Ziua Logo
  Nr. 4067 de marti, 23 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Pro Democratia catre PD si Basescu: Nu compromiteti reforma electorala!
 23 octombrie, 13:46 
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscriptii uninominale propus de APD si ii cere sa-si respecte angajamentul politic si sa nu dea curs tentatiei populismului si a politicianismului. "Desi neoficializat inca, gestul PD - prin vocea presedintelui partidului, Emil Boc - este de natura sa vicieze demersul de reformare a sistemului electoral si, deci, de reformare a clasei politice romanesti", se arata intr-un comunicat al APD remis, astazi, agentiei Mediafax.
APD reaminteste opiniei publice faptul ca partidele politice parlamentare si-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de asociatie, aflat in prezent in Parlament, care este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia inseamna compromiterea reformei electorale.
In plus, varianta pe care, mai nou, o sustine Partidul Democrat, urmand demersurile presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, poate sa determine o mare injustete in ceea ce priveste reprezentarea in Parlament a optiunilor electoratului. Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin (promovat de catre presedinte), pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament", precizeaza comunicatul.
APD solicita reprezentantilor tuturor partidelor politice si, in principal, reprezentantilor Partidului Democrat abordarea cu responsabilitate a reformei electorale si respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament si ii indeamna sa nu dea curs tentatiei populismului si a politicianismului.
Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, ieri, la lansarea candidatilor PD pentru PE, ca referendumul privind votul uninominal va avea loc, in ciuda anuntului PNL ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe aceasta lege.
Basescu le-a amintit democratilor ca a avut discutii cu partidele pe tema votului uninominal si a modificarii legii electorale inca din luna februarie si ca parlamentarii, reprezentanti ai acestor partide si-au asumat adoptarea si trimiterea ei spre promulgare pana la sfarsitul lunii iunie. "Suntem in octombrie si acest lucru nu s-a intamplat", a spus Basescu, dupa care a amintit ca in luna martie a cerut Parlamentului "avizul consultativ".
"L-am primit si tot nu s-a intamplat nimic. Au stiut foarte bine ca toate procedurile de declansare a referendumului sunt indeplinite", a spus Basescu.
Termenul acordat de seful statului Parlamentului pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal a expirat ieri.
Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, astazi, legea de introducere a votului uninominal, raportul comisiei fiind adoptat cu 9 voturi "pentru" si o abtinere, din partea UDMR, astfel ca actul normativ va fi trimis la Senat pentru a intra in dezbatere.
Biroul Politic Central al PNL a decis, ieri, ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, a anuntat vicepresedintele liberal Crin Antonescu, mentionand ca majoritatea covarsitoare a populatiei doreste o schimbare a sistemului electoral.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut, insa, sa sublinieze astazi ca organizarea unui referendum pentru votul uninominal ar reprezenta o alegere gresita, deoarece dezbaterea ar fi marcata atat de teme europene, cat si de subiecte de politica interna. "Nu stiu daca trebuie sa-i dam posibilitatea presedintelui de a intra, oricum, in campanie electorala", a mai aratat primul ministru.
Tariceanu a declarat, astazi, ca sustine o singura varianta a votului uninominal, cea promovata de PNL si de Pro Democratia, precizand ca promovarea altor forumule de uninominal decurg doar din "exercitarea totalitara si discretionara a puterii".
"Exista o singura varianta, pe care am promovat-o, vorbesc de PNL si Asociatia Pro Democratia, care a fost sustinuta si care a beneficiat si de semnaturile celor de la PD.�(...) Cred ca orice varianta de vot uninominal pe care o folosim nu trebuie sa excluda, subliniez, nu trebuie sa excluda jumatate din populatia Romaniei de la a fi reprezentata in Parlament. Daca se incearca sa se promoveze tot felul de formule care nu decurg decat din acelasi si acelasi lucru, exercitarea totalitara si discretionara a puterii... nu cred ca ne putem permite", a declarat Tariceanu.
Alina OLTEANU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cine il mai poate crede pe dl.Tariceanu   de Mos_Tautu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-23
 18:28 
Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD
 18:26 
Scandalul imigrantilor romani, la masa negocierilor
 18:02 
Mungiu a primit Hollywood World Award
 16:51 
Cartea lui Al Gore, "Un adevar incomod", va fi lansata de Ion Iliescu
 16:18 
UE pregateste Cartea Albastra pentru imigrantii calificati
 16:17 
Principele Radu da in judecata revista "Royalty" pentru defaimare
2 comentarii
 16:16 
Iliescu: "N-o sa ma implic prea tare in campania PSD, nu mai am 70 de ani"
1 comentariu
 16:13 
Locuintele din Bucuresti, mai scumpe decat pe Riviera franceza
 16:02 
Biserica Ortodoxa nu e de nasul CNSAS
 15:32 
A levitat minute in sir in fata Casei Albe
 15:16 
Sir Roger Moore, premiat pentru intreaga cariera
 14:49 
SUA ar putea lansa atacuri impotriva rebelilor kurzi
 14:12 
Revenire cu miza uriasa la Sevilla
1 comentariu
 14:00 
Nicolae Danila a demisionat de la conducerea BCR
 13:25 
Presedintele Bush vrea mai multi bani pentru razboi
 Top afisari / comentarii 
 Martens n-a vazut niciodata trafic ca-n Bucuresti (3799 afisari)
 Pilotul israelian Ron Arad, disparut acum 21 de ani, traieste (3708 afisari)
 Antisemitism la hotelul Intercontinental (3014 afisari)
 Garda ungara fascista impotriva rromilor si evreilor (2757 afisari)
 Ministerul nesimtirii (2503 afisari)
 A levitat minute in sir in fata Casei Albe (576 afisari)
 Basescu recunoaste ca face referendum pentru PD (519 afisari)
 Iliescu: "N-o sa ma implic prea tare in campania PSD, nu mai am 70 de ani" (311 afisari)
 Biserica Ortodoxa nu e de nasul CNSAS (282 afisari)
 Pro Democratia catre PD si Basescu: Nu compromiteti reforma electorala! (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01187 sec.