Ziua Logo
  Nr. 4087 de joi, 15 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Brasov: Basescu a cerut scuze, in numele statului, victimelor din 15 noiembrie 1987
Iliesiu: Drepturi egale pentru luptatorii anticomunisti si revolutionari!
 15 noiembrie, 15:16 
Presedintele Traian Basescu participa,la Brasov, la comemorarea a doua decenii de la revolta anticomunista a muncitorilor din 15 noiembrie 1987. Dupa slujba religioasa care a deschis manifestarile si depunerea de coroane la monumentul ridicat in memoria victimelor represiunii regimului Ceausescu, presedintele Traian Basescu a declarat ca cere scuze, in numele statului roman, celor ce au suferit in urma reprimarii brutale a revoltei. "Trebuie sa cer iertare victimelor represiunii revoltei de la Brasov din 1987, in numele statului roman, pentru faptul ca, in 17 ani de stat de drept, sistemul judiciar nu a facut justitie, iar societatea romaneasca nu a fost incurajata sa isi recunoasca greselile. La Brasov, in 1987, s-a dat o proba de curaj intregii Europe", a spus Basescu. Presedintele a participat la Conferinta Internationala "15 noiembrie", organizata cu ocazia comemorarii, care are loc in Aula Universitatii "Transilvania" din Brasov.
Printre cei care vor fi prezenti la Brasov se numara presedintele Fundatiei "Centrul Solidaritatea", Bogdan Lis, cunoscutul istoric si cercetator de la Institutul Memoriei Nationale din Polonia, Jerzy Eisler, precum si ambasadorii Poloniei si Cehiei, Jacek Paliszewski si, respectiv, Petr Dokladal.
Sunt invitati, de asemenea, fosti detinuti politic anticomunisti si luptatori din rezistenta armata anticomunista impreuna cu oaspeti dragi din Basarabia, precum Alexandru Lesco si Tudor Popa. Vor fi prezenti luptatorii anticomunisti Gavrila Rusu, Teofil Mija, Nicolae Purcarea, Zoea Radulescu. La Brasov se vor afla si artistii Mariana Nicolesco si Dan Puric, informeaza Mediafax. Pe de alta parte, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a cerut punerea imediata in aplicare a recomandarii Raportului de condamnare a crimelor comunismului referitoare la formarea unei comisii de studiere a reprimarii revoltei muncitoresti din Brasov 1987. Totodata, Iliesiu face un apel catre premierul Calin Popescu Tariceanu. Aratand ca "revolta din noiembrie 1987 a fost preambului revolutiei anticomunsite incepute in decembrie 1989", vicepresedintele Aliantei Civice ii solicita primului ministru sa adopte, astazi, o ordonanta de urgenta pentru ca luptatorii anticomunisti de la Brasov din noiembrie 1987 sa fie asimilati cu revolutionarii anticomunisti din decembrie 1989. "Cerem sa li se confere si lor dreptul de a fi recunoscuti ca revolutionari astfel incat sa beneficieze de legea recunostintei", a declarat Iliesiu.
