Ziua Logo
  Nr. 4067 de marti, 23 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sfantul Sinod nu recunoaste verdictele de politie politica
Biserica Ortodoxa nu e de nasul CNSAS
 23 octombrie, 16:02 
Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a atacat extrem de dur, prin vocea episcopului vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu, activitatea de deconspirare a clericilor colaboratori cu fosta Securitate a CNSAS. In opinia BOR, Colegiul da verdicte pripite, tendentioase, ofera circ mediatic, are scapari de informatii catre presa, comportament in afara legii si metode ce amintesc de vremurile staliniste. Un singur lucru este clar, in opinia BOR: relatia dintre Biserica si Securitate nu este de competenta CNSAS, ale carui verdicte nu au valoare pentru Sfantul Sinod.
Deschiderea manifestata de Patriarhul Daniel fata de problema deconspirarii clericicilor care au colaborat cu regimul comunist s-a materializat prin includerea acestui aspect pe ordinea de zi a primei sedinte a Sfantului Sinod pe care inaltul prelat o prezideaza ca intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Insa declaratia BOR privind evaluarea activitatii pastorale a ierarhilor Bisericii din perioada regimului comunist a demonstrat, astazi, ca "dialogul institutional" dintre Biserica si CNSAS intru aflarea adevarului este un dialog al surzilor. Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu a fost mandatat de Sfantul Sinod sa faca declaratii extrem de dure privind activitatea CNSAS legata de recentele verdicte de politie politica date in cazul unor inalti prelati. Vincentiu Ploiesteanu a atras atentia "asupra unei situatii cu care ne confruntam in ultimele saptamani, asupra unui circ, si nu ma refer la Circul Globus care are o activitate laudabila si educativa, ci la un circ facut de o anumita institutie a statului roman. Din luarile de pozitie ale unor membri ai CNSAS, Sfantul Sinod constata comportamentul in vadita contradictie cu legea si principiile deontologice ale statulului de membru al Colegiului. De asemenea, Sfantul Sinod constata metoda defectuoasa de lucru a acestei institutii privind activitatea unor clerici ortodocsi din perioada dictaturii comuniste. Potrivit legislatiei, deciziile luate de colegiul CNSAS trebuie anuntate in scris persoanelor interesate, adica atat celui care a cerut verificarea cat si celui care a primit verdictul, si nu facute publice prin scurgeri de informatii catre presa", a declarat episcopul vicar patriarhal.
De la "berbecutii" lui Turcanu, la "berbecutii" lui Dinescu
Mircea Dinescu (ZIUA foto)
Vincentiu Ploiesteanu a mai acuzat CNSAS ca a recurs la amenintari si la un limbaj care aduce aminte de anchetatorii fostei Securitati. "In plus, unii ierarhi ortodocsi au fost amenintati prin presa inainte de a se pronunta verdictul, printr-un limbaj umilitor, in mod curios similar cu cel al anchetatorilor de la Securitatea de altadata. Si as face trimitere la anumite aspecte de pe treptele CNSAS-ului si declaratiile de presa ce se faceau acolo. Pana in prezent nu avem cunostinta de rezultatul unor anchete asupra acestor cazuri de indisciplina interna, nici de catre CNSAS, nici de catre Comisia parlamentara care se ocupa de controlul activitatii CNSAS, situatie care pune sub semnul intrebarii credibilitatea acestei institutii". Mai concret, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica s-a referit la exprimarea "berbecuti" pe care a folosit-o Mircea Dinescu, denumind prin aceasta noii clerici care ar fi fost identificati ca ar fi colaborat cu Securitatea.
"Astazi, s-ar putea sa parlim niste berbecuti in sutane aurite",a declarat Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, inaintea unei sedinte in care CNSAS urma sa inceapa sa dea verdicte privind colaborarea sau nu a 11 inalti ierarhi cu fosta Securitate. Aceasta expresie, a spus Stoica, i-a atras atentia unuia dintre membri Sfantului Sinod care a facut politie politica, pentru ca initial a auzit-o in puscariile comuniste din gura temutului tortionar Eugen Turcanu, care folosea acest termen cand era vorba de clerici.
Plangere la Senat
Totodata, a mai spus Constantin Stoica, Sfantul Sinod va sesiza Senatul in legatura cu activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Vincentiu Ploiesteanu a mai declarat ca CNSAS nu intelege presiunile si santajul de care a avut parte Biserica in timpul regimului comunist si nu poate evalua nepartinitor si nepartinic activitatea clericilor din timpul dictaturii. "Biserica a fost in timpul dictaturii comuniste singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea prin intermediul fostei Securitati a unor mijloace de presiune inimaginabile, inclusiv fortarea la cooperare si semnarea de angajamente. CNSAS nu tine cont de contextul extrem de ostil in care biserica a supravietuit si nu poate intelege umilirea si santajul la care au fost supusi clerici ortodocsi in timpul dictaturii comuniste, Colegiul, prin verdictele sale sumare, pripite si tendentioase, nu poate, in starea si structura actuala sa evalueze nepartinic si obiectiv activitatea clericilor ortodocsi din timpul dictaturii comuniste".
