Ziua Logo
  Nr. 4097 de marti, 27 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ultima incercare pentru pace in Orientul Mijlociu
Bush nu crede ca se poate ajunge la un acord la Annapolis
 27 noiembrie, 16:11 
Ehud Olmert si George W. Bush la Casa Alba (Foto:EPA)
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat marti ca scopul summitului de la Annapolis este lansarea negocierilor intre Israel si Autoritatea Palestiniana, nu ajungerea la un acord intre cele doua parti, transmite Reuters. Bush a subliniat ca angajamentul asumat la conferinta va fi dificil si raman multe de facut, dar este "momentul potrivit" pentru a incerca. De asemenea, potrivit AFP, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, Rusia, ONU) sprijina conferinta de pace inceputa azi. La reuniune au participat secretarul de stat american, Condoleezza Rice, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, carora li s-a alaturat emisarul Cvartetului, ex-premierul britanic Tony Blair. Acestia sunt de parere ca angajamentul luat de liderii politici din Orientul Mijlociu va duce la crearea unui stat palestinian in Cisiordania si Fasia Gaza.
"Acesta reflecta rezultatul a luni de munca din partea partilor si a Cvartetului, in special dialogul intre Cvartet si unii membri ai comitetului Ligii Arabe pentru extinderea cercului de sustinere a pacii", continua grupul international care a redactat Foaia de parcurs, plan de pace ramas neaplicat pana in prezent.
Subliniind "eforturile" israelienilor si palestinienilor de a-si respecta angajamentele potrivit primei etape a Foii de parcurs - renuntarea la violenta de catre palestinieni, stoparea colonizarii de catre israelieni - conducatorii Cvartetului au "luat nota de largul sprijin international acordat conferintei de la Annapolis".
SUA spera in finalizarea negocierilor intr-un an
Ministrul de externe saudit, printul Saud al-Faysal, a declarat inaintea participarii sale la reuniunea internationala privind Orientul Mijlociu, ca Statele Untie ale Americii au promis ca negocierile israeliano-palestiniene se vor incheia in decurs de un an, transmite Reuters. Intr-un interviu acordat ziarului Asharq Al-Awsat, printul Saud a indicat ca regatul saudit a decis sa participe la conferinta de la Annapolis deoarece aceasta va aborda probleme regionale primordiale, cea israeliano-palestiniana, precum si dosarele sirian si libanez. "'Cel mai important lucru este de a stabili un termen limita al negocierilor, astfel incat acestea sa nu devina fara de sfarsit. Guvernul american, care gazduieste conferinta, a promis ca aceasta perioada de timp nu va depasi un an", a indicat seful diplomatiei saudite, adaugand ca "Statele Unite ale Americii si Cvartetul international, au transmis angajamente incurajatoare" privind negocierile israeliano-palestiniene.
Analistii politici considera importanta prezenta la Annapolis a Arabiei Saudite, considerata leagan al Islamului si stat musulman conservator, care nu are legaturi cu Israelul, precum si a Siriei. Annapolis ''reprezinta un punct de cotitura in istoria conflictului din Orientul Mijlociu, deoarece se va referi, in special, la originea conflictului si va stabili modalitati de reglementare'' a acestuia, a conchis printul Saud.
Rusia propune discutii la Moscova
In cadrul acestei intalniri, Rusia, prin ministrul ei de externe , s-a aratat dispusa sa organizeze la Moscova o reuniune privind problema israeliano-palestiniana, cu partea siriana si cea libaneza. "Daca aceste parti, ma refer la Israel, palestinieni si Liga araba, vor ca Moscova sa devina locul pentru continuarea discutiilor , vom fi incantati sa primim delegatiile si sa asiguram conditiile de lucru", a declarat ministrul rus pentru AFP.
"Aranjamentul propus de americani statelor arabe presupune si organizarea unei conferinte similare la Moscova, in ianuarie, care sa abordeze partea siriana si cea libaneza a procesului de pace, pe langa problema palestiniana", a declarat un diplomat arab, care si-a pastrat anonimatul.
Olmert: Atacurile trebuie sa inceteze
Primul ministru israelian, Ehud Olmert, a declarat luni ca palestinienii trebuie sa faca sa inceteze atacurile din Fasia Gaza, controlata de Miscarea rezistentei islamice Hamas, inainte de stabilirea unui acord de pace cu Israelul. "Noi nu facem distinctie intre Cisiordania si Fasia Gaza. Gaza face parte din angajamentul palestinienilor de a lupta impotriva terorismului", a declarat Olmert presei, in ajunul conferintei internationale.
