Ziua Logo
  Nr. 4098 de miercuri, 28 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Negocierile de la Baden (Austria) au fost din nou sortite esecului
Statutul provinciei Kosovo ramane incert
 28 noiembrie, 15:25 
Negocierile "troicii" SUA-UE-Rusia au ramas fara rezultat
Delegatiile sarba si cea a etnicilor albanezi din Kosovo nu au reusit sa convina asupra viitorului statut al provinciei, a declarat mediatorul european din cadrul troicii internationale pentru Kosovo, Wolfgang Ischinger, dupa ce responsabilii sarbi si kosovari anuntasera esecul negocierilor. "Din pacate, partile nu au putut sa ajunga la un acord privind statutul Kosovo", a precizat Ischinger, intr-o conferinta de presa la finalul negocierilor, citat de AP. La randul sau, reprezentantul american in troica, Frank Wisner, a avertizat ca in joc se afla pacea in regiune. El a chemat partile sa isi respecte angajamentele de a mentine pacea si dialogul inaintea incheierii oficiale a negocierilor.
Serbia va "anula" orice decizie a autoritatilor din Kosovo referitoare la o eventuala independenta a provinciei separatiste, a anuntat miercuri presedintele sarb Boris Tadici, la finalul celor trei zile de negocieri de la Baden (Austria), incheiate fara succes.
"Vom anula toate deciziile ce ar conduce la proclamarea independentei. Vom utiliza toate metodele legale si diplomatice pentru a anula o asemenea decizie", a declarat presedintele, subliniind ca Serbia nu recunoaste decat legitimitatea ultimei rezolutii (1244) a Consiliului de Securitate ONU.
"Atat timp cat aceasta rezolutie nu este inlocuita cu alta, va ramane in vigoare", a completat premierul sarb Vojislav Kostunita, reamintind ca "negocierile au inceput in cadrul Consiliului de Securitate si, prin urmare, acolo trebuie sa se si incheie". Negocierile privind viitorul statut al provinciei Kosovo nu se vor incheia decat la Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, a afirmat premierul sarb, Vojislav Kostunica.
Discutiile ''au inceput la Consiliul de Securitate al ONU si ele trebuie sa se incheie acolo'', a declarat Kostunica presei, pe marginea negocierilor incepute luni, cu usile inchise, la Baden, in apropiere de Viena.
''Doar o solutie in cadrul Consiliului de Securitate va fi acceptabila. Toate celelalte solutii sunt total inacceptabile'', a adaugat el, facand aluzie la declaratia unilaterala de independenta pentru care liderii etnicilor albanezi vor sa opteze in lipsa unui compromis cu sarbii. Seful Guvernului sarb i-a acuzat pe etnicii albanezi ca incalca ''dreptul international'' optand pentru o declaratie unilaterala de independenta. Anterior, autoproclamatul presedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, a anuntat ca negocierile organizate in orasul austriac Baden s-au incheiat fara ajungerea la un acord. "Va anunt cu regret ca nu s-a ajuns la nici-un acord cu Serbia", a spus Sejdiu in cursul unei conferinte de presa. Negocierile directe pe tema statutului Kosovo incepusera luni si s-au desfasurat fara accesul presei. "Independenta este inceputul si sfarsitul pentru poporul din Kosovo. Nu putem spune cu exactitate cand va fi proclamata independenta, dar va fi foarte repede", a adaugat Sejdiu. La randul sau, viitorul premier kosovar Hashim Thaci si-a exprimat regretul ca nu s-a ajuns la un acord cu Serbia: "Negocierile intre sarbi si kosovari se incheie astazi si vom respecta calendarul pana la 10 decembrie", data fixata de Natiunile Unite pentru stabilirea statutului provinciei Kosovo.
