Ziua Logo
  Nr. 4080 de miercuri, 7 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Opozitia italiana ameninta cu proteste de strada
Tariceanu discuta astazi cu Prodi despre situatia romanilor din Italia
 7 noiembrie, 12:21 
Romano Prodi si Calin Popescu Tariceanu
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, in aceasta dimineata, inaintea plecarii la Roma, ca va solicita autoritatilor italiene sa asigure securitatea romanilor care muncesc si traiesc cinstit in Italia."Sigur, este un moment delicat in ceea ce priveste nu atat raporturile intre autoritati, cat mai ales perceptia la nivel public si cred ca este de datoria Guvernului roman si a celui italian sa comunicam corect pe acest subiect, pentru ca acest val de xenofobie care s-a declansat in Italia sa se calmeze si sa nu afecteze relatiile noastre", a aratat premierul. Calin Popescu Tariceanu va discuta cu Romano Prodi masurile ce trebuie luate in comun pentru gestionarea actualei crize legate de prezenta cetatenilor romani in Italia, apoi va fi primit, la Vatican, intr-o scurta audienta, de Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea. Vizita premierului roman a starnit controverse aprinse, partidele politice de dreapta anuntand ca vor picheta Palatul Chigi, pentru a contesta prezenta acestuia la Roma, gest calificat de ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, drept inoportun si necivilizat. In opinia lui Amato, "protestele sunt organizate de partidele care vor sa arate astazi ca nu iubesc Romania, dupa ce au votat cu mult entuziasm pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana".
"Doresc sa discut cu autoritatile italiene si sa le cer sa asigure securitatea romanilor care muncesc si traiesc cinstit in Italia si care reprezinta majoritatea covarsitoare a romanilor care se bucura de apreciere, de increderea celor care i-au angajat si nu vreau ca aceasta sansa a romanilor care s-au dus in Italia, de a avea o viata mai buna, sa fie pusa in pericol de cativa, foarte putini, care se ocupa cu activitati infractionale", a subliniat Tariceanu. El a amintit ca Guvernul a luat masuri pentru asigurarea unei prezente consulare mai puternice in diferite zone din Italia, precum si asistenta juridica gratuita, in asa fel incat cetatenii romani sa fie feriti de eventualele abuzuri ale autoritatilor locale italiene. Primul-ministru a apreciat ca "infractiunile facute de conationali romani au creat o emotie puternica in Italia si, mai mult decat atat, declaratii si pozitii politice care, in final, au creat un val de xenofobie absolut ingrijorator". "Doresc ca aceasta cooperare care a existat pana acum intre Romania si Italia sa poata sa constituie baza pentru gasirea solutiilor in ceea ce priveste stapanirea fenomenului infractional si stoparea lui", a subliniat Tariceanu, adaugand ca deciziile pe care Guvernul roman le-a luat in ultima perioada privind intarirea prezentei politistilor romani in Italia si cooperarea in plan judiciar trebuie sa fie unul din elementele care sa duca la rezolvarea acestei probleme. Prim-ministrul roman a adaugat, insa, ca problema actiunilor criminale si infractionale in Italia este in primul rand de resortul autoritatilor italiene.
Calin Popescu Tariceanu efectueaza, astazi, o vizita de lucru la Roma, prilej cu care ii va prezenta presedintelui Consiliului de Ministri italian, Romano Prodi, planul de masuri adoptat luni de Guvernul de la Bucuresti pentru gestionarea situatiei create in urma aplicarii de catre Italia a decretului de indepartare a cetatenilor straini. Premierul va discuta cu Romano Prodi masurile ce trebuie luate in comun de Guvernele roman si italian pentru gestionarea actualei crize legate de prezenta cetatenilor romani in Italia. Cei doi prim-ministri vor aborda aceste subiecte si in cadrul unui dejun de lucru, la finalul caruia vor sustine o conferinta de presa comuna. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu se va intalni, totodata, in cursul dupa-amiezii, cu reprezentanti ai comunitatii romanilor din Italia.
In aceasta dimineata, seful Executivului va fi primit, la Vatican, intr-o scurta audienta, de Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea.
Din delegatia care il insoteste pe premier fac parte ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ministrul Internelor, Cristian David, secretarul de stat in MAE Mihai Gheorghiu, secretarul de stat in Ministerul Muncii Denisa Patrascu, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei in Italia, Radu Horumba, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Gruia Bumbu, consilierul de stat pentru politica externa Florin Vodita si directorul general in MAE Razvan Rusu.