Israelul insista asupra faptului ca presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene , Mahmoud Abbas, trebuie sa reia controlul asupra Fasiei Gaza inainte de aplicarea oricarui acord de pace pe care cele doua parti spera sa-l obtina pana la sfarsitul anului 2008. "Exista o diferenta intre viziunea unui stat palestinian si aplicarea acestui acord", a subliniat Ehud Olmert.
Nu s-a ajuns la un punct comun
In cadrul discutiilor avute pana acum principalii negociatori israelian si palestinian nu au reusit sa redacteze un document comun pentru viitoarele negocieri de pace, a declarat o sursa palestiniana in finalul intalnirii de luni, la Washington. Intalnirea intre ministrul afacerilor externe israelian, Tzipi Livni, si negociatorul sef palestinian, Ahmad Qorei, a avut loc luni dupa-amiaza, la Departamentul de Stat american, in prezenta secretarului de stat al SUA, Condoleezza Rice. "Se fac eforturi si raman destule de facut, dar pana in prezent nu am ajuns la un acord" , a declarat dl Qorei, calificand totusi drept "buna" discutia cu dna Livni. Documentul comun ar urma sa serveasca drept baza negocierilor de pace care trebuie lansate dupa conferinta de pace.
Intalniri separate cu Bush
Mahmoud Abbas si George W. Bush (Foto: EPA)
In decursul zilei de luni, primul ministu israelian, Ehud Olmert, si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-au intalnit cu presedintele Bush dar la ore separate. Abbas a declarat ca spera ca aceasta conferinta va declansa negocieri largite cu Israelul si implicit crearea unei paci permanente,numind conferinta organizata administratia americana "o initiativa istorica"
La randul sau liderul israelian le-a explicat reporterilor ca aceasta intalnire va fi diferita "deoarece de data aceasta sunt mult mai multi participanti implicati. Sper ca vom lansa un serios proces de negociere intre noi si palestinieni. Acesta va fi un proces bilateral dar sprijinul international este foarte important". Luni seara, Bush, Olmert si Abbas au participat la o cina oficiala organizata de secretarul de stat Codoleezza Rice. In cadrul unui toast, presedintele american a spus ca liderii israelieni si palestinieni trebuie sa faca "compromisuri dificile" pentru ca procesul de pace sa porneasca dar i-a asigurat de sprijinul sau personal." Extremistii si teroristii vor ca eforturile noastre sa esueze. Noi oferim o viziune asupra dezvoltarii unui Orient Mijlociu prin libertate, demnitate si prosperitate",a mai declarat acesta.
Proteste in Gaza
Proteste impotriva summitului de la Annapolis (Foto:EPA)
Mii de palestinieni, ostili reuniunii internationale privind Orientul Mijlociu de la Annapolis, se indreptau marti spre centrul orasului Gaza, la apelul miscarii radicale Hamas si al altor grupari extremiste, transmite AFP.
Manifestantii, in majoritate tineri, au sosit in oras venind din toate colturile Fasiei Gaza, iar in cursul diminetii, la megafoanele moscheilor au rasunat apeluri privind participarea la proteste. Simpatizanti ai Hamas, principala grupare islamista care a preluat controlul total asupra Gaza la 15 iunie a.c., arborau drapeluri verzi, in timp ce militanti ai Jihadului islamic s-au reunit sub drapele negre. Ismail Haniyeh, premierul fostului guvern de uniune, provenit din randurile Hamas, destituit de presedintele palestinian Mahmud Abbas, a reafirmat ca ''orice concesie privind drepturile palestiniene este inacceptabila si poporul palestinian nu va aplica nicio decizie care ar aduce atingere drepturilor sale''.
Le cerem delegatiilor arabe sa se opune oricarei normalizari a relatiilor cu sionistii. Participarea statelor arabe constituie un pas inapoi (...) Noi reafirmam dreptul poporului palestinian la rezistenta'', a afirmat Haniyeh, la incheierea unei sedinte a ''cabinetului'' sau. La Cairo, Fratia Musulmana, organizatie ilegala insa tolerata in Egipt, a criticat conferinta de la Annapolis, calificand-o drept ''complot impotriva palestinienilor'', conform unui comunicat difuzat pe site-ul gruparii .
