Ziua Logo
  Nr. 4081 de joi, 8 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ungheni: Medicii legisti sustin ca militarii au murit la impactul cu solul
Anchetatorii analizeaza continutul cutiei negre a elicopterului prabusit
 8 noiembrie, 14:21 
Imagini de locul tragediei (foto Rompres)
Cutia neagra a elicopterului prabusit aseara langa Ungheni, Arges a fost gasita in aceasta dimineata. Si tot astazi, medicii legisti au stabilit, la o analiza preliminara, ca cei trei membri ai echipajului au murit din cauza politraumatismelor grave pe care le-au suferit in urma prabusirii aparatului de zbor. "Putem spune cu certitudine ca nu au murit prin carbonizare, nu prin explozie, nu prin flacara, ci prin politraumatisme", a declarat medicul, Dan Manu, seful Serviciului Medico-Legal Arges. Pana la finalizarea anchetei,toate cele 23 de elicoptere ale Bazei 90 Transport Aerian Otopeni nu se vor mai ridica de la sol, in urma unei decizii a Ministerului Apararii.
Membrii comisiei de ancheta au incheiat actiunea de recuperare a trupurilor celor trei victime, acestea fiind transportate la Serviciul Medico-Legal. "Pot sa va confirm ca actiunea de recuperare a resturilor elicopterului s-a incheiat, iar toate componentele acestuia gasite in zona vor fi transportate la Baza 90 Otopeni, proprietara aparatului", a declarat colonelul Adrian Parvu, ofiter de relatii publice la Comandamentul Opoerational Aerian Principal.
Medicii legisti au stabilit, la o analiza preliminara, ca cei trei membri ai echipajului au murit din cauza politraumatismelor grave pe care le-au suferit in urma prabusirii aparatului de zbor. "in momentul de fata va pot spune cu precizie ca cei trei au murit din cauza traumatismelor grave. Toti membrii echipajului sunt pe scaunele lor. Au multiple politraumatisme, extrem de grave. Pilotul comandor este practic strivit, are toate membrele fracturate, are fracturi deschise.Putem spune cu certitudine ca nu au murit prin carbonizare, nu prin explozie, nu prin flacara, ci prin politraumatisme", a declarat medicul Dan Manu, seful Serviciului Medico-Legal Arges.
Ministerul Apararii a decis ca toate cele 23 de elicoptere ale Bazei 90 Transport Aerian Otopeni sa nu se mai ridice de la sol pana la finalizarea anchetei si elucidarea cauzelor prabusirii aparatului IAR 330 PUMA SOCAT.
Concluziile finale in 30 de zile
Seful comisiei de ancheta, generalul Ion Aurel Stanciu, a declarat ca datele continute de cutia neagra pot fi folosite, iar in termen de 30 de zile vor fi date publicitatii concluziile. Potrivit sursei citate, in cursul diminetii, la fata locului a fost tinut un moment de reculegere in memoria celor trei victime ale accidentului aviatic. Totodata, seful Sectiei Parchetelor Militare, colonelul Ion Vasilache si ceilalti trei magistrati militari care se ocupa de investigarea cazului au incheiat strangerea probelor de la fata locului. Astazi, la ora 10.00, echipa de anchetatori a inceput redactarea procesului-verbal de constatare a accidentului aviatic, informeaza surse oficiale. Pe de alta parte, ministrul Apararii, Teodor Melescanu a precizat: "Am numit o comisie care la ora actuala ancheteaza acest incident si va trebui sa asteptam rezultatele pentru a vedea care au fost cauzele. Nu avem alte date suplimentare pentru moment si nici nu este foarte potrivit sa avansam ipoteze atat timp cat nu s-au incheiat cercetarile", a afirmat Teodor Melescanu.