"Asemenea manifestari sunt inoportune si necivilizate"
Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato
Ostilitatea si ura cu care sunt tratati imigrantii romani continua sa fie motiv de disputa intre politicienii din Peninsula. Vizita premierului Calin Popescu Tariceanu la Roma a starnit controverse aprinse, unele partide politice de dreapta vor pichetea Palatul Chigi, pentru a contesta prezenta premierului roman la Roma. Partidul italian de centru-dreapta Liga Nordului a anuntat ieri ca va organiza un "comitet de primire" a premierului roman, pentru a protesta fata de infractiunile comise de romanii din Italia. Astfel, o delegatie formata din parlamentari ai Ligii Nordului vor fi prezenti in Piazza Montecitorio din Roma, pentru a-l "intampina" pe Tariceanu. "Premierului roman ii spunem ca trebuie sa isi ia inapoi romanii, romii si tiganii care comit infractiuni, iar lui Prodi ii transmitem ca trebuie sa faca imediat expulzari", a declarat Federico Bricolo, deputat al Ligii Nordului. Gestul este condamnat de ministrul italian de Interne, Giuliano Amato. El a vorbit pentru cotidianul "La Reppublica" despre "riscurile intolerantei si xenofobiei demonstrate de agresiunile din ultima vreme impotriva romanilor". In opinia lui Amato, "protestele sunt organizate de partidele care vor sa arate astazi ca nu iubesc Romania, dupa ce au votat cu mult entuziasm pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana". Asemenea manifestari sunt inoportune si necivilizate, a precizat Amato.
Prodi, acuzat de presa ca minimalizeaza tensiunile aparute intre Italia si Romania
In tot acest timp, presa italiana abunda de atacuri agresive, rasiste si xenofobe la adresa imigrantilor romani. Presa europeana acuza, la randul ei, Italia de expulzari in masa. Giuliano Amato, ministrul de Interne de la Roma vine sa contrazica aceste reactii declarand ca Italia nu a procedat la expulzari in masa, asa cum se afirma in mass-media. In opinia oficialului italian, o asemenea politica este de neconceput intr-o tara democratica. Presa din Italia il critica pe Romano Prodi spunand ca are o problema: minimalizeaza tensiunile aparute intre Italia si Romania. Acest lucru este cu atat mai evident, daca avem in vedere ca opozitia de dreapta intentioneaza sa conteste prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, care merge astazi la Roma, pentru a discuta cu premierul italian Romano Prodi pe tema expulzarilor. "De neconceput", asa defineste ministrul de Interne Giuliano Amato expulzarile in masa de care este acuzata Italia in presa europeana. Avem o buna colaborare cu Guvernul de la Bucuresti, umbrita doar de lucruri false care apar in unele ziare, in marea lor majoritate din afara Italiei, adauga ministrul Amato, citat de "La Stampa". Amato a oferit cifre concrete care dovedesc ca nici nu poate fi vorba de expulzari in masa pe care nici o tara democratica nu le-ar putea concepe. Cotidianul "Il Tempo" noteaza ca, "pe langa mersul cu bicicleta, un alt sport preferat al premierului Romano Prodi este minimalizarea". Seful Guvernului de la Roma nu vrea sa recunoasca faptul ca exista tensiuni evidente intre Romania si Italia pe tema expulzarilor, acesta fiind si motivul vizitei omologului sau de la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu.
Oana ROTARU  
Alte articole
  Au aruncat pisica la UE    (Eveniment, 2007-11-08)
  Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor    (2007-11-07 17:27)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si cam ce asteapta Tariceanu de la Prodi ?   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-07
 19:55 
Elicopter prabusit in judetul Arges
 18:35 
Romanca agresata la Milano
2 comentarii
 17:31 
Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare
6 comentarii
 17:30 
Generalul Plesita acuzat de terorism
2 comentarii
 17:28 
Trabantul isi aniverseaza cei 50 de ani la Zwickau
 17:27 
Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor
 17:00 
Analistii avertizeaza: Pretul barilului de petrol se indreapta spre pragul de 100 de dolari
 16:48 
Viktor Iuscenko si-a tras insula
1 comentariu
 16:26 
"Dos a uno por Steaua" ("2-1 pentru Steaua'')
 16:13 
Centrala de la Belene nu a primit unda verde pentru inceperea constructiei
 16:09 
Demonstrantii de la Tbilisi, dispersati de fortele de ordine
 16:07 
Actorul Russell Crowe se crestineaza
1 comentariu
 15:34 
SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta
 15:02 
Romania risca milioane de euro amenda pentru incalcarea tratatului comunitar
 14:47 
Rusia se retrage din tratatul CFE
 13:47 
Sarkozy vrea sa recucereasca inima Americii
 13:24 
Basescu: Infractionalitatea in Italia nu a inceput acum zece luni, ci cu mult inainte
1 comentariu
 11:52 
Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri
 Top afisari / comentarii 
 CIA si extraterestrii (4444 afisari)
 Teroarea Rosie, la 90 de ani (2605 afisari)
 SIE nu stie (2125 afisari)
 Romania domnului Cioroianu (2097 afisari)
 Iuscenko a inspectat insula Serpilor si canalul Bastroe (1877 afisari)
 Voronin recunoaste ca Moldova este a lui Stefan cel Mare (453 afisari)
 Romanca agresata la Milano (366 afisari)
 Caini vii aruncati intr-o groapa plina cu lesuri (349 afisari)
 SUA nu mai tin cont de Rusia in privinta scutului antiracheta (321 afisari)
 Viktor Iuscenko si-a tras insula (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01391 sec.