Mohamed Saad al Katatni, liderul blocului parlamentar de opozitie, a apreciat ca respectiva intalnire internationala este ''cel mai feroce atac'' impotriva poporului palestinian, deoarece ''ofera o normalizare gratuita (a relatiilor) cu entitatea sionista''.
Iranul se implica in problema palestiniano-israeliana
Iranul i-a invitat la Teheran pe liderii gruparilor palestiniene radicale ostili conferintei de la Annapolis, de la care se asteapta relansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului iranian Gholamhossein Elham, citat de AFP. Liderii radicali palestinieni vor sosi cel mai devreme in cursul acestei saptamani la Teheran, a indicat oficialul iranian la conferinta sa de presa saptamanala. Acesta a precizat ca "toate partidele palestiniene care lupta pentru eliberarea tarii lor (...) de sub regimul sionist" vor fi reprezentate la Teheran.
Iranul sustine factiunile palestiniene islamiste, in principal Hamas, care a preluat controlul total asupra Fasiei Gaza, la jumatatea lunii iunie a.c.. Reuniunea de la "Annapolis nu ii reprezinta pe palestinieni si contravine drepturilor lor legitime", a adaugat purtatorul de cuvant guvernamental.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Esecul de la Annapolis    (Eveniment, 2007-11-28)
  "Conferinta Pacii" amanata    (Externe, 2007-10-06)
  Annapolis, ultima solutie pentru pace in Orientul Mijlociu    (2007-11-26 15:58)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-27
 20:03 
Vadim despre Basescu: "Daca ma duc la Cotroceni, ma duc sa-l arunc pe fereastra"
5 comentarii
 19:46 
Premierul irakian: 2008 este ultimul an al prezentei militare americane sub mandat ONU
 19:00 
Vremuri grele pentru Ungureanu la SIE
 18:50 
NATO poate tranzita teritoriul muntenegrean
 18:43 
Cadavrul unui bebelus, gasit in Lacul IOR din sectorul 3 al Capitalei
3 comentarii
 18:29 
Jaguar evadat de la Gradina Zoologica din Capitala
2 comentarii
 18:16 
Lumea ''Made in China''
 18:00 
Doua produse farmaceutice au fost retrase de pe piata romaneasca
 17:36 
Razboinicul Luminii vrea sa imbrace politicienii in Becali
 17:32 
Un eurodeputat sesizeaza Comisia Europeana despre coruptia din Romania
 17:05 
Sotia milionarului Steve Fossett cere instantei sa il declare mort
2 comentarii
 16:56 
Ordonanta care desfiinta Comisia de la Cotroceni este neconstitutionala
 16:48 
Fostul prefect Mioara Mantale si actorul Adrian Paduraru s-au despartit
 15:51 
Top 300: Dinu Patriciu este cel mai bogat roman
 15:26 
Ordonanta de dizolvare a Comisiei speciale de la Cotroceni este neconstitutionala
 14:39 
Teheranul se lauda cu o noua racheta balistica
2 comentarii
 14:15 
Verona ar putea deveni primul oras fara romani
1 comentariu
 13:38 
BEC: PD- 28, 82%, PSD- 23, 11%, PNL -13,44%
 13:28 
Putin acuza Washingtonul de presiuni asupra observatorilor OSCE
 13:18 
Vadim nu mai demisioneaza din Parlament
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Efectul bulgarelui (4111 afisari)
 Prapadul (4014 afisari)
 Executat pentru ca a vorbit la telefon in strainatate (2172 afisari)
 Jurnalul unei luptatoare de gherila (2074 afisari)
 Un nou sef la SIE. Care-i jocul? (1534 afisari)
 Fostul prefect Mioara Mantale si actorul Adrian Paduraru s-au despartit (2750 afisari)
 Vadim despre Basescu: "Daca ma duc la Cotroceni, ma duc sa-l arunc pe fereastra" (2454 afisari)
 Verona ar putea deveni primul oras fara romani (1272 afisari)
 Vremuri grele pentru Ungureanu la SIE (1195 afisari)
 Razboinicul Luminii vrea sa imbrace politicienii in Becali (1083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01093 sec.