Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Moneda americana se depreciaza in continuare
Pretul petrolului a atins un nou record: 96 de dolari pe baril
 1 noiembrie, 15:07 
Aurul negru bate record dupa record. Pretul petrolului a atins astazi un nou nivel record la bursele electronice din Asia, trecand pragul de 96 de dolari pe baril. Si tot astazi, moneda americana s-a depreciat considerabil, trecand, pentru prima data in istorie, pragul de 1,45 dolari/euro. Ieri, piata s-a panicat brusc dupa ce SUA au anuntat o scadere drastica a rezervelor de petrol. Vestea a luat prin surprindere pietele, avand in vedere ca analistii mizau pe o crestere a stocurilor cu 400 de mii de barili. Piata a primit apoi un stimul suplimentar dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis reducerea cu un sfert de punct a dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%, presiunea asupra dolarului fiind in crestere. Analistii pun aceasta crestere a pretului petrolului si pe seama tensiunilor din Orientul Mijlociu. In plus, ei sustin ca decizia Federal Reserve de a cobori dobanda de politica monetara nu va face prea multe pentru bancile care se confrunta cu pierderi accentuate din credite, in contextul crizei pietei imobiliare.
Potrivit Departamentului american de energie, citat de NewsIn, saptamana trecuta, stocurile de petrol s-au diminuat cu 3,9 milioane barili, pana la 312,7 milioane barili. Vestea a luat prin surprindere pietele, avand in vedere ca analistii mizau pe o crestere a stocurilor cu 400 de mii de barili. Piata petrolului a primit un stimul suplimentar dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis reducerea cu un sfert de punct a dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%, presiunea asupra dolarului fiind astfel in crestere. In opinia analistilor, decizia Federal Reserve de ieri de a cobori dobanda de politica monetara nu va face prea multe pentru bancile care se confrunta cu pierderi accentuate din credite, in contextul crizei pietei imobiliare.
Bancile au incheiat recent un trimestru al treilea cu rezultate lipsite de stralucire, iar multe dintre ele au avut pierderi in crestere din credite, deoarece proprietarii de case si agentii imobiliari se chinuie sa isi plateasca facturile. Lehman Brothers, analist de la banca de investitii Jason Goldberg, a spus ca rezultatele trimestriale a 51% dintre marile banci americane au fost sub estimarile jucatorilor de pe Wall Street, adica ale celor mai multe banci din cel putin 11 ani. Decizia Fed de a scadea rata sa principala la imprumuturile pentru o zi (overnight) de la 4,75% la 4,50% va cobori o serie de rate legate de cele pe termen scurt ale pietei, cum ar fi ratele de pe cardurile de credit si pentru liniile de credit pentru populatie. Coborarea dobanzii cheie a bancii centrale americane ar putea permite bancilor sa scada si ratele pentru depozite. Ca urmare a micsorarii dobanzii cheie a Federal Reserve, bancile au inceput sa isi coboare rata dobanzii la care acorda credite de la 7,75% la 7,50%. Totusi, deoarece in mod normal scaderile dobanzii de politica monetara au nevoie de sase luni pentru ca efectele lor sa se vada in economie, in conformitate cu declaratiile economistilor, coborarea de ieri a dobanzii americane de politica monetara si chiar cea cu 0,5% din septembrie vor avea nevoie de timp ca sa isi faca pe deplin efectul.
"Problemele raman aceleasi: pe piata imobiliara exista o slabire si avem un posibil efect contagios care afecteaza negativ alte imprumuturi pentru populatie, inclusiv cele pentru cardurile de credit si creditele din sectorul auto", a spus seful diviziei pentru banci si broker-dealeri din America de Nord, Rodrigo Quintanilla, al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, citat de NewsIn. Federal Reserve a aratat insa ca rata s-ar putea tempera, "reflectand partial intensificarea corectiei din sectorul imobiliar". Gary Townsend, analist bancar de la compania Friedman Billings Ramsey & Co., din Arlington a spus ca "scaderile dobanzii cheie a bancii centrale nu vindeca greselile trecutului". "In masura in care bancile nu au imprumutat bani cu intelepciune, cum este cazul in sectorul creditelor ipotecare cu grad mare de risc sau pentru anumite constructii rezidentiale din Florida, imprumuturile ar putea fi deja neprofitabile", a adaugat Townsend. Betsy Graseck, analista la grupul financiar Morgan Stanley, si-a schimbat recomandarea pentru sectorul bancar de la "atractiv" la "prudenta" si a estimat ca in 2008 va fi o "recesiune a creditelor pentru consumatori. "Ne asteptam la o deteriorare semnificativa, in conditiile in care standardele mai aspre de creditare pe care le impun bancile si pietele de capital ii strang cu usa pe consumatori, iar somajul creste si valoarea caselor scade", a mai spus Graseck. "Estimam ca exista si riscuri legate de castigurile/actiune, daca eventuala recesiune a creditelor pentru populatie se extinde la nivelul companiilor", a mai avertizat analista.�
Aprecierea leului, periculoasa
Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,5 %, de la 7% la 7,5% pe an si a anuntat ca inflatia va depasi la finalul acestui an intervalul de 3-5%, care incadreaza tinta de inflatie pe 2007, de 4%. In prima jumatate a acestui an, BNR coborase dobanda cheie de patru ori consecutiv, de la 8,75% la 7%. Aceasta masura a atras, astazi, in prima parte a sedintei valutare ordine masive de cumparare de lei, ceea ce a determinat aprecierea monedei nationale pana la 3,30 lei/euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei nu este avantajata decat pe termen scurt de aprecierea cursului de schimb al leului, care este periculoasa, deoarece, desi ajuta la temperarea inflatiei, stimuleaza cresterea deficitului extern. Isarescu a adaugat, citat de NewsIn, ca desi institutia pe care o conduce este acuzata ca "tinteste cursul si nu inflatia", acest lucru nu reflecta realitatea.
Oana ROTARU  
 Afisari: 105  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-01
 21:13 
Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta"
2 comentarii
 19:16 
Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei
 18:55 
Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei"
4 comentarii
 18:34 
Pilotul care a lansat prima bomba atomica a decedat
 18:16 
TVR: Nimeni nu primeste timpi de antena pentru referendum!
 17:27 
Scenaristii de la Hollywood intra in greva
 17:26 
Bancomat furat in Bucuresti
 17:10 
Mihai Malaimare Jr. va lucra cu Francis Ford Coppola la "Tetro"
 17:10 
Marian Sintion nu mai este consilierul ministrului David
 16:55 
Chiuariu catre Basescu: Am fost avocatul dumneavoastra in campania din 2004
 16:22 
Interviu (Interview)
 16:07 
Artur Resetnicov, noul sef al serviciilor secrete moldovenesti
 16:01 
Exceptie respinsa in cazul "tiganca imputita"
 15:20 
Patriarhia Moscovei acuza BOR de "expansionism"
 15:12 
Tehnologie cu ajutorul careia tancurile devin invizibile
1 comentariu
 13:12 
Basescu i-a mitraliat din nou pe adversarii politici
2 comentarii
 11:51 
Opt reguli care te tin departe de cancer
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00707 sec.