Comisia BOR, in locul CNSAS
Solutia este Comisia de istorici a BOR, singura - in opinia Sfantului Sinod - in masura sa faca o analiza competenta a situatiei Bisericii Ortodoxe din perioada comunismului. "Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Romane, infiintata prin hotararea luata in sedinta Sfantului Sinod din februarie 2007, desfasurata sub presedintia patriarhului Teoctist, va continua studiul privind persecutarea si suferinta BOR in perioada dictaturii comuniste. Avand in vedere perioada indelungata a regimului comunist din Romania, Comisia va elucida toate aspectele legate de situatia Bisericii Ortodoxe Romane in anii comunismului. Evaluarea acestei perioade se va face potrivit propriilor criterii de analiza ce vor face distinctie intre situatiile in care colaborarea cu Securitatea a adus daune bisericii sau unor terte persoane sau cele in care colaborarea a fost o conditie a supravietuirii si a activitatii misionare pastorale a comunitatilor bisericesti. Rezultatele acestor cercetari vor fi aduse periodic la cunostinta credinciosilor si a opiniei publice prin presa bisericeasca (prin presa bisericeasca - postul Trinitas TV, radiourile si publicatiile bisericesti, Internet, dar si prin alte canale media) iar la finalizare vor fi publicate intr-o lucrare publicata la Editura Institutului Biblic si de Misiune a BOR cu titlul Supravietuirea si suferintele Bisericii in timpul dictaturii comuniste", a spus PS Vincentiu Ploiesteanu. Acesta a explicat ca aceasta lucrare se justifica cu atat mai mult cu cat, potrivit "literei si spiritului Constitutiei Romaniei si legii (489/2006. n. red.) privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, cultele sunt autonome fata de stat si au propriile instante de judecata morala si canonica". PS Vincentiu Ploiesteanu a omis insa sa completeze tabloul cu urmatoarea precizare: Romania este un stat laic, asa ca nimeni nu poate spune ca nu se supune rigorilor legale ale Romaniei. "Asa numita deconspirare a clericilor colaboratori ai Securitatii, a continuat Vincentiu Ploiesteanu, prin verdictele de ordin moral, care seamana cu asasinate morale, se incadreaza intr-o campanie pe termen lung de discreditare a bisericii si diminuare a rolului acesteia in societatea romaneasca, inclusiv prin scoaterea icoanelor si orelor de religie din scolile publice, precum si prin incercarile de reducere a sprijinului Statului pentru activitatile Bisericesti". Precizam ca Vincentiu Ploiesteanu a primit de la CNSAS o scrisoare prin care a fost anuntat ca nu a facut politie politica.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat astazi ca verdictele de politie politica date de CNSAS unor importanti clerici ortodocsi "nu au nici o valoare pentru Sfantul Sinod al BOR, cata vreme ele sunt neclare". Stoica a anuntat ca o parte dintre cei care au primit astfel de verdicte se vor adresa instantelor, pentru a le contesta. Constantin Stoica a spus ca preoti care au "cedat presiunii Securitatii" exista, insa activitatea acestora va fi analizata si judecata de propriile canoane ale Bisericii.
"Biserica nu a negat niciodata faptul ca au fost clerici care au cedat presiunii infernale a fostei Securitati, dar criteriile Bisericii sunt diferite de cele ale CNSAS", a spus Stoica.
Tudor BORCEA  
Alte articole
  Arhiva CNSAS deschisa publicului    (Politica, 2009-10-23)
  Dosarele CNSAS publice in instanta    (Politica, 2008-02-21)
  Sinodul discuta soarta dosarelor    (Eveniment, 2007-09-20)
  SRI preda corespondenta interceptata de Securitate    (2007-12-12 13:26)
 Afisari: 282  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-23
 18:28 
Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD
 18:26 
Scandalul imigrantilor romani, la masa negocierilor
 18:02 
Mungiu a primit Hollywood World Award
 16:51 
Cartea lui Al Gore, "Un adevar incomod", va fi lansata de Ion Iliescu
 16:18 
UE pregateste Cartea Albastra pentru imigrantii calificati
 16:17 
Principele Radu da in judecata revista "Royalty" pentru defaimare
2 comentarii
 16:16 
Iliescu: "N-o sa ma implic prea tare in campania PSD, nu mai am 70 de ani"
1 comentariu
 16:13 
Locuintele din Bucuresti, mai scumpe decat pe Riviera franceza
 15:32 
A levitat minute in sir in fata Casei Albe
 15:16 
Sir Roger Moore, premiat pentru intreaga cariera
 14:49 
SUA ar putea lansa atacuri impotriva rebelilor kurzi
 14:12 
Revenire cu miza uriasa la Sevilla
1 comentariu
 14:00 
Nicolae Danila a demisionat de la conducerea BCR
 13:46 
Pro Democratia catre PD si Basescu: Nu compromiteti reforma electorala!
1 comentariu
 13:25 
Presedintele Bush vrea mai multi bani pentru razboi
 Top afisari / comentarii 
 Martens n-a vazut niciodata trafic ca-n Bucuresti (3799 afisari)
 Pilotul israelian Ron Arad, disparut acum 21 de ani, traieste (3708 afisari)
 Antisemitism la hotelul Intercontinental (3014 afisari)
 Garda ungara fascista impotriva rromilor si evreilor (2757 afisari)
 Ministerul nesimtirii (2503 afisari)
 A levitat minute in sir in fata Casei Albe (576 afisari)
 Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD (519 afisari)
 Iliescu: "N-o sa ma implic prea tare in campania PSD, nu mai am 70 de ani" (311 afisari)
 Biserica Ortodoxa nu e de nasul CNSAS (282 afisari)
 Pro Democratia catre PD si Basescu: Nu compromiteti reforma electorala! (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.