Ziua Logo
  Nr. 4090 de luni, 19 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ministrii de Externe ai tarilor UE dezbat problema provinciei
Viitorul premier, Hashim Thaci, vorbeste despre un Kosovo independent
 19 noiembrie, 12:40 
Hashim Thaci (Foto EPA)
Hashim Thaci, liderul Partidului Democratic din Kosovo (PDK) si viitor premier al provinciei, vorbeste deja, intr-un interviu publicat in "Frankfurter Allgemeine Zeitung", despre un Kosovo, independent din 10 decembrie, ingnorand opozitia Belgradului si riscul unor tensiuni cu sarbii localnici. "Kosovo trebuie sa isi decida independenta si imi doresc sprijin international pentru aceasta", spune Thaci. Potrivit liderului PDK, reprezentantii provinciei vor continua negocierile cu Serbia, in cadrul eforturilor mediate de troica internationala pana la data convenita, 10 decembrie, dar nu se asteapta la un compromis. Dupa ce luni, ministrii de Externe ai tarilor UE vor incerca sa ajunga la un punct de vedere unitar legat de eventualitatea unei declaratii unilaterale de independenta a Kosovo, marti, sarbii si kosovarii vor avea la Bruxelles, o intalnire pe tema statutului provinciei. In timp ce Serbia considera ca independenta Kosovo va determina noi acte secesioniste in Balcani, europenii au lansat deja un apel catre Hashim Thaci, liderul partidului invingator in alegerile din Kosovo, indemnandu-l sa dea dovada de prudenta in privinta declararii rapide a independentei provinciei, deziderat pe care fostul lider al gherilei separatiste albaneze l-a exprimat in mod deschis.
Hashim Thaci, liderul principalului partid invingator la alegerile din Kosovo de sambata, a respins intr-un interviu publicat luni de " Frankfurter Allgemeine Zeitung" orice idee de federatie sau confederatie cu Serbia, apreciind ca doar independenta este posibila. "Kosovo trebuie sa isi decida independenta si imi doresc sprijin international pentru aceasta", a afirmat Thaci, liderul Partidului Democratic din Kosovo (PDK) si fost lider al gherilei separatiste albaneze. "Nu putem astepta ca toate tarile sa fie pregatite sa ne recunoasca", a mai spus Thaci , sustinand insa ca, in pofida reticentei lor, este in interesul Greciei si Ciprului sa faca acest pas. "Ideea avansata de Serbia pentru o solutie a la Hong Kong nu este de luat in calcul. Nici modelul cipriot nu poate fi adaptat la Kosovo, nici, de altfel, propunerile de federatie sau confederatie cu Serbia. Niciuna dintre aceste idei nu este viabila", a subliniat Thaci. Viitorul premier a mai afirmat ca reprezentantii Kosovo vor continua negocierile cu Serbia in cadrul eforturilor mediate de troica internationala pana la data convenita, 10 decembrie, dar ca nu se asteapta la un compromis. "Dupa 10 decembrie, Kosovo isi va lua decizia, in coordonare cu Washingtonul si Bruxelles-ul", a precizat el.
UE cauta o solutie unitara de compromis
Ministrii de Externe ai tarilor UE se reunesc, luni, pentru a incerca sa gaseasca o pozitie unitara in eventualitatea in care Kosovo decide sa-si declare unilateral independenta. Desi SUA si majoritatea statelor membre UE sustin independenta provinciei, mai multe tari din vecinatatea Balcanilor, dar si Germania si Spania, au inca rezerve in sprijinirea unei declaratii de independenta care nu ar avea acordul ONU, noteaza NewsIn. Diplomatii sustin, insa, ca si Madridul si Berlinul pot fi convinse, daca va fi clar ca s-a facut tot posibilul pentru a obtine un compromis intre Serbia si majoritatea albaneza a Kosovo.
Sarbii si kosovarii se vor intalni la randul lor, marti, la Bruxelles pentru o reuniune directa cruciala pentru statutul provinciei administrate de ONU. Serbia se opune vehement oricarei forme de independenta a Kosovo, considerand provincia leaganul culturii si istoriei sale, aminteste NewsIn. Wolfgang Ischinger, diplomatul german ce reprezinta UE in troica internationala, din care mai fac parte un american si un rus, va participa la intalnirea de marti, dar nimeni nu se asteapta ca reuniunea sa aduca progrese prea mari. Boicotul in masa al sarbilor kosovari la alegerile de sambata, in semn de protest fata de sustinerea larga de care se bucura ideea independentei teritoriului, nu a facut decat sa sublinieze diviziunile. Seful diploma�iei europene, Javier Solana si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si-au exprimat regretul pentru boicotul facut la indemnul Belgradului. Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa a apreciat ca participarea scazuta, " reflecta nemultumirea generala a populatiei fata de elita politica".
