Ziua Logo
  Nr. 4074 de miercuri, 31 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Doi agenti rusi gasiti morti la Sank Petersburg
Fratricid in fostul KGB
 31 octombrie, 16:42 
Sediul KGB din piata moscovita Lubyanka
Apropierea alegerilor legislative si prezidentiale incinge spiritele in societate rusa. Atmosfera tensionata a dus la inmultirea cazurilor de hartuire si agresare a jurnalistilor incomozi, dar si la aparitia unei stari conflictuale cu consecinte extrem de periculoase intre serviciile secrete moscovite. Astazi, doi agenti ai Agentiei Ruse Antidrog au fost ucisi prin otravire la Sankt-Petersburg, au anuntat surse din politie, citate de agentia Interfax.
"La ora actuala, suntem pe cale sa descalcim intreaga afacere. Otrava este prezenta, dar sunt necesare expertize si declansarea unei anchete pentru a determina despre ce fel de otrava este vorba", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei Antidrog, generalul Aleksandr Mhailov, citat de AFP. Responsabilul rus nu a avansat niciun fel de ipoteza asupra autorilor crimei. Potrivit Interfax, corpurile neinsufletite ale celor doi agenti au fost gasite sambata dimineata.
Situatia este insa mult mai grava. Presa rusa a evocat ieri moartea unor fosti sau actuali agenti ai acestei agentii, care se afla in prezent in conflict cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB), afirma Rompres. In ultima vreme, jurnalistii rusi au vorbit foarte mult despre lupta dintre fostii agenti KGB, numiti din ce in ce mai des in functii importante, odata cu apropierea alegerilor legislative si prezidentiale. Potrvit "The Times", directorul Agentiei antidrog, Viktor Cerkesov, fost agent KGB in regiunea Leningrad, a scris la inceputul lunii octombrie in "Kommersant", pentru a denunta riscurile "distrugerii confreriei" de catre fosti agenti KGB. Replica sa a venit dupa arestarea mai multor oficiali ai agentiei sale, lucru vazut de analisti drept o tentativa a FSB de a o pastra sub control. "Din acest razboi, nimeni nu are de castigat. Sunt prea multe in joc", sustinea Cerkesov. Mai precis, oficialul recunoastea ca intre "diferite servicii si grupari provenind din serviciile secrete se duce un razboi dur pentru influenta si bani". Pe langa reprezentantii serviciilor secrete, in lupta acerba pentru influenta sunt implicati si membri ai Parchetului general si responsabili guvernamentali.
Situatie extrem de grava
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Un fost lider al KGB-ului sovietic,Vladimir Krucikov, a avertizat azi ca un eventual conflict intre serviciile de securitate rivale din Rusia ar putea crea "probleme mari" si a indemnat "clanurile invrajbite" sa cada la pace si sa se uneasca in jurul presedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters. Viktor Cerkesov calificase arestarea a doi dintre subalternii sai, suspectati de contrabanda, drept un act de razbunare din partea Serviciului Federal de Securitate, controlat in prezent de Nikolai Patrusev, pentru anchete derulate de institutia sa prin care erau incriminati responsabili din FSB.
Mai multi analisti politici apreciaza ca aceasta criza interna ar putea provoca o scindare in randul elitei conducatoare de la Kremlin intr-un moment critic pentru Federatia Rusa, cand Vladimir Putin, fost director al FSB - succesorul KGB-ului, se pregateste sa plece din fruntea Rusiei.
Vladimir Krucikov, fost lider al KGB-ului in perioada 1988 - 1991, a publicat ieri in cotidianul "Zavtra" o scrisoare deschisa in care ii indeamna pe cei implicati in aceasta disputa inter-servicii sa faca pace. In afara de semnatura lui Krucikov, scrisoarea mai purta semnaturile si a altor patru fosti membri importanti din structura fostului KGB sovietic. Unul dintre semnatari, Nikolai Leonov, membru al legislativului de la Moscova si fost sef de departament din cadrul KGB, a confirmat pentru Reuters ca documentul aparut in presa este autentic.
