Ziua Logo
  Nr. 4081 de joi, 8 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Instanta a respins contestatia sefului statului ca "neintemeiata"
Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita"
 8 noiembrie, 19:52 
ULTIMA ORA
Traian Basescu a anuntat ca va contesta la Curtea Suprema decizia instantei in cazul acuzatiilor de discriminare aduse de CNCD, aducand ca argument lipsa de reactie a Consiliului pentru Combaterea Discriminarii in cazul declaratiilor ministrului Cioroianu: ''Tratamentul primit de mine de la CNCD mi se pare discrepant. Mi se pare discrepanta decizia CNCD care arata dublu stabndard daca de gandim ca zilele trecute un alt demnitar facea lagare prin desert. Asa a gasit el solutia. Intamplator, CNCD considera ca nu este cazul sa se sesizeze".
In plus, seful statului a criticat decizia Curtii de Apel: "Curtea de Apel Bucuresti a aratat dublu standard, fiindca plecand de la o discutie privata a luat decizia de a nu admite actiunea mea in timp ce respinge dosare mari de coruptie. Probabil ca asa se va constata ca nu sunt bune nici inregistarile cu domnul Remes in timp ce discutiile mele cu sotia sunt bune. Decizia mea este de a ma adresa Curtii Supreme de Justitie".
---
Presedintele Traian Basescu a pierdut, astazi, procesul cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in cazul "tiganca imputita". Curtea de Apel Bucuresti a respins ca "neintemeiata" contestatia sefului statului fata de decizia de avertisment data de CNCD in cazul jignirii reporterului unei televiziuni private. Unul dintre aparatorii lui Basescu a declarat in instanta ca nu exista un text de lege in baza caruia presedintele a fost sanctionat cu avertisment de CNCD, apreciind ca sanctiunea privind discriminarea trebuie reglementata printr-o lege speciala. Solutia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs.
Avocatii sefului statului au solicitat, astazi, anularea hotararii prin care Basescu a fost sanctionat, sustinand ca actul contestat este nelegal si au sustinut ca afirmatia presedintelui nu poate fi catalogata in nici un caz drept discriminare. "Potrivit legii, discriminare inseamna actiuni de excludere, deosebire, preferinta, pe baza de etnie, care au ca scop restrangerea unor drepturi. In cazul nostru nu poate fi vorba de niciuna din situatiile amintite mai sus. Este o simpla afirmatie facuta intr-un cadru privat. Mai mult, chiar in hotararea pe care o contestam noi se spune ca Traian Basescu a fost de buna credinta la acel moment", a sustinut in fata judecatorilor Florentin Tuca, unul dintre cei doi aparatori ai lui Traian Basescu, citat de NewsIn.
Mai mult, avocatii presedintelui Basescu au sustinut in fata instantei ca CNCD utilizeaza o "practica neunitara", dand exemplu cazul senatorului Puiu Hasotti, care, nu a fost sanctionat, desi ar fi spus in plenul Senatului despre senatorii PRM ca sunt "tigani". "Consiliul nu a catalogat afirmatia drept o discriminare", a declarat Robert Rosu, celalat avocat al lui Basescu.
In replica, juristul CNCD a cerut instantei sa respinga ca neintemeiata actiunea avocatilor presedintelui, pe motiv ca, tinand cont de calitatea pe care o are, Traian Basescu ar trebui sa aiba grija la orice afirmatie pe care o face, indiferent ca se afla intr-un mediu privat sau public.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, saptamana trecuta, o exceptie ridicata de CNCD in procesul in care Traian Basescu a contestat sactionarea sa cu avertisment in cazul "tiganca imputita". Presedintele Basescu a dat in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar actiunea a fost inregistrata in 20 iunie. Conducerea CNCD a hotarat, cu doua saptamani inainte de aceasta data, ca folosirea de catre Basescu a sintagmei "tiganca imputita" la adresa jurnalistei de la Antena 1 este discriminare, iar folosirea apelativului "pasarica" atinge demnitatea umana. Presedintele Romaniei i-a a smuls telefonul Andreei Pana, care-l filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul "pasarica", si folosins, la adresa sa, exprimarea "cat era de agresiva tiganca asta imputita". CNCD i-a aplicat lui Traian Basescu cea mai usoara sanctiune pe care o avea la dispozitie, dintre cele prevazute de legea care reglementeaza domeniul combaterii discriminarii.
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Rade ciob de oala sparta   de sandutza
Si uite asa ne pricopsiram cu un prezidel nazist, caci asta ne mai lipsea,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-08
 19:32 
Masini in flacari in cartierul Salajan
 18:22 
Georgia: Alegeri anticipate in ianuarie
 18:08 
Tensiunile de la granita turco-irakiana se amplifica
1 comentariu
 18:04 
Reabilitarea Romanovilor, respinsa fara drept de apel
 17:51 
ANAF: Taxele si impozitele vor fi platite on line
 17:37 
Iuscenko vrea sa-l trimita pe Basescu pe o insula singuratica din Marea Neagra
 17:20 
Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam
 17:03 
Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova
 16:31 
Din decembrie, mai multe vize pentru moldoveni
 16:13 
Israelul ar putea ataca Iranul
1 comentariu
 16:05 
Oscarurile vor avea propriul muzeu, la Hollywood
 14:50 
Cat dureaza o casnicie (The Heartbreak Kid)
 14:36 
Biserica Ortodoxa Rusa, in conflict cu Patriarhia Romana
1 comentariu
 14:21 
Anchetatorii analizeaza continutul cutiei negre a elicopterului prabusit
 14:00 
Implant pentru corectarea afectiunilor coloanei
 13:06 
Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala
 12:42 
Human Rights Watch: "Romanii sunt tinta expulzarilor"
 Top afisari / comentarii 
 Disectia (2373 afisari)
 Sapte peste prag (2255 afisari)
 Mai tare ca Pache (2066 afisari)
 Tiganii romani si munca la negru din Italia (1877 afisari)
 Alegerea papilor - se revine la 2/3 (1597 afisari)
 Israelul ar putea ataca Iranul (762 afisari)
 Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova (447 afisari)
 Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam (412 afisari)
 Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita" (295 afisari)
 Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala (258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02128 sec.