Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Tariceanu ii raspunde lui Basescu
Romania isi va rezolva problemele din agricultura fara interventii la Bruxelles
 16 octombrie, 13:28 
Calin Popescu Tariceanu
Premierul roman a sustinut astazi ca Romania isi va respecta angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, fara aplicarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii. "Situatia din domeniul agriculturii nu se rezolva prin interventii politice la Bruxelles. Aici e clar: ori ne facem treaba, ori Comisia Europeana va lua masuri de penalizare", a afirmat Tariceanu, in replica la declaratia de ieri a presedintelui Basescu, care l-a asigurat pe noul ministru al Agriculturii de tot sprijinul sau politic si de sustinere la Bruxelles. Si tot astazi, premierul Tariceanu a respins categoric ideea ca alegerile europene sa aiba loc in aceeasi zi cu cele pentru votul uninominal. Premierul a recunoscut ca alegerile pentru Parlamentul European reprezinta un test politic important, pe care autoritatile de la Bucuresti doresc sa il treaca cu bine. Declaratiile au fost facute dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering. La randul sau, oficialul european a declarat ca scopul principal al vizitei sale in Romania "este acela de chema cetatenii romani sa participe la alegerile europene". De asemenea, presedintele Parlamentului European a afirmat ca "Romania trebuie sa ia toate masurile ca sa evite activarea clauzei de salvgardare pe agricultura".
Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, i-a transmis, astazi, presedintelui Traian Basescu ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura isi va rezolva singura problemele pana la data convenita cu Comisia Europeana (CE).
"APIA va fi capabila ca, pana la data convenita cu CE, sa aiba treaba facuta. Nu-i refuz ajutorul presedintelui, desi nu am prea beneficiat de el in trecut. Nu va fi nevoie de interventia sa la Bruxelles pentru ca Ministerul Agriculturii isi va rezolva problemele", a declarat Tariceanu. Clauza nu se aplica pornind de la considerente politice si nici nu se ridica in urma unor negocieri, in vechiul model balcanic, a precizat Tariceanu, la finalul unei intalniri avute cu responsabili din Ministerul Agriculturii. Tema a fost abordata de premier si dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering. Premierul a spus ca Romania isi va respecta angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, fara aplicarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii. "Situatia din domeniul agriculturii nu se rezolva prin interventii politice la Bruxelles. Aici e clar: ori ne facem treaba, ori Comisia Europeana va lua masuri de penalizare", a afirmat Tariceanu.
In ceea ce priveste scrutinul european, Calin Popescu Tariceanu sustine ca alegerile pentru Parlamentul European reprezinta un test politic important, pe care autoritatile de la Bucuresti doresc sa il treaca cu bine. De aceea, premierul a sustinut ca respinge categoric ideea ca aceste alegeri sa aiba loc odata cu cele pentru votul uninominal. "Stim ca nu au o atractivitate pentru alegatori, dar consider ca este foarte important ca dezbaterea sa antreneze segmente cat mai largi ale populatiei, iar temele de politica interna sa fie separate de cele europene. Va trebui sa facem un efort sa nu amestecam temele interne cu cele europene", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intalnirea cu Poettering.
Poettering: Va rog sa faceti eforturi pentru ca romanii sa se bucure de avantajele UE
Hans-Gert Poettering, presedinte PE
La randul sau, oficialul european a declarat ca scopul principal al vizitei sale in Romania "este acela de a chema cetatenii romani sa participe la alegerile europene". De asemenea, presedintele Parlamentului European a afirmat ca "Romania trebuie sa ia toate masurile ca sa evite activarea clauzei de salvgardare pe agricultura". Oficialul european a spus ca Romania a facut foarte multe progrese in ultimii ani, in toate domeniile, dar a atras atentia ca eforturile trebuie continuate mai ales in domeniile agriculturii si al luptei impotriva coruptiei. "Atrag atentia ca mai sunt lucruri de facut in mai multe domenii", a spus presedintele PE. Tonul oficialului european a fost ceva mai dur atunci cand a venit vorba despre coruptie. In alocutiunea rostita astazi in plenul reunit al Parlamentului, Poettering a afirmat: "Nu toleram coruptia la nicu-un nivel". El a adresat astazi clasei politice romanesti apelul de a face tot ce ii sta in putinta pentru ca romanii sa se poata bucura de avantajele pe care le aduce Uniunea Europeana.
Presedintele Parlamentului European a discutat, astazi, cu liderii grupurilor parlamentare despre Tratatul de reforma al UE, alegerile europarlamentare din 25 noiembrie si proiectul de vot uninominal. Reprezentantii partidelor politice si-au exprimat in unanimitate sprijinul pentru proiectul Tratatului de reforma ce va fi discutat in aceasta saptamana la Consiliul European de la Lisabona.
Totodata, in discutia privind alegerile europarlamentare din Romania s-a exprimat necesitatea ca un numar cat mai mare de alegatori sa se prezinte la urne, oficialul european promitand tot sprijinul institutiei sale pentru o cat mai buna mobilizare a electoratului romanesc.
Reprezentantii fiecarei formatiuni politice si-au exprimat punctele de vedere in legatura cu modalitatea cea mai indicata pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare din 2009, ce se vor organiza simultan in toate tarile membre.
De asemenea, s-a discutat si despre introducerea votului uninominal in Romania, Hans-Gert Poettering prezentand detalii despre sistemul din Germania, care reprezinta o mixtura intre votul pe liste de partid si votul direct al alegatorilor pentru candidat, sistem asemanator cu cel prevazut de proiectul de lege privind votul uninominal elaborat de Asociatia Pro Democratia si aflat in dezbatere la Parlament.
Dana CONERTH  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-16
 18:46 
Remes, suspendat din partid
2 comentarii
 18:13 
Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE
 17:50 
Fostul papa Ioan Paul al II-lea, in mijlocul credinciosilor
2 comentarii
 17:30 
Legea votului uninominal, adoptata de Comisia de cod electoral
 16:52 
Jurnalistii TVR nu au incalcat Codul Deontologic, dar s-au comis erori profesionale
 16:06 
Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear
3 comentarii
 14:52 
Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat
 13:55 
Patriarhul Daniel nu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 12:29 
Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00842 sec.