Ziua Logo
  Nr. 4091 de marti, 20 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
La Bruxelles au loc negocieri decisive pentru statutul provinciei
Cioroianu: Romania nu va fi printre primele state care vor recunoaste independenta Kosovo
 20 noiembrie, 13:13 
Adrian Cioroianu, ministru de Externe (Mircea Paun, ZIUA foto)
Aflat la Bruxelles, la intalnirea ministrilor de Externe europeni, seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, a declarat ca Romania nu va fi printre primele state care vor recunoaste independenta Kosovo. In timp ce ministrul roman de Externe sustine ca sansele unui acord intre cele doua parti, pana la 10 decembrie, s-au redus considerabil, publicatia "The Wall Street Journal" scrie, in editia electronica de marti, ca eforturile UE de a adopta o pozitie comuna in criza generata de viitorul statut al Kosovo nu vor fi blocate de statele care se opun recunoasterii independentei provinciei, printre care si Romania. Ziua de marti se anunta, insa, dificila pentru negociatorii sarbi si kosovari, care au la Bruxelles o intalnire decisiva pentru statutul provinciei Kosovo.
Adrian Cioroianu a inmanat participantilor la Consiliului Afacerilor Generale si Relatiilor Externe (CAGRE) de la Bruxelles o declaratie prin care se reitereaza pozitia Romaniei in privinta Kosovo, asa cum a mai fost exprimata si in cursul altor reuniuni similare. In declaratiile facute presei romane, el si-a reafirmat aprecierea ca tara noastra "nu va fi printre primele state care vor recunoaste independenta" provinciei. "Unitatea in interiorul UE se construieste, nu doar prin alinierea tuturor statelor membre la un curent dominant, ci prin identificarea unor solutii pentru problemele comune", a mai afirmat seful diplomatiei de la Bucuresti. El a tinut totusi sa adauge ca Romania nu a avut niciodata senzatia, in cadrul discutiilor privind statutul Kosovo, ca se pune problema in termeni de "dominatie a unei majoritati asupra unei minoritati recalcitrante" ci, dimpotriva, "a avut senzatia foarte placuta ca in interiorul UE se pot exprima pareri si interpretari diverse", care arata "climatul de intelegere care exista la nivelul celor 27 de state membre", a conchis Cioroianu. Mai mult, ministrul roman al Apararii, Teodor Melescanu, a afirmat ca, in cazul in care Kosovo isi va proclama independenta in mod unilateral, Uniunea Europeana ar trebui sa fie pregatita sa intervina. Drept urmare, Melescanu a afirmat, in ajunul noii runde de negocieri intre sarbi si kosovari, ca Romania isi va mentine si anul viitor cei 153 de militari desfasurati in provincia sarba.
"Wall Street Journal": Eforturile UE nu vor fi blocate de state care se opun independentei Kosovo
Independenta provinciei Kosovo este si tema unui articol publicat marti in editia electronica a cotidianului "The Wall Street Journal". In material se arata ca eforturile UE de a adopta o pozitie comuna in criza generata de viitorul statut al Kosovo nu vor fi blocate de statele ce se opun recunoasterii independentei provinciei, intre care si Romania. Potrivit publicatiei, diplomatii au precizat ca state precum Cipru, Grecia, Romania si Spania, care se opun unei independente unilaterale a provinciei sarbe, nu vor bloca initiativele UE, precum mobilizarea unei forte pentru a supraveghea evolutia democratica a eventualului nou stat. Diplomatii europeni sustin ca sunt increzatori in faptul ca UE va evita o divizare umilitoare in privinta viitorului provinciei Kosovo, mai ales in conditiile in care o noua diviziune in cadrul Uniunii risca sa induca noi dispute interne de genul celor generate de razboiul din Bosnia, din 1992, si invadarea Irakului, in 2003, cand blocul comunitar nu a putut adopta o pozitie unitara. In plus, o situatie similara ar putea incuraja si un vot de veto acordat de Rusia politicii comunitare din Balcani, o realitate pe care putine state UE o doresc, titreaza "The Wall Street Journal". "De aceasta data, nu ne putem permite sa esuam", a declarat pentru publicatie un diplomat dintr-un stat comunitar care se opune recunoasterii independentei Kosovo, dar care este interesat ca UE sa isi mentina intacta politica externa. Rusia, Statele Unite si UE, aminteste " The Wall Street Journal", exercita deja presiuni pentru a controla ceea ce se va intampla in Kosovo, dupa data de 10 decembrie, cand liderii albanezi au avertizat ca vor declara independenta provinciei. Rusia sutine ca procesul de negocieri poate continua pe termen nelimitat, dar Statele Unite si UE sustin ca noi tratative sunt inutile si intentioneaza sa impuna o solutie acestei crize.
