Ziua Logo
  Nr. 4066 de luni, 22 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sfantul Sinod evalueaza activitatile de dinainte de 1989 ale preotilor
 22 octombrie, 18:04 
Patriarhul Daniel
Incepand de astazi si pana pana miercuri, la resedinta Patriarhiei Romane are loc sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Este vorba de prima sedinta a inaltilor ierarhi ai BOR sub conducerea noului patriarh Daniel. Pe ordinea de zi figureaza si evaluarea activitatii pastorale a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane in timpul regimului comunist.
Pe ordinea de zi s-au aflat teme referitoare la activitatea interna si externa a Bisericii Ortodoxe Romane. Una dintre principalele teme, asteptata de opinia publica, este modul in care Sfantul Sinod va evalua activitatile pastorale ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane in timpul regimului comunist-ateu. Alte puncte aflate pe ordinea de zi au fost referatul Cancelariei Sfantului Sinod cu privire la proiectul noului Statut pentru Organizarea si Functionarea Bisericii, Protocolul de Cooperare in domeniul incluziunii sociale, incheiat intre Patriarhia Romana si Guvernul Romaniei (in 2 octombrie 2007), Referatul Comisiei Sinodale pentru canonizarea sfintilor romani, cuprinzand propunerea de trecere in randul sfintilor a Mucenicului Atanasie Todoran, din Tara Nasaudului, cu ziua de sarbatorire la 12 noiembrie. Tot pe ordinea de zi se afla si Referatul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului prin care IPS Mitropolitul Bartolomeu a inaintat Sfantului Sinod hotararea Adunarii Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului prin care a fost aprobata infiintarea Episcopiei Zalaului, Silvaniei si Salajului. Fireste, cele mai asteptate rezultate se refera la evaluarea activitatii pastorale a ierarhilor BOR in timpul regimului comunist, in contextul demersurilor incepute in luna august de CNSAS (si criticate de BOR in repetate randuri) privind deconspirarea ierarhilor care au colaborat cu regimul comunist si acuzarea lor de politie politica. Pana acum, cinci inalti ierarhi au primit verdicte din partea CNSAS ca au facut politie politica: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu; Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut; Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen; Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanul. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica declara ca CNSAS trebuia sa "tina cont de contextul istoric extrem de ostil Bisericii Ortodoxe Romane", de dinainte de 1989, atunci cand "incearca sa analizeze atitudinea unuia sau altuia dintre preoti". "Una este sa fi cedat presiunilor fostei securitati pentru a salva viata unei comunitati, si alta este sa faci acest lucru pentru foloase personale", spunea Stoica. Totodata, purtatorul de cuvant al Patriarhiei a amintit ca exista o comisie infiintata de fostul patriarh Teoctist ce are rolul de a analiza, printre altele, si relatia ierarhilor cu regimul comunist si fosta Securitate.
Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanul
Patriarhia nu-si asuma evaluarile CNSAS
Scriitorul si ziaristul Dan Ciachir ne-a declarat ca evaluarea activitatii ierarhilor BOR din timpul regimului comunist s-ar putea constitui intr-o replica a Sfantului Sinod la Raportul Tismaneanu, dar si o reactie la verdictele date de CNSAS in cazul unor inalti prelati ai BOR. "Ea poate fi, in cel mai fericit caz, o replica la Raportul Tismaneanu, in care tocmai ierarhii bisericii au fost terfeliti de catre "specialistii" lui Traian Basescu, ierarhi in frunte cu cei trei patriarhi postbelici, Iustinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist. O alta eventualitate ar putea fi si o reactie la verdictele date de catre CNSAS, total inechitabile si aleatorii. Oricum, aceasta evaluare nu poate fi facuta in graba, intr-o singura sesiune a Sfantului Sinod", ne-a declarat Dan Ciachir. Patriarhia, a precizat Ciachir, nu-si asuma insa evaluarile CNSAS si nici nu ar fi normal sa se intample acest lucru. "Sa nu uitam ca Arhiepiscopul Bartolomeu a refuzat sa vina la audierile CNSAS. I-a urmat exemplul si episcopul Casian al Dunarii de Jos. In acest sens, cred ca Sfantul Sinod va fi consecvent cu sine insusi si isi va rezerva dreptul de a dezbate acest aspect in sanul sau si nu va accepta imixtiunea institutiilor din afara, cata vreme Biserica are autonomia ei si cata vreme ierarhii isi iau hirotonia de la Sinod. Totusi, cred ca vor fi discutii, sa nu uitam ca patriarhul a fost decorat de seful statului, ceea ce ne intoarce la vremurile lui Miron Cristea... Las la o parte ca Patriarhul a fost decorat de presedintele Basescu, dar este de vazut daca el va avea decenta sa infrunte statul. Pentru ca defaimarea bisericii, prin raportul Comisiei Tsimaneanu la capitolul Regimul comunist si cultele religioase, se suprapune perfect cu asa zisele evaluari ale CNSAS", a spus Dan Ciachir.