"Revolutia" de la "Steagul Rosu"
Dupa miscarea muncitoreasca din Valea Jiului, revolta minerilor din august 1977, cel de-al doilea protest major fata de regimul Ceausescu a avut loc la Brasov, in 15 noiembrie 1987. Potrivit Raportului de condamnare a crimelor comunismului, protestul muncitoresc de la Brasov a zguduit, prin amploarea sa, nu numai intreaga tara, chinuita de foame, frig si frica, ci si opinia publica occidentala care, datorita semnalului de alarma tras la Brasov, a inteles in ce mizerie crunta se zbatea populatia tarii. In dimineata zilei de 15 noiembrie, muncitorii de la Uzina de Autocamioane "Steagul Rosu" au parasit lucrul dupa ce, cu o zi in urma, schimbul al treilea al uzinei a fost informat ca va primi salariile diminuate cu 30%, potrivit martorilor. Motivul invocat a fost depasirea cheltuielilor de productie planificate. Muncitorii s-au strans in grupuri din ce in ce mai mari, cerand explicatii conducerii intreprinderii, in fata cladirii administrative adunandu-se, in final, cateva mii de oameni. Conducerea uzinei a refuzat dialogul cu salariatii, drept pentru care acestia au pornit catre sediul Comitetului Judetean de Partid Brasov. Pe traseu, numarul protestatarilor a crescut, populatia Brasovului dovedind solidaritate cu muncitorii de la Steagul Rosu. Strigand lozinci anticomuniste si impotriva lui Nicolae Ceausescu, muncitorii au patruns in cladirea partidului, aruncand portretele dictatorului si arzand publicatiile propagandistice ce partid. In jurul pranzului, trupele USLA au interevenit in forta, folosind gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa multimea. Zeci de muncitori au fost arestati, torturati si deportati, potrivit retetei persecutiilor politice ale regimului "societatii multilateral dezvoltate". Spre deosebire de alte revolte muncitoresti, istoricii o califica pe cea a muncitorilor de la Steagul Rosu drept initiatoare a primului "val de mobilizare impotriva regimului, care a culminat cu Revolutia din decembrie 1989".
Tudor BORCEA  
Alte articole
  Tutea, comemorat la Brasov    (Cultura, 2007-12-06)
  Basescu distinge eroii de profitori    (Politica, 2007-11-16)
 Afisari: 263  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-15
 22:18 
David:S-a demarat procedura de extradare a lui Argint
 18:32 
Dan Mihoc, suspectat de organizarea "coletelor ucigase" trimise la "Europa Libera"
3 comentarii
 17:29 
Presedintia rectifica cifra romanilor ucisi in Italia anuntata de Basescu
 17:21 
De Sarbatori, companiile americane cresc preturile curselor aeriene
 17:11 
Reactii la acuzele lui Taubman
5 comentarii
 17:10 
Ambasadorul SUA la Bucuresti critica dur Parlamentul Romaniei
2 comentarii
 16:49 
Poluarea in stramtoarea Kerci, de 40 de ori peste limita admisa
 15:59 
Mitropolia Basarabiei nu va renunta niciodata la eparhiile sale istorice
1 comentariu
 15:51 
Rusia si-a retras trupele din Georgia
 15:39 
The invasion (Invazia)
 15:31 
Musharraf se va retrage din functia de comandant al armatei inainte de 1 decembrie
 15:28 
Leul, nou minim istoric fata de euro
 15:02 
Chiuariu anunta incriminarea crimelor comunismului in Codul Penal
3 comentarii
 14:56 
MAE a renuntat la atentionarea privind calatoriile in Italia
 13:47 
CNCD s-a abtinut de la pronuntare in cazul Cioroianu
3 comentarii
 13:39 
Traseul fugarului Omar Hayssam, reconstituit de procurori
 11:52 
Epidemie de sinucideri in randul fostilor combatanti americani
 10:43 
Actrita Laura Vasiliu, bruscata de carabinieri, la Torino
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prima imagine de inalta definitie a Pamantului (3327 afisari)
 Frauda (3242 afisari)
 "Cutremurele nu au fost nimic pe langa ce s-a intamplat!" (2959 afisari)
 Afacerile lui Cartianu (2725 afisari)
 Sfaturile Lordului Giddens (2071 afisari)
  Dan Mihoc, suspectat de organizarea "coletelor ucigase" trimise la "Europa Libera" (1135 afisari)
 Actrita Laura Vasiliu, bruscata de carabinieri, la Torino (1021 afisari)
 Traseul fugarului Omar Hayssam, reconstituit de procurori (890 afisari)
 Leul, nou minim istoric fata de euro (802 afisari)
 Rusia si-a retras trupele din Georgia (777 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01527 sec.