Ziua Logo
  Nr. 4084 de luni, 12 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Manifestari extrem de violente in campionatul de fotbal italian
Roma, devastata de suporteri
 12 noiembrie, 12:22 
Autoturism incendiat la Roma de suporteri (Foto EPA)
Capitala Italiei s-a transformat noaptea trecuta intr-o adevarata scena de razboi, autoritatile italiene reusind cu greu sa aplaneze conflictele de strada izbucnite dupa ce un fan al echipei Lazio a fost impuscat de un politist. La Roma, suporterii au atacat o cazarma a carabinierilor, au incendiat mai multe masini si au patruns in sediul Comitetului Olimpic Italian. Mai mult, valul de manie declansat de moartea suporterului italian a stat si la originea confruntarilor din mai multe orase din Peninsula, intre care Bergamo si Milano. Gabriele Sandri, in varsta de 26 de ani, a murit in urma ciocnirilor violente dintre fanii lui Lazio si cei ai lui Juventus care s-au intalnit in apropiere de Arezzo, pe autostrada. Suporterul echipei Lazio a fost impuscat din greseala, in timp ce se afla in masina, iar autorul este un ofiter de politie care incerca sa calmeze spiritele dintre grupurile de ultrasi. "Mi s-a spus ca este vorba de un caz izolat si ca un politist ar fi tras. Din cate stiu, cinci tineri se aflau intr-o masina si au avut un conflict cu altii. Un politist a incercat sa calmeze spiritele si arma s-a declansat accidental", a spus presedintele clubului Lazio, Claudio Lotito. La aflarea vestii, suporterii din Bergamo au sarit la gatul fortelor de ordine, care au avut mari probleme in gara din oras cu fanii Atalantei si ai Milanului.
Gherila urbana
Seara trecuta, mass-media italiene informau despre existenta a sase raniti printre fortele de ordine, intre care unul in stare grava, la Roma, unde confruntarile au fost cele mai dure. Trei persoane, intre care o femeie, au fost arestate. Politisti si carabinieri au fost tinta provocarilor in tot cursul dupa-amiezii in jurul stadioanelor, in timp ce confruntari mai dure cu politistii au avut loc la Bergamo si la Milano. Totusi, incidentele cele mai violente s-au derulat la caderea noptii, la Roma. Dupa ce au incendiat scutere in jurul Stadionului Olimpic, aproximativ 200 de suporteri, cei mai multi cu fata mascata de fulare si inarmati cu bastoane, au atacat o cazarma a politiei, incendiind mai multe masini in scene calificate de presa italiana drept o "veritabila gherila urbana". Orbiti de ura si violenta, aceeasi suporteri au patruns apoi in sediul Comitetului National Olimpic italian din vecinatate si au devastat o parte a institutiei. Dupa mai multe ore de atacuri impotriva manifestantilor si utilizarii gazelor lacrimogene, fortele de politie au reusit in cele din urma, spre caderea noptii, sa readuca linistea in acest cartier din nordul Romei. De asemenea, trei ziaristi au fost agresati si deposedati de aparatura lor in cursul confruntarilor din Roma, precum si o echipa de televiziune la Milano. Dupa anuntarea mortii suporterului, autoritatile guvernamentale - in acord cu instantele fotbalistice - au decis sa amane meciul Internationale - Lazio din etapa a 12-a a campionatului, ce urma sa fie disputat la Milano, precum si meciul AS Roma - Cagliari, ce urma sa se joace in capitala. In semn de doliu, alte sase meciuri ale zilei au inceput cu zece minute intarziere. Potrivit Rompres, toti jucatorii si arbitrii au purtat banderole negre, iar la Bergamo, meciul Atalanta - AC Milan a fost suspendat dupa cateva minute de joc din cauza comportamentului violent al suporterilor.
