Ziua Logo
  Nr. 4074 de miercuri, 31 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
BOR acorda o atentie sporita credinciosilor din strainatate
Sfantul Sinod motiveaza reactivarea eparhiilor din Republica Moldova
 31 octombrie, 15:45 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel
Patriarhia Romana a oferit, astazi, precizari cu privire la reactivarea celor trei eparhii din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, decizie calificata de vecinii de peste Prut drept o interventie "directa si agresiva" pe teritoriul canonic al altei Biserici, cerandu-se revocarea deciziei pentru a evita confruntarile intre credinciosi si cler, potrivit BASA-press. Astfel, Biserica Ortodoxa Romana precizeaza ca, ultima sedinta a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din luna octombrie 2007, a avut ca principala tema de dezbatere revizuirea Statutului de Organizare si Functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, in care au trebuit sa fie incluse, nominal, toate eparhiile existente la aceasta data in cadrul Patriarhiei Romane. "In acest sens, ierarhii au analizat, cu maxima responsabilitate, noul context bisericesc, o atentie sporita fiind acordata credinciosilor Bisericii noastre aflati in numar foarte mare in strainatate si care necesita o activitate pastoral-misionara mult sporita. Ca urmare, potrivit obligatiilor cuprinse in Statut, Sf. Sinod a trebuit sa raspunda, in mod adecvat si responsabil, realitatii existente in cadrul acestor comunitati romanesti, in duhul fratietatii panortodoxe si potrivit canonicitatii", a comunicat Patriarhia Romana.
Cu acel prilej, intre deciziile ce s-au impus a fi aplicate fara intarziere s-a numarat si cea care priveste organizarea unor comunitati numeroase de credinciosi ortodocsi romani din afara granitelor Romaniei in structuri eparhiale bine definite. "Astfel, urmand principiile ecclesiologiei sinoadelor ecumenice conform carora Mitropoliile au in cuprinsul lor eparhii sufragane, principii care stau la baza organizarii Bisericii Ortodoxe Romane, s-a hotarat infiintarea unei Episcopii Ortodoxe Romane a Europei de Nord (in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si de Nord), o Episcopie Ortodoxa Romana pentru Spania si Portugalia, in Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala, precum si o Episcopie pentru Australia si Noua Zeelanda, dependenta canonic direct de Patriarhia Romana. Prin aceasta se faciliteaza organizarea bisericeasca a miilor de romani ortodocsi care locuiesc in aceste parti ale lumii", se precizeaza in comunicat.
"Nu dorim situatii conflictuale"
In cadrul lucrarilor, ierarhii Sf. Sinod au fost informati si despre decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei care a reactivat trei eparhii din cuprinsul ei, eparhii ce fusesera fortate sa isi intrerupa activitatea de catre puterea sovietica. Aceasta reactivare a fost consecinta fireasca a faptului ca anterior, printr-o hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 2004 si prin modificarile inregistrate la Statutul de organizare si functionare a Mitropoliei Autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscuta drept "succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv", cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria. Aceste eparhii au fost reactivate de Mitropolia Autonoma a Basarabiei si au fost ca atare inregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, dispunand de personalitate juridica de cativa ani. Astfel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut altceva decat sa ia act de recunoasterea juridica a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile de stat ale Republicii Moldova, arata Patriarhia Romana.
"Decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in legatura cu noua configuratie bisericeasca din Republica Moldova nu se doreste in nici un caz a fi generatoare de situatii conflictuale, ea nefiind decat o recunoastere a unei stari de drept si nimic mai mult. In acelasi timp, ar fi regretabil ca dialogul dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Moscovei pe tema jurisdictiilor din Republica Moldova sa fie afectat in vreun fel, intalnirea programata in luna noiembrie la Moscova constituind tocmai o ocazie pentru a se clarifica aspecte ale acestei situatii, care a creat nedumeriri si luari de pozitii exagerate in unele cercuri bisericesti din Rasarit", mai precizeaza BOR.
Tudor BORCEA  
Alte articole
  Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori"    (2008-01-31 14:42)
  Patriarhia Moscovei acuza BOR de "expansionism"    (2007-11-01 15:20)
  Deciziile BOR, luate in discutie la Moscova    (2007-10-30 16:29)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-31
 22:26 
Nicolae Romulus Mailat a violat si ucis sotia unui militar italian
 19:02 
Chiuariu cere reexaminarea Legii de modificare a Codului de Procedura Penala
 18:01 
Romanii, considerati de americani aliati foarte puternici
 17:59 
Iranul promite SUA "o palma serioasa"
 17:50 
O suvita din parul lui Lennon va fi scoasa la licitatie
 17:42 
Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala
 17:19 
Legea salariilor diplomatilor, la Curtea Constitutionala
 17:08 
Doi bucuresteni s-au legat cu lanturi si s-au aruncat de pe un bloc
1 comentariu
 17:02 
Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern
 16:57 
Sectii diferite pentru europarlamentare si referendum
 16:57 
Tariceanu: Voi ramane fara par pana cand Romania va recupera investitia de la Krivoi-Rog
 16:42 
De ziua ei, Marea Neagra s-a facut rosie
 16:42 
Fratricid in fostul KGB
 15:39 
Papa, invitat la Bucuresti
 15:34 
Comoara din canapea
 15:30 
Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata
 14:23 
Justitia spaniola a anuntat verdictul in cazul atentatelor de la Madrid
 14:21 
MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire
 13:52 
Iuscenko: Pentru Bastroe trebuie "o politica deosebita"
 12:53 
Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis
 Top afisari / comentarii 
 "Javrele batrane, resturile bolsevice, scursorile" din PSD (3176 afisari)
 Presedintele, tupeu la greu (3145 afisari)
 S-a trezit din coma cu somnifere (2917 afisari)
 Daramarea Garii Regale din Sinaia (2723 afisari)
 Iuscenko - Basescu: 3-0 (2380 afisari)
 Lista deponentilor in "afacerea Dacia" extinsa de Guvern (770 afisari)
 MiG-21 Lancer, la un pas de prabusire (433 afisari)
 Retea internationala de falsificatori de carduri, desfiintata (410 afisari)
 Un tanar si-a omorat cu sange rece iubita, dupa care s-a sinucis (388 afisari)
 Karl Marx suferea de o boala de piele ce provoaca alienare mintala (339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01536 sec.