Ziua Logo
  Nr. 4088 de vineri, 16 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Creste tensiunea la granita turco-irakiana
Turcia pregateste o operatiune transfrontaliera impotriva rebelilor kurzi din Irak
 16 noiembrie, 16:50 
Tancurile turcesti sunt pregatite de invazie (Foto:EPA)
Turcia este "in curs de implementare" a unei operatiuni trasnfrontaliere impotriva rebelilor kurzi, refugiati in nordul Irakului, de unde lanseaza atacuri impotriva trupelor turce, a declarat un general turc, citat de Reuters. Nu existau insa indicii, joi seara, privind o intensificare a activitatii militare de-a lungul frontierei turco-irakiene, potrivit jurnalistilor din regiune, ceea ce sugereaza ca o eventuala ofensiva se afla doar in faza pregatitoare. "Suntem in curs de implementare a operatiunii transfrontaliere", a declarat, joi, generalul Ilker Basbug, comandantul trupelor terestre si al doilea ofiter din ierarhia armatei turce, fara a oferi detalii.
Parlamentul de la Ankara a aprobat luna trecuta cererea Guvernului de a lansa operatiuni in nordul Irakului. "Cand si cum motiunea (privind operatiunea transfrontaliera) va fi implementata este o alta problema", a precizat generalul Basbug. Turcia a mobilizat circa o suta de mii de militari, sustinuti de avioane de lupta, elicoptere si tancuri, in perspectiva unei incursiuni militare pentru neutralizarea rebelilor separatisti. Un ofiter superior din cadrul politiei irakiene de frontiera a declarat ca nu exista indicii privind lansarea operatiunii militare turce in nordul Irakului. "Nu a avut loc nici o incursiune turca in nordul Irakului, desi sunt foarte multi militari mobilizati pe partea turca a frontierei", a spus ofiterul irakian sub protectia anonimatului. La randul sau, un oficial militar american de rang inalt din Bagdad a declarat ca nu detine informatii privind o eventuala interventie militara iminenta a armatei turce.
"Fortele armate turce lanseaza raiduri transfrontaliere de ani de zile, iar acestea au avut succes pana in prezent", a mai declarat Basbug, in replica la criticile privind eficienta acestor incursiuni in nordul Irakului. El a precizat ca, daca aceste operatiuni nu ar fi fost lansate, ar fi existat in prezent 10.000 de rebeli, in loc de 5.000, in nordul Irakului si sud-estul Turciei. Premierul turc,Tayyip Erdogan, a afirmat ca actiunuile armatei turcesti ar urma sa aiba loc in ciuda dificultatilor logistice cauzate de apropierea iernii in regiunea muntoasa ocupata de rebeli.
Saptamana trecuta, in cadrul unei intalniri cu presedintele George W. Bush, premierul turc a cerut ajutorul acestuia in capturarea membrilor PKK, desi Bagdad-ul nu are o influenta majora in regiunile semi-autonome din nord. Potrivit "Turkish Daily News", guvernatorul provinciei Dahuk, Taher Fattah Ramadan, a declarat :" Sa fiu sincer, PKK este o organizatie enervanta". Acesta a adaugat ca intre provincia turca si cea kurda din intreriorul Irakului exista o puternica legatura economica , enumerand peste 180 de companii, dar ca acest schimb economic este serios pus in pericol de atacul Turciei.
A inceput procedura pentru interzicerea principalului partid prokurd
Ca urmare a acestor conflicte, procurorul general al Inaltei Curti de Casatie a Turciei, Abdurrahman Yalcinkaya, a demarat o procedura oficiala vizand scoaterea in afara legii a Partidului pentru o Societate Democratica (DTP, prokurd), acuzat de legaturi cu rebelii kurzi din Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informeaza presa internationala."Nu este tocmai o surpriza", a comentat Sirri Sakik, membru al legislativului de la Ankara si o importanta figura a militantismului kurd in Turcia. "Avem de-a face cu o reintoarcere in trecut a procesului democratic din tara, dar si a procesului de integrare in Uniunea Europeana", a apreciat Sakik.
