Ziua Logo
  Nr. 4081 de joi, 8 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Mai multi diplomati rusi, implicati in actiuni de "spionaj", vor fi expulzati
Georgia: Alegeri anticipate in ianuarie
 8 noiembrie, 18:22 
foto: EPA
ULTIMA ORA
Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a anuntat organizarea de alegeri prezidentiale anticipate la 5 ianuarie, relateaza Reuters. Scrutinul era initial prevazut sa aiba loc in toamna lui 2008. ''Eu, in calitate de lider al acestei natiuni, am nevoie de mandatul vostru pentru a face fata oricarei amenintari externe, a rezista oricarei presiuni si a descuraja orice tentativa de a anexa teritoriul Georgiei. Eu, in calitate de presedinte al acestei natiuni, iau respectiva decizie si lansez propunerea de a organiza un vot de incredere asupra mandatului meu, cu scopul de a primi un sprijin lipsit de echivoc din partea dumneavostra pentru a continua sa construiesc tara noastra'', a declarat Saakasvili, intr-o alocutiune televizata.
Potrivit constitutiei georgiene, presedintele este ales pentru un mandat de cinci ani si declansarea alegerilor anticipate va necesita aprobarea Parlamentului, care reprezinta insa doar o formalitate, in conditiile in care Saakasvili detine o majoritate confortabila.
---
Presedintele Mikhail Saakashvili a decretat, timp de 15 zile, stare de urgenta pe tot teritoriul Georgiei. Decizia vine dupa sase zile de proteste ale opozitiei, care au degenerat in violente lupte de strada. Circa 500 dintre demonstranti au cerut ajutorul medicilor, dupa ce politia si trupele speciale georgiene au folosit gloante de cauciuc, bastoane si gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Protestatarii au cerut demisia presedintelui Saakasvili, acuzat de coruptie si abuz de putere. In replica, seful statului georgian a invinuit Rusia ca ar fi orchestrat manifestatiile si a facut apel la calm. La randul sau, premierul georgian, Zurab Nogaideli, a vorbit despre o tentativa de lovitura de stat si a anuntat ca mai multi diplomati rusi, implicati in actiuni de "spionaj", vor fi expulzati. Uniunea Europeana a anuntat ca va trimite un emisar special in Georgia pentru consultari cu privire la situatia din tara.
Legislativul de la Tbilisi se reuneste astazi in sesiune plenara, pentru a lua o decizie in legatura cu decretul emis, aseara, de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, cu privire la instituirea starii de necesitate pe teritoriul tarii pe o durata de doua saptamani. Potrivit Constitutiei georgiene, forul legislativ este obligat sa-si expuna punctul de vedere asupra decretului prezidential asupra instituirii situatiei de urgenta in decurs de cel mult 48 de ore de la data publicarii acestuia.
Acuze si expulzari
Intr-un discurs difuzat la televiziunea nationala, seful statului georgian a invinuit Moscova ca ar fi orchestrat manifestatiile si a facut un apel la calm. "Georgia trece printr-un proces inevitabil. Trebuie sa ne pastram calmul, dar si convingerea ca Georgia va ramane unita, suntem o tara puternica si unita" a spus Saakasvili.
Mikhail Saakashvili
O pozitie similara a avut-o si seful Executivului georgian, Zurab Nogaideli, care, tot prin intermediul televiziunii publice, a sustinut in Georgia ar fi avut loc o tentativa de lovitura de stat. Premierul anuntase initial stare de urgenta in capitala Tbilisi, timp de 48 de ore, insa aceasta a fost ulterior extinsa la intreaga tara vreme de 15 zile. "In spatele acestui lucru se afla oficiali de rang inalt din serviciile speciale ruse", a mai spus Nogaideli, adaugand ca are dovezi pentru afirmatiile sale. Premierul a mai sustinut ca mai multi diplomati rusi, implicati in actiuni de "spionaj", vor fi expulzati. Astfel, trei membri ai ambasade ruse, doi consilieri si o secretara, urmeaza sa fie expulzati in urmatoarele zile, potrivit unui comunicat remis de Ministerul de Externe de la Tbilisi. Mai mult, ambasadorul goergian la Moscova a fost chemat la Tbilisi pentru consultari. In replica, Moscova a calificat acuzatiile drept "o provocare iresponsabila" decizia Georgiei si a declarat ca orice expulzare de diplomati rusi va fi urmata de o "reactie adecvata". Rusia a facut, de asemenea, apel la aliatii occidentali ai Georgiei sa exercite presiuni asupra regimului de la Tbilisi pentru a evita "consecinte imprevizibile".