"Ne apropiem de partile implicate in conflict si le spunem: 'Faceti un pas catre impacare!' Altfel - si ar trebui sa aveti incredere in experienta noastra - s-ar putea isca mari probleme, iar acest lucru este de neadmis", se spune in scrisoare acordata publicitatii de Krucikov. "Se vede ca partile sunt unite de credinta comuna in figura lui Putin ca lider national, ca factor ce asigura stabilitatea tarii. Multi alti impartasesc aceasta credinta si sunt gata sa sustina orice fel de demers care ar duce spre o intelegere amiabila a partilor", se mai precizeaza in document.
Lupta pentru putere
Experti de la Moscova leaga rivalitatile din serviciile secrete de contextul electoral. In decembrie anul acesta vor avea loc in Rusia alegeri parlamentare, iar in martie anul viitor - alegeri prezidentiale. Dupa ce actualul presedinte Vladimir Putin, fost locotenent-colonel in KGB dislocat in Germania de Est, a declarat coruptia drept una din principalele teme electorale, serviciile secrete din Federatia Rusa se lupta pentru intaietate in campania anticoruptie.
Prin intermediul fostilor sai colegi din serviciile secrete, care, potrivit Reuters, alcatuiesc un circuit inchis - o casta - ce ii asigura spatele lui Vladimir Putin, acesta a reusit in cei opt ani de mandat sa ii elimine pe toti cei care i-au stat in cale, inclusiv pe puternicii oligarhi rusi, si sa restabileasca ordinea intr-o tara aflata in haos dupa destramarea URSS si caderea comunismului.
M. BATCA  
Alte articole
  A treia venire a lui Putin, pregatita de KGB    (Externe, 2007-10-09)
  Putin, fost agent KGB detasat la Dresda in perioada comunista, se declara nostalgic dupa Germania de Est    (2009-11-07 14:56)
 Afisari: 179  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-31
 22:26 
Nicolae Romulus Mailat a violat si ucis sotia unui militar italian
 19:02 
Chiuariu cere reexaminarea Legii de modificare a Codului de Procedura Penala
 18:01 
Romanii, considerati de americani aliati foarte puternici
 17:59 
Iranul promite SUA "o palma serioasa"
 17:50 
O suvita din parul lui Lennon va fi scoasa la licitatie
 17:42 
Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala
 17:19 
Legea salariilor diplomatilor, la Curtea Constitutionala
 17:08 
Doi bucuresteni s-au legat cu lanturi si s-au aruncat de pe un bloc
1 comentariu
 17:02 
Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern
 16:57 
Sectii diferite pentru europarlamentare si referendum
 16:57 
Tariceanu: Voi ramane fara par pana cand Romania va recupera investitia de la Krivoi-Rog
 16:42 
De ziua ei, Marea Neagra s-a facut rosie
 15:45 
Sfantul Sinod motiveaza reactivarea eparhiilor din Republica Moldova
 15:39 
Papa, invitat la Bucuresti
 15:34 
Comoara din canapea
 15:30 
Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata
 14:23 
Justitia spaniola a anuntat verdictul in cazul atentatelor de la Madrid
 14:21 
MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire
 13:52 
Iuscenko: Pentru Bastroe trebuie "o politica deosebita"
 12:53 
Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis
 Top afisari / comentarii 
 "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD (3176 afisari)
 Presedintele, tupeu la greu (3145 afisari)
 S-a trezit din coma cu somnifere (2917 afisari)
 Daramarea Garii Regale din Sinaia (2723 afisari)
 Iuscenko - Basescu: 3-0 (2380 afisari)
 Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern (770 afisari)
 MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire (433 afisari)
 Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata (410 afisari)
 Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis (388 afisari)
 Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala (339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00926 sec.