Referitor la declaratiile unor martori potrivit carora la bordul elicopterului a avut loc o explozie, Melescanu a afirmat ca, in acest moment, nu poate confirma, dar nici infirma informatiile. "In mod normal, cand este vorba de o explozie in zbor, ramasitele se intind pe o distanta foarte mare, ceea ce nu este cazul aici, la prima vedere", a explicat Melescanu. Comandorul Nicolae Bucur era un pilot experimentat si efectua un zbor de instructie pe timp de noapte, iar aparatul avea efectuate toate reviziile tehnice necesare si fusese verificat, inclusiv inainte de decolare, a adaugat Melescanu.
"Aripi" frante
Tragedia a avut loc aseara in jurul orei 18,30. Elicopterul de tip IAR 330 PUMA SOCAT, care apartinea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, executa un zbor de instructie pe timp de noapte, fara munitie la bord. Aparatul de zbor s-a prabusit, miercuri seara, intre localitatile Strabeni si Ungheni din judetul Arges, pe un camp, in apropiere de primaria din Ungheni. La impactul cu solul, aparatul de zbor a luat foc. Elicopterul avea la bord trei persoane. Conform Ministerului Apararii, echipajul elicopterului prabusit era format din comandorul Nicolae Bucur, locotenentul Ionel Craiu si maistrul militar Alexandru Adrian Ticea. Comandorul Nicolae Bucur, nascut la data de 3 ianuarie 1959, in Bucuresti, avea la activ 2.700 ore de zbor, dintre care 800 pe acest tip de elicopter. Locotenentul Ionel Craiu, nascut pe 10 octombrie 1980, la Iasi, era ofiter din anul 2003 si avea 175 de ore de zbor. Al treilea membru al echipajului, maistrul militar clasa a II-a Adrian Alexandru Ticea s-a nascut la data de 13 iulie 1971, la Targu-Ocna, si avea 360 de ore de zbor. Era maistru militar din anul 1994.
Petrisor CANA  
Alte articole
  Elicopter la pamant    (Anchete, 2007-10-20)
  Afganistan: Saisprezece oameni au murit si alti cinci au fost raniti in urma prabusirii unui elicopter civil    (2009-07-18 14:39)
  Un elicopter, inregistrat in Romania, detinut de un german si pilotat de un ungur, s-a prabusit in Dunare    (2008-07-12 21:12)
  Teleorman: Un barbat a fost ucis de elicea unui elicopter    (2008-06-07 10:55)
  Un elicopter ucrainean s-a prabusit in Marea Neagra    (2008-03-27 14:40)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-08
 19:52 
Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita"
2 comentarii
 19:32 
Masini in flacari in cartierul Salajan
 18:22 
Georgia: Alegeri anticipate in ianuarie
 18:08 
Tensiunile de la granita turco-irakiana se amplifica
1 comentariu
 18:04 
Reabilitarea Romanovilor, respinsa fara drept de apel
 17:51 
ANAF: Taxele si impozitele vor fi platite on line
 17:37 
Iuscenko vrea sa-l trimita pe Basescu pe o insula singuratica din Marea Neagra
 17:20 
Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam
 17:03 
Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova
 16:31 
Din decembrie, mai multe vize pentru moldoveni
 16:13 
Israelul ar putea ataca Iranul
1 comentariu
 16:05 
Oscarurile vor avea propriul muzeu, la Hollywood
 14:50 
Cat dureaza o casnicie (The Heartbreak Kid)
 14:36 
Biserica Ortodoxa Rusa, in conflict cu Patriarhia Romana
1 comentariu
 14:00 
Implant pentru corectarea afectiunilor coloanei
 13:06 
Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala
 12:42 
Human Rights Watch: "Romanii sunt tinta expulzarilor"
 Top afisari / comentarii 
 Disectia (2373 afisari)
 Sapte peste prag (2255 afisari)
 Mai tare ca Pache (2066 afisari)
 Tiganii romani si munca la negru din Italia (1877 afisari)
 Alegerea papilor - se revine la 2/3 (1597 afisari)
 Israelul ar putea ataca Iranul (762 afisari)
 Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova (447 afisari)
 Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam (412 afisari)
 Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita" (295 afisari)
 Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala (258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01382 sec.