Potrivit proiectului de declaratie, care va fi adoptata dupa discutiile de luni ale ministrilor de Externe, UE isi va exprima "ingrijorarea profunda pentru deteriorarea situatiei politice" din Bosnia, aluzie la neintelegerile dintre etnicii sarbi, musulmani si croati cu privire la reformele institutionale.
Diplomatii europeni sunt de parere ca tensiunile din Kosovo se extind catre Bosnia, iar planurile UE de a incepe reducerea fortei de pace europene au fost amanate.
Un nou efort de mediere este programat pentru 26 noiembrie, cu doua saptamani inainte de termenul de 10 decembrie fixat de Statele Unite si Uniunea Europeana.
Europenii ii recomanda lui Thaci prudenta
Europenii au lansat luni un apel catre Hashim Thaci, liderul partidului invingator in alegerile din Kosovo, indemnandu-l sa dea dovada de prudenta in privinta declararii rapide a independentei provinciei, deziderat pe care fostul lider al gherilei separatiste albaneze l-a exprimat in mod deschis . "Thaci trebuie sa inteleaga diferenta intre a fi un om politic in opozitie si a fi un premier responsabil", a subliniat seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt. Acesta a fost un mediator foarte activ in zona Balcanilor in anii '90, si a facut aceste afirmatii la sosirea la o reuniune a ministrilor europeni de Externe de la Bruxelles. "Kosovo este practic independent de Serbia, dar nu cred ca ar vrea sa fie independent si de comunitatea internationala", a adaugat el. "Facem totul pentru a convinge kosovarii sa nu apeleze la o declaratie unilaterala de independenta, fara sprijinul comunitatii internationale", a aratat si ministrul luxemburghez de Externe, Jean Assleborn. Javier Solana, inaltul reprezentant UE pentru politica externa, a declarat la randul sau ca "Troica continua sa negocieze. Vor mai exista doua sedinte. Una la Viena si una aici (la Bruxelles - n.red.) si trebuie sa asteptam raportul din 10 decembrie".
Serbia: Independenta Kosovo va determina noi acte secesioniste in Balcani
Serbia nu a ramas nici ea rece la declaratiile facute de Thaci, viitorul premier al provinciei Kosovo, avertizand Occidentul, inaintea unei noi runde de negocieri privind statutul provinciei, ca o declaratie unilaterala a independentei de catre majoritatea albaneza va conduce la noi acte secesioniste in Balcani. Slobodan Samardzici, ministrul sarb pentru Kosovo, a subliniat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca "daca independenta Kosovo este recunoscuta, aceasta nu va fi faza finala a dezintegrarii fostei Iugoslavii, ci prima faza a unei noi dezintegrari si a unei noi secesiuni in Balcani". El a avertizat ca recunoasterea probabila a independentei Kosovo de catre SUA si UE ar insemna deschiderea unei veritabile cutii a Pandorei. Desi Samardzici nu a dat detalii, unii analisti avertizeaza ca independenta Kosovo ar putea avea efect de domino, prima victima fiind chiar Kosovo, prin nordul provinciei, locuit de sarbi care vor dori sa se alature Serbiei. Urmatoarea pe lista ar putea fi Bosnia, sprijinita de Serbia in pofida eforturilor occidentalilor de a consolida institutiile centrale pe care aceasta le imparte cu etnicii croati si musulmani. Potrivit unor politicieni sarbi, Macedonia, divizata etnic, ar putea fi si ea afectata, tensiunile continuand sa persiste in regiune, in ciuda solutionarii prin mediere occidentala a rebeliunii minoritatii albaneze din 2001.
In Occident, insa, exista temerea ca aceste tensiuni s-ar putea intensifica daca provincia Kosovo nu isi va capata independenta. Serbia considera ca oferta sa pentru Kosovo, care inseamna o ampla autonomie, ar reinstaura stabilitatea, ordinea si legea, a spus Samardzici, citat de agentia de stat Tanjug.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 260  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-19
 21:17 
Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica"
 18:32 
Comisia Europeana a aprobat preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGas
 17:55 
Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic
3 comentarii
 17:45 
Dumitru Tinu a fost exhumat
1 comentariu
 17:29 
Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele
 16:41 
Venitul Prea Fericitului Daniel: 7997 lei pe luna
1 comentariu
 16:11 
Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetara din acest an
 15:31 
Frig si vant puternic in toata tara
 15:15 
Condamnatii politic vor fi repusi in drepturi
 13:33 
Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala
1 comentariu
 11:43 
177 de romani au primit decizii de expulzare din Italia
 11:14 
Septimiu Stoica vrea sa renunte la conducerea Bursei de Valori
 Top afisari / comentarii 
 Aliati si licurici (3211 afisari)
 Fiica secreta a lui Evita (3072 afisari)
 Asasinarea lui JFK- teoria Pacepa (3068 afisari)
 Taxi mafia (2434 afisari)
 Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul (2077 afisari)
 Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica" (3304 afisari)
 Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele (1173 afisari)
 Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala (1049 afisari)
 Dumitru Tinu a fost exhumat (594 afisari)
 Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic (547 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01198 sec.