Prevederile decretului prezidential
Decretul adoptat de seful statului "instaureaza starea de urgenta timp de 15 zile si impune restrictii adunarilor, reuniunilor si manifestatiilor, precum si difuzarii de informatii. Doar televiziunea de stat va mai functiona", a declarat ministrul Economiei si Dezvoltarii, Gheorghi Arvaladze, intr-o declaratie televizata.
In conditiile situatiei create de instituirea starii de urgenta de catre presedintele Saakasvili, opozitia georgiana a renuntat pe moment la manifestatiile de strada. Liderii opozitiei le-au cerut simpatizantilor sai sa nu riposteze la actiunile organelor de mentinere a ordinii publice.
Ingrijorare internationala
Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Washington, Sean Mc Cormack, si-a exprimat speranta ca actuala criza va fi rezolvata in mod pasnic. "Daca exista divergente politice in interiorul sistemului politic din Georgia, ele ar trebui solutionate in limitele acestui sistem si de asemenea intr-un mod pasnic", a spus oficialul american. Presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, s-a declarat "preocupat" de evenimente. "Sper ca autoritatile si opozitia georgiana sa faca tot posibilul pentru a evita o agravare a situatiei", a precizat el.
Adminstratia americana a facut, de asemenea, apel la Guvernul de la Tbilisi si la fortele opozitiei sa solutioneze diferendele intr-un mod pasnic si sa evite gesturile susceptibile sa duca la escaladarea violentei.
O saptamana de violente pe strazile din Tbilisi
Protestul a inceput miercurea trecuta, cand circa 3.000 de simpatizanti ai opozitiei au iesit in strada. Protestele au degenerat insa. Manifestantii au incercat sa forteze strada de acces catre Parlamen, iar politia a intervenit in forta pentru dispersarea lor. La mai putin de o ora, miile de protestatari s-au regrupat si au reluat confruntarile, cu si mai multa violenta. Politistii au fost atacati cu pietre, sticle si bastoane. Analistii au vorbit despre cele mai ample manifestari de strada din Tbilisi, dupa 2003, cand Revolutia Trandafirului l-a adus la putere pe Saakasvili. Intre 7 mii si 15 mii de oameni au manifestat la Tbilisi, in cursul ultimelor 6 zile, pentru a cere demisia presedintelui Saakasvili si alegeri anticipate. Conform estimarilor presei internationale, cea mai importanta mobilizare s-a inregistrat vinerea trecuta, cand au iesit in strada 50 de mii de oameni.
Cristina STEFAN  
 Afisari: 199  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-08
 19:52 
Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita"
2 comentarii
 19:32 
Masini in flacari in cartierul Salajan
 18:08 
Tensiunile de la granita turco-irakiana se amplifica
1 comentariu
 18:04 
Reabilitarea Romanovilor, respinsa fara drept de apel
 17:51 
ANAF: Taxele si impozitele vor fi platite on line
 17:37 
Iuscenko vrea sa-l trimita pe Basescu pe o insula singuratica din Marea Neagra
 17:20 
Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam
 17:03 
Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova
 16:31 
Din decembrie, mai multe vize pentru moldoveni
 16:13 
Israelul ar putea ataca Iranul
1 comentariu
 16:05 
Oscarurile vor avea propriul muzeu, la Hollywood
 14:50 
Cat dureaza o casnicie (The Heartbreak Kid)
 14:36 
Biserica Ortodoxa Rusa, in conflict cu Patriarhia Romana
1 comentariu
 14:21 
Anchetatorii analizeaza continutul cutiei negre a elicopterului prabusit
 14:00 
Implant pentru corectarea afectiunilor coloanei
 13:06 
Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala
 12:42 
Human Rights Watch: "Romanii sunt tinta expulzarilor"
 Top afisari / comentarii 
 Disectia (2373 afisari)
 Sapte peste prag (2255 afisari)
 Mai tare ca Pache (2066 afisari)
 Tiganii romani si munca la negru din Italia (1877 afisari)
 Alegerea papilor - se revine la 2/3 (1597 afisari)
 Israelul ar putea ataca Iranul (762 afisari)
 Masinile inmatriculate in Transnistria, interzise pe soselele din Republica Moldova (447 afisari)
 Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam (412 afisari)
 Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD in cazul "tiganca imputita" (295 afisari)
 Vizita lui Tariceanu la Roma, in presa internationala (258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01598 sec.