Ziua Logo
  Nr. 4075 de joi, 1 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CSM a dat curs cererii Internelor
Marian Sintion nu mai este consilierul ministrului David
 1 noiembrie, 17:10 
Marian Sintion si Cristian David
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis azi dimineata, la cererea ministrului de Interne, Cristian David, incetarea detasarii procurorului Marian Sintion la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, incepand cu data de 5 noiembrie. Marti, Sintion ii solicitase ministrului David sa-i asigure protectie, avand in vedere supravegherea sa operativa de saptamana trecuta.
In luna mai, procurorul Marian Sintion a fost detasat de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din Parchetul instantei supreme, la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Potrivit Mediafax, sectia pentru procurori a CSM a admis transferul procurorului Marian Sintion de la DIICOT la Ministerul Internelor incepand cu data de 7 mai. MIRA preciza atunci ca Sintion a fost detasat pe postul de consilier al ministrului Internelor pentru transparenta si monitorizarea activitatilor parteneriale din sfera prevenirii coruptiei interne.
Marian Sintion a demisionat de la conducerea Directiei Generale Anticoruptie in 6 martie, din motive profesionale care au fost transmise, printr-un raport, ministrului de Interne din acea perioada, Vasile Blaga. Potrivit magistratului, motivele demisiei au avut legatura cu activitatea DGA si modul de interactiune al structurii cu activitatile ministerului, declaratia sa starnind reactii in randul sefilor Ministerului de Interne. Ulterior, in sedinta Comitetului Strategic al Directiei, Sintion spunea ca ministrul Vasile Blaga a facut presiuni pentru stoparea anumitor anchete dezvoltate de institutia pe care a condus-o. Locul lui Sintion la conducerea DGA a fost preluat de procurorul Irinel Paun de la Directia Nationala Anticoruptie.
Protectie de la SPP
Marian Sintion a solicitat pe 30 octombrie atat Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), cat si Serviciului de Paza si Protectie (SPP) sa ii asigure protectia. Motivul invocat de Sintion: "Am fost urmarit de persoane neidentificate" si "mi s-a pus viata si integritatea in pericol". In mod ciudat, desi in "Jurnalul National" au fost publicate fotografii cu masinile ce se aflau pe urma procurorului, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a comunicat, dupa doua zile, ca masinile apartin... unor persoane fizice si nu unor institutii.
Avocatul procurorului "filat", Radu Corneliu Butnaru, a precizat pentru ZIUA: " Am solicitat asigurarea protectiei si la Serviciul de Protectie si Paza, luand in calcul posibilitatea ca echipa operativa "asigurata pentru intimidarea clientului meu" poate face parte din anumite structuri ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Din acest motiv, am considerat normal sa existe o alternativa in acest caz". In alta ordine de idei, avocatul a precizat si de ce a luat decizia nominalizarii celor doua institutii: "Ca urmare a evenimentelor derulate in zilele de 25 si 26 octombrie 2007, si ma refer aici la impresionanta desfasurare de forte cu scopul evident de a-l supraveghea si intercepta video si audio pe clientul meu, am solicitat astazi Ministrului de Interne si Directorului Serviciului de Protectie si Paza sa dispuna asigurarea protectiei acestuia".
Marian Sintion: "Sunt declarat vinovat pentru ca am comunicat cu mass-media"
Procurorul Marian Sintion, fostul consilier al ministrului de Interne, Cristian David, a declarat pentru ZIUA: "Faptul ca mi s-a spus ca cea mai mare vina a mea este aceea ca am comunicat cu mass-media, nu mai are nevoie de explicatii". "Nu mi s-a reprosat nimic din punct de vedere profesional, ministrul (David n.n) chiar a apreciat activitatea mea profesionala. Eu doar mi-am facut meseria", a adaugat Sintion. Un aspect sensibil, subliniat de fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), este cel al listei celor 32 de sefi din cadrul MIRA pe care Marian Sintion aparuta in "Jurnalul National" ca fiind suspectati de fapte reprobabile. "Nu inteleg de ce aceasta decizie survine la scurt timp dupa ce am sesizat institutiile competente, cum este Parchetul General, verificarea anumitor aspecte legate de anumite persoane care sunt acuzate de anumite fapte de coruptie, ori in timpul mineriadelor sau chiar inainte de 1989. Apoi, printre propunerile mele de reforma sustin in continuare ideea ca Oficiul pentru protectia martorilor trebuie sa treaca sub tutela Ministerului Justitiei", a mai adaugat Sintion. Acesta a adaugat ca nu vrea sa faca speculatii fata de cei care s-ar putea afla in spatele acestei decizii. "Dupa ce se va finaliza ancheta in privinta celor semnalate de mine, voi formula un punct de vedere. Marian Sintion a fost detasat, in urma deciziei CSM, la DIICOT.
