Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Infractorii romi au ingrozit Italia
Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta"
 1 noiembrie, 21:13 
Premierii Tariceanu si Prodi (Foto: CAPP)
ULTIMA ORA
Potrivit cotidianului Corriere della Sera, italianca Giovanna Reggiani, victima lui Mailat, a murit.
---
Soc, oroare si furie indreptata asupra infractorilor romani, mai ales asupra celor de etnie roma. Aceasta este starea de spirit ce domneste in Italia dupa crima comisa de un etnic rom la periferia Romei.
Astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca autoritatile de la Bucuresti nu pot sa le restrictioneze romanilor dreptul la libera circulatie in spatiul comunitar si nici sa-i aduca inapoi cu forta pe cei care se afla in Italia. "Noi facem ce putem, dar problema nu este de resortul nostru, pentru ca nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta", a spus Tariceanu, explicand ca Guvernul italian gestioneaza aceasta problema. "Nu avem competente pe teritoriul italian", a completat premierul, aratand ca cele mai multe probleme in Italia le genereaza "nomazii", persoanele fara loc de munca si domiciliu. Si ministrul de Interne Cristian David declara, miercuri, ca Italia nu poate introduce restrictii in cazul infractorilor romani. "Nu este nici o tara in lume in care este restrictionat dreptul la libera circulatie doar pentru faptul ca undeva, candva, ai fost condamnat si ai ispasit o pedeapsa. Nu putem restrictiona accesul romanilor la libera circulatie".
Autoritatile italiene iau masuri extreme
Autoritatile italiene sunt de alta parere insa, Guvernul de la Roma adoptand, in regim de urgenta, un decret ce confera prefectilor atributii de a-i expulza de pe teritoriul Italiei pe cetatenii comunitari care reprezinta un pericol pentru siguranta publica italiana, fara o decizie judecatoreasca .
Inainte de adoptarea acestui decret si a proiectului de lege aprobat de Consiliul de Ministri la inceputul saptamanii, expulzarea cetatenilor comunitari era o prerogativa exclusiva a ministrului de Interne, aplicata numai in cazuri exceptionale. Conform ordonantei de urgenta, ordinul de expulzare ramane de competenta ministrului de Interne numai in cazul cetatenilor comunitari care locuiesc in Italia de peste zece ani si al minorilor, sau in cazuri in care sunt invocate motive legate de ordinea si siguranta statului.
Atunci cand sunt invocate necesitati de ordine publica, insa, prefectul poate dispune expulzarea imediata a strainului, la cel mult o luna dupa instiintarea acestuia. Cetateanul expulzat nu se va putea intoarce in Italia mai devreme de trei ani dupa punerea in aplicare a ordinului, iar in cazul incalcarii interdictiei, este pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani.
"Nu actionam la manie, dar suntem hotarati si mentinem un nivel ridicat si just de securitate pentru cetatenii nostri", a declarat premierul Romano Prodi dupa scurta sedinta de Guvern.
Informatii contradictorii privind victima
Spitalul Sant'Andrea din Roma
Presa italiana, citata de Mediafax, furniza astazi dimineata informatii contradictorii cu privire la starea italiencei in varsta de 47 de ani, care a fost agresata fizic si sexual, marti seara, la Roma, de catre un rom roman, diferitele surse nepunandu-se de acord nici asupra locului unde a fost acostata victima. Potrivit paginii electronice a cotidianelor Il Messaggero, Corriere della Sera, La Repubblica si posturilor de televiziune Rai News si Canale 5 (al trustului Mediaset), italianca Giovanna Reggiani, al carei corp a fost descoperit marti noapte intr-un sant din apropierea unei tabere de romi din zona Tor din Quinto si care a fost transportata la spitalul "SanttAndrea" din Roma, se afla in stare grava dar stabila, ea fiind internata in coma. Surse din cadrul centrului spitalicesc au precizat pentru "Il Messaggero" ca in cazul ei se inregistreaza o "activitate cerebrala slaba".
In acelasi timp, insa, La Stampa vorbeste despre "femeia ucisa la Tor di Quinto de un imigrant roman", si aceasta dupa ce miercuri seara, majoritatea publicatiilor italiene, dar si emisiunea informativa TG5 relatau despre decesul femeii in spital, in cursul aceleiasi dimineti. Potrivit Rai News, anchetatorii ar fi dispus realizarea necropsiei cadavrului, in cursul zilei de astazi.
