Ziua Logo
  Nr. 4086 de miercuri, 14 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Milioane de angajati din intreaga lume ar putea fi victimele schimbarilor climei
Incalzirea globala loveste piata europeana a muncii
 14 noiembrie, 14:10 
Milioane de angajati din intreaga lume ar putea fi victimele schimbarilor climatice (incalzirea globala, fenomene extreme etc.), chiar daca eforturile depuse pentru a modera aceste schimbari vor crea "valuri de angajari importante", potrivit declaratiilor oficialilor pentru mediu ai Natiunilor Unite. Directorii agentiilor meteorologice si climatice ale ONU au declarat ca schimbarile climatice vor "decima", printre altele, sectorul mondial al pescuitului si industria turismului, provocand in mod direct "pierderi masive de angajati", care vor fi fortati sa-si paraseasca locul de munca in urma schimbarilor climei la nivel mondial. In acelasi timp, directorul executiv al Programului Natiunilor Unite asupra Mediului (PNUE), Achim Steiner, a declarat ca numeroase locuri de munca vor fi create mai ales in sectorul tehnologiei mediului, pe masura cresterii eforturilor tarilor care cauta solutii pentru reducerea efectelor schimbarilor climatice. In Statele Unite, exista in momentul de fata mai multi angajati in sectorul de mediu decat in industria farmaceutica, a aratat Achim Steiner. Mai mult decat atat, in Europa, vom avea parte de un alt exemplu spectaculos in acest sens, in cazul Germaniei, unde numarul locurilor de munca in domeniul ecologiei si mediului il va eclipsa, in 2020, pe cel din sectorul automobilelor, a aratat Steiner. Un exemplu uimitor, avand in vedere rolul de varf la nivel mondial pe care il joaca Germania in domeniul fabricarii de automobile. "Schimbarile climatice si necesitatea de a le face fata devine un impuls major pentru solutiile novatoare si in materie de eficienta", a declarat Steiner in fata diplomatilor, sindicatelor si reprezentantilor intreprinderilor, in fata Organizatiei Internationale a Muncii, institutie specializata a ONU insarcinata cu promovarea drepturilor muncitorilor, ameliorarea conditiilor de lucru si lupta impotriva somajului.
Milioane de oameni isi vor parasi tarile
Fenomenul incalzirii globale, asociat de oamenii de stiinta activitatilor umane, cum este combustia materialelor energetice fosile, va provoca o crestere considerabila a nivelului marilor si va perturba modelele climatice pe tot globul, finalizate dramatic prin furtuni extrem de violente si seceta, fenomene care "vor forta milioane de oameni sa-si paraseasca tarile de bastina". "Aceste tendinte sunt deja observabile", potrivit secretarului general al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, Michel Jarraud. "Incalzirea globala are loc mult mai repede decat ceea ce noi am prevazut", a indicat Jarraud. Matthew Farrow (Confederatia Industriei Britanice) a facut referire la un sondaj recent care arata faptul ca ingrijorarile in privinta incalzirii globale au un impact "destul de" sau "foarte" mare asupra a peste 70% din companii. Farrow a declarat ca actiunile guvernului pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si incercarile de a raspunde impactului schimbarilor climatice "vor avea un efect considerabil asupra industriei europene in anii urmatori".
Liderii sindicatelor muncii au facut de asemenea referire la incalzirea globala ca la un factor "foarte important" in anii ce vor veni si au cerut strategii "clare si pe termen lung pentru a-i ajuta pe viitorii muncitori dezradacinati".
"Problema este ca noile locuri de munca in domeniul mediului nu vor fi create in acelasi timp sau in acelasi loc, pentru a le contracara pe cele pierdute", a spus Joaquin Nieto, presedintele Sustainlabor, o fundatie internationala pentru dezvoltare durabila. "In acest caz, vorbim de schimbari majore, la fel de importante ca revolutia industriala", a declarat Nieto.
Tudor BORCEA  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-14
 18:57 
Eva Longoria, dezbracata
 18:13 
Basescu ar ataca legea votului uninominal la Curtea Constitutionala
 18:06 
Modificarile legii privind salarizarea diplomatilor sunt legale
 17:40 
Doi elevi au fost injunghiati intr-un autobuz din Capitala
 17:35 
Moscova isi face scut antiamerican
 17:26 
UE blocheaza preluarea DoubleClick de catre Google
 16:41 
Franco Frattini se opune revizuirii directivei UE privind libera circulatie a persoanelor
 16:29 
Musharraf si-ar da demisia
 16:24 
Un website a cumparat o echipa de fotbal
 16:24 
Hot de bijuterii roman cautat de politistii din Belgia si Elvetia
 16:05 
Joaca-te cu Elodia pe Internet!
 15:15 
Un serif american a cheltuit banii inchisorii pentru a hrani politisti romani
1 comentariu
 15:10 
Premierii celor doua state coreene s-au intalnit la Seul
 14:35 
Romania mai primeste o luna pentru a-si rezolva problemele din agricultura
 13:47 
Marea Britanie, in centrul unui scandal cu imigranti ilegali
 13:16 
200 de companii aeriene pacalesc pasagerii pe Internet
 12:29 
De anul viitor, Ungaria liberalizeaza piata muncii pentru romani
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Revolta generalilor (5779 afisari)
 Cretinii (4347 afisari)
 Parlamentul European a respins existenta limbii moldovenesti (4069 afisari)
 Elodia traieste si-i face praf pe politicieni! (3646 afisari)
 SRI contra SIE (3347 afisari)
 Eva Longoria, dezbracata (3419 afisari)
 Joaca-te cu Elodia pe Internet! (1936 afisari)
 Moscova isi face scut antiamerican (997 afisari)
 Un serif american a cheltuit banii inchisorii pentru a hrani politisti romani (668 afisari)
 Hot de bijuterii roman cautat de politistii din Belgia si Elvetia (633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01504 sec.