Ziua Logo
  Nr. 4094 de vineri, 23 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Ati spus ca fiii imigratilor trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu cei nascuti in Italia"
Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei
 23 noiembrie, 10:52 
Cotidianul italian "La Stampa" a publicat un mesaj emotionant al unui copil roman de 11 ani, adresat presedintelui Giorgio Napolitano, in care acesta ii cere sefului statului italian sa respecte drepturile copiilor imigrantilor. "Dumneavoastra ati spus ca fiii imigratilor trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu cei nascuti in Italia", scrie copilul. Sorin si parintii sai, aflati de doi ani la munca la Roma, au ramas fara adapost dupa ce tabara in care locuiau a fost demolata miercuri de fortele de ordine. La scurt timp de la aparitia in presa a scrisorii baiatului, autoritatile italiene au anuntat ca au luat primele masuri. Astfel, Sorin va fi cazat, impreuna cu familia sa, intr-un centru de primire din capitala Italiei, pentru a-si putea continua studiile, in timp ce parintii sai vor fi ajutati sa-si "inceapa o activitate autonoma".
Copilul roman ii explica presedintelui italian ca si-a pierdut casa, distrusa in timpul controalelor din taberele de romi din capitala italiana si face referire direct la respectul pentru drepturile minorilor de care vorbea zilele trecute seful statului. Baietel de 11 ani, elev in clasa a cincea, ii cere lui Giorgio Napolitano sa le acorde o sansa, lui si parintilor sai, aflati la munca de doi ani in capitala Italiei, dupa ce buldozerele le-au demolat adapostul din zona Tor di Quinto.
"Draga Domnule Presedinte Napolitano, ma numesc Sorin, am 11 ani, vin din Romania si traiesc in Italia de doi ani. Sunt elev in clasa a V-a la o scoala din Roma si pana ieri locuiam intr-o tabara de nomazi din Tor di Quinto", scrie elevul roman.
"M-am intors acasa si nu mi-am mai gasit casa; era distrusa, impreuna cu cartile mele si cu toate celelalte lucruri. Parintii mei sunt oameni cinstiti, mama este femeie de serviciu, iar tatal meu - zugrav; nu-si pot permite altceva decat o baraca, desi lucreaza de dimineata pana seara. Dumneavoastra ati spus ca fiii imigratilor trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu cei nascuti in Italia", isi incheie Sorin scrisoarea.
Giorgio Napolitano
Seful statului italian, Giorgio Napolitano, a cerut, intr-un discurs sustinut cu ocazia Zilei Mondiale pentru Drepturile Copilului, gasirea unor noi moduri de acordare a cetateniei pentru "a doua generatie" de imigranti si a spus ca in scoli ar trebui sa se studieze "drepturile omului si ale copilului".
Autoritatile de la Roma au anuntat primele masuri
In urma scrisorii trimise de copilul roman, autoritatile italiene s-au mobilizat rapid pentru a-i oferi asistenta. Raffaela Milano, responsabil pentru afaceri sociale la Roma, a anuntat ca baiatul va fi dus intr-un centru de primire din capitala Italiei. "Roma s-a sesizat imediat pentru a oferi un raspuns concret la scrisoarea deschisa pe care micutul Sorin i-a trimis-o presedintelui, dupa demolarea taberei de la Tor di Quinto unde locuia", sustine Milano.
Copilul va avea posibilitatea sa continue sa mearga la scoala, in timp ce parintii sai, care locuiesc deja la Roma, vor fi ajutati la randul lor. "Roma este un oras care vrea sa integreze imigrantii si care incearca sa ofere o mana de ajutor tuturor celor care vin pentru a incerca sa isi construiasca un viitor mai bun, facand sacrificii si lucrand cinstit", a precizat si primarului Romei, Walter Veltroni.
C.S.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-23
 19:51 
Basescu cheama oamenii la urne
2 comentarii
 18:10 
Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri
1 comentariu
 17:49 
"Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse
3 comentarii
 16:17 
Detinuta violata de 20 de barbati
1 comentariu
 16:16 
Victor Piturca, la nationala pana in 2010
 16:11 
Andrei Chiliman, urmarit penal pentru evacuarea lui Munaf
1 comentariu
 16:01 
Fratii lui Omar Hayssam, trimisi in judecata alaturi de Mustafa Tartoussi
 15:14 
Elvetia are 129 de miliardari
 14:47 
Euro a atins pe piata interbancara maximul de 3,6900 lei
 13:07 
Sotia lui Alexandr Litvinenko da statul rus in judecata la CEDO
 12:41 
Guvernul Viktor Ianukovici si-a prezentat demisia
 11:17 
Cei 154 de pasageri ai vasului "Explorer" au fost evacuati in siguranta
 Top afisari / comentarii 
 "Oda la Voda", de ION BARBU (9745 afisari)
 A opta minune a lumii (4254 afisari)
 Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca (3230 afisari)
 Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu (2920 afisari)
 Pierdere si castig (2441 afisari)
 Un munte de bani descoperit pe domeniul unui traficant de droguri (3080 afisari)
 Detinuta violata de 20 de barbati (3016 afisari)
 "Atmosfera de scandal" la discutiile romano-ruse (1892 afisari)
 Un copil roman i-a scris presedintelui Italiei (1163 afisari)
 Elvetia are 129 de miliardari (1151 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21272 sec.