Negocierile de la Bruxelles, sub presiunea datei-limita de 10 decembrie
La Bruxelles este programata, marti, o noua runda de negocieri intre Kosovo si Serbia, care ar putea fi decisiva pentru statutul provinciei. Discutiile se vor purta sub presiunea datei-limita de 10 decembrie, fixata de ONU pentru incheierea procesului. Intalnirea, la care vor participa si negociatori europeni, americani si rusi, intervine in contextul in care Hashim Thaci, seful Partidului Democrat al Kosovo (PDK) si invingator in alegerile legislative de duminica, a parut sa renunte luni la amenintarea unei proclamari imediate a independentei, asigurand ca provincia sarba nu va lua nici o decizie esentiala, fara sa se consulte in prealabil cu SUA si cu UE. Viitorul premier al Kosovo a adoptat aceasta pozitie dupa ce ministrii europeni ai Afacerilor Externe au insistat ca liderii kosovari sa nu declare independenta daca nu se ajunge la nici-un acord pana in 10 decembrie. In timp ce Serbia refuza in continuare sa acorde independenta provinciei Kosovo, plasata sub administratia civila a ONU, din 1999, SUA sustine independenta provinciei. Aliatii europeni ai Statelor Unite sunt, insa, reticenti in a recunoaste un nou stat, fara aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
In cazul in care intre sarbi si kosovari nu se ajunge la un acord pana pe 10 decembrie, puterea de la Kosovo este hotarata sa proclame independenta unilaterala a provinciei.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 539  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-20
 18:31 
Basescu: Schimbarile Codului de Procedura Penala pot afecta securitatea nationala
 18:23 
Purtatorul de cuvant al lui Vacaroiu turna elevi
4 comentarii
 18:08 
Spargator roman, prins dupa sapte ani
 17:41 
Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus"
3 comentarii
 17:30 
Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia
1 comentariu
 17:28 
Ministrul de Externe italian si-a reprogramat vizita in Romania
 17:14 
Patriarhiile Romana si Rusa discuta in Bulgaria situatia eparhiilor din Republica Moldova
 17:13 
Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina
 17:00 
Cocteiluri Molotov la Torino
 16:17 
Bancile romanesti au sistat transferurile catre Iran si Siria
 16:15 
Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului
1 comentariu
 16:10 
Profesorul Liviu Librescu, omagiat de George Bush
1 comentariu
 15:25 
IPS Pimen ramane cu verdict de politie politica
 15:12 
Parchetul trebuie sa spuna cate mandate de interceptare au fost in cazul Patriciu
 14:59 
Poiana Brasov, in topul celor mai bune zece statiuni de schi pentru incepatori
 14:39 
ONU isi schimba strategia pentru Cernobil
 14:04 
Fotoreporter premiat cu Pulitzer, acuzat de terorism
 13:35 
Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara
5 comentarii
 13:33 
Autoritatile ucrainiene avertizeaza: Apele Marii Neagre sunt poluate cu sulf
 Top afisari / comentarii 
 Arma crimei (6016 afisari)
 Prognoza mea (4391 afisari)
 DNA prins cu fofarlica (3173 afisari)
 Scandalul Shirley Temple (2580 afisari)
 Tinu a fost exhumat (1973 afisari)
 Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara (2015 afisari)
 Concluziile medicilor legisti: Tinu a murit in urma accidentului de masina (1740 afisari)
 Italienii cred ca au descoperit "grota gemenilor Romulus si Remus" (1299 afisari)
 Basescu a interzis parada militara de la Alba Iulia (1234 afisari)
 Leul in cadere, euro, nou record in fata dolarului (1137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.