Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Membri ai opozitiei georgiene, banuiti de colaborare cu serviciile secrete ruse
Demonstrantii de la Tbilisi, dispersati de fortele de ordine
 7 noiembrie, 16:09 
foto: EPA
Autoritatile georgiene au folosit tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe sustinatorii opozitiei, care, de cinci zile, protesteaza neincetat in fata sediului Parlamentului de la Tbilisi, transmit agentiile de presa internationale. Manifestantii il acuza pe presedintele Mihail Saakasvili de proasta gestionare a economiei nationale si coruptie, informeaza Associated Press si AFP. Concomitent, ministrul georgian de Interne a anuntat ca unii dintre liderii opozitiei sunt banuiti ca au legaturi cu serviciile speciale din Rusia.
Agentii de politie au folosit forta impotriva manifestantilor adunati in fata sediului legislativului de la Tbilisi, retinand mai multe persoane, sustine liderului principalului partid de opozitie, Partidul Republican din Georgia, Ivlian Khaindrava. Se pare ca politistii mobilizati pentru a calma multimea au inceput sa ii loveasca cu bastoanele pe protestatari, potrivit unuia dintre participantii la miting: "Au fost circa 1000 de politisti. Au demarat operatiunile la ora 8.00 (ora 6.00 ora Romaniei). Ne-au batut si au retinut doua persoane din cate stiu". Din cei 100 de manifestanti initiali 47 au intrat in greva foamei. Primarul capitalei Tbilisi, Gigi Ugulava, a sustinut actiunea politiei. "Il ascultam pe unul dintre liderii opozitiei spunand cu mandrie ca intentioneaza sa amplaseze corturi si sa infiinteze un oras de corturi in Tbilisi", a declarat acesta. "Ceea ce am facut noi a fost sa oprim aceste actiuni deoarece este dorinta populatiei de a nu avea un oras de corturi in Tbilisi", a adaugat acesta.
Demisia lui Saakasvili
Sute de tineri, scandand slogane anti-Saakasvili, au revenit din nou pe pozitii, cateva ore mai tarziu, numarul protestatarilor ajungand la aproximativ 1.000.
Fortele de ordine au facut tot posibilul pentru a nu permite accesul demonstrantilor pe artera principala, care trece prin fata pietei unde se afla sediul Parlamentului georgian, si i-au "ingradit" pe acestia intr-un spatiu restrans din fata cladirii.
Opozitia georgiana, care a adunat 50 de mii de persoane, vineri, la Tbilisi, apoi 12 mii, sambata, are ca prima revendicare organizarea de alegeri legislative anticipate si eliberarea unor "detinuti politici" din inchisorile georgiene. Sambata, conducatorii opozitiei georgiene au cerut demisia presedintelui Mihail Saakasvili, care, in replica, a declarat ca nu va ceda "santajului" si ca "alegeri legislative si prezidentiale vor avea loc in toamna lui 2008, asa cum prevede Constitutia".
Politicieni banuiti de spionaj
Ministrul georgian de Interne a anuntat ca unii dintre liderii opozitiei sunt banuiti ca au legaturi cu serviciile speciale din Rusia, relateaza Mediafax. Ministerul de Interne a dat publicitatii o inregistrare video realizata de serviciile secrete, in care sunt prezentati lideri ai opozitiei care discuta cu angajati ai ambasadei ruse optiuni de inlaturare prin forta a Guvernului de la Tbilisi. Fortele de ordine georgiene au afirmat ca Shalva Natelasvili, liderul Partidului Muncii, Koko Gansahurdia, liderul Miscarii Libertate, parlamentarul Levan Berdjenisvili si Goga Khaindrava de la Institutul pentru Libertate au mentinut legatura cu angajati ai ambasadei ruse, banuiti ca ar lucra pentru serviciile de informatii de la Moscova. Legatura dintre cele doua parti a fost asigurata de Tsotne Gamsahurdia, fiul primului presedinte georgian, Zviad Gamsahurdia.
Partidul de guvernamant a afirmat ca liderii opozitiei urmeaza ordinele serviciilor de informatii ruse si incearca sa pregateasca o lovitura de stat.
Reactia Rusiei nu s-a lasat mult asteptata, aceasta survenind printr-o declaratie a sefului Statului Major al armatei ruse, Iuri Baluievski: "Pe cheltuiala cui are Georgia, in prezent, un buget al apararii de 820 de milioane de dolari? Cine construieste aceasta forta care poate fi utilizata impotriva propriului popor maine? Nu exclud aceasta posibilitate!", a declarat Baluievski, intrebat daca agravarea conflictului de pe teritoriul georgian ar fi putut fi cauzata de o interventie externa, in special cea a Statelor Unite ale Americii.
Pe de alta parte, Baluievski a evocat posibilitatea ca presedintele georgian Mihail Saakasvili sa fi fost unul dintre cei care au pus la cale incidentul in care au fost implicate fortele ruse de mentinere a pacii, produs in Abhazia la sfarsitul lui octombrie 2007.
"Acesta a fost un act de provocare. Unul dintre cei care au participat la provocare a fost presedintele Saakasvili", a declarat Baluievski la Moscova.
Robert MIRCEA  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-07
 19:55 
Elicopter prabusit in judetul Arges
 18:35 
Romanca agresata la Milano
2 comentarii
 17:31 
Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare
6 comentarii
 17:30 
Generalul Plesita acuzat de terorism
2 comentarii
 17:28 
Trabantul isi aniverseaza cei 50 de ani la Zwickau
 17:27 
Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor
 17:00 
Analistii avertizeaza: Pretul barilului de petrol se indreapta spre pragul de 100 de dolari
 16:48 
Viktor Iuscenko si-a tras insula
1 comentariu
 16:26 
"Dos a uno por Steaua" ("2-1 pentru Steaua'')
 16:13 
Centrala de la Belene nu a primit unda verde pentru inceperea constructiei
 16:07 
Actorul Russell Crowe se crestineaza
1 comentariu
 15:34 
SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta
 15:02 
Romania risca milioane de euro amenda pentru incalcarea tratatului comunitar
 14:47 
Rusia se retrage din tratatul CFE
 13:47 
Sarkozy vrea sa recucereasca inima Americii
 13:24 
Basescu: Infractionalitatea in Italia nu a inceput acum zece luni, ci cu mult inainte
1 comentariu
 12:21 
Tariceanu discuta astazi cu Prodi despre situatia romanilor din Italia
1 comentariu
 11:52 
Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00665 sec.