Injunghiati pe stadion
Luptele de strada care s-au produs ieri in Italia vin la mai putin de noua luni de la evenimentele tragice ce au avut loc la Catania si care s-au soldat cu moartea unui politist. Decesul fanului lazial este al 13-lea cauzat de violentele de pe stadioane, din 1962 pana in prezent. Astfel, la 18 aprilie 1962, un suporter, ranit de un proiectil, a decedat in timpul unui meci din liga a treia, disputat la Salerno, intre echipa locala si Potenza. Incidentele au inceput dupa ce arbitrul partidei nu a acordat un penalti pentru formaiia Potenza. In 1979, in timpul derbiului dintre Lazio si AS Roma, un suporter in varsta de 33 de ani al echipei Lazio a fost ranit mortal de o petarda aruncata de fanii Romei. In martie 1982, un suporter al echipei AS Roma, in varsta de 14 ani, si-a pierdut viata intr-un incendiu ce a avut loc intr-un tren, incendiu provocat de fani la revenirea in capitala Italiei, dupa o infrangere in meciul cu Bologna. In perioada 1984-1988, patru tineri au decedat ca urmare a altercatiilor intre suporteri ce au avut loc la Trieste, Milano, Ascoli si Sanbenedettese. Doi dintre tineri au fost injunghiati, iar ceilalti doi au decedat ca urmare a loviturilor primite. La 29 ianuarie 1995, cu putin timp inainte de inceperea meciului Genoa - AC Milan, un suporter in varsta de 25 de ani al echipei locale a fost ucis de un fan milanez cu lovituri de cutit. Dupa acest incident, urmat de alte violente, Comitetul Olimpic Italian a decis sa anuleze in duminica urmatoare toate manifestarile sportive din Italia. In 17 iunie 2001, in timpul derbiului sicilian Messina - Catania, un suporter in varsta de 24 de ani al Messinei a fost lovit de o petarda mare. El a decedat 15 zile mai tarziu. La 20 septembrie 2003, in timpul partidei Avellino - Napoli, un fan al formatiei oaspete a cazut dintr-un sector de tribuna aflat la inaltime si a decedat doua zile mai tarziu. La 27 ianuarie 2007, Ermanno Licursi, oficial al clubului de amatori Sanmartinese, a decedat in timp ce incerca sa se interpuna intre jucatorii sai si suporterii formatiei adverse. Pe 2 februarie 2007, un politist in varsta de 38 de ani, lovit de o petarda, a decedat la Catania in timpul infruntarilor dintre fortele de ordine si suporterii echipei locale.
Oana ROTARU  
 Afisari: 341  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-12
 19:08 
Elodia in Europa
 18:46 
Condoleezza Rice este nemultumita de situatia din Balcani
2 comentarii
 18:18 
Satu Mare: Politistii de frontiera au prins o retea ucrainiana de contrabanda cu tigari
 18:16 
Romanul ucis sambata la Napoli este din judetul Dolj
 16:47 
Bhutto rupe definitiv negocierile cu Musharraf
1 comentariu
 16:03 
Incendiu de proportii la Londra
 15:44 
Marea Britanie vrea sa alunge imigrantii
1 comentariu
 15:14 
Tudor Chiuariu s-a intalnit cu romanii din Italia
 15:07 
Emilia Neamtu isi mentine declaratiile in cazul Mailat
 15:05 
Dorinel Munteanu s-a retras defitiniv de la echipa nationala
 14:58 
Jaf armat la o benzinarie din Satu Mare
 14:05 
Imigrant roman, agresat la Roma
 14:03 
In Spania se desfasoara cel de-al doilea Congres al Romanilor
 13:19 
Cioroianu: Trimiterea infractorilor in desert nu se va intampla prea curand
1 comentariu
 13:02 
Un sfert din miliardarii Forbes au afaceri de succes in Romania
 12:35 
Zece nave scufundate in stramtoarea Kerci din Marea Neagra
 11:57 
Parlamentul European dezbate decretul italian privind expulzarile
 Top afisari / comentarii 
 Submarin chinez in inima flotei americane (4900 afisari)
 Cine ne pune la zid (2976 afisari)
 Am gasit-o pe Elodia la Roma (2740 afisari)
 Doua solutii pentru o problema (romaneasca devenita europeana) (2598 afisari)
 Delirul antiromanesc are o rezolvare atat de simpla: inteligenta (2214 afisari)
 Zece nave scufundate in stramtoarea Kerci din Marea Neagra (687 afisari)
 Satu Mare: Politistii de frontiera au prins o retea ucrainiana de contrabanda cu tigari (507 afisari)
 Romanul ucis sambata la Napoli este din judetul Dolj (422 afisari)
 Un sfert din miliardarii Forbes au afaceri de succes in Romania (411 afisari)
 Cioroianu: Trimiterea infractorilor in desert nu se va intampla prea curand (379 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.