Surse din cadrul Politiei romane au declarat ca informatiile disponibile pana la momentul transmiterii acestei stiri mentioneaza ca Giovanna Reggiani este internata in coma ireversibila, dar nu a fost declarata decedata. Presa italiana de astazi nu reuseste sa se puna de acord nici asupra locului unde a fost acostata femeia de catre romanul Nicolae Romulus Mailat. Potrivit cotidianului Il Messaggero, victima lui Mailat tocmai coborase din trenul Roma-Viterbo, in gara Tor di Quinto, cand a fost acostata de acesta, nu departe de tabara de romi in care locuia el. In acelasi timp, insa, La Repubblica si Corriere della Sera relatau, ieri seara, ca femeia a fost acostata intr-o statie de autobuz, in apropiere de Tor di Quinto.
Sotul victimei: "Mi-as face dreptate cu mainile mele"
Ofiterul de marina Giovanni Gumiero, sotul victimei, sta neincetat la capataiul sotiei sale, Giovanna Reggiani. O tine de mana si ii vorbeste in soapta la sectia de reanimare a Spitalului Sant'Andrea, in timp ce aparatele de care este legata o fac sa respire, tinand-o in viata, relateaza in editia de azi ziarul "La Repubblica". "Sunt disperat. Daca nu as fi om de stat mi-as face dreptate cu mainile mele", i-a spus unui prieten Giovanni Gumiero.
A venit in graba din La Spezia unde este detasat cu munca de cateva luni. Giovanna Reggiani a stat cu el pana in urma cu cateva saptamani. S-a intors la Roma pentru a se ocupa putin de casa lor. "Pentru moment, au decis sa nu se transfere. Au pastrat casa de la Roma deoarece el spera sa se intoarca curand acolo", a explicat un coleg de munca.
Lui Giovanni ii era frica sa o lase singura in acel cartier uitat, unde chiar si luminile de pe strada sunt stinse, unde de la statia singurului autobuz care opreste, 31, in apropierea caselor de la Tor di Quinto mai sunt 700 de metri inainte de a ajunge la case si te lupti singur cu noaptea si cu imigrantii clandestini care locuiesc in taberele abuzive aflate putin mai deoparte. "El a spus ca presimtea, ca se temea sa nu i se intample ceva, ca in acest cartier nu puteai sta linistit. Ea il linistea si spunea ca exagereaza. Dar in cele din urma Giovanni a avut dreptate", a povestit o prietena a Giovannei.
Potrivit Rompres, intre timp, la spital a sosit tot cartierul general al Marinei. Prietenii si colegii au vorbit fara menajamente: "Atat Marina cat si carabinierii au cerut interventii pentru ameliorarea iluminatului si cresterea numarului de statii ale autobuzului la Tor di Quinto. In zona traiesc 21 de familii si circa 100 de colegi. Nu este o polemica cu administratia primariei, dar este nevoie de un serviciu in plus pentru cei care traiesc acolo, aceasta si pentru ca ne aflam la cativa pasi de o cazarma. Pasagerii liniei feroviare Roma-Viterbo o stiu bine, mai ales seara, deoarece imediat ce se intuneca prin aceste locuri nu e bine sa circuli nici daca esti barbat'', a declarat ofiterul Antonio Ciavarelli.
In buletinul medical din 31 octombrie privind starea Giovannei se precizeaza: "Pacienta prezinta stare de coma cu absenta reflexelor dar cu urme de activitate electrica cerebrala, motiv pentru care nu este clinic moarta''.
