Ziua Logo
  Nr. 4092 de miercuri, 21 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele a contestat la Curtea Constitutionala legea Guvernului privind uninominalul
Tariceanu: Basescu vrea sa instaureze o "dictatura de catifea"
 21 noiembrie, 15:40 
Decizia presedintelui Basescu de a ataca la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal este regretabila si reflecta dorinta sefului statului de a instaura in Romania o "dictatura de catifea", a declarat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu. Traian Basescu si-a anuntat intentia la Timisoara, in conditiile in care termenul pentru promulgarea acestei legi expira la data de 26 noiembrie, a doua zi dupa referendum.
Seful statului spune ca prin acest proiect partidele, premierul si Asociatia ProDemocratia au intins o capcana electoratului, potrivit Realitatea Tv. Presedintele spune ca legea este neconstitutionala. Traian Basescu avertizase inca de saptamana trecuta ca ar putea recurge la atacarea legii la Curtea Constitutionala pentru a castiga timp de gandire, inainte de expirarea termenului de promulgare.
Potrivit lui Basescu, prin acest articol al legii se incalca articolul 2 din Constitutie referitor la suveranitatea poporului si articolul 62, alineat 1. Articolul 2 din Constitutie prevede ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentala, "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.
"Suntem intr-un caz de neconstitutionalitate si am sesizat Curtea Constitutionala legat de articolul care introduce listele suplimentare la niv national, liste care se depun la BEC, iar apoi se afiseaza in circumpscriptiile locale. Aceasa modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizeaza ca atat Camera Deputatilor, cat si Senatul se aleg in mod direct. Nu o sa voteze nimeni pe liste afisate pe un perete, Guvernul si-a asumat raspunderea petru o lege incompleta care e in contradictie cu Constitutia. Vot pe perete nu exista, este o capcana pentru partide", a declarat Basescu, adaugand ca vrea sa aiba un aviz clar al Curtii Constitutionale legat de articolul 62, alineatul 1. Basescu a mai spus ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege incompleta. Presedintele a criticat, totodata, si proiectul depus de Pro Democratia, spunand ca daca acesta va fi aplicat se va mentine clientela politica. Potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, Presedintia a depus contestatia la Curtea Constitutionala in jurul orei 11.30. In 29 octombrie, Guvernul si- asumat raspunderea in Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali. Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament a fost trimisa la Presedintie in data de 7 noiembrie, presedintele Traian Basescu avand la dispozitie 20 de zile pentru a o promulga. Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din lege, contestat de seful statului, prevede ca "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale". De asemenea, mai prevede ca "lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate: numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia", iar "lista va fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in carenumarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decatnumarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale". "Lista nationala suplimentara a fiecarui partid politic, alianta politica sau electorala se depune la Biroul Electoral Central si va fi afisata in toate sectiile de votare", mai prevede articolul.
"Ultima parghie" a lui Basescu
Decizia presedintelui Traian Basescu de a contesta la Curtea Constitutionala legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament este regretabila si reflecta dorinta sefului statului de a instaura in Romania o "dictatura de catifea", a declarat premierul Tariceanu.
"Cred ca este regretabil acest lucru si imi pun un mare semn de intrebare in legatura cu dorinta reala a presedintelui. Cred ca tot mai mult se contureaza urmatorul lucru: Basescu doreste in Romania un fel de regim de autoritate pe care sa il exercite prin PD, deoarece prin sistemul sau de vot ar obtine, in baza unei majoritati relative din votul cetatenilor, majoritatea absoluta in Romania. Mecanismul propus de Basescu da unei minoritati puterea de decizie in defavoarea majoritatii", a spus Tariceanu. Premierul a reluat exemplul sistemului electoral aplicat in Franta in urma cu cateva luni, cand partidul presedintelui Sarkozy a castigat, cu o majoritate relativa, peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei Opozitii foarte slabe. "Sarkozy, care are o cultura politica mult mai buna decat Basescu, a inteles dezavantajul acestui sistem: o democratie puternica nu functioneaza fara o Opozitie adevarata. Presedintele Basescu vrea un fel de dictatura de catifea facuta in Romania", a spus Tariceanu. El a aratat ca depunerea unei contestatii la Curtea Constitutionala reprezinta "ultima parghie" prin care presedintele poate impiedica intrarea in vigoare a legii privind votul uninominal.
T.B.  
Alte articole
  Basescu apara uninominalul    (Politica, 2008-03-08)
  Efectul bulgarelui    (Eveniment, 2007-11-27)
  Basescu accepta si uninominalul Guvernului    (Politica, 2007-11-15)
  Noul meci    (Eveniment, 2007-10-23)
  Mai presus de lege    (Eveniment, 2007-10-15)
  Basescu sfideaza Parlamentul: Trebuie sa ma gandesc daca promulg legea prin care Guvernul poate face bugetul    (2009-11-17 18:27)
  Basescu a promulgat Legea de aprobare a ordonantei CNSAS    (2008-11-14 17:17)
  Legea privind indemnizatia tinerelor mame a fost promulgata de presedinte    (2008-10-30 18:24)
  Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD    (2007-10-23 18:28)
  Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum    (2007-10-15 16:54)
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-21
 18:24 
Bush este acuzat de dezinformare in cazul Plame
3 comentarii
 17:47 
Scorpion de 2,5 metri, descoperit in Germania
 17:39 
Rusia emite pretentii teritoriale in privinta Transnistriei
2 comentarii
 17:07 
Romania - Albania, ultimul meci pe "Lia Manoliu"
 16:57 
Mioara Roman citeste in stele caderea lui Basescu
5 comentarii
 16:55 
Colegiul Medicilor da vina pe legislatie in cazul bebelusului de la Universitar
 16:39 
Fiica Madonnei a primit un rol in noua serie Harry Potter
 15:50 
Guvernul ucrainean da unda verde forarilor in Insula Serpilor
 15:08 
Prezentator TV, batut in fata camerelor de propriul invitat
 14:39 
Microbi "super-rezistenti" in spitalele din intreaga Europa
 14:17 
Bush nu exclude varianta militara in cazul Iranului
3 comentarii
 14:00 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric: 99,29 dolari
 13:39 
Jacques Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri
1 comentariu
 13:25 
Guvernul britanic a pierdut datele confidentiale a peste 25 de milioane de persoane
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 De ce nu suntem nemti? (2493 afisari)
 Hemoragia (2362 afisari)
 Motocicleta "monstru" (2133 afisari)
 Basescu si... poporul (2130 afisari)
 Afaceri cu Palatul (1988 afisari)
 Rusia emite pretentii teritoriale in privinta Transnistriei (2488 afisari)
 Prezentator TV, batut in fata camerelor de propriul invitat (2224 afisari)
 Mioara Roman citeste in stele caderea lui Basescu (2081 afisari)
 Microbi "super-rezistenti" in spitalele din intreaga Europa (982 afisari)
 Colegiul Medicilor da vina pe legislatie in cazul bebelusului de la Universitar (743 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01604 sec.