"Un alt aspect interesant pentru viitorul bisericii mi se pare urmatorul. Patriarhul Daniel va profita de schimbarile aduse statului Bisericii Ortodoxe Romane, pentru ca se stie ca ar dori sa restranga numarul mirenilor din adunarile eparhiale respective in adunarea nationala bisericeasca si ar dori ca votul acestora dar si al clericilor sa fie consultativ. Deci, ca, pe viitor, numai Sinodul sa ii voteze pe ierarhi. Dorinta de a forta modificarea Statutului BOR in acest sens trebuie sa o vedem legata de alegerea noului Mitropolit al Moldovei, care va avea loc peste o luna", a mai explicat Ciachir.
Sarbatorirea Sfintilor ocrotitori ai Bucurestilor
In alta ordine de idei, Patriarhia Romana informeaza ca joi, 25 octombrie, la orele 9.00, potrivit traditiei locului, sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou vor fi scoase in procesiune din Catedrala patriarhala si asezate in baldachinul special amenajat pe Dealul Mitropoliei, unde vor ramane pentru a fi venerate de catre credinciosi pana duminica noaptea.
Cu aceasta ocazie, se vor savarsi slujbe de priveghere in fiecare seara, incepand cu data de 25 octombrie si pana pe 27 octombrie inclusiv, la orele 17.00. In zilele de 26 si 28 octombrie, incepand cu orele 9.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie pe podiumul amenajat langa Catedrala Patriarhala.
In ziua de 27 octombrie, ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, dupa Sfanta Liturghie, care se va oficia in Catedrala Patriarhala, va avea loc sfintirea si inaugurarea studiourilor de Radio si Televiziune Trinitas ale Patriarhiei Romane, situate in Palatul Patriarhiei.
Imaginea IPS Daniel, speculata de escroci
Patriarhia Romana ii avertizeaza pe reprezentantii firmelor si pe cetatenii care primesc telefoane de la persoane care pretind ca sunt Patriarhul Daniel sa nu dea curs cererilor acestora de ordin material, apreciind ca acestea incearca sa profite material si sa compromita imaginea Bisericii Ortodoxe Romane. ''Intrucat, in ultimele zile, am constatat cu mirare faptul ca, mai multe persoane dubioase au solicitat telefonic sume de bani unor ministere, banci si firme particulare, prezentandu-se drept Parintele Patriarh Daniel, Patriarhia Romana atentioneaza asupra faptului ca este vorba de impostori care incearca sa profite material si in acelasi timp sa compromita imaginea Bisericii, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.
Patriarhia Romana precizeaza faptul ca nu obisnuieste sa solicite telefonic nimanui sume de bani si bunuri materiale, ci intotdeauna se adreseaza in mod oficial in scris institutiilor publice si de drept privat, daca este nevoie.
Tudor BORCEA  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-22
 18:05 
Basescu le-a cerut iertare in tiganeste unor supravietuitori ai Holocaustului
1 comentariu
 16:59 
Dosarul Rompetrol, trimis la DIICOT
 16:54 
Disputele politice ne-au scazut valoarea leului si ratingul de tara
 16:24 
Cioaca ramane in libertate
2 comentarii
 16:16 
Dosarele revolutiei si mineriadei ajung la CEDO
 16:07 
Dosarul Loteria, retrimis la Parchet pentru refacerea urmaririi penale
 16:00 
Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci
 15:06 
Caderi spectaculoase pe burse
 14:58 
Sebastian Vladescu a fost eliberat din functie
 14:36 
Guvernul isi va asuma raspunderea pentru votul uninominal
1 comentariu
 13:29 
Sudul Californiei, devastat de incendii
 13:13 
Romani expulzati din Genova in baza unei directive europene
 12:04 
Opozitia liberala a castigat alegerile din Polonia
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Doctoratele de la Sorbona nu-s bune de nimic (sic!) (3625 afisari)
 Gigi a cazut pe prag (3252 afisari)
 Sub focul talibanilor (2760 afisari)
 Geoana se-ntoarce ca sa plece. Cine ii va lua locul? (2685 afisari)
 Consecintele razboiului mondial antiterorist (1887 afisari)
 Cioaca ramane in libertate (640 afisari)
 Basescu le-a cerut iertare in tiganeste unor supravietuitori ai Holocaustului (303 afisari)
 Dosarul Rompetrol, trimis la DIICOT (212 afisari)
 Caderi spectaculoase pe burse (180 afisari)
 Istanbul: Proteste de strada dupa capturarea soldatilor turci (179 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01520 sec.