Pozitiile statelor UE, de la convergenta la reticenta
Uniunea Europeana si Comunitatea Internationala se tem de o cale separata a albanezilor in chestiunea obtinerii independentei, pentru ca ea s-ar putea solda cu noi violente. Ingrijoratoare�este reaparitia unor luptatori inarmati de gherila. Ambasadorul sloven pe langa Uniunea Europeana, a carui tara va prelua presedintia semestriala a "Celor 27" la 1 ianuarie 2008, a declarat miercuri ca pozitiilor statelor membre "converg tot mai mult" in problema Kosovo, cu doua saptamani inaintea summitului european unde probabila proclamare a independentei de catre Pristina ar putea constitui tema centrala. "Exista tot mai multa convergenta si din ce in ce mai putine voci disonante", a afirmat ambasadorul Igor Sencar, dupa o prezentare a prioritatilor viitoarei presedintii slovene a UE. Intrebat cu privire la afirmatiile ministrului britanic pentru Afaceri europene, Jim Murphy, potrivit carora "mai mult de 20 de state" ale UE sunt pregatite sa recunoasca independenta provinciei din sudul Serbiei aflata temporar sub administrarea ONU, Sencar a parut sa spere ca tarile membre vor fi cvasi-unanime in a recunoaste "aceasta proclamare, daca ea va avea loc". In aceasta situatie, va fi creata "o realitate politica cu totul noua, iar atitudinea unora s-ar putea schimba", a comentat diplomatul sloven. Ambasadorul Sloveniei la UE a refuzat insa sa speculeze suplimentar cu privire la discutiile ce vor avea loc la summitul european din 14 decembrie asupra acestui dosar sensibil, care risca sa reinvie alte separatisme pe teritoriul Europei. In prezent, statele cele mai reticente in ce priveste recunoasterea unui Kosovo independent sunt Grecia, Cipru, Slovacia si Spania. Deocamdata, a amintit Sencar, UE sustine eforturile troicii de mediere la care mai participa Rusia si SUA, si care a incercat zadarnic, in ultimele trei zile, langa Viena, sa apropie punctele de vedere ale Belgradului si Pristinei. Activitatea troicii urmeaza sa se incheie la 10 decembrie, prin remiterea unui raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Conform unor surse diplomatice, o dezbatere in Consiliul de Securitate este prevazuta pentru 19 decembrie, cu sanse minime insa de a se finaliza printr-o rezolutie, dat fiind faptul ca Rusia, aliata a Belgradului, a anuntat ca va respinge orice solutie care nu va intruni si acceptul sarbilor.
Romania priveste cu reticenta atitudinea UE si SUA in cazul Kosovo. Motivul principal este ca minoritate maghiara ar putea sa revendice o autonomie sporita, inspirata dintr-o eventuala solutionare a problemei provinciei separatiste sarbe. In ciuda pozitiei ferme a Washingtonului, Romania si-a spus punctul de vedere in cazul Kosovo, atragand atentia asupra faptului ca indpendenta provinciei ar putea genera instabilitate in zona Balcanilor si se poate transforma intr-un precedent periculos si in alte regiuni aflate in apropierea granitelor UE si NATO.
Madalin NESCUTU  
Alte articole
  Serbia nu cedeaza Kosovo    (Externe, 2007-11-30)
  Negocieri finale pentru Kosovo    (Externe, 2007-11-26)
  Kosovo ar putea deveni model pentru regiunile separatiste    (2007-11-06 12:15)
  Statutul Kosovo ar putea fi "inghetat" pana in 2020    (2007-10-29 17:29)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sindromul balcanic   de mirapo
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-28
 20:20 
Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia
 19:06 
Cele mai bune fotografii ale anului
 17:56 
Elodia de "vanzare" pe Internet
 17:53 
NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii
 17:26 
La 16 ani, Cristian Chirila este campion mondial la sah
1 comentariu
 17:05 
PD incepe sa puna piedici PLD
 16:36 
Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana
 16:29 
Moneda nationala si Bursa in revenire
 15:58 
Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic
1 comentariu
 15:56 
Tratative de pace "istorice" israeliano-palestiniene
1 comentariu
 14:14 
Basescu pentru "El Pais": Romanii nu sunt tratati ca cetateni europeni
 13:08 
BEC: PD - 28,81%, PSD - 23,11%, PNL - 13,44%
1 comentariu
 12:51 
Pervez Musharraf i-a predat puterea succesorului sau la conducerea armatei
 10:07 
Sapte persoane au murit in doua accidente rutiere
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de pedeapsa (3492 afisari)
 Telefoanele otravite II (3247 afisari)
 "Top 300" aduna 27% din PIB (2600 afisari)
 Tabula Peutingeriana - comoara romanilor (1924 afisari)
 Mireasa terorista (1813 afisari)
 Carlos Sacalul: Iliescu nu a uitat nimic (2817 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa au divortat tinandu-se de mana (2144 afisari)
 NASA a dat publicitatii o noua harta a Antarcticii (1569 afisari)
 Cele mai bune fotografii ale anului (1127 afisari)
 Azerbaidjanul ar putea reporni razboiul cu Armenia (1063 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02001 sec.