Agresorul, un rom recividist
Criminalul Nicolae Romulus Mailat
Nicolae Romulus Mailat fusese internat intr-o scoala de munca si reeducare, pentru comiterea unei infractiuni, apoi condamnat, in 2006, la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, insa pedeapsa a fost gratiata in acelasi an. Potrivit unor surse politienesti, citate de Mediafax, Nicolae Romulus Mailat, acum in varsta de 25 de ani, din localitatea Vurpar, judetul Sibiu, a fost internat, in 1997, cand avea 14 ani, intr-o Scoala speciala de munca si reeducare. In martie 2006, el a fost condamnat de o instanta sibiana la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, in acelasi an fiind gratiat in conditiile Legii 543/2002. Imediat dupa gratiere, Mailat a plecat in Italia. Autoritatile italiene au stabilit ca acesta locuia intr-o tabara improvizata si nu avea niciun loc de munca stabil. Mailat a fost arestat miercuri seara, de politia italiana, in apropierea unei tabere de romi din Tor di Quinto (Roma), fiind banuit ca ar fi violat si omorat o femeie de 47 de ani, pe care a acostat-o marti seara, dupa ce aceasta coborase dintr-un autobuz. Dupa ce a batut-o si violat-o, Mailat ar fi aruncat trupul aproape neinsufletit al femeii intr-un sant din apropiere de Tor di Quinto, unde a fost descoperita si transportata la spital in coma profunda.
Romanul a fost arestat gratie declaratiilor unor martori oculari, printre care si o compatrioata de-a sa din tabara de romi din Tor di Quinto, care a chemat politia, dupa ce l-a vazut pe Mailat ducand in spate corpul femeii. In momentul arestarii, el avea pe fata diverse zgarieturi si rani, provocate probabil de victima, in timp ce incerca sa se salveze. De asemenea, in locuinta lui a fost descoperita geanta femeii.
In prezent, Mailat este retinut in penitenciarul Regina Coeli, din Roma, iar magistratul care il ancheteaza pentru omucidere voluntara a dispus autopsierea cadavrului victimei, care va fi efectuata astazi, la institutul de medicina legala al Universitatii La Sapienza, din capitala italiana.
Potrivit unor surse politienesti, in timpul audierii, el ar fi recunoscut ca este autorul agresiunii.
Trei politisti romani, trimisi la Roma
Trei ofiteri de politie, dintre care unul de la Serviciul omoruri al Inspectoratului General al Politiei Romane, au fost trimisi la Roma, astazi dimineata, pentru a-i spijini pe colegii italieni in ancheta. Cei trei politisti, trimisi in Italia de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), vor ramane alaturi de investigatorii italieni pana la finalizarea anchetei, a informat a informat MIRA.
T.B., M.A.B.  
Alte articole
  Intoleranta in Italia    (Anchete, 2007-12-08)
  Copil mort in foc la Bologna    (Anchete, 2007-11-20)
  Cinci romani au devastat un bar in Italia    (Eveniment, 2007-11-17)
  A ucis Mailat?    (Eveniment, 2007-11-09)
  Problema tiganilor si romanilor din Italia, dezbatuta la Bucuresti    (Politica, 2007-10-20)
  Cuplu italian arestat pentru asasinarea si incendierea unui roman    (2008-06-10 12:24)
  Presedintia rectifica cifra romanilor ucisi in Italia anuntata de Basescu    (2007-11-15 17:29)
  O miscarea italiana neo-fascista sustine diferenta intre romi si romani    (2007-11-13 16:36)
  Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam    (2007-11-08 17:20)
  Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti    (2007-11-02 17:28)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Zau, domnule ministru?   de Ion Caramache
Pai   de Flamy
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-01
 19:16 
Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei
 18:55 
Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei"
4 comentarii
 18:34 
Pilotul care a lansat prima bomba atomica a decedat
 18:16 
TVR: Nimeni nu primeste timpi de antena pentru referendum!
 17:27 
Scenaristii de la Hollywood intra in greva
 17:26 
Bancomat furat in Bucuresti
 17:10 
Mihai Malaimare Jr. va lucra cu Francis Ford Coppola la "Tetro"
 17:10 
Marian Sintion nu mai este consilierul ministrului David
 16:55 
Chiuariu catre Basescu: Am fost avocatul dumneavoastra in campania din 2004
 16:22 
Interviu (Interview)
 16:07 
Artur Resetnicov, noul sef al serviciilor secrete moldovenesti
 16:01 
Exceptie respinsa in cazul "tiganca imputita"
 15:20 
Patriarhia Moscovei acuza BOR de "expansionism"
 15:12 
Tehnologie cu ajutorul careia tancurile devin invizibile
1 comentariu
 15:07 
Pretul petrolului a atins un nou record: 96 de dolari pe baril
 13:12 
Basescu i-a mitraliat din nou pe adversarii politici
2 comentarii
 11:51 
Opt reguli care te tin departe de cancer
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01498 sec.