Avocatul Butnaru: "Ministrul a recunoscut o activitate infractionala"
Avocatul lui Marian Sintion, Radu Corneliu Butnaru, sustine ca ceea ce se intampla cu clientul sau este o incalcare a drepturile omului. Avocatul a precizat pentru ZIUA: "Cu privire la solicitarea din data de 31.10.2007, a ministrului de interne, privind incetarea detasarii clientului meu, solicitare lipsita de o motivare clara si consideram noi - fara fundament - este absolut surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat domnul Ministru il apreciaza din punct de vedere profesional fara a putea formula vreo obiectie in acest sens. La fel de surprinzatoare este si nonsalanta cu care Ministrul de Interne a recunoscut si acceptat ca o structura din cadrul MIRA desfasoara activitati contrare legii, incalcand prin aceasta drepturile si libertatile fundamentale ale clientului meu. A recunoscut practic o activitate infractionala in cadrul MIRA".
"Sintion, victima unor razboaie din DGIPI"
Un fapt deosebit de grav a fost subliniat de aparatorul procurorului Sintion. Acesta a mai precizat: "Se pare ca acest aspect al incalcarii drepturilor clientului meu nu a reprezentat o preocupare pentru domnul ministru. Explicatia publica oferita de acesta in motivarea gestului sau este halucinanta. Si anume: Marian Sintion este victima unor razboaie din cadrul DGIPI, folosit fara voie de catre una din tabere si ca prin mediatizarea acestor abuzuri s-a creat un deserviciu de imagine MIRA si Ministrului personal. Cu alte cuvinte se impunea ca domnul Sintion sa se lase calcat in picioare pentru ca cetateanul roman sa doarma linistit cu convingerea ca institutiile statului isi fac datoria".
M.A.B., P.C.  
 Afisari: 312  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-01
 21:13 
Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta"
2 comentarii
 19:16 
Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei
 18:55 
Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei"
4 comentarii
 18:34 
Pilotul care a lansat prima bomba atomica a decedat
 18:16 
TVR: Nimeni nu primeste timpi de antena pentru referendum!
 17:27 
Scenaristii de la Hollywood intra in greva
 17:26 
Bancomat furat in Bucuresti
 17:10 
Mihai Malaimare Jr. va lucra cu Francis Ford Coppola la "Tetro"
 16:55 
Chiuariu catre Basescu: Am fost avocatul dumneavoastra in campania din 2004
 16:22 
Interviu (Interview)
 16:07 
Artur Resetnicov, noul sef al serviciilor secrete moldovenesti
 16:01 
Exceptie respinsa in cazul "tiganca imputita"
 15:20 
Patriarhia Moscovei acuza BOR de "expansionism"
 15:12 
Tehnologie cu ajutorul careia tancurile devin invizibile
1 comentariu
 15:07 
Pretul petrolului a atins un nou record: 96 de dolari pe baril
 13:12 
Basescu i-a mitraliat din nou pe adversarii politici
2 comentarii
 11:51 
Opt reguli care te tin departe de cancer
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina ne umileste la Bucuresti (5040 afisari)
 Un criminal roman arunca in aer relatiile cu Italia (3388 afisari)
 Tara pentru mafie (3252 afisari)
 Moarte in picaj (2307 afisari)
 SUA mituiesc Rusia (1881 afisari)
 Tariceanu: "Nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta" (848 afisari)
 Un nou incident intre imigrantii romani la periferia Romei (634 afisari)
 Emil Constantinescu: "Basescu va sfarsi in gunoiul istoriei" (570 afisari)
 Bancomat furat in Bucuresti (567 afisari)
 Opt reguli care te tin departe de cancer (423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01187 sec.