a facut". Presedintele George W. Bush nu este decat la un telefon distanta", a adaugat ea. "Nimic nu incita la optimism", a declarat insa un diplomat arab, afirmand ca "arabii in general sunt deceptionati". "Nu exista un angajament clar de a se respecta o data-termen, este doar un angajament ca vor fi depuse eforturi", a spus acesta, sub acoperirea anonimatului.
Israelieni si palestinieni, la Casa Alba
Israelienii si palestinienii initiaza miercuri, noi negocieri pentru solutionarea conflictului vechi de 60 de ani, avand ca obiectiv incheierea unui acord de pace inainte de sfarsitul lui 2008. Liderul american George W. Bush i-a invitat pe premierul israelian Ehud Olmert si pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, "la Casa Alba pentru a inaugura negocierile", a declarat marti secretarul de Stat american, Condoleezza Rice.
Premierul israelian a dat de inteles, marti seara, intr-un interviu acordat postului de radio NPR, ca este posibil ca obiectivul unui acord in 2008 sa nu poata fi indeplinit. "Nu vom incerca sa pretindem ca acest lucru poate fi realizat intr-o saptamana sau un an, insa trebuie sa incepem de undeva", a explicat el. Un comitet condus de ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, si negociatorul-sef palestinian Ahmad Qorei, se va reuni pentru prima data la 12 decembrie. Pentru Abbas, Annapolis este o ocazie care "nu se va mai repeta". Olmert a afirmat ca Israelul este dispus la "un compromis dureros" pentru pace. El a evocat posibilitatea unei retrageri israeliene din teritoriile ocupate din 1967, fara a preciza insa amploarea unei astfel de initiative.
"Israelul este menit prabusirii"
Israelul este menit sa "se prabuseasca" si nu va supravietui, a afirmat miercuri presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, la o zi dupa conferinta internationala de la Annapolis privind Orientul Mijlociu, informeaza Associated Press. "Este imposibil ca regimul sionist sa supravietuiasca. Prabusirea este destinul acestui regim deoarece a fost creat pe agresiune, minciuna, oprimare si crima", a afirmat Mahmud Ahmadinejad dupa o reuniune a cabinetului, potrivit postului national de televiziune. Iranul a condamnat conferinta de la Annapolis, afirmand ca este menita esecului si va discredita tarile arabe care au participat. Siria a participat la reuniune, decizie ce a provocat surprinderea Iranului.
Robert Mircea  
Alte articole
  "Conferinta Pacii" amanata    (Externe, 2007-10-06)
 Afisari: 442  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ce zice Gideon Levy is a journalist and editorial board member for Ha’aretz   de laur
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-28
 20:20 
Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia
 19:06 
Cele mai bune fotografii ale anului
 17:56 
Elodia de "vanzare" pe Internet
 17:53 
NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii
 17:26 
La 16 ani, Cristian Chirila este campion mondial la sah
1 comentariu
 17:05 
PD incepe sa puna piedici PLD
 16:36 
Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana
 16:29 
Moneda nationala si Bursa in revenire
 15:58 
Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic
1 comentariu
 15:25 
Statutul provinciei Kosovo ramane incert
1 comentariu
 14:14 
Basescu pentru "El Pais": Romanii nu sunt tratati ca cetateni europeni
 13:08 
BEC: PD - 28,81%, PSD - 23,11%, PNL - 13,44%
1 comentariu
 12:51 
Pervez Musharraf i-a predat puterea succesorului sau la conducerea armatei
 10:07 
Sapte persoane au murit in doua accidente rutiere
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01160 sec.