Cererea depusa de Abdurrahman Yalcinkaya la Curtea Constitutionala survine solicitarii formulate de DTP, fondat in 2005,privind autonomia fata de Turcia a regiunii kurde din sud-estul anatolian al tarii. Demersul DTP a aparut in contextul in care marea majoritate a populatiei turce face presiuni asupra executivului de la Ankara pentru a pune capat actiunilor rebelilor kurzi din nordul Irakului. In Turcia, Curtea Constitutionala are dreptul de a interzice formatiuni politice. Yalcinkaya a declarat ca, pe perioada audierilor, DTP ar trebui sa fie oprit de la a mai participa la orice fel de alegeri. In trecut, Turcia a mai scos in afara legii si alte partide acuzate ca ar fi avut unele legaturi cu gherilele PKK, DTP negand, insa, ca ar avea orice fel de relatie cu insurgentii. Associeted Press mai aminteste remarcile premierului Tayyip Erdogan, potrivit caruia "oricine are scopuri si tinte distructive indreptate impotriva tarii este un inamic al poporului turc", subliniind astfel faptul ca orice persoana sau entitate care are legaturi cu PKK este considerat automat un dusman al Ankarei.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Ceata in spatiul aerian dintre Irak si Turcia    (Externe, 2007-11-02)
  Turcia a pornit razboiul    (Eveniment, 2007-10-25)
  Armata Turciei isi croieste drum in Irak    (Externe, 2007-10-18)
  Ofensiva turca din Irak s-a incheiat    (2008-02-29 11:38)
  Aviatia turca a atacat din nou tinte din nordul Irakului    (2007-12-22 11:18)
  Avioane de lupta turcesti au atacat nordul Irakului    (2007-12-15 10:53)
  Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci    (2007-10-22 16:00)
  Parlamentul turc a aprobat interventia militara in Irak    (2007-10-17 18:56)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-16
 18:34 
Presupus criminal in serie, prins la Sinaia
 18:30 
Ambasadorul Italiei: Guvernul din peninsula nu are de ce sa ceara scuze
6 comentarii
 18:22 
Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului
2 comentarii
 18:17 
Pastilele de slabit pot ucide
 18:14 
Tariceanu: Legile sunt proaste, dar nu mi se pare firesc ceea ce a facut ambasadorul Taubman
7 comentarii
 17:30 
CE a primit din partea Romaniei un raspuns privind inchisorile CIA
1 comentariu
 17:21 
Tezaur din vremea lui Petru I Musat, recuperat de muzeografii nemteni
 17:01 
Ciclonul din Bangladesh a facut peste 500 de victime
 16:31 
MIRA dubleaza numarul agentilor de circulatie din Bucuresti
 15:02 
Delfinii din Marea Neagra, ucisi de pacura ruseasca
 13:52 
Bhutto ataca Guvernul de tranzitie pe care-l numeste "inacceptabil"
 13:49 
Moscova continua santajul la adresa NATO
1 comentariu
 13:26 
Cozma, aviz pozitiv pentru eliberarea conditionata
 13:08 
Italia 1: Cinci "romani" au devastat un bar din Italia
1 comentariu
 12:57 
Cutitul cu care ar fi fost omorata Elodia nu are urme de sange
 12:45 
O comisie a ONU cere un moratoriu asupra pedepsei cu moartea
 Top afisari / comentarii 
 Smecheria (4567 afisari)
 Papa la ortodocsi (4146 afisari)
 Strategia terorii (3332 afisari)
 Avionul din adancuri (2020 afisari)
 "Ultimul mohican" din DGIPI a fost debarcat (2002 afisari)
 Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului (2401 afisari)
 Cutitul cu care ar fi fost omorata Elodia nu are urme de sange (1223 afisari)
 Tezaur din vremea lui Petru I Musat, recuperat de muzeografii nemteni (1174 afisari)
 Italia 1: Cinci "romani" au devastat un bar din Italia (995 afisari)
 Delfinii din Marea Neagra, ucisi de pacura ruseasca (989 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01256 sec.